schroniskowa apokalipsa się zbliża
Przydatne informacje dla aktualnie wyjeżdżających w góry.
- mefistofeles
-

- Kontakt:
O ile wiem to tak.Iwona pisze:Orientuje się ktoś, czy w czasie świąt wielkanocnych słowackie schroniska są czynne normalnie?
Mój mąż ze znajomymi wybierają się od środy do soboty do Brnczalki (skubany, uniknie porządków
No ale zadzwonić zawsze warto
B.
Hej
Przeprawiałem się ostatnio z rowerem z Łapszanki do Osturnii lasem i muszę przyznać, że było bardzo ciężko. Po Słowackiej stronie las nie jest oczyszczany na bieżąco z wiatrołomów. Trasa godna polecenia aczkolwiek mniej wprawieni turyści lepiej niech wybiorą drogę szlakiem niebieskim przez Kacwin.
pozdrawiam
Przeprawiałem się ostatnio z rowerem z Łapszanki do Osturnii lasem i muszę przyznać, że było bardzo ciężko. Po Słowackiej stronie las nie jest oczyszczany na bieżąco z wiatrołomów. Trasa godna polecenia aczkolwiek mniej wprawieni turyści lepiej niech wybiorą drogę szlakiem niebieskim przez Kacwin.
pozdrawiam
http://mrbogus.dbv.pl/ - przede wszystkim nie szkodzić...
Jesteś pewien, ze to była Orla Perć ?slax pisze:Tak mam na myśli orlą perć. Dwa lata temu szedłem na początku maja tą trasą i na szlaku nie było śniegu (gdzieniegdzie jednak był )
Dwa lata temu pod koniec czerwca mój mąż prowadził na Orlej Perci niewielką grupę turystów i miejscami na odcinku Zawrat - Kozi musiał ich "na sztywno" asekurować, bo śniegu było powyżej kolan.
B.
Hej
W piątek wybieram się w Tatry Wysokie - konkretnie mam w planach Chłopka, Wrota, Kozią przełęcz, Kościelec. czy ktoś był ostatnio w tych rejonach ( tzn w przeciągu ostatniego tygodnia) bo interesują mnie aktualne warunki tam panujące. Z kamerek i prognoz można się troche dowiedzieć ale potzrbowałbym inforamcji z pierwszej ręki od kogoś kto był tam niedawno. Może się ktoś znajdzie ?
Dodam jeszcze że przede wszystkim zależy mi na informacjach jak wygląda pokrywa śnierzna? I czy wogóle wygląda
W piątek wybieram się w Tatry Wysokie - konkretnie mam w planach Chłopka, Wrota, Kozią przełęcz, Kościelec. czy ktoś był ostatnio w tych rejonach ( tzn w przeciągu ostatniego tygodnia) bo interesują mnie aktualne warunki tam panujące. Z kamerek i prognoz można się troche dowiedzieć ale potzrbowałbym inforamcji z pierwszej ręki od kogoś kto był tam niedawno. Może się ktoś znajdzie ?
Dodam jeszcze że przede wszystkim zależy mi na informacjach jak wygląda pokrywa śnierzna? I czy wogóle wygląda
W czwartek wróciłam do domu.
Tutaj masz Kozią:

Sama nią nie wchodziłam/schodziłam, ale mówili mi, że bez sprzętu można łatwo pojechać w dół.
Kościelec zupełnie czysty.
Ogólnie ten śnieg, który pozostał, nie jest całkiem przyjemny. W nasłonecznionych miejscach wyjeżdża, a i zapaść się można łatwo.

Tutaj masz Kozią:

Sama nią nie wchodziłam/schodziłam, ale mówili mi, że bez sprzętu można łatwo pojechać w dół.
Kościelec zupełnie czysty.
Ogólnie ten śnieg, który pozostał, nie jest całkiem przyjemny. W nasłonecznionych miejscach wyjeżdża, a i zapaść się można łatwo.
Yyyy...Huczaj pisze:śnierzna
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
cały ten żleb jest bardzo wypadkogenny i wiele osób tam zakończyło żywot. Szczególnie przy "letnich śniegać". Raz tam szedłem w lecie i zdecydowanie odradzam. Niemniej w zimie przy dobrych warunkach śnieżnych jest to szybki i bezpieczny wariant.Agaar pisze:Sama nią nie wchodziłam/schodziłam, ale mówili mi, że bez sprzętu można łatwo pojechać w dół.
pozdrawiam
- mefistofeles
-

- Kontakt: