Przedstaw się nam :)

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Grzesiek

Post autor: Grzesiek »

Pseudonim na forum: brak
Prawdziwe imię: Grzesiek
Gdzie mieszkasz i pracujesz (miasto): Kraków
Data urodzin (może być bez roku): 27.02.81
W czym się kształciłeś/-łaś: Elektrotechnika - energoeletronika
Czym się zajmujesz zawodowo: w trakcie poszukiwań pracy
Na czym się znasz: chyba komputery :think:
Co lubisz robić w wolnym czasie (hobby): książki, rybki akwariowe, TATRY
Czego słuchasz: wszystkiego co w ucho wpadnie
Jak dobrze znasz Tatry: dostatecznie (ciągle się uczę)
Jak często w nich bywasz: kilka razy w roku
W jakich innych górach bywałeś/-łaś: Bieszczady, Gorce, Karkonosze, Beskid niestety wszystkie jak byłem o wiele młodszy
Jak znalazłeś/-łaś to forum: google
Gość

Post autor: Gość »

Pseudonim na forum: Aleks ponieważ Olka, Ola było już zajęte ( na innych forach: Olka)
Gdzie mieszkasz i pracujesz (miasto): Aleksandrów Łódzki (Olków ;) )
Data urodzin (może być bez roku): 09.07.1981
W czym się kształciłeś/-łaś: analityka medyczna-laboratorium
Czym się zajmujesz zawodowo: pracuję w banku :( (jak na ironię), ale mam nadzieje, ze to juz długo nie potrwa
Na czym się znasz: hm....
Co lubisz robić w wolnym czasie (hobby): studiuje mapy, przewodniki, magazyny górskie, także medyczne biuletyny żeby być na bieżąco z nowinkami w medycynie i nie zapomnieć wzystkiego tego czego się nauczyłam :)...poezja też chyba mogę zaliczyć to hobby ;)
Czego słuchasz: Ira,Marillion, Grechuta
Jak dobrze znasz Tatry: samej to chyba cięzko ocenić...ale wszystkie polskie szlaki w Tatrach przeszłam już pewnie kilka razy, za Słowckim dopiero zaczełam się zapoznawać...:)
Jak często w nich bywasz: tylko 2x w roku :(
W jakich innych górach bywałeś/-łaś: Beskidy, Pieniny, Sudety
Jak znalazłeś/-łaś to forum: przypadkiem
agata

Post autor: agata »

Pseudonim na forum: agata
Prawdziwe imię: takież samo:)
Gdzie mieszkasz i sie uczysz: Olkusz, okolice Krakowa
Data urodzin: 17.06
W czym sie kształciłas: na razie to sie jeszce nie wykształciłam:)
Czym sie zajmujesz zawodowo: aktualnie maturą.
Na czym sie znasz: hmm , moze lepiej co lubie robić?
Co lubisz robić w wolnym czasie: czytać uwielbiam - pierwsza pasja, góry uwielbiam, film (ale dobry przez duze "D"), fotografia (cykam sobie czasem coś) i jeszcze ostatnio - historia II wojny, to by było na tyle:)
Czego słuchasz: różnie, ostatnio Jacka Kaczmarskiego, Lacrimosy, szant, muzyki filmowej.
Czy dobrze znasz Tatry: raczej nie, ale mam zamiar poznac duzo lepiej!
Jak często bywasz w nich: raz w roku.
W jakich innych górach bywałas: pieniny, świetokrzyskie, stołowe, bieszczady , tatry słowackie, beskidy
Jak znalazłas to forum: a przez google:)
Gość

MOJ PIERWSZY RAZ...

Post autor: Gość »

WITAM JESTEM Z WAMI OD WCZORAJ ...PO KROTCE ...KOCHAM GORY O KAZDEJ PORZE ROKU WYJEZDZAM KIEDY TYLKO MOGE SIE WYRWAC Z TEGO MOJEGO LUBLINA TROCHE MAM DALEKO ALE ZAWSZE WARTO ZAWSZE CHCIALM SIE NAUCZYC JEZDZIC NA NARTACH TO BYLO MOJE MARZENIE ....AZ WRESZCIE SPELNILO SIE TYDZIEN TEMU WROCILAM Z ZAKOPCA I.....TERAZ WIEM ZE NARTY TO MOJA PASJA .... TERAZ NIE MOGE USIEDZIEC NA TYLKU BO MARZY MI SIE KOLEJNA WYPRAWA NA NARTY POZDRAWIAM WSZYSTKICH BEDE SIE ODZYWAC I CIESZE SIE ZE JEST TA STRONA I MAM NADZIEJE ZE POZNAM FAJNYCH LUDZI ZAKRECONYCH TAK JA JA .... BUZKA
Piotr_55

Post autor: Piotr_55 »

Trochę już przeglądam to forum, a dopiero dziś wlazłem na ten wątek...

