Orban sobie radzi... :-P

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Basia Z. pisze:Tego nie czytałam, możesz podać jakiś link ?
Tylko tak:

KLIK
Niestety inaczej sie nie da, nie tagują na portalu autorem.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Wybory lokalne we Francji wygrywa Front Narodowy
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Ściśle - pierwszą turę. 30% z kawałkiem.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Zamachy jakie miały miejsce w Paryżu również to mają na celu. Skłócić ludzi pomiędzy sobą i doprowadzić do konfrontacji.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
Janek

Basia Z. pisze:Zamachy jakie miały miejsce w Paryżu również to mają na celu. Skłócić ludzi pomiędzy sobą i doprowadzić do konfrontacji.
Podobnie u nas. Sprawa uchodźców spadła prezesowi jak z nieba.

A wracając do Francji - stara prawda, że radykalizmy napędzają się wzajemnie. A w ISIS (teraz raczej należy pisać DAESZ, bo ISIS nobilituje zbrodnicze pseudopaństwo) zacierają ręce. Im bardziej Front Narodowy pohula tym więcej będzie "bojowników".
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:teraz raczej należy pisać DAESZ, bo ISIS nobilituje zbrodnicze pseudopaństwo
Wolę uzywać ISIS by nie tracić natury rzeczy - tak samo jak mowię Niemcy a nie Naziści.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Podbijam temat.

Czy w Budpaeszcie podczas Sylwestra doszło do jakichś ekscesów?

https://www.facebook.com/peter.celt.9/v ... 933338535/
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:Czy w Budpaeszcie podczas Sylwestra doszło do jakichś ekscesów?

Oczyiście, że nie i to z bardzo prostego powodu - zero imigrantów - wszyscy co byli przeszli przez Austrię do Niemiec. Ale spróbujmy sobie wyobrazić co by było gdyby Austria zamknęła szczelnie i skutecznie granicę (wiem, że to niemożliwe)? Prawdopodobnie trasa wiodłaby przez Słowację i Polskę.

Wracając do meritum sprawy. Pojawiły się hipotezy, że to ISIS zorganizował. Mógłbym w to uwierzyć gdyby to się przydarzyło w innym dniu - samotnych kobiet na ulicach europejskich miast nie brak.

Jak słusznie stwierdził dr Żółtaniecki coś takiego jak wielkie nocne zbiegowiska niezbyt trzeźwych ludzi, w tym samotnych kobiet w obyczajowości Bliskiego Wschodu to rzecz niespotykana i wręcz zdrożna. Oczywiście uogólniać nie należy, nie sądzę aby syryjski lekarz, inżynier, prawnik, urzędnik itp, który wraz z rodziną znalazł się w okolicach Kolonii wyszedł sobie poswawolić na mieście z samotnymi dziewczynami. Ale te samotne chłopaki z małych miasteczek lubb przedmieść Damaszku lub Aleppo jak najbardziej tak. U siebie nie miałby takich szans, bo po pierwsze tam wieczorem samotnej dziewczyny nie uświadczysz a gdyby nawet to zaczepka spotkałaby się wręcz z masakrą ze strony jej braci lub innych mężczyzn z jej rodziny - nie ciągnę, temat rzeka.

Dotychczasowa migracja z Bliskiego Wschodu lub Północnej Afryki do Europy miała charakter stricte ekonomiczny - jechało się na zarobek i w dodatku na ogół miało się w Europie coś w rodzaju kotwicy w postaci rodziny lub znajomych, którzy wyjechali tam wcześniej. Ale mimo to różnice obyczajowe, szczególnie w przypadku muzułmanów powodowały powstawanie gett z ich wszystkimi wadami - społeczność muzułmańska w Europie to nie sami Zinedine Zidane. Lub syryjscy albo irakijscy lekarze, którzy ukończyli studia w Polsce, pożenili się z Polkami i tu pozostali..

W Polsce, Czechach, Słowacji i na Bałkanach jak dotąd nie było problemu z brakiem wśród miejscowych chętnych do "czarnej roboty". A jeśli nawet to wypełniali tą lukę Ukraińcy, Białorusini a nawet Rosjanie. I problemu z tym raczej nie ma. Ci Czeczeńcy co przyjechali to wyjechali dalej, głównie do Niemiec.

Proszę Państwa - w ciągu ostatnich 60 lat ludność krajów Bliskiego Wschodu i Afryki Subsaharyjskiej zwiększyła się CZTEROKROTNIE, krajów europejskich o kilka procent i pewnie ten niewielki wzrost nastąpił z racji migrantów. Skąd tam taki olbrzymi wzrost? Głównie z powodu poprawy warunków sanitarnych i pojawienia się państwowych służb medycznych, których poprzednio w ogóle tam nie było. Ale w ślad za tym APOKALIPTYCZNYM wzrostem ilości ludności nie pojawiły się w dostatecznej ilości miejsca pracy ani nie nastąpił wzrost areału ziemi uprawnej (ten ostatni w wyniku długotrwałych zjawisk suszy nawet się zmniejszył). Dodać do tego takie zjawiska jak Al Kaida a teraz ISIS i mamy mieszankę wybuchową. Dyktatorzy, którzy trzymali to w jako takich ryzach poznikali (przy naszym udziale). Konflikty szyicko - sunnickie trwają. A efekt? Kto tylko w takiej Syrii lub Iraku jest trochę wykształcony lub choćby przemyślniejszy to tylko patrzy jak wyjechać do Europy. W 2015 roku przyjechał 1 milion ludzi. A ile w 2016 przyjedzie a raczej przypłynie? Nie zdziwiłbym się gdyby 2 miliony albo i więcej.

Co z tym "fantem" zrobić? Nie wiem. Na razie obserwujemy tylko, trawersując starą rewolucyjną pieśń, że "panowie w Brukseli cygara palili".
Ostatnio zmieniony pn 11 sty, 2016 przez Janek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Zgadzam się z Jankiem w 100%. Ponadto, na tym całym eksodusie niebywale urosły fortuny mafii. Bo jeżeli każdy emigrant płaci 1000 $ za przewiezienie go przez ten kawałek Morza Egejskiego, to ktoś tą forsę zarabia. Prawda ?
A rządy krajów na których terytorium to się dzieje albo są bezsilne, albo specjalnie to "olewają" bo to nie ich problem tylko Niemców.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: Co z tym "fantem" zrobić? Nie wiem. Na razie obserwujemy tylko, trawersując starą rewolucyjną pieśń, że "panowie w Brukseli cygara palili".
Co zrobić - zacząć od niewpuszczania nowych. A potem myslec co dalej. Gdy pisałem, że to głupie pare miesiecy temu gdy Angela Merkel zapraszała wszystkich obsobaczaliscie mnie a z Orbana robiliscie faszystę. A tu wychodzi, że miałem rację. Że Orban miał rację. Ba, nawet Jarosław Kczyński miał rację.

Mnie przeraza cos innego. Gdy pare miesiecy temu zgwłacono dziewczyę w Warszawie i policja zaapelowała, by kobiety unikały samotnych spacerów nocą po ciemnym parku zaczałsię jazgot femnistek, że to przerzucanie odpowiedzialnosci na ofiarę. I jest w tym pewna racja obu stron. Teraz jednak gdy pani burmistrz Kolonii apaluje o niewyzywający ubiór feministki milczą. Ciekawe co bedzie nastpęne. Wezwanie do noszenia hidżabów by nie draznić przybyszów? A potem burek i wogóle nie wychodzenie z domu bez męża/brata/ojca? Oni nie bedą musieli nam siłą narzucać szariatu. Sami sobie narzucimy.

