To jednak była nieco inna sytuacja - rząd włoski tych ludzi sam do siebie nie zapraszał. No i przede wszystkim nie straszył nikogo - jak nie przyjmiecie uchodźców, to wam fundusze zabierzemy.uszba pisze:Pamiętam tylko, że kiedy kilka lat temu zaczęli napływać uchodźcy na Lampedusę, to Włosi przyjmowali ich...bo co mieli zrobić? wrzucić ich spowrotem do morza? Włosi prosili o pomoc ale reszta Europy pokazała im środkowy paluszek bo była przekonana że to dotyczy tylko Włochów.
Orban sobie radzi... :-P
To jest sytuacja, która ma miejsce nie tylko w Niemczech ale ogólnie w Europie Środkowej.uszba pisze:
O tyle obecnie, nowa, przed trzema laty powstała partia AfD bardzo zręcznie wykorzystuje lęki, zwłaszcza starszych ludzi ( a społeczeństwo niemieckie jest bardzo starzejącym się społeczeństwem a więc jest to potężna grupa potencjalnych wyborców), które nie są niczym zadziwiającym w obliczu takiej ilości cudzoziemców o innej kulturze i religii. Partia owa toczy walkę o image ponieważ doklejają się do niej niedobitki z NPD, Pegidy i takich tam innych ruchów ceniących blond włosy i błękitne oczy. Jednak fakt, że i zwykli, nie mający własnego zdania , politycznie zdezorientowani , przeważnie starsi, często bezrobotni ludzie sympatyzują z AfD, bo wydaje im się że partia owa reprezentuje ich interesy, nadaje tej partii obywatelskiego charakteru. Jednym słowem, posługują się tymi ludźmi jak szyldem, za którym ukrywają swoją prawdziwą, neonazistowską twarz. Prawda jest taka że są spadkobiercami pewnej myśli, sprzed wielu...a może wcale nie aż tak wielu lat? mam nadzieję że jednak czegoś nauczyliśmy się z historii.
Prawdę mówiąc byłam przerażona, kiedy niespełna 2 tygodnie temu na Słowacji, którą uwielbiam i o której regularnie czytam (również czytam po słowacku tamtejszą prasę) 8 % uzyskała i dostała się do parlamentu partia jawnie nazistowska.
Ta partia wyznaje ideologię z 1938 roku i przyznaje się do tego, że są kontynuacją "Hlinkovej gardy", czyli bojówek, które w latach wojny współpracowały z hitlerowskimi Niemcami i np. wyłapywały ukrywających się Żydów.
Jaką historię miała w czasie wojny Słowacja - wiadomo.
Przerażeni są również moim słowaccy przyjaciele, którzy być może byliby przez niektórych tutaj nazwani "lewakami" ale którzy są po prostu ludźmi wrażliwymi. Spora część z nich pomagała uchodźcom (fotografia jednej z koleżanek nawet była w ostatniej "Gazecie Wyborczej", bo jest teraz na pograniczu serbsko-macedońskim i rozdaje uchodźcom leki, odzież itd.).
Cały czas mam wrażenie, że tańczymy na wulkanie.
Ale jeszcze w sierpniu pojedziemy razem w góry, będziemy rozmawiać w nocy przy ognisku i "naprawiać świat". Oj, żebyśmy wiedzieli - jak.
Do Niemiec trafiło w ub. roku około 1 miliona uchodźców. UE po strasznych awanturach rozdzieliła na papierze 160 tys. osób czyli zaledwie koło 15%. Rozlokowano podobno trochę ponad 200 osób, do Polski chyba nikogo.
W sumie - "chocholi taniec".
Pani premier w Parlamencie Europejskim bezczelnie kłami, że Polska przyjęła milion uchodźców z Ukrainy. Jakich uchodźców? Przecież wszyscy oni, za wyjątkiem kilkunastu osób, przyjechali w sposób legalny, większość legalnie pracuje, płaci podatki i składki i wykonuje prace, których za takie nędzne pieniądze Polacy nie chcą się podjąć. Budownictwo podobno bez nich przestałoby istnieć.
Basiu - znajomy pokazał mi swoje zdjęcia z Krymu, jeszcze z przed trzech lat. Niebywałe, nie mogę sobie darować, że mnie tam nie było. Krym, spokojny i odpowiednio turystycznie zagospodarowany to kopalnia pieniędzy, śmiało mógłby konkurować z najpiękniejszymi okolicami z nad Morza Śródziemnego.
W sumie - "chocholi taniec".
Pani premier w Parlamencie Europejskim bezczelnie kłami, że Polska przyjęła milion uchodźców z Ukrainy. Jakich uchodźców? Przecież wszyscy oni, za wyjątkiem kilkunastu osób, przyjechali w sposób legalny, większość legalnie pracuje, płaci podatki i składki i wykonuje prace, których za takie nędzne pieniądze Polacy nie chcą się podjąć. Budownictwo podobno bez nich przestałoby istnieć.
Basiu - znajomy pokazał mi swoje zdjęcia z Krymu, jeszcze z przed trzech lat. Niebywałe, nie mogę sobie darować, że mnie tam nie było. Krym, spokojny i odpowiednio turystycznie zagospodarowany to kopalnia pieniędzy, śmiało mógłby konkurować z najpiękniejszymi okolicami z nad Morza Śródziemnego.
Jestem gorszego sortu...
- mefistofeles
-

- Kontakt:
uszba, ja nie wierzę w to, że to merkelowe herzlich wilkomment było altruistyczne. Ona chyba serio wierzy, że imigranci wspomogą niemiecką gospodarkę. Co oczywiscie byłoby prawdą gdyby była to imigracja ograniczona. Ale gdy zwaliły się nieprzebrane tłumy, gdzie wsród specjalistów i ludzi robotnych byli też zwykli cwaniaczkowie i terrorysci to straciła nad tym kontrolę
Wracając do MErkel. Ja się wcale nie cieszę z jej upadku. Bo mimo wszystko była ona politykiem wybitnym a jednocześnie nieagresywnym i przewidywalnym. Kimś z kim każdy polski rząd może się dogadać. Jeśli jej następcą zostanie np Schultz czy ktoś o jego usposobieniu to będzie źle.
Ale to nie jest tak, że złe partie prawicowo-populistyczne się na panią Merkel uwzięły. To jest tylko skutek tego co pani Merkel zrobiła. Coś w ludziach pękło. Przekonali się, że rząd niekoniecznie chce ich dobra, media nie mówią im prawdy tylko kłamią w żywe oczy po linii władzy i zaczęli szukać poza głównym nurtem polityki.
NApisałem już to gdzieś indziej - na tle tego co się dzieje w Europie PiS i Fidesz to oazy zdrowego rozsądku. Ale przez to, że tego typu partii - prawicowo-konserwatywnych, ale jednak głównonurtowych (bo umómy się - CDU/CSU to taka prawica i konserwa jak PO) w Europie praktycznie nie było - ludzie muszą szukać pod ścianą.
Na nic by się to wszystko gdyby nie np Sylwester w Kolonii, któy pokazał, że lęki są jednak uzasadnioneuszba pisze:O tyle obecnie, nowa, przed trzema laty powstała partia AfD bardzo zręcznie wykorzystuje lęki
Ci "uchodźcy" z niemiec to tez w wiekszosci zwykli migranci. Tu i to wojna to pretekst do szukania szczęscia w innym kraju. Tymniemniej - naprawdę wielu Ukraińców znalazło w Polsce schronienie a to, że robią to legalnie albo nawet niekoniecznie legalnie ale pracują - to tylko się cieszyć. Tyle, że dopoki na Ukrainie nie ma spokoju cały czas jest ryzyko, że zrobi się tam wojna na całego i naprawdę ludzie zaczną do Polski uciekać. Bo gdzie?Janek pisze:bezczelnie kłami, że Polska przyjęła milion uchodźców z Ukrainy. Jakich uchodźców? Przecież wszyscy oni, za wyjątkiem kilkunastu osób, przyjechali w sposób legalny
Wracając do MErkel. Ja się wcale nie cieszę z jej upadku. Bo mimo wszystko była ona politykiem wybitnym a jednocześnie nieagresywnym i przewidywalnym. Kimś z kim każdy polski rząd może się dogadać. Jeśli jej następcą zostanie np Schultz czy ktoś o jego usposobieniu to będzie źle.