Pseudonim na forum: Piotr_55
Prawdziwe imię:jak łatwo zauważyć Piotr
Gdzie mieszkasz i pracujesz (miasto): Warszawa
Data urodzin (może być bez roku): 28-09 (a rok w nicku ;))
W czym się kształciłeś/-łaś: mechanika precyzyjna na PW (kiedyż to było...), dziś nazywa sie to mechatronika
Czym się zajmujesz zawodowo: duża firma samochodowa - z angielska nazywa się to ładnie: "Technical & Warranty District Manager"
Na czym się znasz: oj, na różnych rzeczach, lista byłaby długa. Łatwiej powiedzieć na czym się nie znam - to gotowanie
Co lubisz robić w wolnym czasie (hobby): poza łażeniem po górach to fotografia, modelarstwo, jazda na rowerze, narty
Czego słuchasz: bardzo różnie - zależnie od nastroju, m.in. muzyka poważna, rock, jazz (ale nie nowoczesny), także ballady.
Jak dobrze znasz Tatry: dość dobrze
Jak często w nich bywasz: ostatnio średnio raz w roku (okolo 2 tygodni), dawniej trochę częściej
W jakich innych górach bywałeś/-łaś: Bieszczady, Beskidy, Gorce, Pieniny, Karkonosze, Słowacki Raj
Jak znalazłeś/-łaś to forum: przez internet (już nie pamiętam dokładnie, ale zdaje się, że szukałem fotek z tatr :))
Matii

Post autor: Matii »

Witam wszystkich
Pseudonim na forum: Matii
Prawdziwe imię: Mateusz
Gdzie mieszkasz i pracujesz: Mieszkam w Chorzowie, studiuję w Gliwicach
Data urodzin: 02.04.1986
W czym się kształciłeś/-łaś: Politechnika Śląska (uczę się jeszcze)
Czym się zajmujesz zawodowo: Studiuję
Na czym się znasz: Jeszcze nie odkryłem tego super talentu :)
Co lubisz robić w wolnym czasie: jeździć w góry, siedzieć na GG, spać
Czego słuchasz: Głównie rocka
Jak dobrze znasz Tatry: Narazie słabo
Jak często w nich bywasz: 2 do 4 razy do roku
W jakich innych górach bywałeś/-łaś: Często jeżdżę w Beskid Żywiecki
Jak znalazłeś/-łaś to forum: Szukając zdjęć na google
Awatar użytkownika
wieczor22

Post autor: wieczor22 »

Pseudonim na forum: wieczor22
Prawdziwe imię: Maciej
Gdzie mieszkasz i pracujesz (miasto): tam gdzie Agaar czyli Damasławek
Data urodzin (może być bez roku): wiosenny chłopak 21 marca
W czym się kształciłeś/-łaś: skończyłem AWFiS
Czym się zajmujesz zawodowo: ucze w szkole wychowania fizycznego
Na czym się znasz: naczym się znam hmmm.... no troche tego by tu można było napisać
Co lubisz robić w wolnym czasie (hobby): napewno nie lubie się nudzić a jestem znany z "gupich" pomysłów także nie da rady się nudzić :)
Czego słuchasz: wszystkiego po trochu ale ostatnio rocka
Jak dobrze znasz Tatry: tak sobie -chce je poznać
Jak często w nich bywasz: a to różnie jak do tej pory to za czesto tam nie bywałem ale chce to zmienić
W jakich innych górach bywałeś/-łaś: Świętokrzyskie
Jak znalazłeś/-łaś to forum: a Agaar mi poleciła :) buźka dla niej za to ;*;*
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

kurde wstyd się przyznać, ale siedzę już troszeczkę na tym forum, ale sie wam nie przedstawiła...więc czynię to teraz...:)

