burza !!!

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
ombre

Post autor: ombre »

Swego czasu przeczytałem ten temat na 321. Najbardziej utkwiła mi w pamięci jedna z wypowiedzi (możliwe, że autorstwa jednej z osób udzielających się także tutaj). Postaram się przytoczyć w miarę dokładnie:
"Jeśli w górach zastanie Cię burza to jest jedno wyjście - dupa w troki i w dół" :)
Życie byłoby hipokrytą, gdybym nie mógł żyć
W sposób, który mnie pobudza!
Awatar użytkownika
caatoosee

Post autor: caatoosee »

ombre pisze:Jeśli w górach zastanie Cię burza to jest jedno wyjście - dupa w troki i w dół
zanim zejdziesz to juz po burzy ,wiec troche bez sensu
Awatar użytkownika
Huczaj

Post autor: Huczaj »

caatoosee pisze:zanim zejdziesz to juz po burzy ,wiec troche bez sensu
Z drugiej strony jak zostaniesz to możesz już wogóle nigdy nie zejść :)
Awatar użytkownika
caatoosee

Huczaj pisze:Z drugiej strony jak zostaniesz to możesz już wogóle nigdy nie zejść
jak cie ma szlak trafic to cie trafi obojetnie gdzie
Awatar użytkownika
Huczaj

jak cie ma szlak trafic to cie trafi obojetnie gdzie
Ale na dole mniejsze ryzyko i prawdopodobieństwo...
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

ombre pisze:Jeśli w górach zastanie Cię burza to jest jedno wyjście - dupa w troki i w dół"
:)) z tym zejściem - to też różnie bywa. My przeżyliśmy (na razie) jedną porządną burzę w górach - i oby ostatnią...
Byliśmy na Przełęczy pod Kopą. W momencie nadeszła ściana deszczu z gradem, waliło po zboczach tak, że bałabym się zrobić krok w dół. W dodatku "serpentynami" płynął rwący potok - a rady doświadczonych górołazów, o których zawsze staram się pamiętać - to jak najdalej od cieków wodnych w czasie burzy...
Usiedliśmy bezradnie na drewnianym balu i czekaliśmy z pokorą na wyroki niebios (a było to w Boże Ciało) :))
Na szczęście okazały się łaskawe wielce :D .
Gdy schodziliśmy po burzy - woda wlewała nam się do butów górą...
Boję się teraz burzy w górach okropnie i bardzo dokładnie analizuję pogodę przed wyruszeniem, a potem obserwuję i nadsłuchuję na szlaku - dzięki temu przed drugą udało nam się uciec z Przełęczy Karb.

Ala :) .
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
caatoosee

Huczaj pisze:Ale na dole mniejsze ryzyko i prawdopodobieństwo
tez fakt, widze ze nie lubisz adrenalinki,moze powinienes byc bardziej spontaniczny :P
Awatar użytkownika
Huczaj

caatoosee pisze:tez fakt, widze ze nie lubisz adrenalinki,moze powinienes byc bardziej spontaniczny
Uwielbian adrenalinke!! I to bardzo :) ale wiem gdzie jest granica pomiędzy przygodą a nieuprawnoinym kuszeniem losu. Przynajmniej narazie ją dostrzegam :)
Awatar użytkownika
bartek84

Post autor: bartek84 »

Huczaj pisze: Uwielbian adrenalinke!! I to bardzo :) ale wiem gdzie jest granica pomiędzy przygodą a nieuprawnoinym kuszeniem losu. Przynajmniej narazie ją dostrzegam :)
brawo brawo
zdrowy rozsądek najważniejszy !!!!
alek 64

Post autor: alek 64 »

Dziewczęta i chłopcy, nie czekać w sezonie letnim w polskich schronach -na II śniadanie- ale zasuwać w górę o 6 rano- na pewno unikniecie burzy :)
Awatar użytkownika
Huczaj

alek 64 pisze:Dziewczęta i chłopcy, nie czekać w sezonie letnim w polskich schronach -na II śniadanie- ale zasuwać w górę o 6 rano- na pewno unikniecie burzy
Heheh mnie zdarzało się wychodzić ze schrona o 4 rano w szlak :)
Awatar użytkownika
ombre

