Janek pisze:Jarosław nie i chyba cierpi z tego powodu.
Podejrzewam, że masz dużo racji.
Cytuję wypowiedź Jarosława Kaczyńskiego w "Gazecie Polskiej":
Jarosław Kaczyński w Gazecie Polskiej pisze:- Wieczorem mnie wypuścili i było to dla mnie bardzo niemiłym zaskoczeniem. Nie ukrywam, że nieprzyjemnym, bo przecież działałem cały czas. Uważałem zresztą, że jestem w sytuacji dużo gorszej niż internowani.
No... nie docenili...!
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek www.turystyka.skibicki.pl
Trzech sędziów powołano zgodnie z konstytucją, dwóch - niezgodnie. Trybunał Konstytucyjny wydał orzeczenie w sprawie czerwcowej ustawy o Trybunale, przyjętej przez Sejm poprzedniej kadencji. Powołał on pięciu nowych sędziów, w tym - co wzbudziło największe kontrowersje - dwóch przed upływem ich kadencji.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Dał się potraktować Prezesowi jak lokaj, to teraz niech sobie radzi, ale jestem pewien, że i tak wykona polecenie już wydane, a ja nawet wiem... czyje.
Jeszcze jeden taki numer i się okaże, że Prezydent nie jest nam w ogóle potrzebny. A bo to pierwszy raz...?
Orędzie prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy
5 min, Transmisja, 2015
czwartek, 03 grudnia 20:00 | TVP 1
Janek pisze:Poda się do dymisji?
On ma wykonywać polecenia, a nie stroić fochy!
Ale fakt faktem, że Rzepliński oraz tych dwóch pozostałcyh co pracowali nad tą ustawą powinni się podać do dymisji. Gdyby mieli choć odorbinę przyzwoitości.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
mefistofeles pisze:Rzepliński oraz tych dwóch pozostałcyh co pracowali nad tą ustawą powinni się podać do dymisji. Gdyby mieli choć odorbinę przyzwoitości.
Janek pisze:Ustawa była dobra, TK zakwestionował tylko interpretację jednego artykułu.
To ta "odrobina przyzwoitości" by miała dotyczyć tworzenia ustawy, innych prac, czy tylko interpretacji?
A tę interpretację to ogłaszał rzeczony Repliński oraz "tych dwóch", czy zupełnie ktoś inny?
A może do rozstrzygnięcia tego problemu trzeba zaangażować TK, czy może to co komuś się zajączkuje po głowinach w zamian TK...?
Zygmunt Skibicki pisze:A tę interpretację to ogłaszał rzeczony Repliński oraz "tych dwóch", czy zupełnie ktoś inny?
Rzepliński stworzył tę ustawę, nie odciął się od niej gdy PO "zinterpretowało ją" po swojemu (choć teraz przecież nie wychodził z mediów i komentował na bieżąco), więc akceptował to.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Przypuszczam, że nie powie niczego, co rozwiąże konflikt, ale posłucham bo mam nadzieję, że ten absurd wreszcie się skończy, albo przynajmniej poważnie się zbliży do zakończenia.
mefistofeles pisze:Wygląda na to, że idą na zmianę Konstytucji. Pnoć większosc chętna do tego jest prawie uzbierana.
Co nie zmienia postaci rzeczy, że Prezydent łamie obowiązującą, a to na odległość śmierdzi Trybunałem Stanu...
I podejrzewam, że jeśli nie opozycja, to w końcu Naczelnik PiS-u mu to zafunduje.
Na razie próbuje tak szybko kręcić tyłkiem, by w nią żaden kopniak nie trafił - cienko to widzę i w dość krótkim horyzoncie czasowym.
Ostatnio zmieniony czw 03 gru, 2015 przez Zygmunt Skibicki, łącznie zmieniany 1 raz.
[quote="mefistofeles"]Pnoć większosc chętna do tego jest prawie uzbierana.[/quote
Gdzie? PiS + Kukiz potrzebuje jeszcze 30-u. Skąd? Chyba tylko z PO - musieliby być samobójcami, prywatnie samobójcami.
A co do orędzia:
Pan prezydent powiedział, że nic nie powiedział - czytaj: drodzy wyborcy mamy was i wassze trybunały w dupie, dostaniecie swoje 5 stów i mołczać, ruki po szwam.
Zmieniając temat - wysłuchałem dzisiaj konferencji prasowej ministra Radziwiłła. Mówił bardzo sensownie i mnie osobiście przekonał do swoich propozycji.
Uchylił też rąbka tajemnicy w sprawie bezpłatnych leków dla 75+. Będą przysługiwać każdemu, bez względu na dochody, lista leków bezpłatnych będzie ustalana co 2 miesiące wraz listą leków refundowanych, na początek będą to te raczej tańsze, bo brakuje pieniędzy. No i jeszcze jedno - bezpłatne będą tylko te, które wystawi lekarz rodzinny (czyli jak wystawi je lekarz specjalista, to trzeba będzie pójść do swego lekarza rodzinnego aby ją przepisał)