Wybory

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Krzymul - jak już czepiasz się sensu, logiki wypowiedzi, to po pierwsze:
pytanie
krzymul pisze:A jak miałem niby go streścić w czterech wyrazach ?
oznacza, że taką formę ktoś Ci jednak narzucił. A jeśliś sobie ją sam narzucił, to sensowniej należałoby napisać coś innego. A co - to już sam pomyśl.
A po drugie - gdybyś w pytaniu zadanym przeze mnie "nikt", zamienił na swoje ""ktoś" - to sensu pytania byś nie zmienił. To tyle, rozpisałeś się żeby mnie poprawić, zupełnie niepotrzebnie.
Żabi Koń pisze:Nie wiem jak Was pocieszyć...
Nikt nikogo nie musi pocieszać, humor dopisuje. Jestem pewien, że będzie coraz śmieszniej :D
Natomiast Wasze przeświadczenie, że oto teraz do władzy dochodzą prawi ludzie, wszystko się zmienia, a polityka nabiera nowej jakości, jest zwyczajną dziecięcą naiwnością. I oto dolepiacie im łatkę nietykalności wymagając od innych jej przestrzegania. Tak się po prostu nie da :D Jak to napisał Janek - symetria musi być zachowana :-P
Żabi Koń

Post autor: Żabi Koń »

Alan pisze: Natomiast Wasze przeświadczenie, że oto teraz do władzy dochodzą prawi ludzie, wszystko się zmienia, a polityka nabiera nowej jakości, jest zwyczajną dziecięcą naiwnością. [I oto dolepiacie im łatkę nietykalności wymagając od innych jej przestrzegania.
A mogę prosić jakiś mój cytat potwierdzający tą powyższą analizę?
Bo jakoś nie przypominam sobie żebym był jakimś niezmordowanym piewcą PISu...
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Żabi Koń pisze:Bo jakoś nie przypominam sobie żebym był jakimś niezmordowanym piewcą PISu...
Zielonego pojęcia nie mam czy jesteś niezmordowanym piewcą PISu. Za to po tej jednej wypowiedzi jawisz mi się jako entuzjasta nieuchronnych zmian jakie się szykują, przekornie wyrażający troskę o dobre samopoczucie tych, którym ta zmiana nie musi się koniecznie podobać. Generalnie jednak moje słowa kierowane były bardziej ogólnie, chyba zauważyłeś, że użyłem liczby mnogiej.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

gb pisze:Ideowców - w obecnej opozycji, jest (według mnie) jeszcze mniej niż w szeregach obecnie rządzących
Niemożliwe, gdyż wartosci ujemne są tu niemożliwe. Co najwyżej może być tele samo, czyli zero.

Dotąd był wybór mniej wiecej taki. Mafia (czyli PO) - kradną, ale będą sprawnie rządzić. Sekta (czyli PiS) - może nie kradną, ale nieudacznicy. Niestety - okazało się, że mafia potrai jedynie kraść a każdą rzecz którą próbowali jako rząd zrobić koncertowo spieprzyli, przerosła ich nawet ustawa o szkolnych sklepikach.

Stąd naród mając wybór miedzy nieudacznikami co kradną i tymi co nie kradną wybiera tych co nie kradną.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Żabi Koń

Alan użyłeś liczby mnogiej, ale też kierowałeś je do mnie. Stąd pytanie.

Mnie po prostu bawi ten strach przed PISem, to całe jojczenie, że będzie państwo wyznaniowe. W momencie, w którym TVP opłaca ludzi, bo nie można znaleźć proimigranckiej widowni do programu, kiedy robi szkolenia/pranie mózgów żeby dziennikarze mieli odpowiednie poglądy o imigrantach, kiedy w sprawie naszych dzieci decyduje państwo kiedy mają iść do szkoły, a nie rodzice, kiedy zabiera się kasę z OFE, kiedy się wpakowuje imigrantów mimo, ze większość ludzi w tym kraju tego nie chce, pieperzenie, ze jak dojdzie PIS do władzy to demokracja będzie zagrożona jest jakimś absurdem. Pieprzenie, ze jak PIS dojdzie do władzy będzie socjalizm, kiedy rządząca partia przez 8 lat zadłużyła państwo na kwotę którą zadłużyły państwo ekipy przez 60 wcześniejszych lat jest paranoją.

Do PISu mam dużo zastrzeżeń (nie głosuję na tę partię), ale tak, liczę na odpór lewactwa, więc plus zmiany ekipy łatwo mi wyartykułować.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Żabi Koń pisze:Mnie po prostu bawi ten strach przed PISem, to całe jojczenie, że będzie państwo wyznaniowe
Twoim wzorem powinienem Cię teraz poprosić o cytat, w którym wyrażam swój strach przed PiSem i jojcze, że będzie państwo wyznaniowe.
Nie, ja nie jojcze, ja sobie robię jaja. A robię je, bo wiem, że gdyby przyjąć, że w analogicznym okresie czasu rządzi jakaś inna opcja niż PO np PiS, to bilans będzie podobny. Jednak z uwagi na, nazwijmy to - estetykę, styl uprawiania polityki, pod wyborem PiSu się nigdy nie podpiszę :D Ale wyrażać subiektywną opinię na temat ich poczynań chyba jeszcze mogę, co?
Żabi Koń

Tak, pisałem ogólnie o tendencji. Teraz nie koniecznie o Tobie. Po prostu "tłumaczyłem siebie", bo napisałeś, ze odnosisz wrażenie po tym co napisałem, ze coś tam. Ja sobie też jaja robię właśnie z takiego myślenia jak napisałem wyżej.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Swoją drogą zabawnie ogląda się nagłówki prorządowych portali i ich wiarę, że przedstawianiem alternatywnej rzeczywistości są w stanie cokolwiek jeszcze zmienić :D

cóz, cyberwykluczenie niejedno ma imię :)
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Alan pisze:krzymul napisał/a:
A jak miałem niby go streścić w czterech wyrazach ?
oznacza, że taką formę ktoś Ci jednak narzucił. A jeśliś sobie ją sam narzucił, to sensowniej należałoby napisać coś innego. A co - to już sam pomyśl.
Alan, takie krótkie streszczenie sam mi narzuciłeś, wstawiając to zdjęcie, bo jestem przekonany, że nie chciałeś nim pokazać jakim to uznaniem w świecie cieszy się ten film, a raczej ... nie raczej, a na pewno zasugerować oglądającym .... to co było (niech Ci będzie ) podrzędną treścią/wątkiem tego filmu. Chociaż wydaje mi się, że homoseksualizm tych dwóch bohaterów był myślą przewodnią fabuły.
Niezależnie bowiem od płci głównych bohaterów "Tajemnica Brokeback Mountain" jest piękną i poruszającą historią o najpiękniejszym uczuciu - miłości.
http://www.filmweb.pl/reviews/Wielkie+n ... ienie-2700
I właśnie wg mnie chciałeś pokazać jaką to miłością pałają do siebie Prezio i Presidio na przykładzie przerobionego plakatu z filmu o miłości dwóch panów pasących krowy zwanych dalej kowbojami. Ja to ująłem tylko innymi słowami, ale takimi jakie dopuszcza cenzura.
Homoseksualista - obraźliwie, ale nie wulgarnie - pedał.
Skoro obraźliwie, to przepraszam jeśli kogoś uraziłem takim określeniem.
A po drugie - gdybyś w pytaniu zadanym przeze mnie "nikt", zamienił na swoje ""ktoś" - to sensu pytania byś nie zmienił.
Gdybyś nie napisał, że ....
Alan pisze: ja sobie robię jaja
...to gotów byłem pomyśleć, że Ty tak poważnie.

Naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy "nikt nie zrozumiał" , a "ktoś nie zrozumiał" ???
No to może inaczej. Jest grupa ludzi, po wykładzie okazało się, że nikt nie zrozumiał wykładu - czyli wszyscy. Jeżeli w tej grupie ludzi ktoś nie zrozumiał, to znaczy, że są tacy co zrozumieli.
To właśnie chciałem przekazać pisząc...
krzymul pisze:wzmiankę o pedałach podałem tylko dla tych, którzy nie skojarzyli o co chodzi w tej fotce, nie ztrybili
Tzn., że zakładałem iż byli tacy co skojarzyli/zatrybili, a Ty napisałeś...
Alan pisze:I skąd takie założenie, że nikt nie "zatrybił"?
...co sugeruje, że n i k t słowniw nikt nie zatrybił, czyli nie było takiego coby zatrybił. :D
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Obrazek
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Krzymul, daj se siana. Były, tutaj również, rozmaite MEM-y. Dowcipne i nie. Chamskie. Głupawe. No i NUDNE! Kliknij - Komorowski MEM. Co zobaczysz? "Bul" w kilkudziesięciu odmianach. I podobnie jest z Tuskiem, Kaczyńskim itd itd. Można co najwyżej pouboleewać, że piękna sztuka pisania pada pod obrazkami. I tyle!
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze:"Sekta (czyli PiS) - kradną i nie dają kraść nikomu poza swoimi"
Owszem, przez dwa lata rządow ukradli dorsza za 9 złotych.
gb pisze:w dodatku - Twoje "wyjaśnienie" jest jeszcze bardziej ośmieszające dla PiS. Nieudacznicy - nawet kraść nie umieją...
Pewnie są tacy co by umieli, ale się boją.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
krzymul

https://alanczekierda.files.wordpress.c ... -53-19.jpg
Al(an) Bundy ? :D
Janek pisze: Były, tutaj również, rozmaite MEM-y.
To już nie o te memy chodzi, a o wciskanie kitu, że nikt i ktoś to niby to samo, a może ... niktoś ;-)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