Okazało się bowiem, że "prawa kobiet" i islam wcale nie są w sprzecznosci. Jedno i drugie było tylko pałką na chrześcijanskie społeczeństwo. Gdy lewica swój cele osiągnęła - nie ma znaczenia co bedzie dalej.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:Co zrobić - zacząć od niewpuszczania nowych
Tylko w jaki sposób? Przy graniy, która w przypadku Grecji praktycznie nie istnieje. Aby było śmieszniej jest to granica między dwoma państwami NATO-owskimi. A Turcja ma to w nosie a nawet jest zadowolona bo pozbywa się uchodźców. Przed chwilą skończyłem oglądać na TVP2 film o ISIS. Było między innymi o tym jak ISIS sprzedaje ropę.Odbywa się to za pośrednictwem irackich szmuglerów, którzy datują się jeszcze od czasów Husajna gdy Irak obchodził embargo. Ciężarówkami - cysternami jedzie do głównie do Turcji a tam się już "umiędzynadawia" i jest dalej sprzedawana do Europy. Circa za 5 milionów dolarów dziennie.

Czyli moje twierdzenie - "Panowie w Brukseli palili cygara" jeszcze raz się potwierdza.
mefistofeles pisze:Okazało się bowiem, że "prawa kobiet" i islam wcale nie są w sprzecznosci. Jedno i drugie było tylko pałką na chrześcijanskie społeczeństwo. Gdy lewica swój cele osiągnęła - nie ma znaczenia co bedzie dalej.
ISIS i jego skutki są takim samym zagrożeniem dla prawicy jak i lewicy. Ten podział na Bliskim Wschodzie nie istnieje.

PS.
Deportować to jest łatwo np. z USA do Polski. Powiedzmy, że aktualnie trzeba byłoby deportować z Europy 0.5 miliona migrantówz Bliskiego Wschodu. Przy założeniu, że 200 osób na samolot to 2500 rejsów. Tylko gdzie ten samolot ma wylądować? W Ankarze, Damaszku, Bagdadzie lub Ammanie? Przecież nie pozwolą i odeślą z powrotem.
Czy NATO faktycznie istnieje? Przecież gdyby tak było to druga jego armia, czyli turecka byłaby w stanie bez większych trudności nie przepuścić ani jednej baryłki ropy i ani jednego migranta. Tylko czy Turcja jest zainteresowana jest udzieleniem pomocy Europ? Chyba nie.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: Tylko w jaki sposób? Przy graniy, która w przypadku Grecji praktycznie nie istnieje.
Amerykany jakoś potrafią swojej granicy morskiej upilnować.
Janek pisze: ISIS i jego skutki są takim samym zagrożeniem dla prawicy jak i lewicy. Ten podział na Bliskim Wschodzie nie istnieje.
Owszem. Tyle, że prawica widzi to zagrożenie a lewica ma geby płene frazesów o równości nadal licząc, że uda im się muzułmanami pokonać chrzescijan. Tego, że będą pierwsi do zarżnięcia nie widzą (patrz casus Charlie Hebdo)
Janek pisze:Przecież gdyby tak było to druga jego armia, czyli turecka byłaby w stanie bez większych trudności nie przepuścić ani jednej baryłki ropy i ani jednego migranta. Tylko czy Turcja jest zainteresowana jest udzieleniem pomocy Europ? Chyba nie
No nie jest. I tu jest pies pogrzebany. Klucz do pokanania ISIS leży w Turcji. I niestety póki Erdogan jest owąldniety antykurdyjską obsesją póty nic z tym nie zrobi.

A co zrobić mozna jeszcze? Ano ukrecic socjał dla osób spoza UE. Póki w wielu krajach jest gwarancja minimum socjalnego (i to takiego na jakie u nas trzeba zapierdalać na 4 zmiany) dla kazdego póty bedą napływac nowi.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze: Janek napisał/a:

Tylko w jaki sposób? Przy graniy, która w przypadku Grecji praktycznie nie istnieje.

