ryb-ka
To zdradz jeszcze zrodlo tych cennych informacji Ja wlasnie siedze w robocie ... i mam tylko net pod reka.
pozdrawiam czekajac na sobotni poranek
jerry pisze:ryb-ka
To zdradz jeszcze zrodlo tych cennych informacji Ja wlasnie siedze w robocie ... i mam tylko net pod reka.
pozdrawiam czekajac na sobotni poranek
JA też w pracy, i też tylko net w krótkich przerwach - dla odprężenia
źródło : http://www.topr.com.pl
Pozdrów Tatry, i zrób zdjęcia
JA niestety jurto w pracy
Co do zagadek: można by je umieszczać w jednym wątku... Albo w jednym poście, jak ktoś chce zadać od razu kilka - chyba będzie lepiej.
Jeśli chodzi o odpowiedzi to najlepszym źródłem jest: www.google.pl
Wszystko już zostało napisane...
No masz rację MiG, ale cała przyjemność w odgrzebywaniu tych informacji i odświeżaniu ich sobie. Na szczęście jeszcze nie wszystko jest zaguglowane, ale to kwestia czasu...
Co do osobnego wątku na zagadki - racja, bo forum się ciut bałagani. Czary... mary... i już mamy jeden wątek.
Szarotka alpejska - Leontopodium Alpinum rodzina: Złożone (Compositae); rośnie w Polsce tylko w Tatrach i tylko na skałkach wapiennych lub w ich pobliżu (sięga po niecałe 2000 m, a w dół schodzi do 750 m). Łodyżka, zawsze pojedyncza, dorasta 10-20 cm wysokości. liście podługowatojęzykowate zwężają się ku nasadzie w króciutki i niewyraźny ogonek, ku szczytowi zbiegają się w mniej lub bardziej tępy koniec. Przy nasadzie łodyżki szarotka posiada kępki liści różyczkowatych, bardzo podobnych do łodygowych, zwykle tylko nieco szerszych, przeważnie trochę krótszych, mających wyraźniejszy i dłuższy ogonek. Szarotka zakwita około połowy lipca. Jej dawna góralska nazwa to "kocie łapki".
A może tak wprowadzimy "Zagadkowy Kodeks Honorowy", który m.in zawierałby zakaz szukania odpowiedzi w Internecie, czyli w praktyce zakaz googlowania...? Wiem, że to utopia, ale wtedy rozwiązanie zagadki sprawiałoby naprawdę ogromną satysfakcję...
Mariusz pisze:A może tak wprowadzimy "Zagadkowy Kodeks Honorowy", który m.in zawierałby zakaz szukania odpowiedzi w Internecie, czyli w praktyce zakaz googlowania...? Wiem, że to utopia, ale wtedy rozwiązanie zagadki sprawiałoby naprawdę ogromną satysfakcję...
Popieram! Ja rozwiązywałem zagadki Hogartha wyłącznie za pomocą mojej "górskiej" biblioteczki. Sprawiło mi to frajdę.
Proszę też o fotozagadki. Sam bym takie zadawał ale nie posiadam cyfrówki na którą zaczynam chorować (Canon Powershot G5).
Czas na zagadkę: 23 marca 1976 roku odnaleziono zwłoki mężczyzny i kobiety. Był to słynny i trudny do zrozumienia wypadek tatrzański. Gdzie i w jakich okolicznościach ich odnaleziono?
23 Marca 1976r.we wczesnych godzinach popołudniowych odnależono zwłoki kobiety i mężczyzny.kobieta znajdowała się w odległości 10 m od dzwi schr pięciostawiańskiego.mężczyzna nieco dalej.wiadomo napewno że wyszli ze schroniska w roztoce.Co wydarzyło się póżniej niewiadomo. Prawdobodobnie ostatkiem sił dotarli pod schronisko i tych sił nie starczyło na dojście.
Darmowy transport w Polsce przy zamówieniach powyżej 150 zł, zobacz szczegóły.
Szczegóły:
okładka: twarda w obwolucie, 341 stron(y)
wydawnictwo: Iskry, 2002
ISBN: 83-207-1689-6
Książka opowiada o działalności grup GOPR i TOPR. Przedstawia najciekawsze i najtrudniejsze akcje ratunkowe, jakie przeprowadzono w Tatrach do końca 2001 roku. Obecna edycja przybliża nam również historyczne początki polskiego ratownictwa.