Orban sobie radzi... :-P

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Właśnie skończyłem czytać książkę Jacka Hugo Badera pt. "Skucha", to nie reportaż, bardziej esej.
Autor w latach osiemdziesiątych, tj od 13.12.1981 do właśnie czerwca 1989 aktywnie działał w zespole (w książce nazywa go "Firmą"), który zajmował się kolportażem nielegalnych książek i prasy i liczył sobie sporo osób (koło setki). Kierowali nim... nie zdradzę, w każdym razie dwoje ludzi potem i dzisiaj z całkowicie "odrębnych podwórek".
Autor w ciągu tych 27 lat kilka razy rozmawiał z sporą ich częścią i te rozmowy są pasjonujące. Uważny czytelnik wyciągnię z nich wniosek dlaczego trwa "wojna" PO kontra PIS, skąd ich wygrane i przegrane a także i to dlaczego tak wiele ludzi nie chodzi na wybory i dlaczego powstał i działa KOD. A także i to, że nie bardzo wychodzi oddzielanie działalności publicznej od życia prywatnego a generalizując - dlaczego nie ma "świętych", "niezłomnych" itd. Jest także o "solidarnościowej Grodzkiej" a także o emeryturach "od premiera". W sumie pasjonująca książka, polecam (44 PLN).

Lojalnie uprzedzam - autor jest związany od lat z środowiskiem Gazety Wyborczej, ale znakomita większość jego reportaży dotyczy krajów byłego Związku Radzieckiego, szczególnie tych egzotycznych. Jeśli ktoś uważa, że to wystarczający powód by uznać go za zdrajcę, targowicę i w ogóle drugi sort to jego zmartwienie, no i strata. Ja np. bardzo lubię podróżniczee reportaże Cejrowskiego, choć politycznie to nie facet z mojej bajki.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Hugo Badera ogólnie bardzo lubię. Lubię jego sposób pisania. Czytałam "Białą Gorączkę" i reportaże, które się ukazywały w "Dużym Formacie".
Z tego wniosek, że tą polecaną książkę też należy przeczytać.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Ali7

Post autor: Ali7 »

...
Ostatnio zmieniony czw 20 lip, 2017 przez Ali7, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Ali7 pisze:
Basia Z. pisze:Hugo Badera ogólnie bardzo lubię.
Ja przestałem - po książce o Broad Peak-u.
A to dlaczego? Nie wszyscy czytali, nie bądź taki lakoniczny.
Każdemu jego Everest...
Ali7

...
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Ali7 pisze:Tutaj możesz sobie trochę poczytać: http://brytan.com.pl/forum/read.php?6,65048,65048
Ale ja akurat kieruję się zdaniem osób będących bliżej wydarzeń, nie wpisami na forum.
Ja pytam o twoje zdanie, a ty mnie odsyłasz do wpisów na jakimś forum, wpisów którymi się zresztą "nie kierowałeś" :D

Sorry, ale to dla mnie za trudne 8)

Czytałeś w ogóle tą książkę?
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Ali7 pisze:
Basia Z. pisze:Hugo Badera ogólnie bardzo lubię.
Ja przestałem - po książce o Broad Peak-u.
Tego nie czytałam, ale faktycznie opinie słyszałam złe.
Niemniej kieruję się zwykle własnymi opiniami a nie cudzymi.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Ali7

...
Awatar użytkownika
Janek

"Broad Peak" Badera nie czytałem ale znam dyskusje internetowe. Odnoszę wrażenie, że Bader chyba nie "czuje" alpinizmu.

Co do zgodności reportażu z przebiegiem wydarzeń. Problem nie jest nowy, pofantazjować przydarzało się takim mistrzom jak Kapuściński lub Hemingway. Niektórzy znawcy problemu uważają, że reportaż artystyczny to nie relacja dla gazety i autor ma prawo do przetworzenia realiów pod kątem własnej wizji. Rzecz do dyskusji.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

A tymczasem borem lasem Szwajcaria uznała, że jednak nie chce do UE. W Wielkiej Brytanii sondaże dosc mocno wskazują na Brexit. Brawo Merkel, Brawo Juncker, brawo Timmermans, brawo Tusk! W tak krótkim czasie rozpieprzyć Unię w drobny mak to by setka Korwinów z LePenami nie zdołała.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze:Cieszysz się? Czy żałujesz? W końcu byś się zdecydował, bo w zależności od tego kto rządzi w Polsce - jesteś "eurosceptykiem" albo "euroentuzjastą".
Nie, nie cieszę się, że w imię chorych ideałów zbankrutowanego pokolenia '68 rozpieprza się bardzo dobry projekt jakim była Unia Europejska.

