Byłem(-łam) na Giewoncie :)

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Trochę więcej luzu, Panie i Panowie "Giewontofile". Czy naprawdę nie zauważyliście, że ta "Giewontofobia" to tylko takie żarty. Szczyt jak szczyt, taki jak wiele innych. A to czy mam czy nie mam ochotę na niego wchodzić to już zupełnie odrębna sprawa i nie mająca nic wspólnego ani z "filią" ani z "fobią".
Jedno jest pewne - ten szczyt bodajże absolutnie przoduje w ilości wypadków śmiertelnych.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
cyganeria

Post autor: cyganeria »

Violinistka pisze:to lepszego widoku na Podhale z jakiegokolwiek innego szczytu Tatr nie pamiętam.
A ja mam zupełnie odwrotnie. Jak jestem w górach, nie lubię patrzeć na "dół", na Zakopane czy na tereny nizinne. Ja kocham o prostu z każdej strony być otoczona górami. Może i głupie, ale to jeden z powodów, dla którego nie ciągnie mnie aż tak na Giewont.
(...) Ku przełęczom, Ku wierchom, Ku graniom...
Ja za nią... (...)
Awatar użytkownika
cyganeria

Post autor: cyganeria »

Janek pisze:Trochę więcej luzu, Panie i Panowie "Giewontofile". Czy naprawdę nie zauważyliście, że ta "Giewontofobia" to tylko takie żarty. Szczyt jak szczyt, taki jak wiele innych. A to czy mam czy nie mam ochotę na niego wchodzić to już zupełnie odrębna sprawa i nie mająca nic wspólnego ani z "filią" ani z "fobią".
Oj Janku, przecież każdy jest tu spokojny. Po prostu dyskusja się rozwinęła to każdy wyraża swoje zdanie, daje coś od siebie i gadka się kręci :)
(...) Ku przełęczom, Ku wierchom, Ku graniom...
Ja za nią... (...)
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

gosieńka pisze:Janek napisał(a):
Trochę więcej luzu, Panie i Panowie "Giewontofile". Czy naprawdę nie zauważyliście, że ta "Giewontofobia" to tylko takie żarty. Szczyt jak szczyt, taki jak wiele innych. A to czy mam czy nie mam ochotę na niego wchodzić to już zupełnie odrębna sprawa i nie mająca nic wspólnego ani z "filią" ani z "fobią".

Oj Janku, przecież każdy jest tu spokojny. Po prostu dyskusja się rozwinęła to każdy wyraża swoje zdanie, daje coś od siebie i gadka się kręci
i taka jest istota forum :D - lepiej podyskutować nieco infantylnie o Giewoncie niż o jakimś temacie kompletnie z górami nie związanym
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

http://picasaweb.google.co.uk/llukasziola
http://drytooling.com.pl - serwis wspinaczki mikstowej, alpinizmu, himalaizmu
Awatar użytkownika
Violinistka

Kontakt:

Post autor: Violinistka »

gosieńka pisze:
Violinistka pisze:to lepszego widoku na Podhale z jakiegokolwiek innego szczytu Tatr nie pamiętam.
A ja mam zupełnie odwrotnie. Jak jestem w górach, nie lubię patrzeć na "dół", na Zakopane czy na tereny nizinne. Ja kocham o prostu z każdej strony być otoczona górami. Może i głupie, ale to jeden z powodów, dla którego nie ciągnie mnie aż tak na Giewont.
Masz rację i całkowicie cię rozumiem :) Ale właśnie (przynajmniej u mnie) tamten widok z jesiennego Giewontu na Podhale i dalej (także na Babią) jakoś tak mnie zaczarował. Zresztą to było troszkę tak, jak połączenie Gorców czy Beskidów z Tatrami. W zależności od tego gdzie się obrócisz - masz albo piękne Tatry, albo piękne "niziny" :D Też nie lubię tłumów i tego całego zainteresowania Giewontem przez tłumy ludzi biegnących tam w klapkach i z pelerynką za 3zł z Kuźnic, ale dla tego widoku byłabym w stanie tam wrócić.
I nie jestem żadnym Giewontofilem. Po prostu w pewnym sensie chciałam poprzeć chiefa i zasugerować, że ta góra ma też duże plusy :)
Paradoksalnie... "Nie znasz gór - nie idź!" :)

http://picasaweb.google.com/violina92
Awatar użytkownika
lars

Post autor: lars »

