Wybory

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Oglądałem kilka materiałów filmowych z panią Szydło z ostatnich dni. Wyglądała tak jakby jej kampania zakończyła się nieprzekroczeniem przez PiS progu wyborczego. Jest mi normalnie żal tej kobiety. Powiedzmy, że w czymś podpadła prezesowi, ok, ale po co ta cała demonstracja a la słynne Tusk vs Schetyna? Aby pokazać - "tutaj jest twoje miejsce Beatko, a jak się nie podoba to do Brzeszcz droga wolna".

Przewidywałem tą hucpę i mam czyste sumienie, bo się na to nie dałem nabrać. Niektórzy chyba już mają czkawkę, dobrze im tak.

PS.
Mam prawo krytykować bo ja teraz jestem "niepokorny" :-P
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

mefistofeles pisze: Tak, ale Macierewicz sam wojny z ruskimi nie rozpęta. Mnie martwi, że on jest z pokolenia co mysli, że Ameryka jest taka jak za Reagana i bez mrugnęcia będzie im robił łaskę. A nie jest. Oczywiscie - z USA nam bardziej po dordze, ale nie można im za bardzo ufać.
Tak czy owak - pod rządami AM wojsko sie nie poprawi a moze nawet pogorszy bo od sprawy Nangar Khel AM jest w wojsku znienawidzony.

PS Najbardziej jednak sie boje, że Antoni Macierewicz ma rację. I wbrew pozorom jest opcja najgorsza z możliwych.
Ma rację - w czym ?

Ameryka "od zawsze" jest daleko i ja osobiście od samego początku uważam, że na nich nie ma co liczyć, bo i tak zrobią tak jak DLA NICH będzie wygodnie i dobrze, a nie dla nas. To co się przy ośmiorniczkach wypsnęło Sikorskiemu to jest szczera prawda. Chociaż oczywiście on nie powinien tego mówić, a tym bardziej dać się nagrać.

"Spaloną ziemię" oraz "Czarną ziemię" mam zamiar przeczytać.
Na razie czytałam tylko bardzo ciekawe wywiady z Timothy Snyder-em.

W ciągu ostatniego roku początkowo z konieczności (bo prowadziłam rajd śladem ucieczki więźniów z Oświęcimia) zajęłam się tym tematem i trochę przeczytałam, sporo rozmawiałam z ludźmi, którzy w Oświęcimiu i innych obozach śmierci stracili swoich bliskich.

Też jestem dość mocno przestraszona do czego to wszystko dąży.
W latach 20 i 30 też zaczynało się od pogardy dla "obcych", od artykułów w gazetach ...
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Basia Z. pisze:Ma rację - w czym ?
W swojej ocenie rzeczywistości. Np w kwestii tego kto stoi za Smoleńskiem. Lepiej dla wszystkich by się mylił, ale na to już wpływu nikt miec nie może. Jak mówię - lepiej by Macierewicz był tylko paranoikiem.
Basia Z. pisze: Też jestem dość mocno przestraszona do czego to wszystko dąży.
W latach 20 i 30 też zaczynało się od pogardy dla "obcych", od artykułów w gazetach ...
Nic nowego. Jeśli władza idzie na rympał wbrew woli ludzi w jakiejś sprawie to władzę traci i zdobywają ja radykalowie. Tez sie boje, że w Niemczech tak sie to moze skończyć, we Francji Front Narodowy nie rządzi tylko dzięki ordynacji wiekszosciowej, bo w proporcjonalnej byliby drugą bądź zgoła pierwsza siłą w parlamencie.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Aktualnie czytam "Ostatnią Kohortę" Waldemara Łysiaka (powieść). Jest przynudnawa, co dziwne zważywszy na autora, ale kapitalny jest bardzo długi wstęp, w którym autor przedstawia jak bardzo wcciąż tkwimy w Imperium Rzymskim. I chyba mamy teraz drugi "upadek" imperium rzymskiego, coś się kończyy.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