Brexit to bardzo zła rzecz dla Polski. Bo UK jednak trochę hamowało totalniackie zapędy towarzyszy komisarzy, teraz pewnie uznają, że pozbywszy się raka na zdrowymciele Unii będą bardzij zjednoczeni i dalej przec do przepaści. A to nic dobrego dla Polski.
gb pisze:pytam, bo nie mam pojęcia, a Ty z pewnością potrafisz wytłumaczyć - czemu taki p. Orban nie dąży do Hungarexitu... Przy tym całym, węgierskim "eurosceptycyzmie"...
Bo Orban wie, że Unia to narzędzie, które daje duże mozliwosci. Dlatego też Orban jest w EPL, PiSowi tej mądrosci zabrakło i niepotrzebnie wychodzili do małej frakcji ERK.

Wytłumaczę ci 3 postawy wobec Unii.
1. Euroentuzjazm - UE jest super i wszystko co płynie z Brukseli jest dobre bo musi takei być. Głupia i szkodlaiwa postawa, niestety podzielana przez sporą część polskiej klasy politycznej
2. Antyunijność. Unia to samo zło i trzeba ją zniszczyć. Też głupia postawa, może być szkodliwa na dłuższą metę.
3. Eurorealizm - UE to poteżne narzędzie i pole gry. Trzeba walczyć w niej o swoje, grając ostro a czasem nawet brutalnie by uzyskać to co się chce. Tak gra Merkel, tak gra Orban. Tak by chciał Kaczyński, ale nie wiem czy umie.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Niby jakie argumenty używałem. Nigdy nie pisałem tekstó typu "Unia brukselska, nierządnica europejska" etc. To, że nie podoba mi się obecny kształt Unii, to, że uważama ją za organizację skrajnie niedemokratyczną i lansującą szkodliwe ideały nie oznacza, że uważam cały projekt za zły. Integracja ekonomiczna, swoboda przepływu towarów, usługi ludzi sa bardzo dobre. Natomiast idiotyczne parcie do tworzenia superpaństwa, do narzucania lewicowych ideałów wszystkim pod pozorem wartości europejskich to kurs na samo dno. I teraz to widać. Albo Unia wróci do korzeni i skupi się tylko na ekonomii albo jej nie będzie.
gb pisze:czy zechciałbyś zdefiniować nieco dokładniej co rozumiesz pod tym określeniem.
W przypadku Zachodu to pokolenie urodzone tuż po wojnie i wierzące przynajmniej za młodu w lewicowe czy wręcz komunistyczne ideały i w rzeczonym 68 roku urzadzające czerwone ruchawki na ulicach miast. U nas oczywiscie wyglądalo to nieco inaczej, ale mamy jednego sztandarowego przedstawiciela będącego tytularnie redaktorem naczelnym pewnej coraz mniej poczytnej Gazety :)
gb pisze:Nawet gdyby umiał, to do takiej gry trzeba - chęci.
A przedstawianie "eurorealizmu" - zwłaszcza w wykonaniu p. Merkel - jako "zamachu" na polską rację stanu (co nawet Ty jeszcze niedawno czyniłeś) to zwykła głupota.
p. Merkel do niedawna grała ostrą grę, ale zrozumiałą i w pewnym stopniu uczciwą. Akcja z uchodźcami z punktu widzenia interesu Niemiec czy Unii, czy czyjegokolwiek interesu (może poza Erdoganem) zrozumiała nie jest. Szkoda, bo cholernie ją szanowałem, a kończy marnie.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

1. To, że Szwajcaria nie zamierza wstępować do UE (a także i NATO) jest całkowicie zrozumiałe i zgodne z polityką tego kraju co najmniej od 500 lat.

2. Jestem prawie pewien, że Brexitu nie będzie.

3. Interpretowanie wydarzeń 1968 roku na Zachodzie Europy jako komunistyczną ruchawkę szczególnie w wydaniu osób, które w tym czasie nie były jeszcze na świecie jest grubym nieporozumieniem a w dodatku jest śmieszne.

4. Przedstawiona wyżej interpretacja wydarzeń 1968 roku w Polsce jest podobnie nie sprawiedliwa jak podła rządowo - prezydencka próba dezawuowania daty 4 czerwca 1989 roku
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

gb pisze: mefistofeles napisał/a:
e uważama ją za organizację skrajnie niedemokratyczną i lansującą szkodliwe ideały nie oznacza, że uważam cały projekt za zły.
Felerem Unii jest właśnie nadmiar demokracji, to, że w zasadzie wszystko jest na zasadzie jednomyślności i maleńka Słowenia, Litwa, Łotwa, Estonia i jeszcze mniejszy Luksemburg są w stanie zablokować wszystkich pozostałych.