Ale to nie jest tak, że złe partie prawicowo-populistyczne się na panią Merkel uwzięły. To jest tylko skutek tego co pani Merkel zrobiła. Coś w ludziach pękło. Przekonali się, że rząd niekoniecznie chce ich dobra, media nie mówią im prawdy tylko kłamią w żywe oczy po linii władzy i zaczęli szukać poza głównym nurtem polityki.
NApisałem już to gdzieś indziej - na tle tego co się dzieje w Europie PiS i Fidesz to oazy zdrowego rozsądku. Ale przez to, że tego typu partii - prawicowo-konserwatywnych, ale jednak głównonurtowych (bo umómy się - CDU/CSU to taka prawica i konserwa jak PO) w Europie praktycznie nie było - ludzie muszą szukać pod ścianą.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
W tym Polanowie koło Koszalina? Tak mi się przynajmniej wydaje (ten budynek na zdjęciu)?uszba pisze:Dziewczynka z prawej strony, która nieco melancholijnie patrzy w obiektyw, to ja, w Polanowie, w 1969 roku. W tym maleńkim miasteczku mieszkało wielu uchodźców z Wietnamu.
Zdjęcie zostało zrobione w dniu, w którym człowiek stanął na księżycu.
Jeśli to ten, to muszę wyznać, że o tych Wietnamczykach nic nie wiem, mimo, że w Koszalinie mieszkam od 1960 roku, co oczywiście nie znaczy, że neguję informację, trudno wiedzieć wszystko. Polanów i jego okolica kojarzy mi się raczej z "uchodźcami" z Bieszczad.
Jestem gorszego sortu...
uszba pisze:I jest tu taki jeden, którego humor bardzo cenię i nawet od czasu do czasu sypiam w jego łóżeczkuandy67 pisze:@Panowie krzymul & kilgor.
Jeśli uszba przestanie tu bywać to was kurwa znajdę ...
Swoją drogą mogłaby już Gabrysia to łóżeczko zmienić, poprzednie było dużo wygodniejsze a tym się jakoś składam niczym scyzoryk, chociaż nie mam nawet 180 cm wzrostu.
Każdemu jego Everest...
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Cokolwiek byśmy tu wszyscy nie napisali, cokolwiek byśmy nie wymyślili - to i tak nic nie zmieni.
Co ma się stać to się stanie i nie mamy na to wpływu. Żadnego.
Więc wszelakie bicie piany zupełnie nic nie da.
Można tylko w miarę możliwości chronić siebie i swoja rodzinę, a że żyjemy co tu dużo gadać - na prowincji tego świata, więc jest to łatwiejsze.
Ja mam łatwiej, gdyż nie cierpię tłoku i jak tylko mogę staram się unikać wszelkich zgromadzeń - meczów, dużych koncertów i innych tego typu imprez. Na koncerty, owszem chodzę, nawet dość często, ale w miejsce kameralne, gdzie z wielkim trudem wchodzi 100 osób.
Ale nigdy nie wiadomo co się może stać, nie tak dawno ludzie w Katowicach zginęli we śnie, bo zawaliła się kamienica, podobna do mojej, bo prawdopodobnie sąsiad pod nimi na dole chciał popełnić samobójstwo i odkręcił gaz.
Co ma się stać to się stanie i nie mamy na to wpływu. Żadnego.
Więc wszelakie bicie piany zupełnie nic nie da.
