Gdzie powinien wybrac sie poczatkujacy?

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
grumblers

Post autor: grumblers »

Hened pisze:Myslalem zeby wjechac kolejka na Kasprowy z niego na Ciemniak i Kiry chociaz nie daje mi satysfakcji wjechanie kolejka ale jak wczesniej mowiles to bardzo dluga trasa, obliczylem sobie ok.7h (liczac wjazd) 10h bez wjazdu....
Uważam, że lepszy jest pomysł Olava:
Olav pisze:A może kuźnice-kondratowa hala, przełęcz (teraz mi wyleciało, czy kondracka czy pod kopą - w każdym razie nie ta od strony giewontu) - kopa kondracka - ciemniak - kościeliska - kiry
Co do okolic Morskiego Oka - nie wypowiadam się, bo nie znam tych tras. Ale z Morskiego Oka możesz pójść do Doliny Pięciu Stawów Polskich przez Szpiglasową Przełęcz - to właściwie spokojna wycieczka, do tego bardzo malownicza. Potem możesz wrócić sobie Doliną Roztoki, po drodze podchodząc pod Siklawę.
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Wycieczka przez Szpiglasową spokojna o ile nie pada lub nie leży śnieg od strony 5 Stawów.
W czasie deszczu odcinek z łańcuchami szczególnie przy schodzeniu robi się problematyczny dla coponiektórych.
Każdemu jego Everest...
grumblers

Post autor: grumblers »

andy67 pisze:Wycieczka przez Szpiglasową spokojna o ile nie pada lub nie leży śnieg od strony 5 Stawów.
W czasie deszczu odcinek z łańcuchami szczególnie przy schodzeniu robi się problematyczny dla coponiektórych.
Świento prawda! Ale Hened coś tam pisał, że w te wakacje się wybiera, więc śnieg chyba go raczej nie zaskoczy?! ;)

Ja jadę we wrześniu i nie mam ochoty na śnieg!
Awatar użytkownika
Krzysztof Kus

Kontakt:

Post autor: Krzysztof Kus »

Hened pisze:Witam. Ja mam takie same pytanie jak Madziula. Byłem w tatrach w tamtym roku. Byłem na Giewoncie, Kondrackiej Kopie, MOku, Smreczynski Staw (wraz z jaskiniami).. Co polecacie na te wakacje.... Kondycje mam dobra, mierze wysoko, mam silna wole, i mierze siły na zamiary..nie Jestem jakims doswiadczonym górołazem, choć mam zamiar zrobic kursy: skałkowy, taternicki, a jak starczy funduszy to zimowy:) z gory dzieki
Hened
PS. Od dziecka marzyłem, żeby chodzic po gorach, chcialem zostac himalaista:D Mam nadzieje ze kiedys sie to spelni:)
Moja propozycja dotyczy jednej okolicy czyli ewentualnie Murowańca jako bazy.
Proponuję sprawdzić się najpierw na Kościelcu. Umiarkowanie trudne, dość krótkie wejście i do tego super widoki.
Następnego dnia proponuję Świnicę od Świnickiej Przełęczy. Jak Ci się będzie podobało to możesz zejść na Zawrat a nawet pójść dalej.

Co do trudności na Rysach i Świnicy to nie ma co przesadzać. Jeśli jestś dość sprawny i do tego masz kondycję jako taką i co najważniejsze nie masz leku wysokości to idź spokojnie. PRZY DOBREJ POGODZIE, W DOBRYCH BUTACH Z ZAPASEM JEDZENIA I WODY ORAZ ODZIEŻĄ NA WYPADEK ZAŁAMANIA POGODY. Nie będzie żadnych problemów.

Był poruszony temat czy Rysy czy Świnica. Wg mnie są tak samo trudne. Rysy są dłuższe i mają gorsze podłoże (kamienie i może jeszcze troczę śniegu) a Świnica ma większe ekspozycje. Mniej więcej jest tak samo.

Moja pierwsza w życiu wyprawa w Tatrch (dawno, dawno...) to było:
Kasprowy - Świnicka Przełęcz - Świnica - D5S - Świstówka - Moko.
Było długo, dość ciężko (cieżki plecak - na początek za dużo niepotrzebnych rzeczy), ekspozycje, jeszcze trochę śniegu na szlaku i było SUPER.
Ostatnio zmieniony pt 18 lip, 2008 przez Krzysztof Kus, łącznie zmieniany 1 raz.
bike & hike
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Krzysztof Kus pisze:Kasprowy - Świnica - Świnicka Przełęcz - D5S - Świstówka - Moko.
Coś z tą kolejnością nie tak.
:)
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Hened

Post autor: Hened »

Dzięki Wszystkim...Napewno coś wybiore z tego :) Nie wiem co bym zrobił bez waszej pomocy :D
Awatar użytkownika
dawid91

Post autor: dawid91 »

Murowaniec > Krzyzne > DPSP > Siklawa > Wodogrzmoty
pomyśl o tej trasie .
Dobrze jest stopniować trudności nie pchaj się od razu na świnice czy rysy.
igła

Post autor: igła »

Początek w "Czarnym Stawie" a potem >"Sabała">"Poraj">"Owczarnia">"Zbójecka" i na koniec "Watra" (moja ulubiona - polecam!) :D ;)
Awatar użytkownika
Janek

igła pisze:"Poraj"
Już nie ten co kiedyś, nędzna imitacja.
Jestem gorszego sortu...
igła

Faktycznie ale ja tam z sentymentu na rydze z patelni jakoś zawsze zawinę, chociaż ostatnio nawet te rydze były już nie takie jak kiedyś.
Awatar użytkownika
Janek

igła pisze:Faktycznie ale ja tam z sentymentu na rydze z patelni jakoś zawsze zawinę, chociaż ostatnio nawet te rydze były już nie takie jak kiedyś.
Cześć Kolego, już myślałem, że o nas zapomniałeś. Smutno było... :)
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Hened

Lekki offtop sie robi.. :P Janek nie taki był wątek tego tematu :)
Awatar użytkownika
Janek

Hened pisze:Lekki offtop sie robi.. razz Janek nie taki był wątek tego tematu smile
Przyzwyczaisz się do offtopiców - to nie klasztor z surową regułą.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Hened

Jestes tu nowy :p więc zwracam honor, Janku :)
igła

Również witam Janku i pozdrawiam. Nie, nie zapomniałem, po prostu byłem że tak powiem - odcięty od netu. A tak na marginesie tego wątku, może Ty Janku wiesz coś więcej na temat możliwości skorzystania z lanovki Tatrańska Lomnica - Skalnate Pleso. Chodzi mi oto czy można kupić bilet na pośredniej stacji "Start" i jechać do góry albo na dół.
Awatar użytkownika
Janek

igła pisze:Chodzi mi oto czy można kupić bilet na pośredniej stacji "Start" i jechać do góry albo na dół.
Jak pamiętam to się tam tylko przechodzi przez dość spore pomieszczenie i to wszystko. Żadnej kasy, nowych turystów, wysiadających nie zauważyłem. Chyba na 99% takiej możliwości nie ma. Tyle, że ja tam ostatni raz byłem w 2004 roku.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Olav

Post autor: Olav »

dawid91 pisze:Dobrze jest stopniować trudności nie pchaj się od razu na świnice czy rysy.
JAk już pisałem - warto najpierw murowaniec - zawrat - DPS Piekna trasa.
Moje Tatry
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
Awatar użytkownika
Krzysztof Kus

Kontakt:

Janek pisze:
Krzysztof Kus pisze:Kasprowy - Świnica - Świnicka Przełęcz - D5S - Świstówka - Moko.
Coś z tą kolejnością nie tak.
:D
No wiadomo. Wcześnie było jak pisałem.
bike & hike
Awatar użytkownika
Janek

Krzysztof Kus pisze:No wiadomo. Wcześnie było jak pisałem.
To po cholerę piszesz po nocy! Ale popraw, bo jeszcze jakiś poleci z Świnicy z powrotem i będzie chciał do Walentkowej złazić by przez Zawory i Gładką do Pięciu Stawów zasuwać i przy okazji gębę rozkwasi. Nie śmiej się - ludziska mają takie pomysły, że mózg staje. Ja kiedyś takim jednym wytłumaczyłem, a nawet ręką pokazałem jak mają iść z Murowańca do Kuźnic i co? Poleźli na Krzyżne!
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Krzysztof Kus

Kontakt:

Niech będzie. Poprawione.
bike & hike
ODPOWIEDZ