Wybory

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Basia Z. pisze:Nauczyciele różnie o tym mówią.
Jedni są "za" inni "przeciw". Faktem jest, że dobry nauczyciel sobie poradzi również z gimnazjalistami. Moja koleżanka (przewodniczka), która uczy w gimnazjum a poprzednio uczyła w podstawówce mówi, że zdecydowanie woli gimnazjum.
wiadomo, że są tacy co sobie radzą lepiej i gorzej. Tymniemniej sama istota gimnazjum - wrzucenie 13latków w nowe otoczenie generuje problemy. Bo to jest tak, że w każdej grupie jest hierarchia i jakis podział ról. W systemie 8-4 ta hierarchia wyrabiała się gdy dzieciaki były małe i odbywało się to bez wiekszych tarć. W głupi wiek wchodziły w znanym otoczeniu i uporządkowanej grupie. A teraz przychodzą do gimnazjum. Czesc dzieciaków sie zna, czesc nie, wiec trzeba budowac na nowo. Czym moze zaimponowac rówiesnikom 13latek? "Doroslością". Jak to wygląda? Kazdy wie. Czas stracony.

Co prawda po kilku latach doszli do tego by program był kontunacją zamiast robić 3 3letnie petelki, ale to itak srednio działa. Bo jedni zrobili wiecej, inni mniej. I zostają luki.

To była idiotyczna kalka z systemu amerykańskiego, który nawet tam bywa krytykowany. Mieliśmy swoje rozwiązanie, z wadami i zaletami, ale co najwazniejsze - dobrze dzialające i to zmieniono. I teraz jest dylemat - liczyć, że sie dotrze czy przywrocić. Ja, jako przedostatni rocznik starego systemu optuję za zaoraniem gimnazjów, ale rozumiem pewne argumenty zwolenników ich utrzymania.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Mało zdjęć z Tatr pisze:czy .Nowoczesna (czemu ta kropka na początku ??) wzięła kredyt na wybory we frankach czy może w złotówkach ?
Miałem kredyt w frankach, na samochód. W sumie mimo odsetek, zyskałem na tym w stosunku do ceny detalicznej około 2000 zł. Bo frank spadał. Ale jak zaczął iść do góry to spłaciłem resztę rat jednorazowo a bank specjalnie nie był tym zachwycony. Ale to był kredyt na 4 lata a nie praktycznie na większość życia jak te mieszkaniowe.
To jest kwestia ryzyka. Jak się gra na giełdzie, również w funduszach inwestycyjnych, to zawierając transakcję jest się informowanym, że jest ryzyko, że można zyskać ale również i stracić.
Kredyty hipoteczne frankowe były reklamowane nie tylko przez banki, również i polityków. Jak Komisja Nadzoru Finansowego swego czasu zaproponowała liikwidację i przeliczenie kredytów frankowych to się posypały protesty, nie kto inny jak sam prezes Kaczyński wystąpił w ich obronie - cytuję z pamięci - "że KNF chce ppozbawić młodych Polaków marzeń o posiadaniu własnego mieszkania". Coś krótką pamięć ma pan prezes...

Ryszard Ppetru nie krył, że miał osobisty kredyt frankowy i jak się zorientował co się święci, to się z niego wycofał, ze stratą zresztą. A teraz usiłuje się z niego zrobić "ojca chrzestnego". Idąc tym rozumowaniem należałoby zlikwidować giełdę papierów wartościowych. I to jest właśnie perfidia polityki, która wprawia mnie w obrzydzenie. Program Nowoczesnej jest dla mnie uczciwy, bo zasadza się na tym,, że zamożność obywatela jest funkcją wzrostu gospodarczego i osobistej pracowitości oraz kwalifikaji a nie rozdawania jałmużn w rodzaju tych "500 zł", na które dała się nabrać większość wyborców PiS.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:To była idiotyczna kalka z systemu amerykańskiego,
????

Toż to kalka z tzw. "jędrzejowiczoskiej" reformy z lat 20-ych, tylko wtedy było 6 + 4 + 2. po gimnazjum była tzw. mała matura a po liceum była duża. Tylko wtedy było regułą, że gimnazjum i liceum stanowiło organizacyjną całość a podział był podyktowany tym, że nie wszyscy uważali, że liceum jest konieczne, np. większość szeregowych urzędników zadawalała się malą maturą.