Dlaczego nie należy stać pod drzewem podczas burzy?
http://www.joemonster.org/filmy/8497/Dl ... czas-burzy
świster

Post autor: świster »

alek 64 pisze:Dziewczęta i chłopcy, nie czekać w sezonie letnim w polskich schronach -na II śniadanie- ale zasuwać w górę o 6 rano- na pewno unikniecie burzy :)
W górach nie ma czegoś takiego jak: "na pewno", "zawsze", "nigdy". Poza tym niech się ludziska wysypiają do 10. Co to za przyjemność we wstawaniu o świcie? Zwłaszcza gdy ma się urlop/wakacje ;)
pozdr
Awatar użytkownika
ombre

świster pisze: Poza tym niech się ludziska wysypiają do 10. Co to za przyjemność we wstawaniu o świcie? Zwłaszcza gdy ma się urlop/wakacje
No to albo rybki albo akwarium :P
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

świster pisze:Poza tym niech się ludziska wysypiają do 10. Co to za przyjemność we wstawaniu o świcie? Zwłaszcza gdy ma się urlop/wakacje
Śpijcie, śpijcie smacznie...!
Jeszcze skuteczniejsza będzie prastara metoda - wychodź o świcie jeśli nie lubisz tłumów.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Co wy tu o jakimś rannym wstawaniu. Ależ jak najbardziej w celu uniknięcia niebezpieczeństw związanych z burzą należy pospać co najmniej do 10-tej. Zanim się wygrzebiemy z wyrka, wykonamy poranne ablucje, zjemy coś, podzwonimy do rodzinki i znajomych, spakujemy plecak czy co tam kto zabiera ze sobą, spokojnie zrobi się 13-ta i wtedy:
a - burza już była i się skończyła - możemy ewentualnie ruszyć na niedaleki spacer tak by łatwo było powrócić do punktu wyjścia w wypadku gdyby burza też zechciała wrócić,
b - właśnie słychać że gdzieś grzmi - nie warto wychodzić więc zamawiamy jakieś piwko czy co tam lubimy i kontemplujemy,
c - jest piękna pogoda - na wszelki wypadek zastanawiamy się dokąd pójść a że wraz z upływającym czasem wariantów tegoż "pójścia" nam ubywa to około 15-tej możemy zrobić to samo co w punkcie "a" coby niepotrzebnie nie wystawiać się na ryzyko.
I w ten sposób spokojnie unikniemy jakichkolwiek stresów związanych z burzą :)
Ps - a ci wszyscy wariaci co ruszają o 6-tej też się ucieszą że dzięki takim jak my nie ma tłumów na szlaku :D
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
caatoosee

andy67 pisze:około 15-tej

andy ,jak mozna wyjsc w gory o 15 stej :) moze chodzilo ci o plaze :D
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

caatoosee pisze:moze chodzilo ci o plaze
Nie, Dziecko - o imieniny u cioci. Andy ma w Zakopanem sporo rodziny.
Jestem gorszego sortu...
świster

Post autor: świster »

caatoosee pisze:
andy67 pisze:jak mozna wyjsc w gory o 15 stej :)
A gdzie widzisz problem?
Na Rysy i Chłopka wychodziłem po 14, na Kasporowy o 18, na Czerwone Wierchy o19, że nie wspomne wyjśc o północy :P
pozdr
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

świster pisze:Chłopka
Świster, na Boga, jaki Chłopek - Mięguszowiecka Przełęcz pod Chłopkiem

świster pisze:Kasporowy
Świster, czy Ty nie masz za grosz wstydu? Jaki Kasporowy. Kasporowy to może na Uralu, tutaj, w Tatrach Polskich mamy przepiękny Kasprowy Wierch.
I to jeszcze kogo tak podkształcasz, dziecię, prawdopodobnie jeszcze nieletnie. A powiedziano w Piśmie, że kto by zgorszył jednego z tych maluczkich to lepiej niech sobie od razu kamień młyński u szyi uwiąże.

PS.
Znasz może takie przysłowie - Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie?
:P
Jestem gorszego sortu...
ODPOWIEDZ