Można tylko w miarę możliwości chronić siebie i swoja rodzinę, a że żyjemy co tu dużo gadać - na prowincji tego świata, więc jest to łatwiejsze.
Ja mam łatwiej, gdyż nie cierpię tłoku i jak tylko mogę staram się unikać wszelkich zgromadzeń - meczów, dużych koncertów i innych tego typu imprez. Na koncerty, owszem chodzę, nawet dość często, ale w miejsce kameralne, gdzie z wielkim trudem wchodzi 100 osób.
Ale nigdy nie wiadomo co się może stać, nie tak dawno ludzie w Katowicach zginęli we śnie, bo zawaliła się kamienica, podobna do mojej, bo prawdopodobnie sąsiad pod nimi na dole chciał popełnić samobójstwo i odkręcił gaz.
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Nieprawda. Politycy jednak czasem słuchają tego co mówią ludzie. I jesli ci jak stado baranó powtarzaja to co słyszą z polityków ust - wtedy dalje brną w swoje głupoty. Gdy ludzie tego nie kupują i głośno wyrażają swój sprzeciw - to trudniej im brnąć.Basia Z. pisze:Cokolwiek byśmy tu wszyscy nie napisali, cokolwiek byśmy nie wymyślili - to i tak nic nie zmieni.
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
Sprawa jest niezmiernie skomplikowane (chodzi o zamach ww Brukseli) - z danych służb antyterrorystycznych wynika, że terroryści to nie ludzie, którzy właśnie lub niedawno przyjechali z Bliskiego Wschodu i innych krajów arabskich. Owszem to Arabi, muzułmanie ale urodzeni w Europie, to drugie, trzecie i jeszcze starsze pokolenie tych co kiedyś przyjechali do Europy po prostu do roboty i na ogół spokojnie i ciężko pracowali, najczęściej e zawodach, które dla rodowitych Europejczyków przestały być nie tyyle atrakcyjne co zbyt uciążliwe. To problem raczej nie dla polityków ale psychologów i socjologów.
Emigracja zarobkowa do Europy to nie tylko Arabi wyznający islam. Do Europy w tym celu przyjechało mnóstwo Hindusów, Wietnamczyków, Laotańczyków, Kambodżan a także Hindusów , Indonezyjczyków itd i z nimi jeśli chodzi o udział w terrorze niie ma problemu. Podobnie zresztą jak z ludźmi z Afryki subsaharyjskiej. Wśród nich jest również wielu muzułmanów.
Jak sobie z tym radzić? Nie wiem. ale ja z racji wieku nie muszę, na lotniskach raczej już nie bywam. Ale Wy, młodzi, musicie.
A propos stanu bezpieczeństwa w kraju - nadzorujący służby wiceminister spraw zewnętrznych p. Jarosław Zieliński powiedział mediom, że w ministerstwie rozważa się ewentualność rozwiązania BOR-u. To nie żart, do 1 kwietnia jeszcze parę dni. Za kilka miesięcy sesja NATO, potem Swiatowe Dni Młodzieży. I w takim właśnie czasie wpuszcza się takiego "szczura"? Teraz każdemu funkcjonariuszowi w tyle głowy będzie myśł - co ze mną, wezmą mnie do "nowego BOR-u" czy nie? To znakomicie "pomaga" w pracy. A ci najbardziej doświadczeni z latami pracy upoważniającymi do emerytury będą jeden za drugim składać o to wnioski. Krótko przed tym, pan Zieliński rękoma krótkoterminowego szefa Policji, dokonał rzezi w jej kierownictwie. Nowego Komendanta Policji jak nie ma tak nie ma. Idiota czy szkodnik? Chyba jedno i drugie.
Zresztą pan Zieliński jest w tych sprawach "odkrywcą". Uprzednia ekipa rozwiązała 36 pułk lotnictwa transportowego. Czyli jedyne co przychodzi politykom do głowy jak jest problem to rozwiązać służbę i powołać nową. Zresztą w przypadku 36 pułku to nawet i tego nie zrobiono.