mefistofeles pisze:
Basia Z. pisze:Ma rację - w czym ?
W swojej ocenie rzeczywistości. Np w kwestii tego kto stoi za Smoleńskiem. Lepiej dla wszystkich by się mylił, ale na to już wpływu nikt miec nie może. Jak mówię - lepiej by Macierewicz był tylko paranoikiem.
Destabilizacja sytuacji w Polsce, w tym również i aktualne zwycięstwo wyborcze PiS jest jak najbardziej po myśli Putina.
Ale myślę, że wbrew temu co się pisze w niektórych mediach nie za bardzo miał techniczne możliwości. A poza tym nie wyobrażam sobie aby mógł przewidywać co się stanie aż na 5 lat naprzód.
Natomiast niewątpliwie pogrywa sobie z oddaniem wraku, z całym śledztwem, bo wie że to działa na jego korzyść.

Ma również niewątpliwie swój interes w napływie uchodźców do Europy i destabilizacji w ten sposób "starej Unii".
Tylko znowu nie wiem jak "technicznie" mógłby to zrobić ?
mefistofeles pisze:
Basia Z. pisze: Też jestem dość mocno przestraszona do czego to wszystko dąży.
Nic nowego. Jeśli władza idzie na rympał wbrew woli ludzi w jakiejś sprawie to władzę traci i zdobywają ja radykalowie. Tez sie boje, że w Niemczech tak sie to moze skończyć, we Francji Front Narodowy nie rządzi tylko dzięki ordynacji wiekszosciowej, bo w proporcjonalnej byliby drugą bądź zgoła pierwsza siłą w parlamencie.
Ano właśnie, o to samo mi chodzi i tego się obawiam.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Basia Z. pisze:Destabilizacja sytuacji w Polsce, w tym również i aktualne zwycięstwo wyborcze PiS jest jak najbardziej po myśli Putina.
Ano właśnie. I jesli naprawdę to jego robota to w pewnym momencie może mu się opłacić przestać się z tym ukrywać. Brak rzetelnego śledztwa i olanie tej sprawy przez odchodzącą ekipę będzie się mścić jeszcze wiele lat.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze:Naprawdę uważasz to co napisałeś?
no tak, wszak było rzetelne śledztwo. Polscy eksperci pracowali na miejscu wypadku i zbadali wszystkie ślady natychmiast po katastrofie. Oryginały czarnych skrzynek zabezpieczono i zbadano w ciągu kilku dni. Przekopano grunt na metr w głąb. Prawda? Tak było?
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Ludzie, czy wy w ogóle się zastanawiacie co piszecie? Czy wiecie co to oznacza przekopać tak olbrzymi teren na głębokość 1 metra? Piszę to jako facet co miał przez wiele lat do czynienia z robotami ziemnymi. W środku lata to byłoby trudne a co dopiero zaraz po roztopach pozimowych. Musiałabby być przy tym zatrudnione tysiące ludzi.

Wiem, wiem - pani, wówczas minister, Kopacz się to chlapło, pewnie jej ktoś to powiedział, przecież ona nie była w Smoleńsku, tylko w Moskwie, pewnie uwierzyła, zapewne w dobrej wierze, jest lekarzem a nie budowlańcem. No i komu to wówczas powiedziała? Ano rodzinom ofiar, tam, w Moskwie, aby ich uspokoić. Jeślii nawet świadomie mijała się z prawdą, to było tak zwane "pobożne kłamstwo".

Teren rozrzutu elementów samolotu na Synaju określono na 30 km? Czy tam ktoś będzie przekopywał na głębokość 1 metra? W życiu, bo i po co! O ile mi się zera nie pomyliły to byłaby objętość 30 milionów sześciennych. Spora koparka jest w stanie ukopać jakieś 300 do 500 m3 na godzinę. Ile takich koparek trzeba byłoby ustawić aby to zrobić w rozsądnym czasie? A takiej "archeologii śledczej" nie można robić koparką, tylko łopatką, wolno i z uwagą.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

gb pisze:Oczywiście - wysłanie oddziału Grom-u by przejął wrak i zabezpieczał - tam na miejscu - działania "rzetelnych" ekspertów - to jest jakiś pomysł. Zapewne w najbliższym czasie zostanie zrealizowany...
Polacy powinni być wdzięcznii Putinowi, za to, że nie oddaje wraku, bo histeria, która by wybuchła po jego ew. zwrocie przekracza granice fantazji i lepiej tego nie sprawdzać. Osobiście mi się marzy jakiś wstrząs tektoniczny, który by go przysypał milionami metrów sześciennych skał.
Jestem gorszego sortu...
Mało zdjęć z Tatr

Kontakt:

Post autor: Mało zdjęć z Tatr »

Janek pisze: Przewidywałem tą hucpę i mam czyste sumienie, bo się na to nie dałem nabrać. Niektórzy chyba już mają czkawkę, dobrze im tak.
Dziś mija 11 dzień od wyborów.
Mógłby Pan wskazać, który rząd po 89 roku został powołany szybciej ? Podpowiem, gdyż znam dotychczasowy rekord. Rząd Donalda Tuska po wyborach w 2011 roku został powołany po 15 dniach i to w sytuacji kiedy stary rząd stał się nowym rządem. Nawet tabliczek na biurkach nie musieli zamawiać.

I tyle w temacie Pańskiej hucpy.
Mało zdjęć z Tatr

Kontakt:

Nie został powołany. Ja mogę poczekać i nie dostaje z tego powodu sraczki.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: Czy wiecie co to oznacza przekopać tak olbrzymi teren na głębokość 1 metra?
Wiadomo, ale pani Kopacz na metr wgłąb nawet wtedy nie mogła się powstrzymać od kłamania.

Janku,załóżmy, że rzeczywiscie nie dało sie wiecej uzyskać (co nie jest prawdą) i rzeczywiscie mozliwosci państwa polskiego w kwestii sledztwa smoleńskiego były jakie były. Ale trzeba było jasno to narodowi powiedzieć. Tak, samolot spadł na terenie wrogiego kraju i nie mamy szans odzyskac i rzetelnie zbadać wraku. Zrobimy wszystko co w naszej mocy by znadać to co mamy. I to byloby uczciwe postawienie sprawy. Ale tak nie zrobiono. Wiskano kit o najlepszych w historii relacjach z Rosją, o rzetelnym sledztwie i owym kopaniu na metr w głąb. I to była woda na młyn.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Widzę, że partyjny dryl a raczej reguła zakonna działa.
A przechodząc do konkretów chciałbym uprzejmie wyjaśnić, że nie mam nic przeciwko czasu trwania powoływania rządu (sraczki nie dostałem) co sposobu "ćwiczenia" pani Szydło, tak dla zasady a nie z racji sympatii do tej pani, której raczej nie odczuwam.

Natomiast pisząc o hucpie miałem na myśli sposób kampanii wyborczej, w której nie tyle łgano, co nie uściślano składanych obietnic> Przykładowo:

- bezpłatne leki dla "seniorów" powyżej 75 lat. A teraz okazuje się, że tylko leki z listy refundacyjnej (co mnie nie dziwi), ale tylko dla tych, których świadczenie nie przekracza 130% najniższej emerytury, czyli aktualnie 1144 zł. Osobiście nie czuję się poszkodowany (na leki z listy wydaję ok. 30 zł miesięcznie), ale podejrzewam, że wielu emerytów będzie kląć jak szewcy jak się o tym dowie.

- 500 zł na dziecko - enigmatycznie podano, że w przypadku tylko jednego to tylko dla mniej zamożnych. Jak się okazuje, że ten próg zamożności dla rodziców z jednym dzieckiem to kwota 2400 zł czyli żadne "mecyje". Za to dla tych z dwojgiem i więcej PiS jest hojny jak cholera - żadnych ograniczeń!!! Uważam, że podatki, które rocznie opłacam mogą być bardziej racjonalnie zużyte niż na "jałmużnę" dla rodziny z dwojgiem dzieci o dochodach przekraczających np. 10 000 zł.

