Orla Perc na Majowke??

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Popieram cię tomek.1 w całej rozciągłości.
Tego się po prostu nie robi i... tyle.
Kindersztuba...
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Mefi -
Jak będą postrzępione to nie będą się chwytać i zawrócą.
Chyba sam nie wierzysz w to, co napisałeś.
Pokancerują łapska, a może także nogi, że o reszcie nie wspomnę i tą drogą będą chcieli wejść do Wielkiej Księgi Martyrologii Tatrzańskiej, a już na pewno zażądają pomocy medycznej w dyżurkach TOPR'u w Murowańcu albo Piątce.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Zygmunt Skibick pisze:Pokancerują łapska, a może także nogi, że o reszcie nie wspomnę i tą drogą będą chcieli wejść do Wielkiej Księgi Martyrologii Tatrzańskiej, a już na pewno zażądają pomocy medycznej w dyżurkach TOPR'u w Murowańcu albo Piątce.
Jest na to rada - zastosować jakąś szczególnie stężoną jodynę.

A poza tym nie ma problemu bo tegorocznej majówki w Zakopanym nie będzie. Załogi Parków Narodowych zapowiadają protest w postaci blokady dróg. Nie dojedziecie. No chyba, że przedzierając się na piechotę krzakami.
Jestem gorszego sortu...
MiG

Post autor: MiG »

mefistofeles pisze: Wydaje mi się, że rodzice i najbliżsi mają do tego prawo, ale może się mylę.
Może i prawo mają. Tzn. mogą pisać o tragedii tej osoby i próbować zorganizować jakąś akcję na tej podstawie. Jednak jak dla mnie jest to po prostu niesmaczne. Zmarłym należy się modlitwa i spokój, a nie roztrząsanie ich tragedii w celu popularyzacji jakichś idei.
MiG

Zygmunt Skibick pisze: Z moich informacji wynika, że nigdy oficjalnie nie otwarto tego odcinka szlaku,
Proponuję zapoznać się z historią budowy OP.
Zygmunt Skibick pisze: nie zmienia to faktu możliwości jego powtórnego otwarcia, bo... jest poprowadzony, ścieżki wykute i połączone w całość. Chodzi tylko o wymianę ubezpieczeń i... dobrą wolę TPN. Niby niewiele, prawda?
O jaką dobrą wolę chodzi? Przecież TPN został powołany do ochrony przyrody i jego zadaniem nie jest otwieranie nowych szlaków (tudzież przywracanie starych). A uruchomienie szlaku w środku jednej z najważniejszych ostoi zwierzyny to byłby absurd.

Zresztą po co? Przecież klasyk pisał: "jest to droga daleka (5 godz.) i nudna" /dr M.Orłowicz w 1914 r./ :D
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

MiG napisał
. Zmarłym należy się modlitwa i spokój, a nie roztrząsanie ich tragedii w celu popularyzacji jakichś idei.
- teoretycznie tak, ale nie jest to sprawa prosta. Ludzie, których dotkneła tragedia, często reagują właśnie w ten sposób. Jest im wtedy łatwiej dalej żyć w poczuciu,że śmierć najbliższej im osoby,szczególnie gdy nie była śmiercią zwyczajną, może stanowić przestrogę, nie była , jak by to nazwać, na darmo?,ze mogą przysłużyć się, w ich mniemaniu, czemuś pożytecznemu. W takim poczuciu jest im łatwiej życ, powtórzę. Mają do spełnienia misję.
I choć osobiście bliski jest mi tok rozumowania Twój czy Tomka L, to jednak rozumiem ,że mozna też inaczej.
TPN został powołany do ochrony przyrody i jego zadaniem nie jest otwieranie nowych szlaków (tudzież przywracanie starych). A uruchomienie szlaku w środku jednej z najważniejszych ostoi zwierzyny to byłby absurd.
- właśnie! :D
Pozdrawiam
Izabela
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

MiG -
TPN został powołany do ochrony przyrody i jego zadaniem nie jest otwieranie nowych szlaków (tudzież przywracanie starych).