Dom wariatów!
Emigracja zarobkowa do Europy to nie tylko Arabi wyznający islam. Do Europy w tym celu przyjechało mnóstwo Hindusów, Wietnamczyków, Laotańczyków, Kambodżan a także Hindusów , Indonezyjczyków itd i z nimi jeśli chodzi o udział w terrorze niie ma problemu. Podobnie zresztą jak z ludźmi z Afryki subsaharyjskiej. Wśród nich jest również wielu muzułmanów.
Jak sobie z tym radzić? Nie wiem. ale ja z racji wieku nie muszę, na lotniskach raczej już nie bywam. Ale Wy, młodzi, musicie.
A propos stanu bezpieczeństwa w kraju - nadzorujący służby wiceminister spraw zewnętrznych p. Jarosław Zieliński powiedział mediom, że w ministerstwie rozważa się ewentualność rozwiązania BOR-u. To nie żart, do 1 kwietnia jeszcze parę dni. Za kilka miesięcy sesja NATO, potem Swiatowe Dni Młodzieży. I w takim właśnie czasie wpuszcza się takiego "szczura"? Teraz każdemu funkcjonariuszowi w tyle głowy będzie myśł - co ze mną, wezmą mnie do "nowego BOR-u" czy nie? To znakomicie "pomaga" w pracy. A ci najbardziej doświadczeni z latami pracy upoważniającymi do emerytury będą jeden za drugim składać o to wnioski. Krótko przed tym, pan Zieliński rękoma krótkoterminowego szefa Policji, dokonał rzezi w jej kierownictwie. Nowego Komendanta Policji jak nie ma tak nie ma. Idiota czy szkodnik? Chyba jedno i drugie.
Zresztą pan Zieliński jest w tych sprawach "odkrywcą". Uprzednia ekipa rozwiązała 36 pułk lotnictwa transportowego. Czyli jedyne co przychodzi politykom do głowy jak jest problem to rozwiązać służbę i powołać nową. Zresztą w przypadku 36 pułku to nawet i tego nie zrobiono.
Dom wariatów!
Jestem gorszego sortu...
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Przy tobie nadal jestem amatoremgb pisze:Gdzie się kształciłeś w zakresie demagogii? A może to talent samorodny?
Gdybyś porobił w korpo to byś wiedział, że wieczna niepewnosć to najskuteczniejsza metoda motywowania pracowników do dobrej pracyJanek pisze:To znakomicie "pomaga" w pracy.
Ad meritum.
Trzeba się zastanowić jakie są cele Państwa Islamskiego w Europie i kto naprawdę jest ich worgiem. Każdy powie "europejczycy", ale to nieprawda. Tzn owszem, ale to jeszcze nie ten etap. Ich głównym wrogiem są zasymilowanie muzułmanie. Ci co przyjechali tutaj lata temu, osiągneli jakiś sukcjes i są zadowoleni w miarę. Ale nie są zadowolone ich dzieci, bo one nie pamiętajc życia w Pakistanie czy innej Algierii porównują się do Francuzów czy Blegów, którymi mimo szczerych chęci ich rodziców nadal nie są. Państwo Islamskie takich ludzi potrzebuje, chce wytworzyć atmosferę wrogości i nieufnosci by to pokolenie zaczęło traktować swoich białych sąsiadów jak wroga.
I teraz podstawowy bład jaki popełnia zarówno postępowa lewica jak i skrajna prawica to wrzucanie wszystkich musuzłmanów do jednego worka. O to wszak chodzi Państwu Islamskiemu. Dlatego primo:
1. Należałoby nie wpuszczać nowych - to logiczne, nowi imigranci nie mają co liczyć nawet na względny sukces imigracji sprzed lat, więc będą sfrustrowani już w pierwszym pokoleniu. Przy tym miedzy nimi jest masa bojowników Daesz
2. Skoro media na Zachodzie i tak nie sa wolne to wykorzystac je do propagandy antywahabistycznej. Żadne tam pierdolety o islamie jako religii pokoju bo to bullshit tylko non stop pokazywać co radykalny islam robi zwykłym muzułmanom. Islam to wiele nurtów, im bardziej bedą wewnętrzenie podzieleni - tym lepiej dla nas i dla nich samych. Bo zjednoczyć ich może tylko radykalizm.
3. Co tez oczywiste - przywrócić kontrolę policyjną w muzulmańskich gettach, pozyskać OZI wśród tej grupy społecznej by szybko wychwytywać i neutralizować ogniska radykalizmu. Radyklanym imamom dawać bilety w jedną stronę do Syrii.
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
Tak, wiem, wyrzuca się kogoś uznawanego za wpływowego w korpo i reszta wpada w popłoch - "jak jego wyrzucili, to pewnie zaraz będą następni". Czy tp motywuje do pracy? Szaraków może tak, koncepcyjnych, twórczych raczej nie, to dość prymitywny element zarządzania.
No i BOR to nie korporacja.
A wymiana opony zużytej na taką mniej zużytą to już skrajny idiotyzm. Czasami trzeba mieć odwagę powiedzieć szefowi - nie pojedzie pan tym autem, jest niesprawne.
Poruta na cały świat, na miejscu zagranicznego gościa mającego wsiąść do rządowego auta przyjrzałbym się oponom.
No i BOR to nie korporacja.
A wymiana opony zużytej na taką mniej zużytą to już skrajny idiotyzm. Czasami trzeba mieć odwagę powiedzieć szefowi - nie pojedzie pan tym autem, jest niesprawne.
Poruta na cały świat, na miejscu zagranicznego gościa mającego wsiąść do rządowego auta przyjrzałbym się oponom.
Jestem gorszego sortu...
No i tutaj jest problem, bo czy można wiedzieć o co chodzi szaleńcom? Bo w to, że zdołają oni pokonać Europę w sensie fizycznym to oni sami chyba nie wierzą. Jedyne co mogą oni osiągnąć to wprowadzić nas w strach i to się im udaje. I zdezorganizować życie codzienne. To się też udaje. Komunikacja szwankuje, mecze są odwoływane, nie zdziwiłbym się gdyby Francja odwołała EURO 2016. Nawet jak się na to nie zdecydują to koszty ochrony będą kolosalne.mefistofeles pisze:Trzeba się zastanowić jakie są cele Państwa Islamskiego w Europie
Czy Islam to religia/ideologia zbrodnicza? Chyba jednak nie, ich jest na świecie minimalnie mniej niż chrześcijan. Komunizm był zbrodniczy ale czy dotyczyło to wszystkich obywateli Związku Radieckiego? Chyba nie.
Problem jest inny - minimalna wręcz zerowa zdolność do asymilacji wyznawców islamu. Paradoksalnie dowodzi to swoiście rozumianej "pobożności" wyznawców. Kobieta ma szczelnie zakrywać ciało, no i w krajach islamu tak jest, sam widziałem, choć w wielkich miastach jest trochę inaczej niż na prowincji i młodee dziewczyny potrafią to obejść - chusta jest ale kokieteryjnie upięta, do tego obcisłe body i podobnie obcisłe legginsy, do tego minispódniczka. Takich dziewczyn w Ammanie, Kairze lub Marakeshu widziałem mnóstwo, w Damaszku jakby mniej. Co ciekawe, na żadnym zdjęciu królowe Jordanii i Maroka nie noszą chusty a marokańska nawet używa dość krótkich sukien i spódnic. Podobnie żona Asada.
Czy widziałeś Polaka lub Polkę samotnie modlącego się w miejscu publicznym? Może w Częstochowie ale w gromadzie i niedaleko klasztoru. Natomiast w krajach arabskich w urzędowej porze modlitwy to normalne, z dywanikiem lub bez. Czy to autentyczna pobożność czy na "pokazkę"? Raczej autentyczna i to dla Europy wielkie utrudnienie w walce z terroryzmem..
