obiektywne media (medium)
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Ja czasów przedwojennych ani nawet roku 1968 nie pamiętam (w roku 1968 byłam dzieckiem), natomiast antysemityzm pamiętam "od zawsze", jak również pamiętam likwidację cmentarza w roku 1974 lub 75, przy pełnej akceptacji ówczesnych władz miasta.mefistofeles pisze:Oczywiscie, ale kazdy antysemityzm karmi sie czym innym. Przedwojenny byl powszechny w Europie, po wojnie w Polsce najpierw karmil sie nadreprezentacja Żydów w UB, po 1968 byl "panstwowy", potem w poczatkowej IIIRP byl domena roznych swirow i oszolomow pokroju Leszka Bubla czy komentatorow Radia Maryja.
A czym wytłumaczyć to, że na jakiejś wsi w latach 60 lub 70 ludzie wzięli sobie macewy z cmentarza i zbudowali z nich oborę ? (zdjęcia są w internecie).
A czym tłumaczyć to, że na cmentarzach nawet teraz wypasane są krowy ?
Taaa, "nie wychylają się" a ostatnio spalenie kukły Żyda we Wrocławiu ?mefistofeles pisze: Teraz to sie chyba tylko Stanislaw Michalkiewicz ostal bo nawet mlodzi dzialacze Ruchu Narodowego sie nie wychylaja. Trzon polskiej prawicy, czyli PiS jest zas otwarcie proizraelski, za to powoli pojawia sie antysemityzm lewicowy, ktory jest powszechny na Zachodz.
W każdym narodzie są oszołomy i ja osobiście Grossa uważam za oszołoma. Uważam też, że zupełnie niepotrzebnie "GW" drukowało jego artykuły. Chyba sami zrozumieli że to im wizerunkowo bardzo szkodzi.mefistofeles pisze: Tyle, ze jak wyskoczy taki Gross i gada o tym, ze Polacy z mlekiem matki wyssali antysemityzm to trudno sie dziwic, ze nie lubi sie tych Zydow co go popieraja.
Przy czym nie neguję, że mogły wystąpić pewne opisywane przez niego zjawiska - np. odkopywanie prochów zmarłych w poszukiwaniu złota ("Złote żniwa"), ale to był margines. Niestety hieny cmentarne były i są w każdym narodzie, ale nie należy uogólniać takiego niegodnego zachowania na cały naród.
W każdym narodzie są świnie, oszuści, złodzieje i ludzie, którzy dla kariery sprzedaliby własną matkę. Najgorszym "kapo" w obozie w Świętochłowicach był Żyd - Salomon Morel, który ostatecznie uniknął kary za swoje zbrodnie. Ale nie należy uogólniać w żadną stronę
O tyle tylko niesprawiedliwe, że komentarze w necie są spontaniczne.mefistofeles pisze:Znam proporcje, w zadnej kojarzonej z pisowska prawicą gazecie czegos tak ojydnego nie było. Porownywanie komentarzy frustratow z artykulami w gazecie, ktore musialy przejsc weryfikacje jest niesprawiedliwe.
Mefi, to w nas Polakach siedzi tak mocno, że żadna political correctness tego nie załatwi, nie na poziomie zwykłych ludzi. Paradoksalnie im mniej w Polsce Żydów tym większy taki potoczny antysemityzm. Chyba na zasadzie że Polak boi się tego czego nie zna, a jednocześnie lubi się trzymać utartych ścieżek i przekonań.
A określenie "Żyd" to zawsze był w Polsce synonim czegoś gorszego, negatywnego, brudniejszego, mniej uczciwego itp. itd.
Każdemu jego Everest...
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Nie pierwsze to takie zachowanie tego faceta, prawdopdodobnie prowokator pokroju Andrzejka Hadacza. Na Marszu Niepodległosci by to nie przeszło na przykład, tam organizatorzy sprawnie pilnują by prowokacji nie było w obrębie marszu.Basia Z. pisze:a ostatnio spalenie kukły Żyda we Wrocławiu ?
Nie, w PiS (jak i jego typowym elektoracie) naprawde antysemitów jest mało, ci których znam (a znam kilku) wolą raczej Ruch Narodowy, jesli głosująna PiS to z obrzydzeniem.andy67 pisze:Otwarcie? Raczej oficjalnie. Pic na wodę, fotomontaż.
Ciągle kojarzycie PiS z Radiem Maryja, tymczasem moheorwe babcie sprzed 10 lat w sporej czesci juz nie głosują.