Jasne! Wojna pomiędzy "ochroniarzami" a "krajoznawcami" to klasyka z nader burzliwą historią, w czasie której TPN wielokrotnie udowodnił, że największe jego sukcesy, to zamykanie szlaków i rejonów wspinaczkowych. A że w ten sposób nadmiernie zagęszcza ruch na pozostałych, to też jego sukces, bo łatwiej zauważyć, jak szkodliwy on jest w tej nadmiernej ilości...
A uruchomienie szlaku w środku jednej z najważniejszych ostoi zwierzyny to byłby absurd.
Może i absurd, ale przez kilka ostoi zwierzyny szlaki jednak prowadzą. Zgadzam się, że trzeba to rozsądnie wyważyć (coś trzeba poświęcić, ale nie wszystko!) i o takie wyważenie w sprawie via ferrata apeluję podając może nie najlepszy przykład konieczności stanowienia pewnych granic.
Prawdę mówiąc nie ma potrzeby (takie jest moje zdanie) wydłużania Orlej Perci - jest spora grupa turystów, którzy uważają, że odcinek od Zawratu do Skrajnego Granatu wystarcza, a Buczynowe to już "nie to"- trudno odmówić tu pewnych, ale niezbyt wielkich racji.
Zaś rozpoczynanie przejścia OP lub kończenie na Przełęczy Świnickiej odchodzi już w głębokie zapomnienie... Pytam, czemu?
Może temu, że od Krzyżnego do Zawratu, to na prawdę dość...
Zresztą po co? Przecież klasyk pisał: "jest to droga daleka (5 godz.) i nudna" /dr M.Orłowicz w 1914 r./
Może dla Mieczysława Orłowicza było to zbyt długie i zbyt nudne, dla mnie nie. Zwłaszcza potężne widoki na Tatry Bielskie i Wysokie, jakich nie ma z żadnego innego miejsca muszą robić wrażenie na każdej wrażliwej osobie. Może szedł we mgle...?
Swoją drogą jak to możliwe, że ten sam człowiek nudził się na grani Wołoszyna, a zachwycał się "pipśtokami" na bieszczadzkim Krzemieniu i Bukowym Berdzie? Podziwiał zatrawione obniżenie miedzygrzbietowe na Wetlińskiej, a nie wzbudziło jego zachwytu kojarzące się z tym miejsce pomiędzy Krzyżnem a granią Wołoszyna. Coś tu nie do końca jest jasne. Chyba jednak nie można tak, ot... wyrwać kawałka zdania z kontekstu i od razu wyciągać daleko idące wnioski, z którymi mało kto podyskutować może boć to... klasyk - świętość prawie.
Nota bene M. Orłowicz był doktorem, ale... prawa i podpieranie akurat tego cytatu tytułem doktorskim nie za bardzo ma sens. Chyba, że chce się dyskutantowi zakleić usta...
Żeby nie było... jestem pełen szacunku dla całości dokonań Mieczysława Orłowicza na niwie krajoznawczej i turystycznej.
Ostatnio zmieniony sob 03 mar, 2007 przez Zygmunt Skibicki, łącznie zmieniany 1 raz.
Mundek
MiG

Zygmunt Skibick pisze: Może i absurd, ale przez kilka ostoi zwierzyny szlaki jednak prowadzą. Zgadzam się, że trzeba to rozsądnie wyważyć (coś trzeba poświęcić, ale nie wszystko!)
Proponuję to wyważyć w ten sposób, żeby nie wpuszczać turystów do ostoi zwierzyny. Wydaje mi się, że poświęcono już wystarczająco dużo.
Zygmunt Skibick pisze: Zaś rozpoczynanie przejścia OP lub kończenie na Przełęczy Świnickiej odchodzi już w głębokie zapomnienie... Pytam, czemu?
Bo zasadniczo OP kończy się na Zawracie?
Zygmunt Skibick pisze: Chyba jednak nie można tak, ot... wyrwać kawałka zdania z kontekstu i od razu wyciągać daleko idące wnioski, z którymi mało kto podyskutować może boć to... klasyk - świętość prawie.
Proponuję więcej humoru w trakcie czytania i pisania na Forum. :)
Awatar użytkownika
Janek

Dyskutowanie gdzie się zaczyna i gdzie się kończy Orla Perć a szczególnie czy ten koniec (a może początek) jest na Świnickiej Przełęczy jest zajęciem bardzo pożytecznym a w szczególności w Murowańcu gdy już czwarty dzień leje jak z cebra, piwa w bufecie zabrakło, plecakowe zapasy alkoholu się też skończyły, w okolicy nie ma żadnej sensownej dziewczyny, czyli mówiąc najogólniej zapanował stan ogólnej niemożności, rzecz wcale nie taka odosobniona w warunkach tatrzańskich. Podobne dyskusje można toczyć nad nazwami ulic bo jeśli np. Kopernika jest przedłużeniem Kraszewskiego to dlaczego Kopernika nie nazywa się Kraszewskiego wzgl. Kraszewskiego Kopernika. Ale podyskutować oczywiście można i jeśli w trakcie dyskusji któremuś z dyskutantów przypomni się, że na dnie plecaka została jeszcze jedna butelka to jest to bardzo miła dyskusja.
Drugi problem do intelektualnej dyskusji to sama nazwa - Orla Perć. Bo po pierwsze czemu perć jak w niektórych miejscach ludzie wydeptali zdrowy chodnik a po drugie czemu orla - jest tam jakieś szczególne nagromadzenie orłów - tych ptaków to raczej nie za to cholernie dużo orłów ale takich z Krupówek, takich panów Zenków co to jak w piosence Młynarskiego właśnie się do panny Krysi przysiedli a w dodatku to jest cholernie trącąca myszką młodopolszczyzna czyli rzecz sama w sobie obrzydliwa a w Tatrach szczególnie nadużywana bo czego jak czego ale takich "dmuchanych" wierszy napisano o nich skolko ugodno ku zmartwieniu i obrzydzeniu kolejnych pokoleń maturzystów.
Może więc zlikwidować Orlą Perć jako nazwę i od razu będzie trochę mniej kłopotów.
Problem ścieżki na Wołoszynie. Nie wiem czy była oddana oficjalnie do użytku czy też nie, na pewno jednak przed wojną tam chadzano a i po wojnie też, sam znam kilka osób a jedną z nich bardzo blisko i dlatego mogę przyznać rację dr Orłowiczowi - długo i nudnie oraz bez sensu. A że widoki - widoki są wszędzie - np. widok na sławojkę schroniska na Wadze czy Trupiarni potrafi być bardzo interesujący szczególnie gdy jest na nią szczególnie pilne zapotrzebowanie.

Ta inicjatywa aby ku czci była ferrata. Każde działanie, dzięki któremu coś gorszego ulega zamianie na coś lepszego zasługuje na uznanie. Ale bez przesady - jeśli Kowalski utopi się przekraczając wpław rzekę bo w okolicy nie było mostu, to gdy się go zbuduje należ go nazwać - most imienia Kowalskiego? No i kolejne pytanie - jeśli ktoś się zabije bo trasa była oblodzona i łańcuch mu wypadł z ręki to ferrata jest krokiem naprzeciw - lonża się chyba nie rozleci. A jak się ktoś zabije np. na Mnichu to co - domagać się prawnego zakazu taternictwa.

A tak w ogóle to ta cała turystyka górska to nie jest najlepszy pomysł, zmęczyć się tylko można, czasami nawet śmiertelnie, deszcz ciągle popaduje a w zimie to białe paskudztwo. Obrzydliwość! Tfu!

;)
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

MiG pisze:Proponuję więcej humoru w trakcie czytania i pisania na Forum. smile
Popieram! Gdyby stworzyć listę ponuraków i obrażalskich byłaby dłuższa od listy Wildsteina.
:P
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Janek -
Gdyby stworzyć listę ponuraków i obrażalskich byłaby dłuższa od listy Wildsteina.
A ile nazwisk by się powtórzyło...!!!
Masz racje!
Więcej humoru tu nie zaszkodzi - przestaję "smędzić"... obiecuję!
Z tą sytuacją podobną do beznadziei schroniskowej też coś jest na rzeczy...
Siedzę w Łodzi i nijak nie mogę wykombinować choćby krótkiego wyjazdu w Tatry, to i smętnie mi na duszy.
Mundek
Awatar użytkownika
Izabela

Zygmunt Skibicki napisał
Siedzę w Łodzi i nijak nie mogę wykombinować choćby krótkiego wyjazdu w Tatry, to i smętnie mi na duszy.
- witaj w klubie!
;) Siedzę w Opolu, i nijak nie mogę wykombinować choćby krótkiego wyjazdu w Tatry, to i smętnie mi na duszy :(
Jedynie Janek ratuje sytuację, bo pisze tak cudnie!
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Izabela pisze:Zygmunt Skibicki napisał
- witaj w klubie!
;) Siedzę w Opolu, i nijak nie mogę wykombinować choćby krótkiego wyjazdu w Tatry, to i smętnie mi na duszy :(
Siedze w Inowrocławiu i, co mi się rzadko zdarza, nijak nie mogę się wyrwać :( Może koło 15 marca się uda.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Izabela

Chłopaki! Macie coś na pocieszenie!!!! :D
http://wiadomosci.o2.pl/?s=259&t=335612
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Noooo! To całkiem niezły KTT (Klub Tęsknot Tatrzańskich) nam tu powstał...
Kochani! Już niedługo...
A, że sie dłuży...?
W każdym razie "z górki" już jest!
Mundek
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

Siedzę w Damasławku, i nijak nie mogę wykombinować choćby krótkiego wyjazdu w Tatry, to i smętnie mi na duszy :(
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
MiG

Wszyscy powinniście sie cieszyć!
Ja znalazłem trochę czasu i pojechałem w te Tatry...
No i wróciłem z temp. 39,9 st.C.!
To już lepiej siedzieć na miejscu...
Awatar użytkownika
Izabela

MiG napisał:
(-)
Ja znalazłem trochę czasu i pojechałem w te Tatry...
No i wróciłem z temp. 39,9 st.C.!
- to przykre, życzę zdrowia, chyba jest juz lepiej skoro udzielasz się na forum :)
Janek napisał
Gdyby stworzyć listę ponuraków i obrażalskich byłaby dłuższa od listy Wildsteina.
- może nie byłoby aż tak żle, bo gdyby stworzyc listę z wszelkimi przymiotami ducha, jak ineligencja, wysoka kultura osobista, wiedza, merytorycznośc na forum, poczucie humoru,życzliwość - to bez zmrużenia oka - mam takiego kandydata :)
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Siedzę w lesie pod Warszawą, i nijak nie mogę wykombinować choćby krótkiego wyjazdu w Tatry, to i smętnie mi na duszy. :think:
Awatar użytkownika
Izabela

mamy juz 4 członków KTT.
ODPOWIEDZ