Ale niech PiS likwiduje, zrobią kolosalny burdel a im gorzej tym lepiej, ta formacja,, ppoodobnie jak zresztą PO poowiinny "odejść do Hadesu" bo ich czas minął. Pora na normalność czyli na porządną chadecję i porządną socjaldemokrację. Reszta jest zbędna.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

z kredytami frankowymi to było troche oszustwa jednak. Bo primo - nie informowano nalezycie o ryzyku, oraz - secundo! - sztucznie zawyżano progi zdolnosci kredytowej dla kredytów gotówkowych by wepchnąć ludzi w bardziej opłacalny dla banków frankowy. po trzecie - kredyt frankowy to byla świnak morska. Ani to nie był kredyt (bo w kredycie kapitał nie moze sie zmienic) ani we frankach bo franków nikt na oczy nie widział, a banki nie chciały wrecz przyjmować spłat w tej walucie. Wiec był to klasyczny instrument zalezny, który nie powinien być nazywany kredytem. Tyle.
Janek pisze:Toż to kalka z tzw. "jędrzejowiczoskiej" reformy z lat 20-ych
Ale w 1999 bezposrednio kopiowano z ameryki
Grzegorz Braun
Mało zdjęć z Tatr

Kontakt:

Post autor: Mało zdjęć z Tatr »

Janek pisze:
Mało zdjęć z Tatr pisze:Gorzej
Grzegorz Braun
???? Owszem, facet grzeczny, wręcz ugrzeczniony, ale dla mnie pacjent psychiatryka.
Bardzo ładnie napisał Pan o .Nowoczesnej (czemu ta kropka na początku ?) co i tak nie zmienia faktu, że została założona jako tratwa dla sierot po Unii Wolności, dla których trzymanie się Platformy już było zbyt obciachowe.

Nieładnie natomiast napisał Pan o Grzegorzu Braunie, tak jakoś nie po europejsku. Z mojej strony to już koniec dyskusji.
Mało zdjęć z Tatr

Kontakt:

Słuchajcie !! Umarł tow Kiszczak
Awatar użytkownika
Janek

Mało zdjęć z Tatr pisze:Bardzo ładnie napisał Pan o .Nowoczesnej (czemu ta kropka na początku ?) co i tak nie zmienia faktu, że została założona jako tratwa dla sierot po Unii Wolności, dla których trzymanie się Platformy już było zbyt obciachowe.
W ostatniej Polityce jest świetny artykuł jak polska prawica całymi garściami czerpie "nowomowę" z najbardziej obskurnych tekstów partyjnych lat nie tylko PRL ale i z propagandy bolszewickiej bezpośrednio po rewolucji 1917 roku. Coś w tym jest.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

Mało zdjęć z Tatr pisze:Słuchajcie !! Umarł tow Kiszczak
Miał 90 latt, tak więc to żadna sensacja.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:z kredytami frankowymi to było troche oszustwa jednak. Bo primo - nie informowano nalezycie o ryzyku, oraz - secundo! - sztucznie zawyżano progi zdolnosci kredytowej dla kredytów gotówkowych by wepchnąć ludzi w bardziej opłacalny dla banków frankowy. po trzecie - kredyt frankowy to byla świnak morska. Ani to nie był kredyt (bo w kredycie kapitał nie moze sie zmienic) ani we frankach bo franków nikt na oczy nie widział, a banki nie chciały wrecz przyjmować spłat w tej walucie. Wiec był to klasyczny instrument zalezny, który nie powinien być nazywany kredytem. Tyle.
i
To jest tak zwana inżynieria finansow. :-P

Na czym to polega? Rąbnież komuś 5000 zł - kradzież, rąbniesz 50 000 zł - malwersacja, rąbniesz 500 000 zł i więcej - inżynieria finansowa.

PS.
Co to znaczy, że nie informowano należycie o ryzyku? Analfabeci brali te kredyty? Chyba nie, raczzej ludzie z dyplomami wyższych uczelni. Nie umieli czytać z zrozumieniem?

Tak nawiasem - czeka nas reforma szkolnictwa, w duchu patriotycznym. Nie mówię, że nie ale np. w Finlandii uczą również jak zawierać umowy, na czym polega mechanizm giełdy itd. A o tym cisza. Proponowałbym wywalenie rachunku różniczkowego i całkowego, który dla większości maturzystów jest potrzebny jak dziura w moście a w miejsce tego wprowadzić "rachunek bankowy". Bo to pewna szansa aby takie firmy jak Amber Gold nie miałyby szans.
Jestem gorszego sortu...
Mało zdjęć z Tatr

Kontakt:

Że umarł ?? Eeeeee, sam wiem, że to nie sensacja. Mnie ciekawi, co chował w kredensie. Tzn na kogo trzymał kwity.
I bardzo mnie ciekawi gdzie zostanie pochowany ! Bo jeżeli w Alei Zasłużonych na Powązkach to chyba sam z rozpaczy zagłosuję w przyszłych wyborach na .Nowoczesną nie dopytując skąd im się ta kropka z przodu wzięła.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:Proponowałbym wywalenie rachunku różniczkowego i całkowego, który dla większości maturzystów jest potrzebny jak dziura w moście
Juz dawno go nie ma, chyba byłem ostatnim rocznikiem co w liceum całkował przez częsci i podstawianie. Potem muszą tego uczyć na studiach.
Janek pisze:Co to znaczy, że nie informowano należycie o ryzyku?
Normalnie, w przypadku takiego a takiego wahnięcia kursu rata moze wzrosnąć o tyle i tyle. Jak brałem kredyt hipoteczny (złotówkowy) musiałem podpisac, ze zapoznałem sie z ostrzezeniem ile moze wynosic rata w zaleznosci od wahań WIBORu. A tu poza zmiennoscią odsetek dochodział jeszcze zmienoosc kapitału. Taki drobny chachmęt. niby lege artis, ale smród pozostał.
Mało zdjęć z Tatr pisze:Bo jeżeli w Alei Zasłużonych na Powązkach to chyba sam z rozpaczy zagłosuję w przyszłych wyborach na .Nowoczesną nie dopytując skąd im się ta kropka z przodu wzięła.
MON sie wypowiedziało, że na pewno nie na wojskowych Powązkach. Ale na zwykłej, komunalnej ich częsci pewnie się zalapie, wszak Bufetowa nie odmówi, co by o niej Wyborcza napisala...
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Mało zdjęć z Tatr pisze:I bardzo mnie ciekawi gdzie zostanie pochowany ! Bo jeżeli w Alei Zasłużonych na Powązkach to chyba sam z rozpaczy zagłosuję w przyszłych wyborach na .Nowoczesną nie dopytując skąd im się ta kropka z przodu wzięła.
Trzeba słuchać TVN24. Właśnie podawano wypowiedź ministra Siemoniaka, że nie na Powązkach i bez żadnej asysty wojskowej. Och ta PO, taki brzydki kawał prawakom zrobić! I to już po wyborach.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

A wogóle to pogrzeb powinien odbyć sie nocą, tak jak chowano jego ofiary.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Pewien Człowiek z Nazaretu powiedział - "Miłujcie nieprzyjacioły wasze". Chyba od 966 roku był czas się tego nauczyć! A stary chrześcijański obyczaj mówi, że o zmarłych póki nie oddani ziemi to albo dobrze albo wcale.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: "Miłujcie nieprzyjacioły wasze". Chyba od 966 roku był czas się tego nauczyć! A stary chrześcijański obyczaj mówi, że o zmarłych póki nie oddani ziemi to albo dobrze albo wcale.
toć miłowałem go i życzyłem mu zbawienia. I Pan Bóg też go miłował dając mu długie zycie by zdążył swoje grzechy wyznac i odpokutować nim stanie przed Sądem, przed którym nie pomogą mu żadni zaprzyjaźnieni biegli lekarze...
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

mefistofeles pisze:
Janek pisze: "Miłujcie nieprzyjacioły wasze". Chyba od 966 roku był czas się tego nauczyć! A stary chrześcijański obyczaj mówi, że o zmarłych póki nie oddani ziemi to albo dobrze albo wcale.
toć miłowałem go i życzyłem mu zbawienia. I Pan Bóg też go miłował dając mu długie zycie by zdążył swoje grzechy wyznac i odpokutować nim stanie przed Sądem, przed którym nie pomogą mu żadni zaprzyjaźnieni biegli lekarze...
Nie sądźmy abyśmy nie byli sądzeni.

Niech mu ziemia lekką będzie.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Janek pisze:
Mało zdjęć z Tatr pisze:czy .Nowoczesna (czemu ta kropka na początku ??) wzięła kredyt na wybory we frankach czy może w złotówkach ?
Miałem kredyt w frankach, na samochód. W sumie mimo odsetek, zyskałem na tym w stosunku do ceny detalicznej około 2000 zł. Bo frank spadał. Ale jak zaczął iść do góry to spłaciłem resztę rat jednorazowo a bank specjalnie nie był tym zachwycony. Ale to był kredyt na 4 lata a nie praktycznie na większość życia jak te mieszkaniowe.
To jest kwestia ryzyka. Jak się gra na giełdzie, również w funduszach inwestycyjnych, to zawierając transakcję jest się informowanym, że jest ryzyko, że można zyskać ale również i stracić.
Kredyty hipoteczne frankowe były reklamowane nie tylko przez banki, również i polityków. Jak Komisja Nadzoru Finansowego swego czasu zaproponowała liikwidację i przeliczenie kredytów frankowych to się posypały protesty, nie kto inny jak sam prezes Kaczyński wystąpił w ich obronie - cytuję z pamięci - "że KNF chce ppozbawić młodych Polaków marzeń o posiadaniu własnego mieszkania". Coś krótką pamięć ma pan prezes...

Ryszard Ppetru nie krył, że miał osobisty kredyt frankowy i jak się zorientował co się święci, to się z niego wycofał, ze stratą zresztą. A teraz usiłuje się z niego zrobić "ojca chrzestnego". Idąc tym rozumowaniem należałoby zlikwidować giełdę papierów wartościowych. I to jest właśnie perfidia polityki, która wprawia mnie w obrzydzenie. Program Nowoczesnej jest dla mnie uczciwy, bo zasadza się na tym,, że zamożność obywatela jest funkcją wzrostu gospodarczego i osobistej pracowitości oraz kwalifikaji a nie rozdawania jałmużn w rodzaju tych "500 zł", na które dała się nabrać większość wyborców PiS.
"Frankowicze" teraz udają tzw. pierwsze naiwne, ale gdy przez ładnych parę lat płacili dużo mniejsze raty niż np. ja (złotówkowicz) to jakoś im to nie przeszkadzało :D

Toż to się nóż w kieszeni otwiera na coś takiego. Sorry, jakim trzeba być debilem żeby wierzyć iż kurs jakiejkolwiek waluty w wieloletniej perspektywie nie będzie się zmieniał, a jeśli już to tylko na naszą korzyść. No ludzie ...

Podobna sprawa jak z "inwestowaniem w złoto" za pomocą firm typu Amber Gold.
Chcesz inwestować w złoto to po prostu je kup, nie ma z tym żadnego problemu. A tu masa ludzi zaniosła w zębach niemałe nieraz pieniądze cwaniakom którzy obiecali że dadzą, ba nawet "gwarantują" :D zyski kilkukrotnie wyższe niż najlepszy bank. Litości ...
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

andy67 pisze: Chcesz inwestować w złoto to po prostu je kup, nie ma z tym żadnego problemu. A tu masa ludzi zaniosła w zębach niemałe nieraz pieniądze cwaniakom którzy obiecali że dadzą, ba nawet "gwarantują" zyski kilkukrotnie wyższe niż najlepszy bank. Litości ...
problem był jednakże nie w tym, że AG było oszukańcze a w tym, że instytucje państwa wiedząc o tym nie reagowały choć powinny.

Tu nawiasem też podobnie było ze słynnym SKOK Wołomin, gdzie Bierecki (czyli szef krajowej SKOK, któremu jednakże Wołomin nie podlegał) pisał do KNFu, że są tam niepraidłowosci, a ten to zlewał ciepłym moczem. Potem sie okazało, że SKOK Wolomin to robota ludzi dawnej WSI.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

mefistofeles pisze:
andy67 pisze: Chcesz inwestować w złoto to po prostu je kup, nie ma z tym żadnego problemu. A tu masa ludzi zaniosła w zębach niemałe nieraz pieniądze cwaniakom którzy obiecali że dadzą, ba nawet "gwarantują" zyski kilkukrotnie wyższe niż najlepszy bank. Litości ...
problem był jednakże nie w tym, że AG było oszukańcze a w tym, że instytucje państwa wiedząc o tym nie reagowały choć powinny.
Gdzieś czytałam coś takiego.
Jeżeli państwo zbyt mocno obwaruje branie kredytów - to ludzie pójdą po kredyty do instytucji typu "Provident", a jeżeli zabroni się działania takich instytucji, lub każe im płacić wysokie podatki - to pójdą do pana Kazia, który pożyczy, a potem zwrot odsetek egzekwuje za pomocą kija bejsbolowego.

No niestety jakiś margines musi być.

Ja też jestem przeciwko uprzywilejowaniu niektórych, sama mam kredyt hipoteczny ale złotówkowy, spłacam i jeszcze długo będę spłacać. Kiedy mi określano wysokość raty musiałam się zastanowić, czy dam radę spłacać, nawet biorąc pod uwagę niesprzyjające okoliczności. Dlaczego niektórzy mają być uprzywilejowani kosztem innych ?
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Tylko odroznijmy uczciwych lichwiarzy, ktorzy moze mają moze zbojeckie procenty ale dzialaja przejrzyscie od instytucji od poczatku do konca oszukanczych jak Amber Gold
Grzegorz Braun
ODPOWIEDZ