Wypadek Kubicy

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Jedno jest pewne, w bolidzie Formuły 1 na torze, przy takiej prędkości w zderzeniu z bandą nawet paznokcia by nie złamał....ale co tu gdybać.
Zgadzam się z Manfredem.
Jarecko_213 pisze: oraz komentarzy gówniarzy typu "słychać strzały" "pewnie Rosja winna" - to jest żenujące ;/
Widać jak społeczeństwo przesiąknięte jest polityką.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

krzymul pisze:Na zdjęciu widać, że z tego samego co my.
Bardzo bym prosił o wyczerpującą informację, że gatunek stali dostarczanej do produkcji barier stosowanych na włoskich drogach jest taki sam jak stosowany do barier montowanych przy polskich drogach. Można powiedzieć, że wręcz umieram z ciekawości. Tak przy okazji - to, że rzecz wygląda tak samo, wcale nie znaczy, że jest podobnej jakości.

Widzisz - kiedyś takie bariery robiono w Kielcach i odpowiadały normom światowym, z tym, że na początku sprowadzano profile, o ile pamiętam ze Szwecji. Potem jedna z polskich hut wdrożyła produkt i też spełniał normy światowe. Niestety nie znam dalszych losów kieleckiej wytwórni - chyba legła wraz z reformą drogownictwa. Skąd się je teraz sprowadza do kraju niestety nie wiem.
Zdjęcie pokazuje wręcz podręcznikowo, że bariera była do dupy.
To zresztą nie tylko moja opinia, podobnie wypowiadali się dzisiaj w mediach specjaliści od technologii drogowych - słyszałem jakiś czas temu na powtórce w TVN24.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Janek pisze:- to, że rzecz wygląda tak samo, wcale nie znaczy, że jest podobnej jakości.
Słusznie.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ketivv

Post autor: ketivv »

krzymul pisze:Jedno jest pewne, w bolidzie Formuły 1 na torze, przy takiej prędkości w zderzeniu z bandą nawet paznokcia by nie złamał....ale co tu gdybać.
Zgadzam się z Manfredem.
należy zauważyć, że w "F1 na torze" to by była żadna prędkość
Awatar użytkownika
ketivv

"Jak podkreślał, na pewno nie jechali w tym miejscu 150 km/h, tak jak relacjonowali niektórzy świadkowie. W jego ocenie z taką prędkością nie da się go pokonać żadnym samochodem. Ponadto ich skoda nie jeździ szybciej niż 170 km/h, więc oznaczałoby to, że jechali niemal z maksymalną prędkością. Jego zdaniem w tym zakręcie jechali ok. 80-90 km/h."

"Skończyłoby się to niegroźnie, gdyby ta bariera nie zachowała się nie tak jak należy"

http://www.tvn24.pl/-1,1691969,0,1,w-og ... omosc.html
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze:
Janek pisze:- to, że rzecz wygląda tak samo, wcale nie znaczy, że jest podobnej jakości.
Słusznie.
Kolejny zwischenruf. Czy Ty już wogóle nie potrafisz czytać ze zrozumieniem?

Aha - pytałem o źródło informacji o tożsamości gatunku stali używanej na bariery energochłonne we Włoszech i w Polsce. Wyg losiłeś taki pogląd to go uzasadnij - twoje beztroskie mędrkowanie staje się męczące...
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

Najgorsze jest to i tu zachowam się bardzo egoistycznie bo w sumie jestem egoista z krwi i kości w swoim szarym krótkim życiu nie zobaczę już kierowcy na miarę R Kubicy w F1. Oczywiście życzę szybkiego powrotu do zdrowia i powrotu do F1 ale tylko głupiec i niepoprawny optymista wierzy w to iż RK będzie w takiej formie w jakiej był dwa tygodnie temu. Jest jedno dobro z tego wypadku teraz w niedziele od 13.30 będe dostępny dla rodziny.
Awatar użytkownika
krzymul

Janek pisze:Kolejny zwischenruf. Czy Ty już wogóle nie potrafisz czytać ze zrozumieniem?
Jakie znowu wykrzykniki, jakie przerywanie...poważnie piszesz ?
Przyznałem Ci słuszność co było równoznaczne z tym, że za pochopnie i bezpodstawnie porównałem parametry i wytrzymałość materiału z jakiego wykonane są bandy w Polsce i w Italii, a Ty w dalszym ciągu mędrkujesz, co jeszcze mam zrobić ?....buty Ci wyczyścić ?, czy może...aaa nieważne.
Oto dowód przyznania racji.
krzymul pisze:Janek napisał(a):
- to, że rzecz wygląda tak samo, wcale nie znaczy, że jest podobnej jakości.

Słusznie.
Chciałbyś pewnie, żebym wlazł pod stół i odszczekał ?, nie wystarczą Ci słowa przyznania racji ?....czy może jakaś obsesja ?

Janek pisze:twoje beztroskie mędrkowanie staje się męczące...
uwalniam Cię, mędrkowanie pozostawiam Tobie. ;)
Ostatnio zmieniony wt 08 lut, 2011 przez krzymul, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze:Oto dowód przyznania racji.
W imieniu Lecha Wałęsy i Kapituły Orderu "Za a nawet przeciw" informuję, że zostałeś odznaczony Krzyżem Wielkim Orderu "Za a nawet przeciw" z Gwiazdą, Wstęgą i Szarfą za zasługi w dziedzinie takiego pisania postów aby każdy mógł je odczytać tak jak jemu pasuje. Wydaje mi się, że jesteś na dobrej drodze aby przerosnąć saamego Mistrza. Jeśli prezes ustanowi order pt. "Nikt mi nie wmówi, że czarne jest czarne a białe jest białe" też możesz liczyć na to odznaczenie.