Pseudonim na forum: ruda
Prawdziwe imię: olka
Gdzie mieszkasz i pracujesz (miasto): mieszkam w Kielcach, studiować mam zamiar w Krakowie
Data urodzin (może być bez roku): 03.09.87
Co lubisz robić w wolnym czasie (hobby): słuchać muzyki, czytać ksiąki po angielsku, siedzieć na gg i gadać ze znajomymi:D
Czego słuchasz: metal, rock, nu-metal, muzyka alternatywna
Jak dobrze znasz Tatry: dobrze (ale chciałabym znać je wyśmienicie..)
Jak często w nich bywasz: raz-dwa razy do roku
W jakich innych górach bywałeś/-łaś: Karkonosze, Góry Świętokrzyskie;)
Jak znalazłeś/-łaś to forum: linka do forum znalazłam na innym forum o Tatrach
marti

Post autor: marti »

Na forum: marti
Na codzień: Marta
Urodzona: 31.05.
Mieszka w : Biała Podlaska / wschodna ściana Polski
Studiuje: ekonomie
Tatry zna od : ok 5 lat
POZDRAWIAM WSZYSTKICH :)
marycha

Post autor: marycha »

Po b. milym powitaniu w ShoutBox'ie pare dni temu ;) dotarlam do tego watku i moze na dobry poczatek forumowania sie przedstawie 8)

Pseudonim na forum: marycha
Prawdziwe imię: Maria
Gdzie mieszkasz i pracujesz (miasto): Krakow (dawna stolica Polakow ;) )
Data urodzin (może być bez roku): 3.02.85
W czym się kształciłeś/-łaś: (-sz) na Wydziale Inzynierii Materialowej i Ceramiki (AGH)
Czym się zajmujesz zawodowo: studiuje sobie :)
Co lubisz robić w wolnym czasie (hobby): oj, duzo tego co lubie, ale malo tego wolnego czasu :-/
m.in.: ogolnie sport (kiedys pilka nozna - obecnie tylko biernie ;), koszykowka-czynnie i biernie, plywanie, siatkowka i takie tam jeszcze inne rozniste), szkolenie i praca z psami, lazikowanie po gorach i gorkach, muzyka, fotografia, od niedawna RPG :) , ...
Czego słuchasz: to zalezy od nastroju i tego tyz duzo by bylo, m.in.: Rammstein, Anathema, Nightwish, Porcupine Tree, Tiamat, KSU, Kult/Kazik/KNZ, Moonspell, Evereve, Apocalyptica, Therion, Seventh.... no generalnie poza tym to jeszcze wieeele pojedynczych kawalkow roznych autorow i zespolow...
Jak dobrze znasz Tatry: mniej, nizbym chciala - i mam nadzieje poznawac coraz wiecej i czesciej
Jak często w nich bywasz: trudno to okreslic.. przewaznie raz, dwa razy w roku we wsi 10 km od Zakopanego - i stamtad wypady w gory (do tej pory ograniczone, bo uzaleznione od wspoltowarzyszy..)
W jakich innych górach bywałeś/-łaś: Bieszczady, Pieniny, Gorce, Beskidy
Jak znalazłeś/-łaś to forum: to sprawka Danusi - dzieki Danus!! :D

Bry :) (wlasciwie juz troche pozny ten dzien...ale co tam ;) )
dareko

Dzień dobry bardzo

Post autor: dareko »

Jako właśnie zarejestrowany członek forum , jak każą dobre obyczaje zaczynam od przedstawienia się:
Pseudonim na forum: dareko
Prawdziwe imię: Darek
Gdzie mieszkasz i pracujesz (miasto): Warszawa, od 19 lat
Data urodzin : 04.08.1968
W czym się kształciłeś: Wydział Farmaceutyczny Warszawskiej AM
Czym się zajmujesz zawodowo: leki dla Was/Nas robię
Co lubisz robić w wolnym czasie (hobby): Po pierwsze fotografia, po drugie fotografia, po trzecie...muzyka ;) (moja trójeczka kochana), jak jest czasu więcej to góry. Trochę grywam w kosza, jak mi kontuzjowana noga pozwala. Ale najwięcej wolnego czasu zajmuje mi mój 5-cio letni synalek.
Czego słuchasz: radiowej trójki od lat 24 - jestem stałym i aktywnym notowaczem listy przebojów. Lubię polską muzykę (KULT, Maanam to liderzy) z zagranicy przede wszystkim U2 i Dire Straits, ale mając stały kontakt z aktualnościami słucham wszystkiego co mi się spodoba.
Jak dobrze znasz Tatry: w praktyce słabo raczej, na razie ograniczony jestem do kasprusia i morskiego, w teorii znam prawie całe, złapało mnie kilka lat temu i praktycznie nie ma dnia bym nie przeglądał jakiegoś albumu lub przewodnika, uzbierałem całkiem niezłą kolekcję książek.
Jak często w nich bywasz: od chyba 5 lat praktycznie co roku, jak mi się nie uda na dłużej to choćby na weekend, z tym że póki co nie zimą, jestem raczej wiosenno-letnio-jesiennym turystą
W jakich innych górach bywałeś: 5 lat nieprzerwanych wyjazdów w Bieszczady z namiotem (od ogólniaka po studia), Karkonosze, Beskid Wysoki, Śląski i Żywiecki, Pieniny, Góry Stołowe, Mała Fatra i Niżne Tatry
Jak znalazłeś: szukałem informacji w necie, trafiłem na tę stronkę, spodobało mi się więc jestem

No to formalnościom stało się zadość, witam wszystkich serdecznie, mam nadzieję zagościć u Was (u Nas?) na dłużej :)
Awatar użytkownika
meridius

Post autor: meridius »

Pseudonim na forum: meridius
Prawdziwe imię: paweł
Gdzie mieszkasz i pracujesz (miasto): jaworzno, jaworzno
Data urodzin (może być bez roku): 29,06,1980
W czym się kształciłeś/-łaś: towaroznawstwo handlowo-celne
Czym się zajmujesz zawodowo: meble
Co lubisz robić w wolnym czasie (hobby): góry, koło...
Czego słuchasz: rock,metal,pop,punk i róznie
Jak dobrze znasz Tatry: myśle że średnio ale nie jest najgorzej ;)
Jak często w nich bywasz: jak tylko moge hhiihih
W jakich innych górach bywałeś/-łaś: g.stołowe, karkonosze, beskidy, masyw śnieżnika.
Jak znalazłeś/-łaś to forum: przez google
Awatar użytkownika
chief

Kontakt:

Post autor: chief »

w zasadzie to zalogowałem się tu sporo czasu temu, ale długo byłem nie obecny.

Pseudonim na forum: chief
Prawdziwe imię: Janusz
Gdzie mieszkasz i pracujesz (miasto): z okna Tatry widzę (choć bardzo maluczkie)
Data urodzin (może być bez roku): luty 1969
Czym się zajmujesz zawodowo: geodezja i coś tam jeszcze
Co lubisz robić w wolnym czasie (hobby): górecki i net
Czego słuchasz: folk (głównie Irish), reggae
Jak dobrze znasz Tatry: jako tako
Jak często w nich bywasz: jako tako
W jakich innych górach bywałeś/-łaś: Eire, Szkocja
Jak znalazłeś/-łaś to forum: nie pamiętam
Rafka

Post autor: Rafka »

Witam;) Jestem tu nowiutka i zalogowalam sie dopiero dzis, choc nie wiem dlaczego tak pozno skoro w Tatrach tak na powaznie jestem zakochana od ponad roku :D Jednak dzisiaj cos mnie natchnelo i stwierdzilam, ze nalezy dzielic sie swoimi spostrzezeniami z innymi;]
Zatem, aby zaczac od podstaw przedstawie sie wg schematu;):

Pseudonim na forum: Rafka
Prawdziwe imię: Asia
Gdzie mieszkasz i pracujesz (miasto): mieszkam w Poznaniu, ale jeszcze nie pracuje ;]
Data urodzin (może być bez roku): 31 stycznia 1988(wiem nie naleze tu do osob dojrzalych)
Czym się zajmujesz zawodowo: ucze sie (jesli tak to mozna nazwac)
Co lubisz robić w wolnym czasie (hobby): chodzic na koncerty,do pubu,zyc chwila,sluchac dobrej muzyki,podrozowac,tworzyc ;]
Czego słuchasz: wszystkiego po trochu-byle bylo na poziomie i bez zadnego umcyk-umcyk,jednak najbardziej preferuje rock,grunge,punk rock itp a uscislajac-COME,Happysad,Kult,Nirvane ;)
Jak dobrze znasz Tatry: bylam w nich 2 razy, wiec nie poznalam ich za dobrze...
Jak często w nich bywasz: patrz:wyzej
Jak znalazłeś/-łaś to forum: pod wplywem impulsu;]
mamery

