Coś knują

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

Ja też uważam - że ferata na niektórych odcinkach byłaby lepszym rowiązaniem. W praktyce niemiałem przyjemności być na ferracie, ale rozsądek podpowiada, że lepiej jednak w razie "w" powisieć w lonży niż polecieć powiedzmy 50m w dół. Ale już ten ruch jednokierunkowy gdyby było obowiązujący powinien przynieść wymierne korzyści dla bezpieczeństwa turystów.
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

http://picasaweb.google.co.uk/llukasziola
http://drytooling.com.pl - serwis wspinaczki mikstowej, alpinizmu, himalaizmu
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

lukas_12 pisze:epiej jednak w razie "w" powisieć w lonży niż polecieć powiedzmy 50m w dół.
Oczywiście, zwłaszcze, że to może być "lot nasz ostatni". Chodzi mi o co innego - często gada się głupstwa np. o łańcuchach. W sensie, że to utrudnienie (pisał o tym horolezec). Podobnie teraz o ew. ferracie, że nic nie zmieniać bo będzie trudniej. Nie będzie trudniej, geometria ściany się nie zmieni. Trzeba się tylko paru rzeczy nauczyć i to i owo kupić. Niejeden tych pieniędzy pożałuje i nie pójdzie. No i o to chodzi aby było mniej tych ludzi.
Orla Perć jest w tej chwili jak potwornie zatłoczony (bo za wąski i za kręty) odcinek drogi. Wypadków nie ma bo wszyscy jadą bardzo ostrożnie, ale co to za jazda - średnio np. 10 km/godz. Ale kiedyś zdarzy się idiota co zacznie rozrabiać i będzie wielkie "bum" i 200 potrzaskanych aut i iluś tam ludzi w szpitalu lun kostnicy. Drogę można przebudować, poszerzyć, zakręty poprostować itp Na Orlej to niemożliwe bez drastycznej interwencji w skałę trzeba więc szukać innych rozwiązań.
Jestem gorszego sortu...
alek 64

Post autor: alek 64 »

Janek pisze:
lukas_12 pisze:. Wypadków nie ma bo wszyscy jadą bardzo ostrożnie, ale co to za jazda - średnio np. 10 km/godz. Ale kiedyś zdarzy się idiota co zacznie rozrabiać i będzie wielkie "bum" i 200 potrzaskanych aut i iluś tam ludzi w szpitalu lun kostnicy. Drogę można przebudować, poszerzyć, zakręty poprostować itp Na Orlej to niemożliwe bez drastycznej interwencji w skałę trzeba więc szukać innych rozwiązań.
Facet-drastycznych rozwiązań poszukaj w stosunku do własnego żywota.Kto po OP porusza się z szybkością 10 km/h czy nawet 5 km/h.Zajmij się lepiej udzielaniem rad społecznych na forum budowniczych dróg i autostrad.W stanie dróg-przyczyna ofiar śmiertelnych wśród dzieci i dorosłych....
Za to pieprzenie-utrudniające normalny wypoczynek turystom-płacą Ci ,czy co? :))
Cała ta gadka o OP niczemu nie służy,ani poprawie bezpieczeństwa na szlakach, ani interesowi przeciętnego turysty w górach-no , może Jankowi-co by zaistnieć, i paru oszołomom z pod Giewontu.
Awatar użytkownika
Janek

alek 64 pisze:Facet-drastycznych rozwiązań poszukaj w stosunku do własnego żywota.Kto po OP porusza się z szybkością 10 km/h czy nawet 5 km/h.Zajmij się lepiej udzielaniem rad społecznych na forum budowniczych dróg i autostrad.W stanie dróg-przyczyna ofiar śmiertelnych wśród dzieci i dorosłych....
Za to pieprzenie-utrudniające normalny wypoczynek turystom-płacą Ci ,czy co? laughing
Cała ta gadka o OP niczemu nie służy,ani poprawie bezpieczeństwa na szlakach, ani interesowi przeciętnego turysty w górach-no , może Jankowi-co by zaistnieć, i paru oszołomom z pod Giewontu.
@Alek64! Co Ty bierzesz? Też bym to chciał!
;) ;) ;)
Jestem gorszego sortu...
alek 64

Janek pisze: \@Alek64! Co Ty bierzesz? Też bym to chciał!
;) ;) ;)
Drogi Koniu
Po Twoim,jakże niesmacznym wystąpieniu w związku ze zdjęciami ofiar wypadków turystycznych na Orlej Perci-analizuję jeno Twoje posty.
Jeśli nazywasz to braniem-Twoja sprawa.
Awatar użytkownika
Janek

Drogi Alku - a może byś tak podał swój poprzedni nick.

No i byłbym Ci bardzo zobowiązany za wskazanie gdzie ja to pisałem o poruszaniu się po OP z szybkością 5 lub 10 km na godzinę. Jak już coś krytykuje to wypada uważnie przeczytać, Mój Książę (to tak z Hamleta)
Aha, o jakie zdjęcia ofiar z Orlej Perci Ci chodzi, Mój Lordzie. Wszystko ci sie kici - stanowczo za dużo bierzesz tego preparatu. Dawniej chyba nie brałeś, albo znacznie mniej - przecież się dobrze znamy.

No i jeszcze jedno - skoro już mówisz do mnie per "Drogi Koniu" to chyba nie obrazisz się jak będę od tej pory zwracał się do Ciebie per "Drogi Ośle". Papatki Osiołku.
Jestem gorszego sortu...
alek 64

Drogi Janku !!Z całym szacunkiem-nie jestem Ochodzkim.A Tobie-radzę cieplejsze berety na spacery nadmorskie.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Janek

alek 64 pisze:Drogi Janku !!Z całym szacunkiem-nie jestem Ochodzkim.A Tobie-radzę cieplejsze berety na spacery nadmorskie.
pozdrawiam
O tym to ja wiem od - Ochodzki nie używa polskich znaków. Ale jessteś z tej samej stajni, mój ty Osiołku. Papatki.

PS.
Nerwowy coś się robisz. To szkodzi, nawet w tak młodym wieku jak twój. A teraz - idź się popaść na łączkę.
Jestem gorszego sortu...
Greg

Post autor: Greg »

alek 64 pisze: Facet-drastycznych rozwiązań poszukaj w stosunku do własnego żywota.Kto po OP porusza się z szybkością 10 km/h czy nawet 5 km/h.Zajmij się lepiej udzielaniem rad społecznych na forum budowniczych dróg i autostrad.W stanie dróg-przyczyna ofiar śmiertelnych wśród dzieci i dorosłych....
Za to pieprzenie-utrudniające normalny wypoczynek turystom-płacą Ci ,czy co? :))
W tej niegramatycznej i nieortograficznej paplaninie wyłowiłem tylko to, że prawdopodobnie nie darzysz Janka sympatią. I nie musisz, ale przerywanie ciekawej dyskusji agresywnymi zaczepkami prowadzić musi do emocjonalnych reakcji. No cóż, jedni przychodzą na forum podyskutować. Inni - leczyć frustracje.
alek 64

Greg pisze:
alek 64 pisze: Facet-drastycznych rozwiązań poszukaj w stosunku do własnego żywota.Kto po OP porusza się z szybkością 10 km/h czy nawet 5 km/h.Zajmij się lepiej udzielaniem rad społecznych na forum budowniczych dróg i autostrad.W stanie dróg-przyczyna ofiar śmiertelnych wśród dzieci i dorosłych....
W tej niegramatycznej i nieortograficznej paplaninie wyłowiłem tylko to, że prawdopodobnie nie darzysz Janka sympatią. I nie musisz, ale przerywanie ciekawej dyskusji agresywnymi zaczepkami prowadzić musi do emocjonalnych reakcji. No cóż, jedni przychodzą na forum podyskutować. Inni - leczyć frustracje.
Darzę Janka empatią(zapewne to nie to samo co sympatia)-a ty nie przeszkadzaj w dyskusji-skoro nie wiesz ,o co chodzi.
pozdrawiam
Greg

Post autor: Greg »

alek 64 pisze: Darzę Janka empatią(zapewne to nie to samo co sympatia)-a ty nie przeszkadzaj w dyskusji-skoro nie wiesz ,o co chodzi.
pozdrawiam
Ty to nazywasz dyskusją?!
Wybacz, ale z uwagi na fakt, iż owa "dyskusja" toczy się na forum internetowym, do którego z definicji dostęp ma każdy, w dodatku z możliwością zabrania głosu używając opcji "cytuj", tak więc to ja zadecyduję czy i w jakiej formie w "dyskusji" wezmę udział.
Również pozdrawiam, życząc dalszego ciągu twórczej "dyskusji" z Jankiem.
alek 64

Janek pisze:PS.
Nerwowy coś się robisz. To szkodzi, nawet w tak młodym wieku jak twój. A teraz - idź się popaść na łączkę.
Podwyższe swoje ubezpieczenie na starość-dzięki Janek.
Awatar użytkownika
Janek

Greg, zostaw. Nasz "przyjaciel" Alek jest typem specyficznym. Wydaje mu się, że jest psychologiem. Oto przykład:
z Wikipedii:
Empatia (gr. empátheia ‘cierpienie’) - w psychologii zdolność odczuwania stanów psychicznych innych ludzi (empatia emocjonalna), umiejętność przyjęcia ich sposobu myślenia, spojrzenia z ich perspektywy na rzeczywistość (empatia poznawcza).

Osoba nie posiadająca tej umiejętności jest "ślepa" emocjonalnie i nie potrafi ocenić ani dostrzec stanów emocjonalnych innych osób. Silna empatia objawia się między innymi uczuciem bólu wtedy, gdy przyglądamy się cierpieniu innej osoby, zdolnością współodczuwania i wczuwania się w perspektywę widzenia świata innych ludzi.

Psychologowie zastanawiali się skąd bierze się uczucie empatii i dlaczego niektórzy ludzie są go pozbawieni. Empatia jest jednym z najsilniejszych hamulców zachowań agresywnych, więc jest to także pytanie istotne z punktu widzenia inżynierii społecznej.

Znam swoich "przyjaciół" - mógłbym teraz wymienić 3 nicki - pełna gwarancja, że to jeden z nich.
Zabawny facecik.
Jestem gorszego sortu...
alek 64

Janek pisze: Znam swoich "przyjaciół" - mógłbym teraz wymienić 3 nicki - pełna gwarancja, że to jeden z nich.
Zabawny facecik.
Janku-jestem zaniepokojony(nie trafne typowania)-jeśli będziesz w Stolycy-zapraszam na drinka(napisz wcześniej na priva)-a póki co -śpij spokojnie-nikt na Ciebie nie poluje-pozdrówka.
alek 64

Janku- na knucie coś-"Solelitu"2xdziennie .pozdrawiam(lek podawany we wczesnych objawach paranoi).
Awatar użytkownika
chief

Kontakt:

Post autor: chief »

alek 64 pisze:Cała ta gadka o OP niczemu nie służy ani poprawie bezpieczeństwa na szlakach, ani interesowi przeciętnego turysty w górach
poddałbym to dyskusji...
Przede wszystkim może wyeliminuje osoby, które tam się nie powinny znaleźć. Reszta będzie zależała od doświadczenia i rzetelności turysty.
co rozumiesz przez interes turysty (nie uwzględniając anatomii ;) )
Awatar użytkownika
Janek

alek 64 pisze:Janku- na knucie coś-"Solelitu"2xdziennie .pozdrawiam(lek podawany we wczesnych objawach paranoi).
Pomaga Ci Alku, chyba nieszczególnie, choroba galopuje, Wyraźnie!
Jestem gorszego sortu...
alek 64

chief pisze:
alek 64 pisze:Cała ta gadka o OP niczemu nie służy ani poprawie bezpieczeństwa na szlakach, ani interesowi przeciętnego turysty w górach
poddałbym to dyskusji...
Przede wszystkim może wyeliminuje osoby, które tam się nie powinny znaleźć. Reszta będzie zależała od doświadczenia i rzetelności turysty.
co rozumiesz przez interes turysty (nie uwzględniając anatomii ;) )
Chief-poprawie bezpieczeństwa na szlakach(m.inn OP)-służyła by dyskusja na temat aktualnego wyposażenia trasy np.OP w sztuczne ułatwienia,dostępu turystów do szybko aktualizowanych prognoz pogody etc....A w/w temacie widzę jedynie bardzo jednostronne podejście-kto powinien ,a kto nie.I myślę,że z tej dyskusji-Ci co skorzystają-to tzw.przewodnicy tatrzańscy itp...
Janku-oprócz leków-sen spokojny do 11am z rękoma na kołderce. pozdro
Awatar użytkownika
Janek

alek 64 pisze:Chief-poprawie bezpieczeństwa na szlakach(m.inn OP)-służyła by dyskusja na temat aktualnego wyposażenia trasy np.OP w sztuczne ułatwienia,dostępu turystów do szybko aktualizowanych prognoz pogody etc....A w/w temacie widzę jedynie bardzo jednostronne podejście-kto powinien ,a kto nie.I myślę,że z tej dyskusji-Ci co skorzystają-to tzw.przewodnicy tatrzańscy itp...
Ręce opadają! Colorado chyba na tropie.
Jestem gorszego sortu...
alek 64

Nooo-Janku-raczej na przewodnika tatrzańskiego-nie wyglądasz(nawet tego z mafii).powiedziałbym bardziej na facia spędzającego za dużo h przed kompem.Proponuję spacer brzegiem morskim ew.delikatny kłus. patataaaj.
ODPOWIEDZ