Wydzielone z "Kolejne wypadki w Tatrach"

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Janek pisze:Nie byłoby ich gdyby pan Krzymul i pan Janek754 zechcieli czytać ze zrozumieniem i nie potraktowali a priori mojego oglądu sprawy jako bezecny, niemoralny, wręcz gorszący
Inne zdanie na dany temat nie może być powodem ani tym bardziej usprawiedliwieniem dla obrażania kogoś.
Janek pisze:O grożenie przez Janka754 nalotem tzw. brytanów - przecież to już na granicy paranoi.
Jakim nalotem? Janek 754 zaproponował jedynie dyskusję w środowisku wspinaczkowym, czyli dużo bardziej praktycznie znającym temat od podszewki niż teoretycy z tego miejsca. Na zasadzie-porozmawiaj z małżeństwem o problemach małżeńskich, a nie z księdzem ;)
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Janek pisze:O grożenie przez Janka754 nalotem tzw. brytanów - przecież to już na granicy paranoi.
O ile dobrze zrozumiałem słowo pisane. to nikt nie groził nalotem brytanów, a proponował poddanie pod dyskusję Twoich tez i porównań na rzeczonym forum Brytana, lub zalogowanie się i przedstawienie swoich obiekcji i poglądów na tymże forum.
Janek pisze:pielęgniarkę robiącą zastrzykki brudnymi łapami
...coraz lepiej. :)
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Szarotka pisze:Jakim nalotem? Janek 754 zaproponował jedynie dyskusję w środowisku wspinaczkowym, czyli dużo bardziej praktycznie znającym temat od podszewki niż teoretycy z tego miejsca. Na zasadzie-porozmawiaj z małżeństwem o problemach małżeńskich, a nie z księdzem
Chyba masz krótką pamięć. Nie pamiętasz ordynarnego nalotu brytanych sprowokowanego przez pewną panienkę, której się zdało, że jest tu obrażona przy "antywspinaczy"
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze:O ile dobrze zrozumiałem słowo pisane. to nikt nie groził nalotem brytanów, a proponował poddanie pod dyskusję Twoich tez i porównań na rzeczonym forum Brytana, lub zalogowanie się i przedstawienie swoich obiekcji i poglądów na tymże forum.
Wyobraź sobie, Panie Herbaciany, że nie mam na to ochoty.

Poza tym ja się nie wypowiadam na temat wspinania na zmrożonych trawkach. Ono jest dla mnie obojętne. Rzecz gustu i możliwości. Prawdopodobnie to piękny rodzaj wspinaczki.
Ja stwierdzam tylko, że osoba zatrudniona w TOPR nie powinna łamać przepisów TPN. Tyle i tylko tyle, Panie Herbaciany. Tak trudno zrozumieć?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

Janek pisze:Tak trudno zrozumieć?
Dla mnie tak
Awatar użytkownika
Janek

manfred pisze:Dla mnie tak
A to już nie mój problem

Ponieważ niektórych rażą drastyczne porównania to powiem tak -

katacheta w szkole nie powinień dzieciom opowiadać, że ksiądz proboszcz ma nadmierne wymagania wobec wiernych
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
manfred

Daj se juz spokój
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Janek pisze:Wyobraź sobie, Panie Herbaciany
Janek pisze:Tyle i tylko tyle, Panie Herbaciany.
Trzymamy pewien poziom, czy ruszamy po sprzęt do piaskownicy? :x

Janek pisze:Chyba masz krótką pamięć. Nie pamiętasz ordynarnego nalotu brytanych
Janku, ręce mi opadają na Twoje tłumaczenie naciąganej interpretacji posta Janka 754
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
Janek

