zzzzima

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
kieszonkowiec

Post autor: kieszonkowiec »

zima i to pełną gębą. byłem w ten weekend. fotki będą w czwartek, to coś wkleję. do krk wróciłem zmęczony i i troszkę wkurzony, że nie zabrałem rakiet na śnieg.

0,5m śniegu? gdzieniegdzie tak, ale powyżej 2000m npm śniegu miałem momentami grubo ponad pas. w sobotę nie padało chociaż (coś tam troszkę z rana pokropiło tylko), ale wycieczka na przełęcz pod chłopkiem była jednym wielkim brnięciem przez bagno (taki śnieg) z klapkami na oczach (taka mgła).

zrezygnowaliśmy przed samą kazalnicą. raz ze względu na pogodę, dwa na moją kontuzję, bo zsunąłem się parę metrów i potłukłem troszkę (nawet teraz ledwo na tyłku siedzę - ale zrozumiałem tą lekcję).
3 pary rękawiczek przemoczone, zmarznięte łapy. najgorsze było to że cały szlak był zasypany i nie było widać szczelin między kamieniami. niekiedy naprawdę głębokich. łatwo było wpaść i przyblokować się na chwilę.

w niedziele lało od 5 rano. dużo wyżej padał śnieg i wiał silny wiatr.
byliśmy jedyni na szlaku (przynajmniej na szpiglasową). przełęcz, której nie udało się zdobyć jakimś 3 facetom w sobotę, zdobyliśmy w niedziele.
pod wrotami chałubińskiego śnieg i wiatr był tak silny, że musieliśmy zrezygnować nawet z tego dość łatwego szlaku.

ogólnie wypad nieudany

kolejna wycieczka pod koniec miesiąca. mam nadzieję, że będzie słonecznie, a śnieg niech sobie leży...
"już nigdy Bóg nie będzie tak blisko..."
sandra

Post autor: sandra »

Obrazek

tak wyglądały Tatry 2 dni temu jak je zostawiałam
wysoko śniegu jest jeszcze trochę, ale topnieje oj topnieje, bo od kilku dni w Tatrach świeci słonko
oby tak dalej, a w październiku będzie pięknie :D
pzdr
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

sandra pisze:oby tak dalej, a w październiku będzie pięknie
Właśnie! Niech się białe cholerstwo wytopi i nastanie ZPJ! 8)
Awatar użytkownika
tomtom

Post autor: tomtom »

tak swoją drogą fajne wieloplanowe zdjęcie.
"Jarosław Kaczyński ugryzł żubra w dupę i to czyni go postacią historyczną."
Jagiellonia w Tatrach

Post autor: Jagiellonia w Tatrach »

Gdy wracałem z roboty, tak po 16, w Trójce ktoś z TOPR-u orzekł, iż bez czekana, raków nie ma co teraz jechać.
Wczoraj ściągali typa w dresach i "adidasach", po szczesliwym upadku w drodze na Rysy. A chyba przedwczoraj w drodze na dach RP mocno poturbowały się 3 inne osoby.
Arek

Post autor: Arek »

W niedziele szedłem z Moka na Przełęcz ale zawróciłem w połowie drogi na Kazalnicę - miejscami twardy jak skorupa snieg i bardzo slisko choc pogoda przepiękna...
Nie tylko ja nie dałem rady, ale byli tacy, którym to nie przeszkadzało.
Potem ze Swistówki oglądalismy krążący nad Bulą smigłowiec - widocznie chętnych na Rysy było wiecej.
Cos nie chce topniec ten snieg ...
Awatar użytkownika
dawid91

Post autor: dawid91 »

spadł świeży śnieg

http://www.zol.pl/webcam3/
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

No fakt - w nocy z wtorku na środę dosypało co nieco.
Każdemu jego Everest...
momasz

Kontakt:

Post autor: momasz »

Witam,
Mam pytanie odnośnie warunków panujących w wyższych partiach Doliny Pańszycy, na Zadnich Usypach na podejściu do Przełęczy Krzyżne, oraz na dość stromym zejściu żółtym szlakiem do Piątki otóż w jakim stopniu leżący tam śnieg utrudnia w/w trasę, czy raki + czekan niezbędne ? Pytanie do kogoś kto był: czy trasa ta w - na dzień dzisiejszy / wczorajszy - warunkach tam panujących jest do przejścia bez w/w sprzętu, ponieważ wybieram się tam ze znajomymi, którzy raczej w takich warunkach będą pierwszy raz w Tatrach ? Z góry dzięki za wszelką odpowiedź....

Tak ogólnie to planuje trasę 1-dniową na ostatni weekend września: Palenica B. -> Hala Jaworzyna -> Waksmundzka Rówień -> Dol. Pańszyca -> Krzyżne -> Piątka -> Roztoka -> Palenica B.

Pozdrawiam

PS. jak macie jakieś aktualne foty to podeślijcie :]
Awatar użytkownika
Ines

Post autor: Ines »

Co prawda wróciłam tydzień temu, ale zastanawia mnie czy ta trasa jest do zrobienia w jeden dzień :think:
Pamiętaj, że nawet jeśli da się prześć bez sprzętu (w co wątpię) to trasa ta zajmie ok. 10-11 godzin - przy śniegu idzie się dużo wolniej i teraz już szybciej zapada zmrok - zastanów się czy na pewno czasowo dasz radę
momasz

Kontakt:

damy radę, na parkingu w Palenicy planujemy być o 5 rano, pierwsze metry w ciemnościach przy czołówkach, zmrok zapada przed 20, ale zastanawiają mnie warunki... był ktoś ostatnio ?
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

momasz pisze:damy radę, na parkingu w Palenicy planujemy być o 5 rano, pierwsze metry w ciemnościach przy czołówkach, zmrok zapada przed 20, ale zastanawiają mnie warunki... był ktoś ostatnio ?
A wcześniej piszesz:
momasz pisze:wybieram się tam ze znajomymi, którzy raczej w takich warunkach będą pierwszy raz w Tatrach
No, to proponuję nie dłuższą wycieczkę niż 4 godziny zliczane z mapy czasówki. To i tak będzie w obecnych warunkach trwało cały dzień. Skoro oni pierwszy raz w tatrach, to o rakach i czekanie lepiej zapomnieć.
Zrobisz, jak uważasz, ale pytałeś, wiec odpowiadam.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
momasz

Kontakt:

momasz pisze:zastanawiają mnie warunki... był ktoś ostatnio ?
momasz pisze:wybieram się tam ze znajomymi, którzy raczej w takich warunkach będą pierwszy raz w Tatrach
Zygmunt Skibicki pisze:Skoro oni pierwszy raz w tatrach, to o rakach i czekanie lepiej zapomnieć.
nie zrozumieliśmy się
Nie jeden raz byli w Tatrach i nie dwie bardziej wymagające trasy (oczywiście mówimy o trasowanych, turystycznych przejściach) pokonali w naszych najwyższych górach, ale tak jak pisałem: raczej w takich warunkach będą pierwszy raz (moja wypowiedź, kilka postów wyżej, inspirowana byłą fotografią SMOLIKA z grani Granatów -> http://img405.imageshack.us/img405/668/ ... 011pv8.jpg i dlatego chciałem zapytać Was o warunki). Obserwując warunki i pogodę, widać że śniegu w Tatrach jest coraz mniej a warunki w drodze na Przełęcz są dobre.
Zygmunt Skibicki pisze:Zrobisz, jak uważasz, ale pytałeś, wiec odpowiadam.
Wiadomo, mimo wszystko wielkie dzięki za odpowiedź i dobre rady!
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Smolik

Post autor: Smolik »

Komunikat dla turystów z dnia :
2007-09-24
Warunki do uprawiania turystyki dostateczne. Powyżej 1900mnpm zalega śnieg (miejscami płaty, natomiast w żlebach i zagłębieniach występuje stała pokrywa). Uwaga!!! Wybierając się w wyższe partie Tatr należy zabrać ze sobą raki i czekan. Uwaga na zalodzenia!!!!
Pozdrawiam.Smolik
"Góry są środkiem, celem jest człowiek.
Nie chodzi o to aby wejść na szczyt, robi się to,
aby stać się kimś lepszym."
ODPOWIEDZ