Z resztą ile szczytów w Tatrach nie jest zawalonych turystami w piękna, letnią pogode? Np. Rysy to przecież masakra. A takiego tłoku jak na Świnicy to ja jeszcze nie przeżyłem, nawet na Giewoncie. Na dodatek na tej Świnicy grupka ludzi, rozłożyła sobie jakiś koc i zaczeła robic kanapki. To ja już wole chyba panie w sandałkach. Więc, prosze mi się odczepic od Giewontu! :P
Ostatnio zmieniony sob 12 kwie, 2008 przez lars, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

Panowie, czy Wy myślicie, że ja nie mam czego robić w domu? Nie mam żadnych zajęć? :D

Ha, a może któryś z Was chciałby sweterek? ;)

Przyjmuję tutaj giewontowe (żeby było na temat :] ) zamówienie.
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Uważam ,że lepszy widok na Podhale jest z Lodowego chyba ,że ktoś chce rysować mapę Z-go
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Agaar pisze:Przyjmuję tutaj giewontowe (żeby było na temat :] ) zamówienie
szalik może być nawet giewontowy ,ale bez ostentacji
Awatar użytkownika
Violinistka

Kontakt:

Post autor: Violinistka »

dagomar pisze:Uważam ,że lepszy widok na Podhale jest z Lodowego chyba ,że ktoś chce rysować mapę Z-go
Nie miałam jeszcze okazji stanąć na Lodowym, ale wierzę na słowo :P
Paradoksalnie... "Nie znasz gór - nie idź!" :)

http://picasaweb.google.com/violina92
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Ja też nie ,wybieram się w yum roku ,ale byłem na Kopie ,widok wspaniały i chyba podobny
Awatar użytkownika
tommer91

Post autor: tommer91 »

Ja chcę sweterek :)
Don't shit, where you eat
Awatar użytkownika
Janek

lars pisze:Z resztą ile szczytów w Tatrach nie jest zawalonych turystami w piękna, letnią pogode? Np. Rysy to przecież masakra. A takiego tłoku jak na Świnicy to ja jeszcze nie przeżyłem, nawet na Giewoncie.
Tenże Lars napisał:
Tak się złożyło, że Giewont to mój pierwszy i ostatni szczyt Tatr.
No to jak? Pierwszy i ostatni - to skąd ta Świnica i Rysy na dokładkę?
lars pisze:Na dodatek na tej Świnicy grupka ludzi, rozłożyła sobie jakiś koc i zaczeła robic kanapki.
A cóż w tym złego? Kopuła szczytowa duża, miejsca dla wszystkich starczy. Dawniej to tam siedział góral lub góralka z kankami kwaśnego mleka i samowarem do gotowania wody na herbatę. Jedyny problem był w tym, że woda do mycia szklaneczek była oszczędzana i potem ta herbata zalatywała tym mlekiem.

lars pisze:To ja już wole chyba panie w sandałkach.
A cóż złego w paniach (a także i panach) w sandałkach. Każdy chodzi w czym lubi i w czym ma oraz potrafi. Proszę się odczepić od pań i panów w sandałkach.

lars pisze:Więc, prosze mi się odczepic od Giewontu!
To jest wolny kraj i każdy ma prawo się czepiać czego chce. Giewontu też! Świnicy zresztą również.

dagomar pisze:Uważam ,że lepszy widok na Podhale jest z Lodowego
Tylko trudno trafić na widoczność bo tam chmury i mgły na ogół się włóczą
Violinistka pisze:Po prostu w pewnym sensie chciałam poprzeć chiefa
Zacności dziewczyna wielkiej...
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