mefistofeles pisze:przedstawianiem alternatywnej rzeczywistości są w stanie cokolwiek jeszcze zmienić
No cóż, PiS kiedyś podążał tą drogą organizując Konferencje Smoleńskie - przedstawiał alternatywną rzeczywistość (a może dalej je organizuje). Nie wiem czy się to opłaciło, ale niczego tym nie zmienił, w każdym razie naiwnych nie brakowało :D
krzymul pisze:Al(an) Bundy ?
Widzę, że dalej zajmujesz się tłumaczeniem pisma obrazkowego, na wypadek gdyby... ktoś/nikt*... nie zrozumiał

* - niepotrzebne skreślić
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Alan pisze:No cóż, PiS kiedyś podążał tą drogą organizując Konferencje Smoleńskie - przedstawiał alternatywną rzeczywistość (a może dalej je organizuje). Nie wiem czy się to opłaciło, ale niczego tym nie zmienił, w każdym razie naiwnych nie brakowało
Owszem, ale kweste smolenskie traktuje jak spory pisarzy fantastyki - jednych od Laska i Brzozu i drugich od Antka i dwóch wybuchów. Zostawmy to krytykom literatury.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
krzymul

Alan pisze:krzymul napisał/a:
Al(an) Bundy ?

Widzę, że dalej zajmujesz się tłumaczeniem pisma obrazkowego
Nie wiem, czy zauważyłeś, ale to było pytanie, a nie tłumaczenie. Na końcu był znak zapytania.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Janek

Jest dobrze - stare kawały z czasów PRL zaczynają wracać w nowej wersji:

Dziś usłyszałem dwa:

1. Rok 2021. Warszawa. Prezydent Paweł Kukiz wraz z premierem Przemysławem Wiplerem odbywają "gospodarski" objazd miasta. Generalnie jest wspaniale. Jednak w pewnym momencie pod jednym z kościołów zauważają kilku żebraków stojących po prośbie. To Donald Tusk, Ewa Kopacz, Bronisław Komorowski, Radosław Sikorski i jeszcze kilku innych z tego kręgu. Prezydent Kukiz stropił się - panie premierze, tak nie można, w naszym kwitnącym kraju żebracy? Proszę przypilnować aby dostali jakąś skromną rente. A premier Wipler na to - ja oczywiście, panie prezydencie, nie mam nic przeciwko temu, tylko czy na to wyrazi zgodę pan prezes Kaczyński?

2. Lato 2016 - Łazienki - alejką parkową kroczy uśmiechnięta Ewa Kopacz i podśpiewuje - Ha, ha, ha, ha ha, ha - Szydło robi to co ja.

Czy ktoś może pamięta jakie były stare wesje?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Panowie, spokojnie... szanujmy nawzajem swoje poglądy.
Hammurabi ponoć... tak przynajmniej twierdzą biegli w jego tekstach... napisał: aby jeden na stu mógł żyć godnie, reszta musi być sprawnie okradana.
I ani Kopacz, ani Szydło/Kaczor niczego w tej kwestii nie zmienią, bo to jest poza ich możliwościami. Petru, Kukiz i reszta to tylko pomadki do makijażu... szyderczej gęby władzy...
Tak naprawdę istotne jest tylko to, przez kogo my wyborcy w większym, demokratycznym procencie zdecydujemy być okradani... sprawnie?
I tak po prawdzie to i... "My, naród" w tej kwestii nie możemy zmienić... nic.
No to przynajmniej... się szanujmy!
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
Janek

Masz jedno dziecko. Pewnie liczysz, ze po wyborach dostaniesz od PiS te 500 zł? Uważaj abyś się nie przeliczył. Bo PiS obiecał te 500 zł, jak masz tylko jedno dziecko, tylko dla ubogich. Ale progu ubóstwa nie określił, a więc łatwo się może zdarzyć, że wcale nie jesteś ubogi tylko bogaty. I wtedy adieu 500 złotych. :mrgreen:
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Serio Janku myślisz, że obietnice polityków robią na mnie jakieś wrażenie? Tu nie chodzi o to co kto obieca a to jak będzie rządził. I powiedzmy sobie szczerze - od obecnej ekipy każdy będzie rządził lepiej. Niestety tylko wygrana (i to samodzielna) PiS gwarantuje, że będą oni trzymani daleko od żłoba. Sorry - taki mamy klimat.

Inna sprawa, że akurat z PiS kandyduje człowiek, którego znam od wielu lat, którego uczciwość oraz patriotyzm nie budzą żadnych moich wątpliwości więc nawet jak miałem rózne dylematy (Kukiz lub Korwin) to w tej chwili z czystym sumieniem na tego człowieka zagłosuję.
Grzegorz Braun
ODPOWIEDZ