Dlaczego jest jak jest?

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Nesek

Post autor: Nesek »

janek754 pisze:http://wiadomosci.onet.pl...,wiadomosc.html
Nic dodać nic ująć.
Całkiem sensownie prawi...
No może poza tym, że oskarżanie Tuska o zdradę doprowadzi Kaczyńskiego do władzy. PiS (z Jarosławem Kaczyńskim na czele) nie ma szans na zdobycie 50 + VAT % głosów!!!

Jest liczna grupa osób, którym jeśli chodzi o poglądy najbliższy jest właśnie PiS, ale przez osobę Prezesa Kaczyńskiego i najbliższego otoczenia (o. dyr. Rydzyk, A. Macierewicz i spółka) na tą partię nie zagłosuje...

Jarosław Kaczyński nie wykorzystał okazji jaką przyniósł majstersztyk Kluzikowej czyli idea końca wojny polsko-polskiej i myk z całą tą przemianą. Gdyby udało mu się wytrzymać w tych postanowieniach do wyborów parlamentarnych mógłby je wygrać...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Nesek pisze:No może poza tym, że oskarżanie Tuska o zdradę doprowadzi Kaczyńskiego do władzy. PiS (z Jarosławem Kaczyńskim na czele) nie ma szans na zdobycie 50 + VAT % głosów!!!
A wg mnie może. Wśród wyborców PO nie ma już mobilizacji. Rządy PO ubodły ich po kieszeni i coraz częściej deklarują, że głosować nie będą wcale. Zaś wyborcy PiS są zmobilizowani, na PiS zagłosują też osoby PiS nie popierające ale zdeterminowane by odsunąć PO od władzy. PO będzie próbowało straszyć PiSem (może tak: https://www.youtube.com/watch?v=Qrl5yHPkjwU ), ale ludzie mogą się na to trzeci raz nie nabrać.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

mefistofeles pisze:Fakt, że Rokita jest - podobnie jak wielu innych rozsądnych ludzi - daleko na oucie polskiej polityki dobitnie świadczy o tym kto w niej pozostał.
Ja tam Rokity tak wysoko nie cenie. To ambicjant i intrygant. Ale w tym przypadku mówi dość rozsądnie, choć niepotrzebnie za bardzo "ubarwia". O tym samym mówił Andrzej Olechowski w "Faktach po faktach", tylko bardziej konkretnie i nazywając rzecz po imieniu - czyli brak konkretów i kwalifikacji. Przykład:

Sprawa wejścia do euro - premier mówi, że trzeba i to szybko. Abstrahując od tego czy słusznie czy niesłusznie i zakładając, że formalne warunki do tego istnieją. Tylko jak to przeprowadzić przez Sejm w trybie zmiany konstytucji, przecież o takiej większości można premier tylko pomarzyć w obecnym składzie. Trzeba by brawurowo wygrać kolejne wybory, znowu w jaki sposób?
Ale o tym premier ani słowa, czyli gadanina o euro jest pustą gadką - mnie się natyczhmiast przypomina naprawianie pasa w Modlinie.

PS.
Tak nawiasem - nie zazdroszczę np. prezesowi Ryianairu decydowania, czy powrócić do Modlina po zakończeniu remontu pasu i nawet jego odebraniu przez nadzór budowlany. Bo niechby się za miesiąc (odpukać!) coś stało to linia jest skompromitowana. Niby koszty mniejsze niż na Okęciu ale...
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: Trzeba by brawurowo wygrać kolejne wybory, znowu w jaki sposób?
z pomocą wolnych mediów - np tak: http://www.youtube.com/watch?v=c87dPZRPrTU ;)
Janek pisze:Ja tam Rokity tak wysoko nie cenie. To ambicjant i intrygant.
wolę takich od przydupasów czekających na okazję by wbić nóż w plecy. Rokita zawsze grał na siebie, to oczywiste, ale to jednak państwowiec.
Janek pisze: Bo niechby się za miesiąc (odpukać!) coś stało to linia jest skompromitowana. Niby koszty mniejsze niż na Okęciu ale...
Spoko, Ryanair wizerunkiem przejmuje sie akurat najmniej. Ma być tanio i to wszystko.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:z pomocą wolnych mediów - np tak: http://www.youtube.com/watch?v=c87dPZRPrTU
Nie przeceniajmy ani mediów ani kabaretów, szczególnie tych ostatnich, ich czas minął. Konieczny jest autentyzm - chciażby taki - od 3:56

http://www.youtube.com/watch?v=Q8DkmzIc ... re=related
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

Nie spisywałbym Tuska na straty. Choćby z uwagi na to, że to od dawna wieszczą profesor Jadwiga Staniszkis i profesor Krzysztof Rybiński - a ta dwójka akurat nie może się pochwalić ani jedną trafną prognozą.
Jestem gorszego sortu...
janek754

Post autor: janek754 »

Nesek pisze:PiS (z Jarosławem Kaczyńskim na czele) nie ma szans na zdobycie 50 + VAT % głosów!!!
Wcześniej lub później dojdzie, ponieważ jest to normalny i naturalny proces polityczny.
Pytanie tylko jak dojdzie. Czy będzie to druzgoczące zwycięstwo po upadku PO (co może stać się faktem jeśli 2013 okaże się tak zły dla gospodarki, jak zapowiadają analitycy i ekonomiści), czy też niewielka parlamentarna przewaga być może w jakiejś "dziwnej" koalicji ?
Janek pisze:Ja tam Rokity tak wysoko nie cenie. To ambicjant i intrygant. Ale w tym przypadku mówi dość rozsądnie, choć niepotrzebnie za bardzo "ubarwia".
Ja także nigdy nie miałam o Rokicie zbyt wysokiego mniemania, jednak nie sposób przyznać że "urlop" od polityki dobrze mu zrobił, ponieważ mówi wyjątkowo rozsądnie.

