Uwagi do konkursu #40

Tradycyjna i cyfrowa: galerie, techniki, sprzęt, fotozagadki.
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Skoro już mowa o zupie. Dla mnie autentyczna jest ta opisana jako 2(dobrana ilość soli-przesłona, przypraw-filtry,czas-miękkość mięsiwa), sztuczną jest zupa kartonikowa z marketu, która z pomidorami, mięsem itp ma niewiele wspólnego.
Inny przykład: naturalnie piękna dziewczyna i obok wypicowana podkładami, korektorami modelka. Obie w efekcie końcowym piękne a wieczorem po demakijażu jednak różnica ;)

Obrazek
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Szarotka pisze:Inny przykład: naturalnie piękna dziewczyna i obok wypicowana podkładami, korektorami modelka. Obie w efekcie końcowym piękne a wieczorem po demakijażu jednak różnica
I tu tkwi błąd w Twoim rozumowaniu. Dla Ciebie jak widzę Photoshop kojarzy się z odchudzaniem modelek, usuwaniu usterek cery, zmarszczek itd. A to zaledwie niewielki procent zastosowań. Reszta to zwykły retusz, np. usunięcie jakiegoś kawałku druttu, który wlazł Ci w kadr, niewielkie interwencje w koloor, zniwelowanie szumów tak częstych przy zdjęciach we wnętrzach, wyostrzenie lub zmiękczenie (np. Alan większość swoich zdjęć górskich zmiękcza - tak mi się wydaje) itp czyli coś co porównałbym do czyszczenia butów.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

gb pisze:Czy to ma być "majówka" tegoroczna? czy może być z lat poprzednich?
E może byc z 1918 r.
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Dla mnie dużo ważniejsze jest to "co" jest na zdjęciu a nie "jak". Zdjęcia zbyt doskonałe technicznie jakoś mnie odrzucają.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

andy67 pisze:Zdjęcia zbyt doskonałe technicznie jakoś mnie odrzucają
Uff , stąpasz po kruchym lodzie. Za takie stwierdzenie niedawno ja zostałem złojony. ;) No chyba , że masz specjalne względy. :))
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Janek

andy67 pisze:Zdjęcia zbyt doskonałe technicznie jakoś mnie odrzucają.
Jakieś kompleksy, Andy? :P

Poważnie: mnie czasamii wściekają, bo mi uwidaczniają jaki jestem kiepski.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Zdjęcia "zbyt doskonałe technicznie" - czyli wyglądające lepiej niż rzeczywistość. No np. - jest lekka mgiełka jak to latem w górach a na zdjęciu po niej ani śladu za to ostrość - żyleta, do tego jeszcze kolory głębsze i takie tam cuda wianki.

Lubię jak na zdjęciu zrobionym przeze mnie jest mniej więcej to co rzeczywiście widzę dookoła, a nie jakieś bajkowe obrazki.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Janek

andy67 pisze:Lubię jak na zdjęciu zrobionym przeze mnie jest mniej więcej to co rzeczywiście widzę dookoła, a nie jakieś bajkowe obrazki.
To jest technicznie niemożliwe, po prostu oko ma inne parametry niż przyrządy optyczne. W starej technologii (film, papier) to dopiero była przepaść, wpierw film gubił sporo z tego co widzi oko, a potem papier i tam dopiero była tragedia.
andy67 pisze:lekka mgiełka jak to latem w górach a na zdjęciu po niej ani śladu za to ostrość - żyleta,
Jeśli była mgiełka to i pozostanie, cudów nie ma, żaden Photoshop ja to nie pomoże, owszem, jak mgiełka dała szumy, to je można trochę stłumić, ale jak zechcesz poprawić ostrość silną maską to wychodzi kakofonia barwna - no a już "Żyleta" jest absolutnie niemożliwa. Zresztą jak przesadzisz z wyostrzaniem to na krawędziach, szczególnie przy styku dwóch różnych barw tworzy się taka biała otoczka, która wygląda okropnie. Można, co prawda, próbować taką otoczkę usunąć, piksel po pikselu ale to jest robota dla takiego co ojca i matkę zabił.
Podejrzewam, Andy, że nigdy Photoshopa albo GIMP-a nie próbowałeś stosować.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
manfred

andy67 pisze:Lubię jak na zdjęciu zrobionym przeze mnie jest mniej więcej to co rzeczywiście widzę dookoła, a nie jakieś bajkowe obrazki.
Nic dodać nic ująć.
Awatar użytkownika
Janek

manfred pisze:
Nic dodać nic ująć.
Manfred, ubawiłeś mnie do łez... Mam uwierzyć, że jedyna interwencja w Twoich zdjęciach to czasami drobniutka korekta kadru i zmniejszenie do warunków forum? Kiedyś się mówiło - bujać to my ale nie nas.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
manfred

Janek spadaj pokaż mi zdjęcie które niby w szopie przerobiłem a ja ci pokaże RAWa no które?
Awatar użytkownika
Kilerus

Post autor: Kilerus »

Czasami się po prostu zastanawiam, czy te całe wrzaski o PSa, to nie wynikają tylko z tego, że innym się po prostu nie chce chwilki posiedzieć nad zdjęciem, plus oczywiście zawiść.