Amerykany jakoś potrafią swojej granicy morskiej upilnować.
Gratuluję znajomości geografii. Gdzie to Amerykanie mają najbliższą granicę morską w odległości kilku mil od granicy INNEGO państwa, w dodatku takiego, z którego można spodziewać się sporej ilości NIEPOŻĄDANYCH uchodźców.
Kuba jest dalej a w dodatku uchodźcy z Kuby byli przyjmowani bez oporów.

W przypadku granicy morskiej jest inny szkopuł. Jeśli sytuacja osób usiłujących przekroczyć nielegalnie granicę zagraża ich życiu (a tak jest w przypadku pontonu) to zgodnie z Prawem Morskim NALEŻY ICH RATOWAĆ i ew. później deportować. To zasadnicza różnica w stosunku do granicy lądowej.

Ergo - argument z "Amerykanami" co to sobie radzą kompletnie nietrafiony.
mefistofeles pisze:A co zrobić mozna jeszcze? Ano ukrecic socjał dla osób spoza UE. Póki w wielu krajach jest gwarancja minimum socjalnego (i to takiego na jakie u nas trzeba zapierdalać na 4 zmiany) dla kazdego póty bedą napływac nowi.
Powiedziałbym tak - należy gruntownie przeanalizować przepisy azylowe i zaostrzyć je w sposób jednolity dla całej UE.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:Gratuluję znajomości geografii. Gdzie to Amerykanie mają najbliższą granicę morską w odległości kilku mil od granicy INNEGO państwa
Florida Keys. OK, odległosć od wybrzeży Kuby jest większa niżw Grecji, ale problem jest.
Janek pisze: to zgodnie z Prawem Morskim NALEŻY ICH RATOWAĆ i ew. później deportować
Owszem. Ale to naprawde nie problem. Wystarczy chcieć i mówic jednym głosem. Jesli migrant bedzie wiediał, że nawet jak wyladuje na brzegu Grecji zostanie złapanyu, wsadzony do osrodka i wydalony pierwszym promem do Turcji - to nie bedzie narażał życia.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Bo niestety - ale tzw solidarnosc europejska to pusty frazes i wszyscy bez wyjątku myślą o własnym nosie.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

uszba pisze:Dzisiaj przybyło na dworzec w Monachium 7000 uchodźców, kolejne 5000 przybędzie dziś w nocy. Ludzie przychodzą spontanicznie, przynoszą żywność, odzież. Wielu z nich zgłasza się ochotniczo do pomocy, młodzi ludzie, moja córka jest wśród nich. Jestem z niej dumna.
uszba pisze: No i będą za wikt i opierunek budować dobrobyt w Niemczech
Jedno pytanie Iwono. Czy nadal jesteś tego samego zdania i czy Twoi koledzy/przyjaciele również ? Rozumiem, że nastawienie Niemców nie zmieniło się w kwestii uchodźców ? ... dalej są życzliwi ?
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
krzymul

Chyba uszba włączyła "ignora" na mnie..., bo kto by tam chciał czytać krzymulenia, ...no może te co janek758 kiedyś napisał, to i tak, ale ... Zawsze to lepiej pogadać w gronie osób poklepujących się po plecach. :D ;-)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

krzymul pisze:Chyba uszba włączyła "ignora" na mnie..., bo kto by tam chciał czytać krzymulenia, ...no może te co janek758 kiedyś napisał, to i tak, ale ... Zawsze to lepiej pogadać w gronie osób poklepujących się po plecach. :D ;-)
Ja tam czytam. Dyskusje z osobą o odmiennych poglądach uważam za ciekawe, jeżeli nie ma w nich chamstwa a jest wzajemny szacunek.
Awatar użytkownika
krzymul

Basia Z. pisze: jeżeli nie ma w nich chamstwa
...no, chyba nie ma. Staram się. ;-)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krzymul

może i Orban sobie radzi, ale uszba z odpowiedzią sobie nie radzi ... :))
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