Tylko tak:Basia Z. pisze:Tego nie czytałam, możesz podać jakiś link ?
KLIK
Niestety inaczej sie nie da, nie tagują na portalu autorem.

Tylko tak:Basia Z. pisze:Tego nie czytałam, możesz podać jakiś link ?

Podobnie u nas. Sprawa uchodźców spadła prezesowi jak z nieba.Basia Z. pisze:Zamachy jakie miały miejsce w Paryżu również to mają na celu. Skłócić ludzi pomiędzy sobą i doprowadzić do konfrontacji.

mefistofeles pisze:Czy w Budpaeszcie podczas Sylwestra doszło do jakichś ekscesów?

Co zrobić - zacząć od niewpuszczania nowych. A potem myslec co dalej. Gdy pisałem, że to głupie pare miesiecy temu gdy Angela Merkel zapraszała wszystkich obsobaczaliscie mnie a z Orbana robiliscie faszystę. A tu wychodzi, że miałem rację. Że Orban miał rację. Ba, nawet Jarosław Kczyński miał rację.Janek pisze: Co z tym "fantem" zrobić? Nie wiem. Na razie obserwujemy tylko, trawersując starą rewolucyjną pieśń, że "panowie w Brukseli cygara palili".
Tylko w jaki sposób? Przy graniy, która w przypadku Grecji praktycznie nie istnieje. Aby było śmieszniej jest to granica między dwoma państwami NATO-owskimi. A Turcja ma to w nosie a nawet jest zadowolona bo pozbywa się uchodźców. Przed chwilą skończyłem oglądać na TVP2 film o ISIS. Było między innymi o tym jak ISIS sprzedaje ropę.Odbywa się to za pośrednictwem irackich szmuglerów, którzy datują się jeszcze od czasów Husajna gdy Irak obchodził embargo. Ciężarówkami - cysternami jedzie do głównie do Turcji a tam się już "umiędzynadawia" i jest dalej sprzedawana do Europy. Circa za 5 milionów dolarów dziennie.mefistofeles pisze:Co zrobić - zacząć od niewpuszczania nowych
ISIS i jego skutki są takim samym zagrożeniem dla prawicy jak i lewicy. Ten podział na Bliskim Wschodzie nie istnieje.mefistofeles pisze:Okazało się bowiem, że "prawa kobiet" i islam wcale nie są w sprzecznosci. Jedno i drugie było tylko pałką na chrześcijanskie społeczeństwo. Gdy lewica swój cele osiągnęła - nie ma znaczenia co bedzie dalej.

Amerykany jakoś potrafią swojej granicy morskiej upilnować.Janek pisze: Tylko w jaki sposób? Przy graniy, która w przypadku Grecji praktycznie nie istnieje.
Owszem. Tyle, że prawica widzi to zagrożenie a lewica ma geby płene frazesów o równości nadal licząc, że uda im się muzułmanami pokonać chrzescijan. Tego, że będą pierwsi do zarżnięcia nie widzą (patrz casus Charlie Hebdo)Janek pisze: ISIS i jego skutki są takim samym zagrożeniem dla prawicy jak i lewicy. Ten podział na Bliskim Wschodzie nie istnieje.
No nie jest. I tu jest pies pogrzebany. Klucz do pokanania ISIS leży w Turcji. I niestety póki Erdogan jest owąldniety antykurdyjską obsesją póty nic z tym nie zrobi.Janek pisze:Przecież gdyby tak było to druga jego armia, czyli turecka byłaby w stanie bez większych trudności nie przepuścić ani jednej baryłki ropy i ani jednego migranta. Tylko czy Turcja jest zainteresowana jest udzieleniem pomocy Europ? Chyba nie
Gratuluję znajomości geografii. Gdzie to Amerykanie mają najbliższą granicę morską w odległości kilku mil od granicy INNEGO państwa, w dodatku takiego, z którego można spodziewać się sporej ilości NIEPOŻĄDANYCH uchodźców.mefistofeles pisze: Janek napisał/a:
Tylko w jaki sposób? Przy graniy, która w przypadku Grecji praktycznie nie istnieje.
Amerykany jakoś potrafią swojej granicy morskiej upilnować.
Powiedziałbym tak - należy gruntownie przeanalizować przepisy azylowe i zaostrzyć je w sposób jednolity dla całej UE.mefistofeles pisze:A co zrobić mozna jeszcze? Ano ukrecic socjał dla osób spoza UE. Póki w wielu krajach jest gwarancja minimum socjalnego (i to takiego na jakie u nas trzeba zapierdalać na 4 zmiany) dla kazdego póty bedą napływac nowi.

Florida Keys. OK, odległosć od wybrzeży Kuby jest większa niżw Grecji, ale problem jest.Janek pisze:Gratuluję znajomości geografii. Gdzie to Amerykanie mają najbliższą granicę morską w odległości kilku mil od granicy INNEGO państwa
Owszem. Ale to naprawde nie problem. Wystarczy chcieć i mówic jednym głosem. Jesli migrant bedzie wiediał, że nawet jak wyladuje na brzegu Grecji zostanie złapanyu, wsadzony do osrodka i wydalony pierwszym promem do Turcji - to nie bedzie narażał życia.Janek pisze: to zgodnie z Prawem Morskim NALEŻY ICH RATOWAĆ i ew. później deportować

uszba pisze:Dzisiaj przybyło na dworzec w Monachium 7000 uchodźców, kolejne 5000 przybędzie dziś w nocy. Ludzie przychodzą spontanicznie, przynoszą żywność, odzież. Wielu z nich zgłasza się ochotniczo do pomocy, młodzi ludzie, moja córka jest wśród nich. Jestem z niej dumna.
Jedno pytanie Iwono. Czy nadal jesteś tego samego zdania i czy Twoi koledzy/przyjaciele również ? Rozumiem, że nastawienie Niemców nie zmieniło się w kwestii uchodźców ? ... dalej są życzliwi ?uszba pisze: No i będą za wikt i opierunek budować dobrobyt w Niemczech
Ja tam czytam. Dyskusje z osobą o odmiennych poglądach uważam za ciekawe, jeżeli nie ma w nich chamstwa a jest wzajemny szacunek.krzymul pisze:Chyba uszba włączyła "ignora" na mnie..., bo kto by tam chciał czytać krzymulenia, ...no może te co janek758 kiedyś napisał, to i tak, ale ... Zawsze to lepiej pogadać w gronie osób poklepujących się po plecach.![]()