Przy każdym zamachu wychodzi na jaw, że sprawcy byli znani policji. Czylii potencjalnie podejrzani. Dlaczego profilktycznie niie są zamykani? Bo pewnie zabrakło by aresztów. No i jak długo można trzymać pod kluczem bez konkretnego zarzutu? Oczywiście to nie byłby problem dla radzieckiej milicji za Stalina lub Breżniewa, ale czy chcielibyśmy akceptować takie zasady?
Najgorszy problem to to, że zamachowcy to obywatele krajów europejskich. Obywatela Syrii, Iraku, Algerii, Egiptu itd można deportować pod błahym powodem. Ale własnego obywatela nie sposób. W dodatku gdzie? Każdy kraj arabski nie przyjmie.
Natomiast masz rację co do imamów, oni na ogó są z "importu". Można nie dać zgody na wjazd i pobyt. Ale znowu - czy nie oburza nas jak władze rosyjskie tworzą trudności polskim księżom katolickim w Rosji.
Daesh czyli Państwo Islamskie, Talibowie itp. Przykro powiedzieć, ale najlepszym antidotum dla terroru byli krajowi i dość obrzydliwi dyktatorzy. Eksport "zachodniej demokracji" przy pomocy Marines a i naszych dzielnych chłopców przyniósł fatalne skutki.
Stany Zjednoczone sparzyły się w Iraku i Afganistanie, Francuzi i Anglicy w Libii i nie zareagowali na wydarzenia w Syrii, już prawie 6 lat temu. Pewnie powiedziano sobie - Asad ojciec sobie jakoś radził (zginęło tysiące ludzi) to Asad syn sobie poradzi. No i jest jak jest, pół miliona ludzi zabitych, kraj poszarpany na kawałki, około 5 milionów ludzi uciekło do Turcji, Libanu i Jordanii i teraz próbuje wiać dalej do Europy, życie w namiotach nawet na Bliskim Wschodzie "wyszło z mody"
Porozumienie z Turcją to fikcja. Po pierwsze nie wierzę Turkom, choćby z powodu jak traktują Kurdów. A w dodatku wg. porozumienia za każdego odesłanego z Grecji z powrotem do Turcji zobowiązano się zabrać jednego z tureckich obozów dla uchodźców. Zabrać do Europy - czyli opcja zerowa.
Co więc robić? Towarzysz Stalin gdyby ta nawała waliła do Sojuza by wiedział i nie byłoby problemu. Ale znowu pytam - czy chcemy być tacy jak Stalin.
Rozwalić Państwo Islamskie - oczywiście, to konieczne, ale znowu - jak? No i na koniec - skąd bierze pieniądze Asad? Z podatków? Z eksportu (jeszcze niedawno temu Syria była światowym liderem w eksporcie oliwek)? Też nie. No to kto daje Asadowi kasę. Odpowiedź na to pytanie to pierwszy krok do likwidacji problemu.
Jestem gorszego sortu...
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Ale to w sumie jest nowość. Te wszystkie czadory czy burki to de facto XXwieczne wynalazki.Janek pisze:Paradoksalnie dowodzi to swoiście rozumianej "pobożności" wyznawców. Kobieta ma szczelnie zakrywać ciało, no i w krajach islamu tak jest, sam widziałem, choć w wielkich miastach jest trochę inaczej niż na prowincji i młodee dziewczyny potrafią to obejść - chusta jest ale kokieteryjnie upięta, do tego obcisłe body i podobnie obcisłe legginsy, do tego minispódniczka.