Szarotka pisze:Trzymamy pewien poziom, czy ruszamy po sprzęt do piaskownicy?
Tak z ciekawości? A jakie jest Twoje zdanie - czy ratownik TOPR nie powinien łamać wyraźnych zakazów TPN czy też jest to jego prywatna sprawa? Zwróć uwagę na jedno - gdybym to ja się zabił na tym Giewoncie to media by napisały - Jan. K. turysta z wybrzeża wspinał się po północnej ścianie Giewontu, odpadł od ściany i poniósł śmierć na miejscu. Mój zawód i pozycja społeczna by nikogo nie obchodziły. Gdyby dziennikarz był złośliwy to byd dodał "76-letni JanK. itd" z wyrażnym podtektem, że gdzie się też starowina wpycha.
Gdybym jednak miał 30 lat i bym był np. informatykiem to by raczej nie napisano "30-letni informatyk zabił się na północnej ścianie Giewontu" bo co ma piernik do wiatraka. O zawodzie wykonywanym tego nieszczęssnego ratownika piszą wszyscy - czyli jednak coś jest na rzeczy.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Janek pisze:Wyobraź sobie
Akurat to wyobrazić sobie mogę, ale trudno jest już wyobrazić sobie wciskanie komuś czegoś co nie napisał ...., a może nie trudno, przecież z takim postępowaniem mamy doczynienia na co dzień. :)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
manfred

Janek pisze:O zawodzie wykonywanym tego nieszczęssnego ratownika piszą wszyscy - czyli jednak coś jest na rzeczy.
A pokaż czy ktoś w tym pisaniu jest taki upierdliwy jak Ty i wytyka mu to, że pomimo tego iż był ratownikiem to nie powinien sie tam wspinać
Awatar użytkownika
krzymul

Janek pisze:- czyli jednak coś jest na rzeczy.
tyle jest do rzeczy, że to był ratownik ( człowiek związany pracą z górami ) i zginął w górach...ale ratownik przecież też człowiek.
Aha i daj se spokój z tymi porównaniami, bo brniesz coraz głębiej, a co do herbaty to pijam ją sporadycznie i tylko w górach, na ogół wolę kawę - to taka moja codzienność.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Janek

manfred pisze:A pokaż czy ktoś w tym pisaniu jest taki upierdliwy jak Ty i wytyka mu to, że pomimo tego iż był ratownikiem to nie powinien sie tam wspinać
Ja napisałem tylko raz i nie moja wina, że kierując się ciasno określoną solidarnością grupową wytoczyliście przeciwko mnie co najcięższzą artylerię.

Przepraszając zgóry za drastyczność i pewną niestosowność pozwolę sobie tu przytoczyć ponoć prawdziwą rozmowę prezydenta Eisenhowera z szefem CIA Allenem Dullesem:

Eisenhower - Staram się cię zrozumieć All ale chyba się zgodzimy co tego, że ten Somoza to straszny ch**
Dulles - tak, Ike, ja wiem, że ten Somoza to ch**, ale to jest nasz ch** i musimy go popierać.

Tak nwiasem - ta anegdota przeżywa swój remake, z tym że zamiast Somozy figuruje Kaddafi. Tak, Kaddafi, bo Kaddafi jeszcze stosunkowo niedawno był dla niektórych polityków "naszym ch****, bo trzymał krótko przy ryju imamów i mułłów, a to jakby interes nadrzędny.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
manfred

Janek pisze:Eisenhower - Staram się cię zrozumieć All ale chyba się zgodzimy co tego, że ten Somoza to straszny ch**
Dulles - tak, Ike, ja wiem, że ten Somoza to ch**, ale to jest nasz ch** i musimy go popierać.

Tak nwiasem - ta anegdota przeżywa swój remake, z tym że zamiast Somozy figuruje Kaddafi. Tak, Kaddafi, bo Kaddafi jeszcze stosunkowo niedawno był dla niektórych polityków "naszym ch****, bo trzymał krótko przy ryju imamów i mułłów, a to jakby interes nadrzędny.

Nie widze sensu z tematem weź sie ogarnij
janek754

Post autor: janek754 »

Janek pisze:Straszyć najazdem brytaństwa oczywiście możesz.
Jakim najazdem Janku ? Szarotka ładnie to ujęła.
Szarotka pisze:Jakim nalotem? Janek 754 zaproponował jedynie dyskusję w środowisku wspinaczkowym, czyli dużo bardziej praktycznie znającym temat od podszewki niż teoretycy z tego miejsca. Na zasadzie-porozmawiaj z małżeństwem o problemach małżeńskich, a nie z księdzem
Oczywiście mimo wcześniejszych zapowiedzi, sam tego nie zrobię, ponieważ to co piszesz, jest po prostu wybitnie niesmaczne i nie na miejscu i gdybym to zrobił w kontekście śmierci młodego człowieka, poczuł bym się jak szmata.
Jak jest ze wspinaniem w Tatrach Zachodnich to tajemnica poliszynela zarówno dla środowiska Taterników jaki i TPN i zapewne dlatego też, te dwa środowiska powstrzymują się od burzliwych komentarzy tak właściwych laikom i internetowym celebrytom.
Janek pisze:Niejaki Stegano (pewnie kumpel?)
Niestety, nie znam.

Pozdrawiam
Jan
Żabi Koń

Post autor: Żabi Koń »

Janek pisze:Przepraszając zgóry za drastyczność i pewną niestosowność pozwolę sobie tu przytoczyć ponoć prawdziwą rozmowę prezydenta Eisenhowera z szefem CIA Allenem Dullesem:

Eisenhower - Staram się cię zrozumieć All ale chyba się zgodzimy co tego, że ten Somoza to straszny ch**
Faktycznie, przeginasz.
Awatar użytkownika
krzymul

Janek pisze:Eisenhower - Staram się cię zrozumieć All ale chyba się zgodzimy co tego, że ten Somoza to straszny ch**
Zajebiste,... kto Somoza to już wiemy, tylko nasuwa się pytanie: kto Eisenhower, a kto Dulles ? :think: ;)
Pozdrawiam.
janek754

Janek pisze:Tak, Kaddafi, bo Kaddafi jeszcze stosunkowo niedawno był dla niektórych polityków "naszym ch****, bo trzymał krótko przy ryju imamów i mułłów
Małe sprostowanie. Kaddafi nigdy nie był "naszym" ponieważ od wielu lat prowadził politykę całkowitej niezależności Libii i świetnie mu się to udawało. Po za tym trzymanie za ryj imamów i mułłów to rzecz zależna od kontekstu, bowiem z jednej strony prawo oparte na szariacie, z drugiej równouprawnienie kobiet.

Pozdrawiam
Jan
Awatar użytkownika
krzymul

To chyba ten młody człowiek... :? , życie jest kruche.
Wśród nowych ratowników Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego, którzy właśnie złożyli ślubowanie znalazł się Jakub Stawowy, syn jednego z bardziej zasłużonych ratowników TOPR, który przysięgę składał 33 lata temu – pisze "Dziennik Polski".

Bardzo się cieszę, że Jakub załapał bakcyl - przyznaje Jan Stawowy. Mój starszy syn też interesuje się górami, ale nigdy nie chciał być ratownikiem. A ten tak się zapalił, że specjalnie przyjechał tutaj z Irlandii, gdzie teraz mieszka i pracuje. Pilnowałem go, żeby nawet tam uczył się topografii.

To już nie pierwszy taki przypadek w TOPR, że syn idzie w ślady ojca. To bardzo dobrze, że młodzi mają się na kim wzorować - podkreśla zastępca naczelnika TOPR Adam Marasek. Cieszymy się, że wciąż są chętni do pełnienia tej ochotniczej służby. W tym roku przyjęliśmy w nasze szeregi tylko pięciu ratowników. To dlatego, że stawiamy na jakość, a nie na ilość. W tej chwili w TOPR działa 29 ratowników zawodowych i około dwustu ochotników. To w pełni zabezpiecza nasze potrzeby.

W schronisku na Polanie Chochołowskiej nowi ratownicy: Maciej Gąsienica Fronek, Paweł Kopta, Daniel Puchalski, Jakub Stawowy i Zbigniew Tabaczyński złożyli uroczystą przysięgę na ręce naczelnika TOPR Jana Krzysztofa. Słowa tej przysięgi, napisanej przez Mariusza Zaruskiego wiele lat temu, są wciąż aktualne i zawierają w sobie wszystko to, co w pracy ratownika jest najważniejsze.
Pozdrawiam.
janek754

krzymul pisze:To chyba ten młody człowiek...
Tak, to ten.

Pozdrawiam
Jan
ODPOWIEDZ