W Tatrach już sypie pierwszy śnieg

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Olav

Post autor: Olav »

Smolik wolałbym te 0,7 nisz to co sie w poniedzialek dzialo :/
Moje Tatry
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

andy67 pisze:Tym razem się sprawdziły a kilkunastoma innymi razami nie.
Po fakcie to każdy jest mądry, Zygmuncie.
O to właśnie chodzi, że mnie się prognozy ICM do 48 godzin sprawdzają bardzo często - na circa sto przypadków bodaj jedno czy dwa "pudła" - i dlatego inaczej planuję przed faktami. Nie da się tego nazwać "przypadkami". Inna sprawa, że te wykresy trzeba umieć czytać...
Masz jednak dużo racji, po fakcie to każdy... prawie.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Do 48 godzin to prawie wszystkie prognozy się sprawdzają Zygmuncie - nawet moje prywatne :) Sęk w tym że to mało przydatne przy planowaniu wyjazdu w góry i niezbędnego wówczas urlopu.
Każdemu jego Everest...
Michał

Post autor: Michał »

Jak pogoda w Tatrach? wybieram się na weekend 9 października, i nie wiem co planować :)
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

andy67 pisze:Do 48 godzin to prawie wszystkie prognozy się sprawdzają Zygmuncie - nawet moje prywatne :) Sęk w tym że to mało przydatne przy planowaniu wyjazdu w góry i niezbędnego wówczas urlopu.
Wyraźnie nie chcesz zrozumieć!
Nie chodzi o planowanie wyjazdu, a o oczywiste i na sto procent ryzykowne pchanie się na zbyt "wysoką" wycieczkę, gdy widać że za dobę, albo wręcz za kilka godzin będzie kiepściło.
Można mieć takie lub inne preferencje co do poszczególnych prognoz - zwłaszcza mylące jest "wywoływanie" Zakopanego jako reprezentatywnego pogodowo dla Tatr Wysokich, ale obsługa recepcji w Popradskim Plese ma na stałe włączony nasz ICM i obserwują swój "kwadrat"...
Ja wiem, dlaczego.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
Awatar użytkownika
Punisher

Kontakt:

Post autor: Punisher »

Yyy a ja mam głupie pytanie troszkę poza tematem: otóż jakiś czas temu korzystałem właśnie z prognoz ICM gdyż można było sobie włączyć kwadrat odpowiedzialny za Tatry Wysokie i osobny na Tatry Zachodnie... I po pewnym czasie ta strona przestała mi się wczytywać więc ją wywaliłem. No a teraz albo jestem ślepy albo nie ma tych dwóch kwadratów? :think: Ktoś ma jakieś propozycje? Z góry dzięki
www.wtatrach.ovh.org <- zapraszam :)
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Punisher pisze:...można było sobie włączyć kwadrat odpowiedzialny za Tatry Wysokie i osobny na Tatry Zachodnie... I po pewnym czasie ta strona przestała mi się wczytywać więc ją wywaliłem. No a teraz albo jestem ślepy albo nie ma tych dwóch kwadratów? :think: Ktoś ma jakieś propozycje? Z góry dzięki
A co za problem polecieć po mapie i otworzyć odpowiedni kwadrat?
Dla uproszczenia:
- Tatry Wysokie, to jest kwadrat "Poprad",
- Tatry Zachodnie, to jest kwadrat "Liptowski Mikulasz".
Poza tym - powyższe dotyczy mapy z "kwadratami"- http://umold.meteo.pl/
Polecał bym także nowsze wersje programu ICM:
http://new.meteo.pl/index_coamps.php
oraz:
http://new.meteo.pl/index_um.php
Analiza tych nowszych prezentacji prognoz wcale nie jest trudniejsza - po prostu trochę inna.
Na prawdę polecam - dla mnie jest to najlepsza prognoza, jaką znam.

A kolegom żeglarzom bałtyckim możemy zaimponować - http://falowanie.icm.edu.pl/polish/wavefrcst.html
Mundek
Awatar użytkownika
Punisher

Kontakt:

Sęk w tym, że nie wiem jak to było wcześniej ale teraz wybierając kwadrat Poprad otrzymuję prognozę chyba bardziej dla samego Popradu niż dla Tatr Wysokich? Różnica jest jednak dość spora między warunkami w Popradzie a tymi panującymi w Tatrach. Oczywiście mogę się mylić i może także kiedyś pod nazwą Tatry Wysokie kryły się te same dane co teraz dla Popradu ? :think:
A co do nowych wersji to w sumie są całkiem fajne :) Dzięki za info i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Punisher pisze:Sęk w tym, że nie wiem jak to było wcześniej ale teraz wybierając kwadrat Poprad otrzymuję prognozę chyba bardziej dla samego Popradu niż dla Tatr Wysokich? Różnica jest jednak dość spora między warunkami w Popradzie a tymi panującymi w Tatrach. Oczywiście mogę się mylić i może także kiedyś pod nazwą Tatry Wysokie kryły się te same dane co teraz dla Popradu ? :think:
A co do nowych wersji to w sumie są całkiem fajne :) Dzięki za info i pozdrawiam.
ICM podaje prognozę nie dla jakiegoś punktu, a dla całego kwadratu - tak na oko 50 x 50 kilometrów, a "wyskakująca" w kwadracie nazwa miejscowości jest tylko orientacyjna - ta miejscowość nie zawsze leży w samym środku kwadratu!
Mundek
Awatar użytkownika
Rafał

Post autor: Rafał »

Jeśli ktoś ma wątpliwości co do ICM-u to jest jeszcze przynajmniej kilka stron gdzie można znaleźć w miarę dobre prognozy dla gór. I co najważniejsze, jest w nich uwzględniona wysokość npm co ma duże znaczenie w przypadku takich zimowych ataków jak obecnie. Np:
meteogramy na stronie SHMU - można wybrać np. Łomnicę: http://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=meteo_num_mgram#tab
dla osób które nie przepadają za czytaniem wykresów tylko wolą prosto podaną prognozę: http://www.weatheronline.co.uk/Poland/K ... Wierch.htm
albo dla miłośników śniegu: http://www.snow-forecast.com/resorts/Zakopane/6day/top
Tę ostatnią lubię szczególnie - podana jest wysokość npm izotermy 0 stopni (freezing level), dodatkowo można od razu sprawdzić prognozę dla trzech różnych wysokości (góra, dół i środek).
staszek

Post autor: staszek »

Awatar użytkownika
Punisher

Kontakt:

Heh jeśli o mnie chodzi to te pozostałe wymienione znam i korzystam :D ale mimo wszystko dzięki za informacje :)
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

zobaczcie to:
http://www.shmu.sk/sk/?page=1163#tab
10 dni ,niezła sprawdzalność ,no oczywiscie trzeba sobie odjąć te parę stopni i dodać troszkę wody w porównaniu z Popradem ,czy Mikulaszem ,ale jak kto tego nie potrafi ,to kil mu w ucho :)
staszek

0,7 l dla tego kto powie czy jest możliwe aby w tym roku śnieg stopił się na grani Tatr ? Czy trzeba czekać do czerwca 2009 :think:
Ponoć październik ma być bardzo słoneczny i ciepły :P
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

staszek pisze:0,7 l dla tego kto powie czy jest możliwe aby w tym roku śnieg stopił się na grani Tatr ?
Jeśli mówisz o całej GGT, to w tym roku szans już nie widzę.
Kawałki... owszem.
Jak się zdecydujesz przesłać to 0,7l., dam Ci adres na priv...
Mundek
Awatar użytkownika
Kert

Post autor: Kert »

gadu gadu a Topr dał po raz pierwszy tego lata jedynke lawinową
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

Michał pisze:Jak pogoda w Tatrach? wybieram się na weekend 9 października, i nie wiem co planować
Albo będzie dysc albo bedzie lało
Awatar użytkownika
Rafał

Post autor: Rafał »

staszek pisze:,7 l dla tego kto powie czy jest możliwe aby w tym roku śnieg stopił się na grani Tatr ?
Na samej grani jako takiej myślę, że i owszem. Natomiast na północnych ścianach - już pewnie w wielu miejscach się nie zdąży.
hermit

Post autor: hermit »

tym bardziej, że w wielu miejscach nie topi się nigdy ;-)
No chyba, że mowa o tym śniegu, który właśnie teraz spadł.
pozdrawiam
m.
staszek

hermit pisze:No chyba, że mowa o tym śniegu, który właśnie teraz spadł.
0,7 właśnie tego śnieżka dotyczy :think:
ODPOWIEDZ