Pozdrawwiam

Janek (z mędrków)
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Janek pisze:W imieniu Lecha Wałęsy i Kapituły Orderu "Za a nawet przeciw" informuję, że zostałeś odznaczony Krzyżem Wielkim Orderu "Za a nawet przeciw" z Gwiazdą, Wstęgą i Szarfą za zasługi w dziedzinie takiego pisania postów aby każdy mógł je odczytać tak jak jemu pasuje. Wydaje mi się, że jesteś na dobrej drodze aby przerosnąć saamego Mistrza. Jeśli prezes ustanowi order pt. "Nikt mi nie wmówi, że czarne jest czarne a białe jest białe" też możesz liczyć na to odznaczenie.
A tak poza tym, wszystko w porządku ? ;)

Jeszcze raz powtarzam, że pochopnie oceniłem tożsamość włoskich band z naszymi, sugerując się tylko zdjęciem, a nie biorąc pod uwagę prawdopodobieństwa w różnicy stali z jakiej są one wykonane.
Czy jeżeli zamiast jednego wyrazu "słusznie" , napiszę : Tak Janku masz rację, nie powinienem oceniać tożsamości band na podstawie zdjęcia. - będziesz usatysfakcjonowany ?....czy to w Twoim rozumieniu też będzie brzmiało dwuznacznie.
No popatrz, teraz biję czachą w klawiaturę i kajam się....czy wybaczysz mi to kiedyś ? :think:

Również pozdrawiam

Dwuznacznik. :P :D
Pozdrawiam.
Gabriel

Post autor: Gabriel »

Wg mnie winni są głównie mędrcy z reno, którzy pozwolili Robertowi "bawiuńciać" się w rajdy. Inna sprawa, że sam jest takim profesjonalistą jak z koziej.. no. Niech zrobi jak Raikonen i będzie po sprawie. Może jeszcze na księżyc zapragnie polecieć.. bo stwierdzi że to lubi /nie zgodzę się z Tobą Aagar/.

Wkurza mnie to bo podobnie jak Manfred trzymałem za niego MOCNO kciuki..

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Wg mnie winni są głównie mędrcy z reno, którzy pozwolili Robertowi "bawiuńciać" się w rajdy.
Ale co zrobić jak Formuła 1 stała się sportem równie niebezpiecznym jak curling czy brydż sportowy. Wydaje mi się, że tym co rózni rajdy samochodowe od grania w Colin mcRae na plejstejszyn jest własnie to, że tam nie ma żartów i naprawde można się zabić.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
zdzichu60

Post autor: zdzichu60 »

Gabriel pisze:Wkurza mnie to bo podobnie jak Manfred trzymałem za niego MOCNO kciuki..
... a może właśnie teraz należałoby trzymać za niego mocno kciuki.... :?
Awatar użytkownika
ketivv

zdzichu60 pisze:... a może właśnie teraz należałoby trzymać za niego mocno kciuki....
zdecydowanie ;-)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Janku, znalazłem takie cuś:
Skoda uderzyła najpierw w barierkę i sunęła wzdłuż niej wyginając ją, Kiedy wygięcie doszło do następnej części skręcanej barierki puściły śruby i ten moduł wszedł w auto.
i animacja:
http://www.tvn24.pl/0,1692023,0,1,zobac ... omosc.html
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
krzymul

mefistofeles pisze:Cytat:
Skoda uderzyła najpierw w barierkę i sunęła wzdłuż niej wyginając ją, Kiedy wygięcie doszło do następnej części skręcanej barierki puściły śruby i ten moduł wszedł w auto.
Aż boję się coś powiedzieć, by nie narazić się Jankowi, ale te śruby pewnie były z "szajsmetalu"...te nasze to co innego :think:

PS. Ot wydaje mi się, że gdyby by to było w Polsce, czy USA, czy innych Niemczech zdarzenie by wyglądało podobnie...ot po prostu splot niekorzystnych wydarzeń i sytuacji. Żadne zabezpieczenie, nawet z najlepszej stali ( o parametrach najodpowiedniejszych do tego typu zabezpieczeń ) nie jest przy niekorzystnym układzie, zapewnić 100% bezpieczeństwa.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krzymul

No i doczekałem się, wreszcie zaczęli ... jak by to było najważniejsze. :think: ...busines !!! :(
http://finanse.wp.pl/kat,104130,title,N ... omosc.html
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

A ja myślałem że to pasja miłość itd itp
Awatar użytkownika
krzymul

manfred pisze:A ja myślałem że to pasja miłość itd itp
Jeśli chodzi o Roberta to raczej tak.... hm, tak sądzę, że na pewno ( pasja, która dostarcza satysfakcji finansowej ). Czego nie można powiedzieć o całej otoczce.

PS. Ja Cie Manfred rozumiem, mam podobne odczucia...nie ukrywam, że mieszane....stąd może i moje "pro i contra" wyłapane czujnym okiem Janka.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Gabriel pisze:Inna sprawa, że sam jest takim profesjonalistą jak z koziej.. no.

Wkurza mnie to bo podobnie jak Manfred trzymałem za niego MOCNO kciuki..
Och to straszne.

Jak on mógł TOBIE coś takiego zrobić ...
Każdemu jego Everest...
ODPOWIEDZ