Post autor: mamery »

Pseudonim na forum:mamery
Prawdziwe imię:Marek
Gdzie mieszkasz i pracujesz (miasto):Warszawa (P@G)
Data urodzin (może być bez roku): 03.08
W czym się kształciłeś/-łaś:Technik
Czym się zajmujesz zawodowo:
Na czym się znasz:wszystko po trochu
Co lubisz robić w wolnym czasie (hobby):Fotografia,góry,rodzina
Czego słuchasz:wszystko po trochu
Jak dobrze znasz Tatry:dopiero poznaje
Jak często w nich bywasz:2 razy w roku
W jakich innych górach bywałeś/-łaś:Alpy,Dolomity
Jak znalazłeś/-łaś to forum: w necie
edi

Post autor: edi »

Pseudonim na forum: edi
Prawdziwe imię: Edyta
Gdzie mieszkasz i pracujesz (miasto): Warsiawa
Data urodzin (może być bez roku): 28.06.1984
W czym się kształciłeś/-łaś: kształcę bo proces trwa..:) studiuję lingwistykę stosowaną na Uniwerku Warszawskim, rosyjski, angielski a poniewaz rzadko kiedy ten kierunek komus cos mowi to dodam ze po tych studiach ma sie dwa zawody: tłumacz i nauczyciel dwóch wymienionych wcześniej języków obcych
Czym się zajmujesz zawodowo: studiuje, ucze ludzi angielskiego, tłumaczę rożniste teksty
Na czym się znasz: na lingwistyce silą rzeczy:), kulturze rosyjskiej, na geografii fizycznej, troche na astronomii, na fotografii, na piłce nożnej, na ludziach:)
Co lubisz robić w wolnym czasie (hobby): zaczne od tego że praktycznie nie mam wolnego czasu w roku akademickim a jak mam to go przesypiam:) ale jak sie juz uda jakis tydzien wyskrobac to depcze gorskie szlaki, lubie tez sport siatkoweczke na przyklad albo rower tylko ze taki szybki po wertepach najlepiej:) pływanie, szachy:) uwielbiam meczyki pilki noznej ogladac, ogladam gwiadki, roje meteorow, biegam z aparatem jak mnie cos natchnie do pstrykania, spotykam sie z przyjaciolmi, serwuje ludziom zlosliwosci i jeszcze smieje sie ile wlezie ob to najlepszy sposob na odstresowanie sie.
Czego słuchasz: rocka głównie, punkrocka, grunge'u, ale czasem tez bardziej nastrojowej muzy jak Kate Melua czy Lorena Mc Kennit, Tori Amos
Jak dobrze znasz Tatry: polskie Tatry dobrze, slowackich jeszcze nie ruszylam...
Jak często w nich bywasz: przynajmniej raz w roku, jak sie udaje to czesciej
W jakich innych górach bywałeś/-łaś: Bieszczady, Karkonosze, ostatnio Beskidy ale jeszcze bede je odkrywac:)
Jak znalazłeś/-łaś to forum: wrzuciłam w gogle hasło "Tatry":)[/b]
FIGUNIA

Post autor: FIGUNIA »

Pseudonim: Figunia
Prawdziwe imię:Anna
Gdzie mieszkasz:Poznań
Data urodzin:03.12.1966 :O :think: :?
W czym się kształciłaś:ekonomia
Na czym się znasz; na miłości (20 lat wciąż zakochana w mężu),na macierzyństwie ( uff, już z lekka odchowane :cwaniak: )
Co robisz w wolnym czasie:książki o Tatrach,wspominki i planowanie następnego wyjazdu,net,rower,aerobik
Czego słuchasz:spokojnej, wyciszającej i nastrojowej muzyki
Jak dobrze znasz Tatry:zdecydowanie za mało,mam nadzieje to zmienić
Jak często w nich bywasz:w lipcu będzie 4 raz
W jakich innych górach bywałaś:Stołowe,Karkonosze
Jak znalazłaś to forum: google
Awatar użytkownika
diablak1223

Post autor: diablak1223 »

Pseudonim na forum: diablak1223
Prawdziwe imię: ewa
Gdzie mieszkasz i pracujesz (miasto): wawa
Data urodzin (może być bez roku): 23.12.xx
W czym się kształciłeś/-łaś: ekonomia
Na czym się znasz: na 1 gatunku kotowatych, czyli tygrysach syberyjskich w wersji udomowionej ;)
Co lubisz robić w wolnym czasie (hobby): tatry, tatry, tatry, w kazdej dawce. z bardziej przyziemnych, film, ksiażki, włóczęgi po lesie, drzemki w cieniu i nie tylko. pływać w zimnym bałtyku tez lubie :D
Czego słuchasz: od tzw. "poważnej" przez klasyczny i mniej klasyczny jazz i rock, klubowe latino do piosenek z kabaretu starszych panow. czyli prawie wszystkiego
Jak dobrze znasz Tatry: cały czas poznaję...
Jak często w nich bywasz: kilka razy do roku
W jakich innych górach bywałeś/-łaś: bieszczady, karkonosze, pieniny, beskid śląski
Jak znalazłeś/-łaś to forum: google
kit-e-kat

Post autor: kit-e-kat »

Pseudonim na forum: Kit-e-kat
Prawdziwe imię: Ania
Gdzie mieszkasz i pracujesz (miasto): Katowice
Data urodzin (może być bez roku): 11.06.1985
W czym się kształciłeś/-łaś: kultura/media/sztuka
Czym się zajmujesz zawodowo: studiuję
Na czym się znasz: Co lubisz robić w wolnym czasie (hobby): Zamieniam to na pytanie-> czym sie interesujesz: film,sztuka, fotografia, kultury Dalekiego Wschodu, geologia, paleontologia, archeologia, poznawanie nowych ludzi, no i oczywiscie- Tatry...
Czego słuchasz: ogólnie rock, ale tez- hc, punk, reggae, ska, muzyka filmowa;)
Jak dobrze znasz Tatry: hmm... jak sie weryfikuje taka wiedze? mozna to obiektywnie stwierdzic?
Jak często w nich bywasz: staram sie jak najczesciej, ale srednio 2x w roku
W jakich innych górach bywałeś/-łaś: Beskidy, Pieniny, Sudety, swietokrzyskie
Jak znalazłeś/-łaś to forum: jesli dobrze pamietam, szukalam galerii tatrzanskich:P
Awatar użytkownika
Hania

Post autor: Hania »

Pseudonim na forum:Hania
Prawdziwe imię:patrz punkt pierwszy
Gdzie mieszkasz i pracujesz:mieszkam sobie w Buku a pracuje w Poznaniu
Data urodzin:29 grudzień
W czym się kształciłaś:Wielkopolskie Centrum Edukacji Medycznej na wydziałe ratownictwa medycznego,a obecnie Akademia Medyczna-studia zaoczne również rat.med.
Czym się zajmujesz zawodowo:prawie pracuję(w zawodzie oczywiście)
Na czym się znasz:na wszystkim,co związane z moim zawodem
Co lubisz robić w wolnym czasie:kombinuję za co i jakby tu wyskoczyc w Tatry,nawiedzam znajomych(albo bywam nawiedzana),szlajam się po necie,poczytuję rozmaitości o ratownictwie,kombinuje jakby tu dostać dyżurki na karetce,dobre imprezki w dobrym towarzystwie albo po prostu snuję się po domu i robię NIC
Czego lubisz słuchać:siakies takie mam ciągoty rockowe,zarówno cięższe brzmienia jak i spokojne gotarkowe ballady
Jak dobrze znasz Tatry:od 9 lat spędzamy razem wakacje
Jak często w nich bywasz:no tak się staram chociaz 2 razy w roku
W jakich innych górach bywałaś:kiedyś dawno Karkonosze i Sudety,a w lutym był Beskid Żywiecki
Jak znalazłas to forum:cos pożarło forum na którym zwykle przesiadywałam,a ja mam nieodpartą wewnętrzną potrzebę rozmawiania o górach :D
ODPOWIEDZ