Wybory

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

gb pisze:Takiego "układu" w historii naszego kraju - nie przerabialiśmy.
Jest ciekawy aetykuł w ostatniej Polityce. Wynika z niego, że po raz pierwszy od stu lat partia "endecka" rządzi samodzielnie w Polsce. Przed wojną tylko w koalicjach.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Janek pisze:Wynika z niego, że po raz pierwszy od stu lat partia "endecka" rządzi samodzielnie w Polsce. Przed wojną tylko w koalicjach.
Endecy co czczą Piłsudskiego? No proszę cię.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Z innej beczki:

Minister Kluzik-Rostkowska deklaruje, że jest gotowa zginąć w obronie gimnazjów. Obawiam się, że jest to ofiara, którą jestem gotów ponieść ;)
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

No to już jest wiadomo jak to będzie z tym po 500 zł na dziecko:

http://wyborcza.pl/1,75478,19111436,kto ... za-poranny

Posiadacze jednego dziecka niech się nie cieszą na zapas - dochód w rodzinie nie może przekroczyć 800 zł na osobę (chyba netto). A więc jeśli dochód rodziny z jednym dzieckiem przekracza 2400 zł miesięcznie, to nic z tego. Dodatkowo jeszcze trzeba przedłożyć zaświadczenie z US o zapłaconym podatku oraz składek na ZUS.

Dobrym rozwiązaniem natomiast jest, że aby dostać dodatek trzeba złożyć wniosek do organu samorządowego. Mam nadzieję, że "rekinom" finansowym,, mającym przynajmniej dwoje dzieci będzie głupio prosić o tą jałmużnę.

I jeszcze jedno, tylko do 18 lat - czyli na niepracującego studenta ani grosza

To oczywiście jak na razie tylko przeciek, ale wysoce prawdopodobny
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: Dobrym rozwiązaniem natomiast jest, że aby dostać dodatek trzeba złożyć wniosek do organu samorządowego. Mam nadzieję, że "rekinom" finansowym,, mającym przynajmniej dwoje dzieci będzie głupio prosić o tą jałmużnę.
Tymbardziej, że wydawnaie kasy będzie kontrolowane (ciekawe jak, karta przedpłacona?).

Ja nie jestem zwolennikiem rozdawania kasy, lepiej byłoby np dać zerowy vat na artykuły dzieciece i szkolne ale ponoć unia nie pozwala.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

mefistofeles pisze:

Ja nie jestem zwolennikiem rozdawania kasy, lepiej byłoby np dać zerowy vat na artykuły dzieciece i szkolne ale ponoć unia nie pozwala.
Lepiej było zmniejszyć opłaty za żłobki i przedszkola oraz zadbać o to aby te instytucje były dostępne rzeczywiście dla każdego i przyjazne dzieciom. Teraz za żłobek się płaci około 700 zł miesięcznie (w tym jedzenie i wszelkie opłaty), a jeśli nie ma miejsca w "samorządowym" to w prywatnym jeszcze więcej albo alternatywą jest rezygnacja z pracy przez kobietę.

Takie podejście spowodowałoby też że te 500 zł nie zostanie zwyczajnie przepite.
Ale cóż - 500 zł jest bardziej "medialne".
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Basia Z. pisze:Ale cóż - 500 zł jest bardziej "medialne".
Ano, choc ludzie boją się rozwiązań, o których piszesz bo kasa w ręku to kasa w ręku a takie coś zwykle działa tylko na papierze, tyle lat życia w teoretycznym państwie nauczyło nieufnosci.

Przy czym akurat entuzjastą żłobków nie jestem.

Żeby nie było, że chwalę PO, ale jedna rzecz uważam, że może okazać się dobra (jesli sie nie rozsypie z powodu prawnych niedoróbek, bo z tym zwykle był problem). Ten macierzyński dla wszystkich - bezrobotnych oraz na śmieciówkach. Dlaczego? Bo z tego co wiem powodem dla którego młode kobiety odwlekają macierzynstwo jest zwykle brak stalej umowy - strach, że w momencie zajscia w ciążę stracą dochody. 1000/mc to może niewiele, ale zakłądajac, że ojciec dziecka jednak pracę ma jest to zauważalna kwota w domowym budżecie, często niewiele mniej niż zarabiały na tej śmiecówce.

No ale jak pisałem - Platforma miewała dobre pomysły ale nie umiala ich wdrożyc, PiS to populiści, ale nie produkowali w czasie swych poprzednich rządów bubli prawnych i dosc rozsądnie gospodarowali budżetem, wiec pewnie i tak bedzie teraz, bo jednak przez 4 lata muszą tym państwem kierować.
Grzegorz Braun
Mało zdjęć z Tatr

Kontakt:

Post autor: Mało zdjęć z Tatr »

gb pisze:Prezesowi K. marzy się połączenie Piłsudskiego z Obamą i Reganem... Oby z takiego połączenia i możliwości realizacji tych marzeń nie wyszedł ktoś podobny do niespełnionego malarza-kaprala.
Czy Pan Prezes Jarosław Kaczyński jest podejrzanym by Pan mówił o nim Prezes K. ? Zarzucanie Jarosławowi Kaczyńskiemu faszystowskich sympatii jest wstrętne i nie wierzę, by Pan jako osoba inteligentna mówił to poważnie. Wynika z tego, że Panu wydaje się, że przemawia do głupszych od siebie, którym można wmówić absurd. Jakoś to wpisuje się w modne ostatnio rzucanie obelg, że Polacy to faszyści. Pan też bierze w tym udział ?
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:bo jednak przez 4 lata muszą tym państwem kierować.
I bardzo dobrze, że samodzielnie bo odpada możliwość zasłaniania się koalicjantem. A koalicji z Kukizem to bym najgorszemu wrogowi nie życzył.
mefistofeles pisze:Endecy co czczą Piłsudskiego? No proszę cię.
Stricte porównanie jest niemożliwe. A endecja była w 20-leciu jedyną partią prawicowo - konserwatywną.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:A endecja była w 20-leciu jedyną partią prawicowo - konserwatywną.
Myśle, że zarówno PiS jak i ci co dziś sie do tradycji endeckiej odwołują mieliby żal o takie porównanie.
Janek pisze:A koalicji z Kukizem to bym najgorszemu wrogowi nie życzył.
Kukiz będzie miał wpływ na może 10 swoich posłów. UPRowcy i Narodowcy pewnie utworzą własne koła.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:Myśle, że zarówno PiS jak i ci co dziś sie do tradycji endeckiej odwołują mieliby żal o takie porównanie.
Chodzi o to, że po raz pierwszy od 1918 roku (oczywiście nie liczą czasu PRL) mamy w Polsce rządy jednej partii a nie koalicji. A koalicja na ogół jest zgniła.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:
Chodzi o to, że po raz pierwszy od 1918 roku (oczywiście nie liczą czasu PRL) mamy w Polsce rządy jednej partii a nie koalicji. A koalicja na ogół jest zgniła.
a to fakt.

Tymczasem zaczęły się aresztowania. W pierwszej kolejnosci aresztowano billboard, następne mają być autostrady.

Obrazek
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Mało zdjęć z Tatr pisze:Czy Pan Prezes Jarosław Kaczyński jest podejrzanym
Podejrzanym przez gb ?, ...hm, to gb podgląda Prezesa PiS-u ? ... oj nieładnie. :D
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

To je dobre - o tym jak to w zachodniej prasie piszą o Polsce:

http://www.zelaznalogika.net/dlaczego-p ... zachodzie/
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Macierewicz nie będzie ministrem. Zabrał parówki i puszki i poleciał na Synaj. :-P
Jestem gorszego sortu...
Mało zdjęć z Tatr

Kontakt:

Post autor: Mało zdjęć z Tatr »

gb pisze: Nigdzie nie napisałem, że Polacy to faszyści. To teza trudna do udowodnienia.
Kamień z serca.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Janek pisze:Macierewicz nie będzie ministrem. Zabrał parówki i puszki i poleciał na Synaj. :-P
Jednak w różnych takich prognozach ciągle gdzieś wypływa jego nazwisko jako ministra obrony narodowej. A akurat tego ja się boję.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Basia Z. pisze: Jednak w różnych takich prognozach ciągle gdzieś wypływa jego nazwisko jako ministra obrony narodowej. A akurat tego ja się boję.
Ty się bac nie musisz, ale wojska szkoda. Ale zobaczymy co zrobią. Tak po prostu w wuja wyborców też nie można zrobic bo to sie zemsci. PiS nie ma tak jak Platorma straszaka (jak nie my to oni)
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

mefistofeles pisze:
Basia Z. pisze: Jednak w różnych takich prognozach ciągle gdzieś wypływa jego nazwisko jako ministra obrony narodowej. A akurat tego ja się boję.
Ty się bac nie musisz, ale wojska szkoda. Ale zobaczymy co zrobią. Tak po prostu w wuja wyborców też nie można zrobic bo to sie zemsci. PiS nie ma tak jak Platorma straszaka (jak nie my to oni)
No sorry, ale akurat sytuacja międzynarodowa (mimo, że jesteśmy w NATO itd.) jest bardzo niesprzyjająca, żeby nie powiedzieć zła. 4 lata to jest bardzo dużo i jeszcze bardzo wiele się może zmienić na gorsze.
Jakby mi ktoś 4 lata temu mówił, że Rosjanie ot tak sobie zajmą Krym, to bym nie uwierzyła.

Zresztą nawet wybierałam się w roku 2012 na Krym, wyjazd nie doszedł do skutku z powodu nie wystarczającej ilości chętnych, więc pomyślałam "co się odwlecze to nie uciecze, pojadę za rok", a za rok - DUPA.

Tyle się teraz wokół nas dzieje niedobrego, z każdej strony. Boję się np. że przez kryzys związany z uchodźcami upadnie Merkel i do władzy w Niemczech dorwie się ktoś nieodpowiedzialny.

Na takie czasy potrzebny jest ktoś zdecydowany i stanowczy, a jednocześnie inteligentny i dobry dyplomata, a nie paranoik.

Zresztą nie widzę odpowiedniej osoby w całej obecnej polskiej polityce, nie tylko w PiS, ale również w PO i w innych ugrupowaniach. Może jest ktoś, kto ma jakieś ukryte talenty i ujawni się w odpowiedniej chwili, ale śmiem w to wątpić.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Basia Z. pisze: No sorry, ale akurat sytuacja międzynarodowa (mimo, że jesteśmy w NATO itd.) jest bardzo niesprzyjająca, żeby nie powiedzieć zła. 4 lata to jest bardzo dużo i jeszcze bardzo wiele się może zmienić na gorsze.
Tak, ale Macierewicz sam wojny z ruskimi nie rozpęta. Mnie martwi, że on jest z pokolenia co mysli, że Ameryka jest taka jak za Reagana i bez mrugnęcia będzie im robił łaskę. A nie jest. Oczywiscie - z USA nam bardziej po dordze, ale nie można im za bardzo ufać.
Tak czy owak - pod rządami AM wojsko sie nie poprawi a moze nawet pogorszy bo od sprawy Nangar Khel AM jest w wojsku znienawidzony.

PS Najbardziej jednak sie boje, że Antoni Macierewicz ma rację. I wbrew pozorom jest opcja najgorsza z możliwych.
Grzegorz Braun
ODPOWIEDZ