Islam to jest ideologia zbrodnicza w sensie, że Koran intepretowany dosłownie oznacza rozlew krwi. Oczywiscie - nie wszyscy wyznawcy Proroka tacy są, ale zauważlne są tendencje do wahabizacji całego islamu. Radykałowie nadają ton, takich duchownych jak nasi tatarcy mufti jest coraz mniej bo są zastraszani albo uciekają im wierni. Trwa więc licytacja na radykalizm.Janek pisze:Czy Islam to religia/ideologia zbrodnicza? Chyba jednak nie, ich jest na świecie minimalnie mniej niż chrześcijan. Komunizm był zbrodniczy ale czy dotyczyło to wszystkich obywateli Związku Radieckiego? Chyba nie.
Nie wiem czy jedyną metodą nie byłoby ośmieszenie. Ale nie przez szmatłąwce pokroju Charlie Hebdo tylko wewnątrz. Ale cóż - do tego trzeba było budować agenturę wpływu wśró muzułmanów już dawno. A na to służby krajó zachodnich były zbyt dupowate albo wprost im tego zabraniano.
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Zwyczajnie - uzbroić Kurdów i zabronić Turcji się wtrącać. Teren ISIS podzielić wg podziałów plemiennych i zapomnieć o wytyczonej od linijki granicy. Tylko do tego USA musiałoby mieć jaja a na to się nie zanosi.Janek pisze:Rozwalić Państwo Islamskie - oczywiście, to konieczne, ale znowu - jak? No i na koniec - skąd bierze pieniądze Asad? Z podatków? Z eksportu (jeszcze niedawno temu Syria była światowym liderem w eksporcie oliwek)? Też nie. No to kto daje Asadowi kasę. Odpowiedź na to pytanie to pierwszy krok do likwidacji problemu.
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Akurat Asad byłgwarantem stabilnosci. Nie wiem kto wpadł na genialny pomysłby Asada obalić ale powinien se palnąć w łeb. Albo wziać karabin i pojechac tam osobiscie.
Dwa - zachód jak skończony kretyn postawił w tej wojnie na tzw umiarkowaną opozycję nie mając nawet pojecia, że cos takeigo nie istnieje. Bo z asadem walczy tam koalicja skłądajaca się z mniej lub bardziej radykalnych sunnickich ugrupowań, w tym popłuczyny po AlKaidzie. Skoro już gówno sie zaczęło trzeba było od razu postawić na Kurdów.
Trzy - Rosja ma w Syrii swoje interesy i szczerze mówiąc - ni ziębi mnie to ni grzeje. Daje i mto niewiele poza pcozuciem mocarstwowości i usiłowaniem rozgrywania Izraela, ale de facto ta rosyjska obecność tam nikomu krzywdy zrobić nie mogła.
Cztery - nie rozumiem zupełnie Erdogana zwalczającego Kurdó w Syrii. PRzecież gdyby powstał Kurdystan w Rozawie i północnym Iraku to wtedy mógłby powiedzieć swoim Kurdom - no, macie swoje państwo, możecie tam wyjechać a skoro wolicie zostać w Turcji to ruki pa szwam.
Dwa - zachód jak skończony kretyn postawił w tej wojnie na tzw umiarkowaną opozycję nie mając nawet pojecia, że cos takeigo nie istnieje. Bo z asadem walczy tam koalicja skłądajaca się z mniej lub bardziej radykalnych sunnickich ugrupowań, w tym popłuczyny po AlKaidzie. Skoro już gówno sie zaczęło trzeba było od razu postawić na Kurdów.
Trzy - Rosja ma w Syrii swoje interesy i szczerze mówiąc - ni ziębi mnie to ni grzeje. Daje i mto niewiele poza pcozuciem mocarstwowości i usiłowaniem rozgrywania Izraela, ale de facto ta rosyjska obecność tam nikomu krzywdy zrobić nie mogła.
Cztery - nie rozumiem zupełnie Erdogana zwalczającego Kurdó w Syrii. PRzecież gdyby powstał Kurdystan w Rozawie i północnym Iraku to wtedy mógłby powiedzieć swoim Kurdom - no, macie swoje państwo, możecie tam wyjechać a skoro wolicie zostać w Turcji to ruki pa szwam.
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun