zgadzam się - żeby ułatwić start na studia tym, którzy tej łaciny będą potrzebowali...Izabela pisze:każde szanujące się liceum powinno mieć taki przedmiot
tylko do wyboru! Niech ludzie sami myślą i decydują, co im się w życiu przyda.Izabela pisze:(choćby do wyboru)
a ja mogę opowiedzieć jaką gehennę przeżywały studentki pierwszego roku Pol. Śl. mojej specjalizacji, które nie znały rysunku technicznego i geometrii wykreślnej, ale to nie znaczy że te przedmioty powinny obowiązywać w każdej szkole średniej.Izabela pisze:jaka gehennę przeżywali studenci medycyny nie znający łaciny na pierwszym roku
To, co opowiadała Twoja córka, świadczy tylko o bezmyślności (lub lenistwie) tych ludzi, że nie przewidzieli, że na ich studiach od początku łacina będzie dla nich prawą ręką. Ja, z zamiarem pójścia na uczelnię techniczną, jako przedmiot dodatkowy na maturze zdawałem fizykę, moi koledzy o podobnych aspiracjach zdawali geografię lub historię (po co? - bo było znacznie łatwiej), potem męczyli się na zajęciach z fizyki.
kto chce?Andrzej Krystoszyk pisze:Lacina nie jest językiem wymarłym , jak chcą niektórzy