Kolejny mit. Antysemityzmu ludowego w Polsce praktycznie już nie ma, wiekszosci ludzi Żydzi kompletnie nie interesują. Glośny był przykład jak jacyś bojownicy tolerancji chcieli w zeszłym roku bohatersko zamalowac nienawistny napisa na murze, ale ze żadnego nie znaleźli to musieli sami go wczesniej namalowaćandy67 pisze:Paradoksalnie im mniej w Polsce Żydów tym większy taki potoczny antysemityzm
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
Ja nie wiem po jakich ulicach Ty chodzisz, ale ja co jakiś czas widuję na murach obrazki namalowane przez kiboli. Treści nie podam, bo mnie to brzydzi, ale można się domyśleć.mefistofeles pisze: Kolejny mit. Antysemityzmu ludowego w Polsce praktycznie już nie ma, wiekszosci ludzi Żydzi kompletnie nie interesują. Glośny był przykład jak jacyś bojownicy tolerancji chcieli w zeszłym roku bohatersko zamalowac nienawistny napisa na murze, ale ze żadnego nie znaleźli to musieli sami go wczesniej namalować
Oczywiście wiem, że ci to to malują, robią takie transparenty (o którym była notka w "Polityce"), czy spalili ta kukłę to są ludzie "kultury stadionowej" jeśli można tak to nazwać. Ale właśnie oni się do PiS przyklejają.
A PiS powinien się stanowczo i ostro od wszelkich takich akcji czy transparentów odciąć, a nikt tego nie zrobił.
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Obrazki kibolskie oczywiscie są, ale swastyk, wieszanych gwaizd dawida na przykład juz nie widuje. Mozliwe, że gdzies są, ale skala jest duzo mniejsza.
Z ciekawostek - gdzieś gadalismy o najgorszym sorcie Polaków - miło gdy sam się prawidłowo identyfikuje:

Z ciekawostek - gdzieś gadalismy o najgorszym sorcie Polaków - miło gdy sam się prawidłowo identyfikuje:

Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
Takich zdjć w fejsie są setki. Przecież to gorzka ironia! Czy te osoby na zdjęciu wyżej to ktoś konkretny? Ja nie rozpoznaję.mefistofeles pisze:Z ciekawostek - gdzieś gadalismy o najgorszym sorcie Polaków - miło gdy sam się prawidłowo identyfikuje:
Tzw. publicyści niepokorni czyli aktualnie reżimowi na wszystkie strony teraz usiłują tłumaczyć, że albo prezes nic taiego nie powiedział albo został źle zrozumiany (w domyśle mainstream to ludziomm wmówił).
Nie jest istotne co pprezes chciał lub myślał, istetne jest to jak to wielu przyjęło i odebrało. A odebrało jednoznacznie i masowo. Jeszcze stosunkowo niedawwno określenie "komunista i złodziej" było obrazą - teraz jest, oczywiście z przymrużeniem oka, wręcz legitymacją oporu wobec władzy co na każdym kroku łamie Konstytucję i dobre obyczaje polityczne.
I jeszcze jedno - za stanu wojennego słowo "władza" (lub jeszcze bardziej obraźliwie "waadza" - taka dykcja Gomułki) było pejoratywne. I to już wraca.
Gomułka zasłynął słynnym stwierdzeniem - "władzy raz zdobytej nie oddamy nigdy". Teraz dają nam to zrozumienia prezes, pan prezydent, pani premier i zwarta paczka potakiwaczy.
Jestem gorszego sortu...
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Nie wiedziałem jak wygląda, raczej mało mnie to interesowało.mefistofeles pisze:Janku, to Jan Tomasz Gross,
Można to potraktować jako "pocałunek śmierci" dla KOD-u, ale nie przywiązywałbym do tego specjalnego znaczenia.
To zresztą dość typowe dla wszelkich ruchów tego rodzaju - zawsze ktoś się chce "przykleić" (a także znajdzie się usłużny fotograf).
KOD wyciągnął wnioski z poprzedniej akcji - wczoraj "politycy sejmowi" nie przemawiali.
Aktualnie wśród publicystów najrozmaitszej maści trwa dyskusja na ile ten ruch jest trwały i prorokuje się kiedy padnie. Ja w tym widzę coś w rodzaju przestrachu i zazdrości - "jak to, bez nas?"
Co będzie dalej - nie wiem. Oficjalna linia PiS, czyli "ruch dobrze ubranych lemingów, zatrwożonych o własny byznes" jest idiotyczna.
Jestem gorszego sortu...
A nie mówiłam, że się z każdej strony przyklejają !
Też mi się to nie podoba.
Napisałam przedwczoraj na innym forum:
Prorokini chyba jestem
Ale patrząc na to z innej strony. Ja na demonstracji nie byłam, bo zaspałam (ostatnio pracuję, pisząc coś zwykle do 3-4 nad ranem i wstaję koło południa), ale było pełno moich znajomych, widziałam ich zdjęcia i z całego serca ich popieram. Popieram tych znajomych, niekoniecznie polityków.
Poza tym bliskie mi są hasła zwykłego przestrzegania prawa (nawet w takich drobiazgach jak chodzenie po Tatrach bez szlaku, o czym akurat na tym forum wielokrotnie pisałam). Dlatego jestem przeciw łamaniu prawa, zwłaszcza przez rządzących. Kto do cholery ma dawać przykład ?