Idiotyczne jest również to gadanie, że Niemcy ew. wspólnie z Francją rządzą UE. Niby w jaki sposób? Gdyby nawet głosowania odbywałyby się na zasadzie parytetu ludnościowego to te dwa państwa nie byłyby w stanie przegłosować reszty. To zresztą widać w wyborach na główne stanowiska - na ogól przedstawiciele tych "maluczkich" je sprawują.

Potęga gospodarcza to inna sprawa i gdyby UE nie byłoby to w przypadku Niemiec to byłoby jeszcze bardziej widoczne.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

https://oko.press/lekcje-zarzadzania-cz ... da-szydly/

Małomiasteczkowi kombinatorzy...

PS.
W Rzymie mawiano, że żona Cezara powinna być za wszelkim podejrzeniem. Co z mężem?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze: To, że Ty tego nie rozumiesz - to jeszcze wielkim problemem nie jest.
Problem w tym, że nikt tego nie rozumie.
Janek pisze: Felerem Unii jest właśnie nadmiar demokracji, to, że w zasadzie wszystko jest na zasadzie jednomyślności i maleńka Słowenia, Litwa, Łotwa, Estonia i jeszcze mniejszy Luksemburg są w stanie zablokować wszystkich pozostałych.
Tak było kiedyś. I to było dobre, bo jednak UE to coś innego niż Związek Radziecki. Teraz w większosci spraw jest zwykłe głoswoanie większosciowe i kilka dużych pańśtw moze swoją wolę narzucić innym. I to jest chore, bo mniejsze kraje tracą swą podmiotowość. Pół biedy kiedy wiekszosc postepuje rozsądnie i uważnie, gorzej gdy wali na rympał jak ostatnio - wtedy frustracja rośnie. Owszem, admonistracja działą sprawniej, tylko, że tu ta sprawnosc nie jest do niczego potrzebna, ważniejsze jest to by działąnia były w interesie wszystkich a nie tylko wybranych. UE to NIE jest państwo. I oby nigdy państwem się nie stało.
Janek pisze:1. To, że Szwajcaria nie zamierza wstępować do UE (a także i NATO) jest całkowicie zrozumiałe i zgodne z polityką tego kraju co najmniej od 500 lat.
No, ale jednak chcieli i negocjowali. Teraz już nie chcą. Ciekawe czemu, prawda?
Janek pisze: 2. Jestem prawie pewien, że Brexitu nie będzie.
W sensie, że nie ważne jak ludzie głosują, ważne jak liczą głosy. Możliwe, możliwe... Oczywiscie, mozliwe też, że ludzie zmienią zdanie a sondaże okazą się wszystkie pomyłką, ale prawdopodobieńśtwo tego nie jest duże.
Janek pisze: 3. Interpretowanie wydarzeń 1968 roku na Zachodzie Europy jako komunistyczną ruchawkę szczególnie w wydaniu osób, które w tym czasie nie były jeszcze na świecie jest grubym nieporozumieniem a w dodatku jest śmieszne.
To byłtypowy bunt pokoleniowy. Ale oparty na lewicowych (by nie rzec lewackich, bo nie chodził owszak o dobro uciskanych a o ruszenie z posad bryły świata) wartościach. Mówimy oczywiscie o zachodzie, w Polsce to zupełnie inna bajka.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze: Najlepiej, gdy wypowiadamy się w swoim imieniu. Staraj się o tym pamiętać.
A ty rozumiesz jaki cel miało zaproszenie do UE setek tysięcy nielegalnych migrantów, wpuszczenie ich bez żadnej kontroi i sekowanie krajów, któe chciały ich sprawdzać? Bo ja tego nie rozumiem. Logicznie nie da się tego wyjaśnić.
gb pisze:A znasz jakieś inne "typowe" bunty pokoleniowe - oparte o wartości innego rodzaju? Zechcesz podać przykłady?
Owszem, rozejrzyj się dookoła. Teraz masz w Polsce (ale nie tylko) bunt prawicującej młodzieży wymierzony w zlewaczałych staruszków. Ostatnio synek redaktora GW chciał nawet otwierać dla niej obozy śmierci widząc jakie partie popiera młodzież.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Nielegalna emigracja? Jak mi się zdaje to na przeciągu historii więcej było takich "nielegalnych" niż legalnych. Powiedz to ludziom uciekającym przed wojną, dyktatorką władzą lub zwyczajnie głodem. W naszej historii, tej ostatniej również była taka - tysiące ludzi w latach 80-ych (szczególnie) jechało się niby na wycieczkę z Orbisem lub innym biurem a potem zostawało w kraju zachodnim - znam osobiście sporo takich osób, większość nie wróciła.

Rozwój gospodarczy wielu krajów Europy Zachodniej, szczególnie Niemiec i Francji ale nie tylko był możliwy głównie dzięki migracji z rozmaitych stron, bo nie tylko Bliskiego Wschodu ale i Indii, Turcji, Jugosławii, Pakistanu, Indonezji, Vietnamu, Laosu, Kambodży itd Akurat jest EURO 2016 - wystarczy spojrzeć na ich reprezentacje - ilu tam "rodowitych" Niemców, Francuzów, Belgów itd - to drugie, trzecie itd pokolenie byłych emigrantów, zapewne i takich "nielegalnych".

Obecna sytuacja różni się od poprzednich tylko skalą, ale i warunki są nadzwyczajne - ostre konflikty.
Czytałem ostatnio w Polityce reportaż z takiego "wzorcowego" obozu tureckiego dla uchodźców syryjskich. Wzorcowego, bo mieszkają w kontenerach a nie namiotach, jest szkoła, lekarze, szpitalik, w innych jest gorzej (szczególnie Libanie). Uchodźcy w tym "wzorcowym" dostają od rządu tureckiego pieniądze na utrzymanie - równowartość 107 zł na osobę miesięcznie - żywność jest nieco tańsza niż w Polsce, ale utrzymać się trudno. Legalnej pracy brak.

Ale wkrótce wojna w Syrii się skończy - "generał" Macierewicz wysyła tam cztery F-16 - ISIS pierzchnie ze strachu po tygodniu.

Co do lewicowości "buntów pokoleniowych" - już w XIX wieku mawiano, że "kto za młodu nie był socjalistą ten starość jest łajdakiem". Przypadek polski ostatnich lat jest wyjątkiem (tak nawiasem - wg. ostatnich badań Kowin i Kukiz mają spore poprcie tylko wśród bardzo młodych roczników, później jest śladowe - 2 do 3%).
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze: Czy możesz przytoczyć tekst tego zaproszenia?
Przejrzyj ten wątek od początku proszę.
gb pisze: Ulegasz "czarowi" narracji PWP. To nie jest żaden bunt, tylko skok na władzę i kasę w oparciu o zanegowanie obowiązującej Konstytucji, prawa oraz (co według mnie jest najgorsze) zwyczajów. Wszystko podlane hipokryzją.
Ty ciągle o PiS. Nic nie wiesz. Rozejrzyj sie po ulicach. ZOabcz jakie koszulki nosi młodzież. Zobacz jaka jest teraz (od kilku lat) moda na historię, na Żołnierzy wyklętych, na czasem groteskowy antykomunizm. Zobacz kto chodzi na różne patriotyczne eventy, kto protestuje przeciw różnym lewackim pomysłom. To już dawno nie są moherowe berety, te spotkasz predzej na marszu KOD. Trzeba być ślepym by tego nie widzieć. Straciliście młodzież i nawet nie wiecie dlaczego :)

JAnku - w tłumie migrantów pędzących w odpowiedzi na merkelowe hercliś wilkomyn prawdziwych uchodźców byął garstka. Reszta szukała po prostu łątwego życia w UE. Zwiodła się, bo takeij ilosci nawet Niemcy nie były w stanie zagospodarować, zresztą, Niemcy szuakły taniej siły roboczej a migranci marzyli o zasiłkach. Wiesz ilu już wróciło do Syrii, do Iraku?

Ale mleko się rozlało, Angela Merkel widząc sprzeciw w UE wobec swojej polityki wytoczyła najciezsze działa i zaufanie do Niemic jako stabilizatora Unii spadło do zera.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze: Młodzież - generalnie - jest młoda. Piszę młoda - by nie napisać inaczej. (znasz ten dowcip - fragment monologu wygłaszanego kiedyś - bodaj przez Cezarego Pazurę?)
Dlatego w istocie wiekszosc młodziezowych buntów jest lewicowa ;) Tylko teraz gdzie głupi są starzy młodzież w protescie zmądrzała :)
Grzegorz Braun
ODPOWIEDZ