Pozdrawiam
Jan
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:Spoko, Ryanair wizerunkiem przejmuje sie akurat najmniej. Ma być tanio i to wszystko.
Ale jakby się przytrafił wypadek w Modlinie i np. 150 zabitych?

A propos pasa - obserwuję z odległości, nie mam danych technicznych, więc mogę się mylić - ale mi się to niepodoba - moim zdaniem - frezarka i zdzieranie warstwy a potem na nowo - e msju lub czerwcu, jak będzie ciepło. W dodatku, jak podano, istniejący pas jest za cienki, taki jak na autostradzie a to grubo za mało.
Jestem gorszego sortu...
Nesek

Post autor: Nesek »

janek754 pisze:Wcześniej lub później dojdzie, ponieważ jest to normalny i naturalny proces polityczny.
Tylko pytanie czy dojdzie do władzy z Jarosławem Kaczyńskim czy już bez niego :think:
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Janek pisze: nie zazdroszczę np. prezesowi Ryianairu decydowania, czy powrócić do Modlina po zakończeniu remontu pasu i nawet jego odebraniu przez nadzór budowlany.
A kto Ci Janku naopowiadał, że oni tam nie lądują ?. Otóż lądują tak Wizz Air jak i RyanAir, mają 1,5 czy 2 km dobrego nie uszkodzonego pasa, co spokojnie wystarcza dla takich samolotów jak A320 i Boeing 737, którymi to dysponują węgierski i irlandzki przewoźnik.
Większe samoloty nie mogą.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
janek754

Post autor: janek754 »

Nesek pisze:Tylko pytanie czy dojdzie do władzy z Jarosławem Kaczyńskim czy już bez niego
PiS to Kaczyński (SP czy PJN najlepszym przykładem).
Nie ma Kaczyńskiego - nie ma PiS-u. Nie ma PiS-u - nie ma PO ...
Błędne koło ...
Już lepiej niech będą dwie "silne" konkurujące ze sobą partie niż co cztery lata kolejna dawka oszołomów odrodzonych ze zgliszczy "upadłych gigantów".

Pozdrawiam
Jan
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze:Otóż lądują tak Wizz Air
Wizzair przestał jeszcze przed stwierdzeniem usterek pasa, z uwagi na brak ILS i ciągłym odwoływaniem lotów z powodu mgły i przeniósł się na Okęcie.

co do reszty - chyba Ci się zepsuł telewizor - cały czas informują, że lotnisko jest nieczynne i wszyscy korzystają z Okęcia.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Janek pisze: - chyba Ci się zepsuł telewizor - cały czas informują, że lotnisko jest nieczynne i wszyscy korzystają z Okęcia.
A tak, masz rację ... mam nieaktualne informacje. Przepraszam za zamieszanie, fakt ostatnio mniej niż mniej śledzę media. Okres świąteczno - noworoczny. ;-)
Pozdrawiam.
Ali7

Post autor: Ali7 »

...
Ostatnio zmieniony czw 20 lip, 2017 przez Ali7, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzymul

Czy to pisał antyglobalista ? .... trochę racji w tym jest.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Janek

Witaj Ali7 na pewnie trochę przymusowej emigracji.

Ten tekst, który zacytowłeś świadczy o ekspresji uczuć autora. Nawet to rozumiem, samemu mnie też się zdarzało, ale, mam nadzieję, nie aż w takim stopniu. No i stylistyka raczj mi obca.
To dość częste w sztuce - np. Tuwimowi tż zdarzały się ostre kawałki, np. "Bal w Operze", czy też "14 lipca".

Ale ten pan raczej Tuwimem nie jest.
Jestem gorszego sortu...
Ali7

Post autor: Ali7 »

...
Ostatnio zmieniony czw 20 lip, 2017 przez Ali7, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Janek

Ali7 pisze:ale całość spostrzeżeń niestety coraz bardziej trafna.
A tu się zgadzam. Z tym, że taka metoda walki prowadzi do nikąd. Tak przynajmniej uważam.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Nie spodziewałem się, że się zgodzę z Palikotem, ale proszę:
http://www.youtube.com/watch?v=1rT7lRWno84
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Ali7 pisze:Polecam też komentowany artykuł.
Dziękuję - przeczytałem.

Jest podobny tekst - w GW - polecam

http://wyborcza.pl/magazyn/1,129864,131 ... dzisz.html
Jestem gorszego sortu...
ODPOWIEDZ