Też mi się to nie podoba.
Napisałam przedwczoraj na innym forum:
(Chodziło o artykuł z "Gościa Niedzielnego")Basia pisze:Żadna władza, nawet wybrana w sposób najbardziej demokratyczny nie powinna łamać prawa, a to właśnie w tej chwili robi PiS poprzez manipulacje wokół Trybunału Konstytucyjnego. Co zresztą zostało w powyższym zacytowanym prze ze mnie artykule wyjaśnione.
I dlatego ludzie demonstrują.
Demonstracje są legalne, mamy wolność zgromadzeń.
A że do tych demonstracji przyklei się ten czy ów, który na nich będzie chciał ugrać coś swojego - to też jestem pewna. C'est la vie.
Trzeba po prostu być w zgodzie z własnym sumieniem i robić swoje.
Prorokini chyba jestem
Ale patrząc na to z innej strony. Ja na demonstracji nie byłam, bo zaspałam (ostatnio pracuję, pisząc coś zwykle do 3-4 nad ranem i wstaję koło południa), ale było pełno moich znajomych, widziałam ich zdjęcia i z całego serca ich popieram. Popieram tych znajomych, niekoniecznie polityków.
Poza tym bliskie mi są hasła zwykłego przestrzegania prawa (nawet w takich drobiazgach jak chodzenie po Tatrach bez szlaku, o czym akurat na tym forum wielokrotnie pisałam). Dlatego jestem przeciw łamaniu prawa, zwłaszcza przez rządzących. Kto do cholery ma dawać przykład ?
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Janku, oficjalna linia PiS jest zdaje sie inna - ruch garstki tlustych misiow przerazonych zakreceniem kranika z panstwowa kasą, ktorzy za posrednicwem mediow robia oglupiaja ludzi strasząc ich niewiqdomo czym. A, ze ludzie sa na propaganse podatni to stad efekt.
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
Przecież napisałem dokładnie podobnie. Wczoraj mnie ubawił dr Tomasz Żukowski w TVP INFO, który oceniając poprzednią dyskusję dwóch młodych facetów - jeden z młodzieżówki PiS a drugi z KOD zauważył jedynie to, że ten z PiS miał garnitur z supermarketu a ten z KOD z butiku.mefistofeles pisze:Janku, oficjalna linia PiS jest zdaje sie inna - ruch garstki tlustych misiow przerazonych zakreceniem kranika z panstwowa kasą, ktorzy za posrednicwem mediow robia oglupiaja ludzi strasząc ich niewiqdomo czym. A, ze ludzie sa na propaganse podatni to stad efekt.
KOD w Koszalinie, założył swoją stronę wczoraj pod wieczór. Dziś ma już 133 zarejestrowanych członków. Sporo z nich znam, osobiście, z widzeenia itp. Wykładowcy Politechniki, sporo nauczycieli, studenci itp, żadna tam "arystokracja finansowa".
Jestem gorszego sortu...
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Akurat z moich znajomych, którzy byli na marszu w Warszawie (kilkanaście osób) to większość ma własne niewielkie firmy, ktoś tam pracuje w banku, ktoś jest nauczycielem i tym podobna "oligarchia". Zresztą ci co byli na marszu w Krakowie, w Poznaniu oraz na Śląsku to właściwie dokładnie tak samo.mefistofeles pisze:Ale to juz ta druga czesc. W Warszawie widac było jednak wielu tej pierwszej kategorii. To ona bowiem jest realnie zagrożona rzadami PiS
A wszystkich znam z różnych gór.
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Ja nje neguje, ze ludzie tam sa w dobrej wierze bo szczerze wierza, ze demokracja jest zagrozona.
Tyle, ze to objaw slepoty na jedno oko przynajmniej bo demokrqcja nie ma sie wcale gorzej niz w czasie 8 lat rzadow poprzedniej ekipy, gdzie demonstrqcje antyrzadowe mialy znacznie trudniej.
No i niestety w pierwszych szeregach, przynajmniej w stolicy nie ida zwykli ludzie a przedstawiciele obalonej sitwy. Wiec trudno mi wierzyc w szczerosc intencji organizatorow akcji.
Tyle, ze to objaw slepoty na jedno oko przynajmniej bo demokrqcja nie ma sie wcale gorzej niz w czasie 8 lat rzadow poprzedniej ekipy, gdzie demonstrqcje antyrzadowe mialy znacznie trudniej.
No i niestety w pierwszych szeregach, przynajmniej w stolicy nie ida zwykli ludzie a przedstawiciele obalonej sitwy. Wiec trudno mi wierzyc w szczerosc intencji organizatorow akcji.
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
- mefistofeles
-

- Kontakt:
- mefistofeles
-

- Kontakt: