Orban sobie radzi... :-P

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Basia Z. pisze:Parę artykułów o skomplikowanym węźle w Syrii:

http://mediumpubliczne.pl...bia-university/

http://mediumpubliczne.pl...sunela-granice/
Strasznie dużo rozmaitych portali w internecie, trudno wszystkie ogarnąć. Te wyżej rzeczywiście nadzwyczaj interesujące, zwłaszcza, że poszukujące obiektywności.

Gordyjski węzeł bliskowschodni jeden z najtrudniejszych aktualnie, chyba w ogóle najtrudniejszy. Praprzyczyny blisko sto lat temu z powodu wysoce niefortunnego zbiegu decyzji przy likwidacji imperium osmańskiego. Co ciekawe, swoisty odprysk to Jugosławia. Na razie spokój, ale tli się nadal - Bośnia to faktycznie państwo upadłe, Kosowo - lepiej nie gadać.
Z punktu widzenia polskiego turysty górskiego to wielka szkoda, piękne tereny górskie, bliskie i bardzo mało w Polsce znane, w dodatku nie tak skomercjalizowane jak Alpy.

A wracając do tematu - problem kurdyjski to istota problemu, bardzo niewygodny dla Turcji.
W życiu nie widziałem żadnego Kurda ale wiem od licznych moich zawodowych kolegów pracujących w ramach Dromexu w Iraku, że to byli znakomici pracownicy, znacznie lepsi od Arabów i niezwykle szybko uczący się języka polskiego, ot tak, od polskich pracowników, bez żadnych kursów.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Możecie mi uwierzyć, albo wyśmiać, ale póki Kurdowie nie utworzą swojego odrębnego państwa, które sami sobie stworzą z terenów Turcji, Syrii, Iraku oraz Iranu i sami pomiędzy swoimi licznymi plemionami wywalczą kałachami, ustalą wewnętrzne relacjie pomiędzy własnymi sunnitami oraz szyitami, i które zostanie w końcu przyjęte jako członek ONZ, o żadnym pokoju w tamtym rejonie nie możemy nawet myśleć. Problem w tym, że Rosja z jednej Unia Europejska z drugiej, a USA z trzeciej strony... każdy ma tam inne i wzajemnie wykluczające się interesy. No i... dupa!
W dającej się przewidzieć przyszłości my nie mamy szans na jakąkolwiek eksplorację tamtejszych, ze zdjęć widać że obłędnie pięknych gór. I to jest smutne, ale niestety realne do... bólu.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
Janek

Zygmunt Skibicki pisze:W dającej się przewidzieć przyszłości my nie mamy szans na jakąkolwiek eksplorację tamtejszych, ze zdjęć widać że obłędnie pięknych gór. I to jest smutne, ale niestety realne do... bólu.
Zygmuncie, polecam Jordanie, kraj na razie spokojny i góry też obłędnie piękne - Wadi Rum, Petra, Wadi Dana i inne
No i Maroko. też gór od czorta.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Dzięki Janku!
Twoje sugestie kierunkowe zawsze traktuję poważnie, bo są cenne... przynajmniej dla mnie i moich znajomych. Do diś pamietamy Ci tę wspaniałą radę, by w Toskanii nie ominąć San Gimignano...
Problem w tym, że jak się pojawia jakieś ograniczenie, to ono boli. Pewnie sam dobrze wiesz, czemu? Na dzisiaj i najbliższą przyszłość kierunek na wschód i południowy wschód od Cypru wydaje się zbyt ryzykowny, by samemu, z własnej woli tam się pchać...
Na najbliższy rok kierunek mamy już ustalony: południowe wybrzeże Zatoki Biskajskiej - Kraj Basków i może Asturia. Program max, to dotrzeć do Oviedo?
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Znalezione na twitterze:
Tłumacz w TVNie został bohaterem.
Relacja ze szczytu, mówi Merkel:
"Musimy zastanowić się nad ostatecznym rozwiązaniem kwestii uchodźców"
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Kolejne spotkanie "na szczycie" i kolejna porcja banałów o konieczności uszczelnienia granic UE. Ileż można?

Dziś w Paryżu kolejne zbiegowisko, 180 delegacji, Obama, Putin itd.
Kapuściński dość dawno prorokował, że XXI wiek będzie jedną wielką "Wojną o wodę". Czy nikt nie wiąże suszy w Sahelu z napływem uchodźców (szlak libijski). A także 5-letnim okresem suszy w Syrii, bezpośrednio przed wybuchem wojny domowej.

PS.
Niedawno temu oglądałem bardzo ciekawy film traktujący o możliwości zagospodarowania rolniczego pustyni. Bo na pustyni woda jest, pod ziemią, i tylko trzeba umieć i mieć kasę aby do niej dotrzeć. Eksperyment przeprowadzono na pustyni w Egipcie - dowiercono się do wody i nawodniono dość spory areał. Na początku obsiano roślinami, podatnymi na szybkie wytworzenie próchnicy, potem roślinami użytkowymi. Przy tamtejszych temperaturach można zbierać plony nawet trzy razy w roku, W dodatku zapewniono zatrudnienie dla kilkudziesięciu osób. W piątym roku eksploatacji osiągnięto zysk finansowy. Oblicza się, że takie zagospodarowanie części pustyni egipskiej mogłoby zlikwidować problem głodu w Afryce.

Kilka lat temu jadąc pociągiem z Kairu do Asuanu mogłem zaobserwować tamtejsze metody agrotechniczne. Drewniane pługi, jak w czasach faraonów. Siła pociągowa to krowa lub kobieta. Tak, kobieta!!!

Jeśli Europa chce mieć spokój z imigrantami to musi działać tam, czyli na miejscu gdzie imigracja jest generowana.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:Oblicza się, że takie zagospodarowanie części pustyni egipskiej mogłoby zlikwidować problem głodu w Afryce.
Owszem, jest tylko drobny problem - zapas tej podziemnej wody jest dość mały i wyczerpie się w ciągu kilkudziesieciu lat.

Zresztą - głód w Afryce nie jest spowodowany suszą a właśnie nieefektywnym rolnictwem. Afryka to przecież wyjątkowo żyzny kontynent, ziemi uprawnej nie brakuje tylko nie ejst wąłsciwie sykorzystywana, brakuje też infrastruktury drogowej i kolejowej oraz woli politycznej by żywnoscią handlować na normlanych zasadach.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

W sumie to wcale nie śmieszne.

Obrazek
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

mefistofeles pisze:zapas tej podziemnej wody jest dość mały i wyczerpie się w ciągu kilkudziesieciu lat.
A skąd masz takie informacje?
Podobnie mówiono o planowanych uprawach na pustyniach na Synaju, a teraz z tamtejszych plantacji cały świat ciągnie kwiaty, bo okazują się najtańsze łącznie z kosztami transportu lotniczego w najodleglejsze zakątki świata...
I wcale im jakoś nie brakuje kasy na kosztowne nawadnianie...

Inna sprawa, że jeśli szybko oraz skutecznie wyedukuje się rolnictwo afrykańskie, to może się okazać, iż nie dość że sami się niebawem wyżywią, to jeszcze zaczną eksportować żywność i rozkapryszone rolnictwo europejskie zasypie i zaleje nam stolice tym, czego nie zdoła już wtedy z zyskiem sprzedać do... Afryki właśnie. Pamiętacie nasze przygraniczne bocznice kolejowe zasypywane zbożami?
Mundek
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Zygmunt Skibicki pisze:A skąd masz takie informacje?
Kurde, wczoraj włąsnie gdzieś w necie o tym czytałem, bodajze w kontekscie Arabii Saudyjskiej, że zuzywa zapasy podziemnej wody szybciej niż ropy. Ale nie pamietam źródła.
Zygmunt Skibicki pisze:Inna sprawa, że jeśli szybko oraz skutecznie wyedukuje się rolnictwo afrykańskie, to może się okazać, iż nie dość że sami się niebawem wyżywią, to jeszcze zaczną eksportować żywność i rozkapryszone rolnictwo europejskie zasypie i zaleje nam stolice tym, czego nie zdoła już wtedy z zyskiem sprzedać do... Afryki właśnie.
Hier liegt ein hund begraben.

Wbrew górnolotnym zapowiedziom nikt z tzw Pierwszego Świata nie chce by ten Trzeci świat naprawdę zacząłsię rozwijać. Lepiej udawać dobroczyńców wysyłając tam nadwyzki żywnosci niż ryzykować, że staną się konkurencją. Wystarczy, że pozowolono na to Indiom i Chinom.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

mefistofeles pisze:w kontekscie Arabii Saudyjskiej, że zuzywa zapasy podziemnej wody szybciej niż ropy.
Z wodą słodką jest o tyle prościej i nieporównanie taniej niż z ropą, że da się wodę morską... odsalać i to wcale nie tak znowu drogo.
mefistofeles pisze:Hier liegt ein hund begraben.
Da liegt der Hund begraben... jeśli już by to miało być tak, jak brzmi przysłowie niemieckie. "Hier" też by mogło być, ale na pewno nie "ein". No i bez wątpienia Hund, a nie hund...
Ostatnio zmieniony wt 01 gru, 2015 przez Zygmunt Skibicki, łącznie zmieniany 2 razy.
Mundek
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Zgłowy pisałem, więc mogłem pokręcić ;)
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Przecież się nie czepiam...
Mundek
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

ciekawa uwaga młodego Wildsteina o uchodźcach

http://rebelya.pl/post/9294/dawid-wilds ... opejska-gd
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

mefistofeles pisze:ciekawa uwaga młodego Wildsteina o uchodźcach

http://rebelya.pl/post/9294/dawid-wilds ... opejska-gd
Czytałam wywiad z nim w GW i trzeba powiedzieć, że posiada bardzo trzeźwe spojrzenie na sytuację (w odróżnieniu od wielu ludzi tutaj w Polsce, jak również i w Unii, z obu stron barykady), to pewnie dlatego, że był tam na miejscu.
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Aleś sobie znalazł... autorytet!
Mundek
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

@Zygmunt - nie ze wszystkim się zgadzam, ale przeczytałam wywiad z tym panem w GW i trzeba powiedzieć, ze rozsądnie mówi:

http://wyborcza.pl/duzyformat/1,149196, ... awicy.html

(ja niestety nie mam prenumeraty więc mam blokadę czytania, ale przeczytałam na papierze)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Basia Z. pisze:o pewnie dlatego, że był tam na miejscu.
Ano. Ciekawie też pisał reportaże z wojny w Donbasie, choć jego proukraińskość nawet dla mnie była denerwująca ;)
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

mefistofeles pisze:
Basia Z. pisze:o pewnie dlatego, że był tam na miejscu.
Ano. Ciekawie też pisał reportaże z wojny w Donbasie, choć jego proukraińskość nawet dla mnie była denerwująca ;)
Tego nie czytałam, możesz podać jakiś link ?
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Z Facebooka:

Obrazek
ODPOWIEDZ