Poza tym w zdjęciu liczy się kompozycja, a technika to tylko jak Janek napisał przyprawy (chociaż pisał troszkę w innym sensie).
Dlatego zdjęcie, według mnie, powinno się umieć wytłumaczyć, tzn. powiedizeć czemu tak się je skomponowało, a nie inaczej.

Ja nie mam zamiaru pokazywać gór, tylko mam zamiar robić zdjęcia. Mają być dobre i będę stosował makiawelizm permanentnie.
Awatar użytkownika
Janek

manfred pisze:Janek spadaj pokaż mi zdjęcie które niby w szopie przerobiłem a ja ci pokaże RAWa no które?
Ja tu nie robię na etacie śledczego i w gruncie rzeczy mało mnie obchodzi co kto robi z swoimi plikami, ale znam sporo ludzi co się tym zajmują zawodowo i wiem, że wszyscy używają, bo i cóż w tym złego.

W kwestii RAW-ów - o ile dobrze pamiętam to chyba kiedyś pisałeś, że RAW-ów nie używasz.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
manfred

Janek pisze:W kwestii RAW-ów - o ile dobrze pamiętam to chyba kiedyś pisałeś, że RAW-ów nie używasz.
Ja? następna rękawica??? Choć może to być prawdą jak robiłem na velvi 50 ale to było jakieś 5 lat temu
Ostatnio zmieniony czw 07 maja, 2009 przez manfred, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Janek

Kilerus pisze:Czasami się po prostu zastanawiam, czy te całe wrzaski o PSa, to nie wynikają tylko z tego, że innym się po prostu nie chce chwilki posiedzieć nad zdjęciem, plus oczywiście zawiść.
No wreszcie sojusznik się znalazł... dziękuję

Makiaweliści wszystkich krajów, łączcie się!!!!
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

manfred pisze:
Janek pisze:W kwestii RAW-ów - o ile dobrze pamiętam to chyba kiedyś pisałeś, że RAW-ów nie używasz.
Ja? następna rękawica??? Choć może to być prawdą jak robiłem na velvi 50 ale to było jakieś 5 lat temu
Jestem zbyt leniwy aby wyszukiwać a ta wyszukiwarka doprowadza do rozpaczy. Zresztą jak znam życie to pójdziesz w zaparte...

PS.

Oczekuję teraz na zgłoszenia tych co przy myciu auta nie tolerują wosku bo samochód ma się świecić swoim naturalnym blaskiem. Oczywiście mają rację - woskowanie to zbrodnia.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Kilerus

Są też tacy co podcierają się tylko prawą ręką i tacy co nie używają mydła, by pachnieć naturalnym zapachem (podobno mieszka ich dużo w Zakopanem).
Ostatnio zmieniony czw 07 maja, 2009 przez Kilerus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
manfred

Pamiętam że gdzieś pisałeś Janek, że nosisz damską bieliznę
Janek pisze:Jestem zbyt leniwy aby wyszukiwać a ta wyszukiwarka doprowadza do rozpaczy. Zresztą jak znam życie to pójdziesz w zaparte...
Awatar użytkownika
Janek

manfred pisze:Pamiętam że gdzieś pisałeś Janek, że nosisz damską bieliznę
Facet z Allegro zamiast męskich gaci przysłał damskie. Toczę z nim proces o zwrot już od dwóch lat. Nie stać mnie na kolejne zamówienie i teraz ubogi emeryt musi to nosić. Z początku stringi mnie trochę piły w tyłku, ale do wszystkiego się można przyzwyczaić.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Kilerus

Ja zawsze robię dziurę na środku, co by wyłożyć przez nią genitalia. W miarę zgrabnych spodniach jest całkiem przyjemnie. Fajna wentylacja, tylko trzeba uważać co by se napletka nie przyciąć zamkiem błyskawicznym. Tak czy siak polecam jednak na guziki.
ODPOWIEDZ