lars pisze:To ja już wole chyba panie w sandałkach. Więc, prosze mi się odczepic od Giewontu!
Pamiętamy jeszcze twoje pierwsze posty na tym forum i ówczesny stan twych doświadczeń tatrzańskich. Po ledwie siedemnastu miesiącach wypowiadasz się jak znawca, choć nadal dość, oględnie mówiąc... blado.
To już może zostań przy tych paniach w sandałkach, ok?
Violinistka pisze:tamten widok z jesiennego Giewontu na Podhale i dalej (także na Babią) jakoś tak mnie zaczarował.
I masz pełne prawo twierdzić, że Cię zaczarował, ale...
Żaden wyjątkowy widok z tego Giewontu. Chwalą go zazwyczaj prowadzający tam turystów, bo... z tego żyją oraz ciż sami wprowadzeni tam turyści, bo... mało co innego widzieli, a na dodatek jeszcze te fatalne widoki z góry na Zakopane.
Rozkosz oczarowania z widoku dymiących kominów na tle koszmarnych "mazajców" dachów...?
Proponuję o równie atrakcyjnej porze spojrzeć choćby z Kopy Kondrackiej, Goryczkowej Czuby czy Małołączniaka - wcale nie widać architektonicznej brzydoty Zakopanego, a Babią, Beskidy, Gorce i Pieniny... jak najbardziej. Nawet tarasy Głodówki...!!!
Ostatnio zmieniony sob 12 kwie, 2008 przez Zygmunt Skibicki, łącznie zmieniany 5 razy.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
Janek

tommer91 pisze:Ja chcę sweterek
Agaar, interes się rozkręca! Pora nadać mu ramy. Rejestrujemy spółkę. Ty zajmujesz się produkcją a ja marketingiem. Trzeba zacząć od ustalenia cennika:
- szaliczek zwykły - 200 złotych
- szaliczek z bajerami - 300 złotych
- bezrękawnik zwykły - 600 złotycj
- jw. z bajerami - 800 złotych
- sweter pełny - 1000 złotych
- jw. z bajerami - 1200 złotych
- jw. z szlaczkiem w jelenie - 1500 złotych

Proszę wpłacać zaliczki - 50% (Agaar - podaj nr konta)

PS.
Agaar - przy tym zapotrzebowaniu i tych cenach to już Cię widzę w Chamonix a w następnym roku w Nepalu.
Jestem gorszego sortu...
igła

Post autor: igła »

PSALM STOJĄCYCH W KOLEJCE

Za czym kolejka ta stoi?
...
Na co w kolejce tej czekasz?
...
Bądź jak kamień, stój, wytrzymaj.
http://www.moje-fotografie.pl/foto-102.htm
Kiedyś te kamienie drgną i polecą jak lawina... na dno, na dno, na dno.
Ostatnio zmieniony sob 12 kwie, 2008 przez igła, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

:D
Tia... kto by tam kupił zwykły szalik czy sweterek po tych cenach... :think:
Janek pisze:Agaar - przy tym zapotrzebowaniu i tych cenach to już Cię widzę w Chamonix a w następnym roku w Nepalu.
No nie... taka "zielona" mam jechać? :O Gdzie tu czas na wszelkie kursy i praktykę w niższych górach?

;)
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
Awatar użytkownika
Janek

Agaar pisze:Tia... kto by tam kupił zwykły szalik czy sweterek po tych cenach..
Marka się liczy! Ja już widziałem najzwyklejsze bawełniane koszulki po 200 do 300 euro. Tylko metka odpowiednia
Agaar pisze:No nie... taka "zielona" mam jechać?
A kto mówi, że na Mont Blanc? Chamonix piękne miasteczko...
;)
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
tommer91

Post autor: tommer91 »

Proponuję o równie atrakcyjnej porze spojrzeć choćby z Kopy Kondrackiej czy Małołączniaka - wcale nie widać dymiących kominów Zakopanego, a Babią, Beskidy, Gorce i Pieniny... jak najbardziej. Nawet tarasy Głodówki...!!!
A ze szlaku niebieskiego na Małołączniak bardzo fajnie widać tą wielką kolejkę ludzi czekających pod szczytem i dodatkowo multum ludzi tam dochodzących czerwonym szlakiem. Ma się wtedy taką dziwną satysfakcję :)
Don't shit, where you eat
tomek.l

Kontakt:

Post autor: tomek.l »

Z Gubałówki też jest ładny widok na Zakopane :D
A Giewnot? Byłem i będę. W ramach pokuty zdejmę klapki i pójdę na boso :D Najlepiej 15 sierpnia :D
ODPOWIEDZ