Trybunał Konstytucyjny

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
kilgor

Post autor: kilgor »

gb pisze:określania tego porządku prawnego
a kto wprowadził ,,ten porządek prawny"? rząd pochodzący z demokratycznych wyborów?
gb pisze:W tym pejoratywnym, politycznym i opresyjnym znaczeniu.
Otóż to. Ówczesny system rządów stworzony przez PZPR był reżimem. W tym właśnie pejoratywnym i opresyjnym znaczeniu.
gb pisze:PZPR-owską przeszłość - ma/miała - znakomita większość Obywateli PRL. Na różnych szczeblach. Wszyscy jeszcze nie wymarli
W PZPR w szczytowym okresie było około 3 mln członków. To jednak nie większość ,,obywateli PRL".
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Janek pisze:Jarosław nie i chyba cierpi z tego powodu.
Podejrzewam, że masz dużo racji.
Cytuję wypowiedź Jarosława Kaczyńskiego w "Gazecie Polskiej":
Jarosław Kaczyński w Gazecie Polskiej pisze:- Wieczorem mnie wypuścili i było to dla mnie bardzo niemiłym zaskoczeniem. Nie ukrywam, że nieprzyjemnym, bo przecież działałem cały czas. Uważałem zresztą, że jestem w sytuacji dużo gorszej niż internowani.
No... nie docenili...!
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

http://wiadomosci.wp.pl/lbid,10461,titl ... aid=1160d7
Trzech sędziów powołano zgodnie z konstytucją, dwóch - niezgodnie. Trybunał Konstytucyjny wydał orzeczenie w sprawie czerwcowej ustawy o Trybunale, przyjętej przez Sejm poprzedniej kadencji. Powołał on pięciu nowych sędziów, w tym - co wzbudziło największe kontrowersje - dwóch przed upływem ich kadencji.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Wesoło się robi. Ciekawe co teraz zrobi PAD?
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

mefistofeles pisze:Ciekawe co teraz zrobi PAD?
Dał się potraktować Prezesowi jak lokaj, to teraz niech sobie radzi, ale jestem pewien, że i tak wykona polecenie już wydane, a ja nawet wiem... czyje.
Jeszcze jeden taki numer i się okaże, że Prezydent nie jest nam w ogóle potrzebny. A bo to pierwszy raz...?
Mundek
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

PAD się nie podda, PJK mu na to nie pozwoli.

edit:

o 20-ej PAD wygłosi orędzie. Poda się do dymisji?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Orędzie prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy
5 min, Transmisja, 2015
czwartek, 03 grudnia 20:00 | TVP 1
Janek pisze:Poda się do dymisji?
On ma wykonywać polecenia, a nie stroić fochy!
Mundek
Awatar użytkownika
Janek

Podobno PAD ogłosi, że od jutra Urzędy zaczynają pracować o 23-ej a kończyć o 7 rano.

edit:

Ciekawe czy posłowie PO, PSL i Nowoczesnej spakowali już ciepłą bieliznę, przybory toaletowe, papierosy jak kto pali?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Ale fakt faktem, że Rzepliński oraz tych dwóch pozostałcyh co pracowali nad tą ustawą powinni się podać do dymisji. Gdyby mieli choć odorbinę przyzwoitości.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Ustawa była dobra, TK zakwestionował tylko interpretację jednego artykułu.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

mefistofeles pisze:Rzepliński oraz tych dwóch pozostałcyh co pracowali nad tą ustawą powinni się podać do dymisji. Gdyby mieli choć odorbinę przyzwoitości.
Janek pisze:Ustawa była dobra, TK zakwestionował tylko interpretację jednego artykułu.
To ta "odrobina przyzwoitości" by miała dotyczyć tworzenia ustawy, innych prac, czy tylko interpretacji?
A tę interpretację to ogłaszał rzeczony Repliński oraz "tych dwóch", czy zupełnie ktoś inny?
A może do rozstrzygnięcia tego problemu trzeba zaangażować TK, czy może to co komuś się zajączkuje po głowinach w zamian TK...?
Mundek
Awatar użytkownika
Janek

Co powie PAD - oto jest pytanie...
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Zygmunt Skibicki pisze:A tę interpretację to ogłaszał rzeczony Repliński oraz "tych dwóch", czy zupełnie ktoś inny?
Rzepliński stworzył tę ustawę, nie odciął się od niej gdy PO "zinterpretowało ją" po swojemu (choć teraz przecież nie wychodził z mediów i komentował na bieżąco), więc akceptował to.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Janek pisze:Co powie PAD - oto jest pytanie...
Przypuszczam, że nie powie niczego, co rozwiąże konflikt, ale posłucham bo mam nadzieję, że ten absurd wreszcie się skończy, albo przynajmniej poważnie się zbliży do zakończenia.
Mundek
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

No i powiedział.

Wygląda na to, że idą na zmianę Konstytucji. Pnoć większosc chętna do tego jest prawie uzbierana.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Podobał mi się fragment mówiący, iż w ostatnim czasie "powstało" wiele kontrowersji :D

Tak sobie wzięły i "powstały", pan Duda udziału w tym oczywiście nie miał :))
Ostatnio zmieniony czw 03 gru, 2015 przez andy67, łącznie zmieniany 1 raz.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

mefistofeles pisze:Wygląda na to, że idą na zmianę Konstytucji. Pnoć większosc chętna do tego jest prawie uzbierana.
Co nie zmienia postaci rzeczy, że Prezydent łamie obowiązującą, a to na odległość śmierdzi Trybunałem Stanu...
I podejrzewam, że jeśli nie opozycja, to w końcu Naczelnik PiS-u mu to zafunduje.
Na razie próbuje tak szybko kręcić tyłkiem, by w nią żaden kopniak nie trafił - cienko to widzę i w dość krótkim horyzoncie czasowym.
Ostatnio zmieniony czw 03 gru, 2015 przez Zygmunt Skibicki, łącznie zmieniany 1 raz.
Mundek
Awatar użytkownika
Janek

[quote="mefistofeles"]Pnoć większosc chętna do tego jest prawie uzbierana.[/quote

Gdzie? PiS + Kukiz potrzebuje jeszcze 30-u. Skąd? Chyba tylko z PO - musieliby być samobójcami, prywatnie samobójcami.

A co do orędzia:
Pan prezydent powiedział, że nic nie powiedział - czytaj: drodzy wyborcy mamy was i wassze trybunały w dupie, dostaniecie swoje 5 stów i mołczać, ruki po szwam.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Matcin Palade pisal na TT, ze 298 juz jest. Skad nie chcial napisac by ich nie spalic. Obstawiam PSL.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Zmieniając temat - wysłuchałem dzisiaj konferencji prasowej ministra Radziwiłła. Mówił bardzo sensownie i mnie osobiście przekonał do swoich propozycji.

Uchylił też rąbka tajemnicy w sprawie bezpłatnych leków dla 75+. Będą przysługiwać każdemu, bez względu na dochody, lista leków bezpłatnych będzie ustalana co 2 miesiące wraz listą leków refundowanych, na początek będą to te raczej tańsze, bo brakuje pieniędzy. No i jeszcze jedno - bezpłatne będą tylko te, które wystawi lekarz rodzinny (czyli jak wystawi je lekarz specjalista, to trzeba będzie pójść do swego lekarza rodzinnego aby ją przepisał)
Jestem gorszego sortu...
ODPOWIEDZ