- likwidacja gimnazjów i prowadzenie systemu 8+ 4. Aktualnie ustawowy czas obowiązkowej nauki to 9 lat (6+3). Jak z propozycji wynika PiS chce zaoszczędzić 1/9 kosztów.
Nie byłem zwolennkiem wprowadzenia gimnazjów (podejrzewałem wpływ kleru aby zmniejszyć "demoralizujący" wpływ starszych roczników na "maluczkich"), ale stało się. Dlaczego teraz gimnazja oskarża się o wszystko co najgorsze? No i chciałbym zwrócić uwagę na jedno - w wielu małych miejscowościach właśnie gimnazjum stało się synonimem poziomu kultury, często z licznymi wartościowymi inicjacjami w tej sferze, Ale to "warszawka" ma gdzieś, po co się przejmować hołotą z prowincji

- Likwidacja NFZ i składek zdrowotnych i powrót do finansowania służby zdrowia z budżetu państwa czyli - witaj PRL!

Mógłbym tak długo - polecam lekturę POLITYKI nr 45 (ostatnia) - jest cała strona z zwięzłym podaniem "obiecanek - cacanek".

Ok. 18% dorosłych Polaków dało się nabrać na te plewy i to jest właśnie hucpa tysiąclecia.

Tak dla porządku - obiecanki PO bardzo podobne.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:ale pani Kopacz na metr wgłąb nawet wtedy nie mogła się powstrzymać od kłamania.
Cytuję siebie:
No i komu to wówczas powiedziała? Ano rodzinom ofiar, tam, w Moskwie, aby ich uspokoić. Jeślii nawet świadomie mijała się z prawdą, to było tak zwane "pobożne kłamstwo".
Odważałbyś się tym ludziom, wówczas w Moskwie powiedzieć - "drodzy państwo, nie mam pewności czy jakieś cząstki ciał waszych bliskich są tam nadal w błocie"? Ja nie. Ale w jednym przyznaję Ci rację - trzeba to było otwarcie powiedzieć później, np. po roku.

A także otwarcie powiedzieć - rząd polski nie był przygotowany ani logistycznie ani technicznie do operacji o takimm zasięgu poza granicami państwa. Bo nie był i nadal nie jest.
Jestem gorszego sortu...
Mało zdjęć z Tatr

Kontakt:

Janek pisze:Widzę, że partyjny dryl a raczej reguła zakonna działa.
.
Nie jestem członkiem PiS, ani też jakiegoś zakonu. Mało tego, nie jestem też jakimś zapalonym entuzjastą PiS. Są za bardzo lewicowi jak dla mnie.
Nigdy natomiast nie zapomnę, że znieśli podatek od spadków i darowizn (pod pewnymi warunkami) i za to będę na nich głosował.
Wiąże z nimi też inne moje nadzieje, przy których te wyborcze obietnice pikuś.
Awatar użytkownika
Janek

Mało zdjęć z Tatr pisze:Są za bardzo lewicowi jak dla mnie
A co to jest lewica? Jak mi się zdaje to ostatnią był PPS w dwudziestoleciu.

Korwinizm. Dla mnie ucieszna menażeria, coś w rodzaju kobiety z brodą do obwożenia po jarmarkach. Gdyby zdobyli władzę to rozłożą państwo przez trzy miesiące.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: Odważałbyś się tym ludziom, wówczas w Moskwie powiedzieć - "drodzy państwo, nie mam pewności czy jakieś cząstki ciał waszych bliskich są tam nadal w błocie"? Ja nie. Ale w jednym przyznaję Ci rację - trzeba to było otwarcie powiedzieć później, np. po roku.
Mozna było nie mówić nic. A w ten sposób pani Kopacz jako przedstawiciel państwa polskiego legitymizowała wszystkie dranstwa Rosjan.
Mało zdjęć z Tatr pisze:Wiąże z nimi też inne moje nadzieje, przy których te wyborcze obietnice pikuś.
O to to.

Choc likwidacji gimanzjów kibicuję i przyznaję, że dotąd nie liczyłem ,że ktos sie na to odwazy. To sie nie sprawdziło. na tym trój (a własciwie czwór)podziale cierpią wszyscy. Uczniowie, którzy nie mają warunków do nauki i nauczyciele, którzy muszą ogarniać wrzeszczącą hałastrę zamiast uczyć (w systemie 8+4 młodzież w głupi wiek wchodziła w istniejącej już grupie). Jedyny pozytek, to, że wiecej dyrektorskich stołków mozna obsadzić z partyjnego klucza.
Janek pisze:Korwinizm. Dla mnie ucieszna menażeria, coś w rodzaju kobiety z brodą do obwożenia po jarmarkach. Gdyby zdobyli władzę to rozłożą państwo przez trzy miesiące.
Jo. choć cieszy, że idee Korwina przebiły się do mainstreamu i dziś jednak wszyscy sie zgadzają, że podatki nalezy obnizac a rynek powinien być wolny co 15 lat emu takie oczywiste nie było.
Grzegorz Braun
Mało zdjęć z Tatr

Kontakt:

Janek pisze: Korwinizm.
Gorzej
Grzegorz Braun, Gabriel Maciejewski, ksiądz Małkowski

A tak nawiasem zapytam..,nie wie Pan przypadkiem czy .Nowoczesna (czemu ta kropka na początku ??) wzięła kredyt na wybory we frankach czy może w złotówkach ?
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

mefistofeles pisze:
Choc likwidacji gimanzjów kibicuję i przyznaję, że dotąd nie liczyłem ,że ktos sie na to odwazy. To sie nie sprawdziło. na tym trój (a własciwie czwór)podziale cierpią wszyscy. Uczniowie, którzy nie mają warunków do nauki i nauczyciele, którzy muszą ogarniać wrzeszczącą hałastrę zamiast uczyć (w systemie 8+4 młodzież w głupi wiek wchodziła w istniejącej już grupie). Jedyny pozytek, to, że wiecej dyrektorskich stołków mozna obsadzić z partyjnego klucza.
Nauczyciele różnie o tym mówią.
Jedni są "za" inni "przeciw". Faktem jest, że dobry nauczyciel sobie poradzi również z gimnazjalistami. Moja koleżanka (przewodniczka), która uczy w gimnazjum a poprzednio uczyła w podstawówce mówi, że zdecydowanie woli gimnazjum.

A prowadząc różne wycieczki spotykałam takich gimnazjalistów, których było trudno opanować, jak i takich, którzy byli zainteresowani. Najwięcej zależy od nauczyciela.

Więcej stołków ? - niekoniecznie. U mnie w mieście jednocześnie z utworzeniem gimnazjów zlikwidowano niektóre szkoły podstawowe, tzn. zrobiono tak, że niektóre podstawówki "wygaszono" przekształcając je na gimnazja, inne zostawiono jako podstawówki.
Utworzono też trzy "zespoły szkolne" - liceum + gimnazjum.
W sumie ilość szkół pozostała taka sama.

Co tak na prawdę mi się nie podoba - to program nauczania, zwłaszcza z historii i literatury, ale właściwie ze wszystkiego. Bo to jest tak, że całą historię "przerabia się" od początku czyli od starożytności 3 razy - w podstawówce, w gimnazjum i w liceum i z powodu braku czasu zwykle uczniowie dochodzą w tym programie tylko do XIX w. nie mając na poziomie matury zielonego pojęcia o historii XX w.

Ja prowadzę zajęcia praktyczne na kursach przewodnickich, gdzie przykładowo zwiedzamy Przemyśl. Mówimy o "Twierdzy Przemyśl" a potem mijamy na brzegu Sanu bunkier na linii Mołotowa. Kursant mówi, że to bunkier z okresu I wojny światowej. To ja się pytam - jak to przecież mówiliśmy o linii Mołotowa - to kto to był Mołotow i z czym ci się kojarzy ?
Cisza - nikt tego nie wie (z wyjątkiem kursanta, który ma około 40 lat i chyba miał inny program szkolny). A to są wszystko ludzie po maturze. No normalnie ręce mi opadły.
Awatar użytkownika
Janek

Mało zdjęć z Tatr pisze:Gorzej
Grzegorz Braun
???? Owszem, facet grzeczny, wręcz ugrzeczniony, ale dla mnie pacjent psychiatryka.
Jestem gorszego sortu...
ODPOWIEDZ