Jesteś, proces kształtowania postaw obywatleskich przyapda na wiek między 20 a 30 lat.gb pisze:Nie jestem wychowany na "GazWybie" - cokolwiek oznacza ten skrót, bo w czasach, gdy byłem wychowywany (głównie przez Rodziców, z pewnym udziałem szkoły - głównie okresu licealnego) o wychowaniu za pomocą mediów - nikt nie słyszał...
Tygodnik Mazowsze był lewacką propagandówką? Problem z GazWybem jest taki, że tytuł będacy początkowo głosem Solidarnosci został zawłaszczony przez pewną opcję społeczno-polityczną dość daleką od ideałów Solidarnosci...gb pisze:Co więcej - "Tygodnik Mazowsze" - będący w dużej mierze pierwowzorem "Gazety
Otóż to.Basia Z. pisze:Maciek mi mówił, że ma kolegów ze szkoły (liceum katolickie), którzy jeżdżą na marsze narodowców do Warszawy i bardzo często na swoich imprezach dyskutują o polityce. I to właśnie oni te dyskusje zaczynają nie Maciek, niemniej jak już zaczną to on też swoje powie.
Nie mówię o sobie, ci co narobią zamieszania są ode mnie młodsi. Mówię o ludziach urodzonych mniej więcej po 1987, nie mogacych pamiętać okrągłego Stołu czy euforii związnej z upadkiem komuny. Nie pamiętwjących też tego co nastpaiło zaraz po.gb pisze:Skreślasz sam siebie - pisząc takie bzdury...
Zauważ pewne prawidłowości - najaktywniejsze w podziemiu w czasie okupacji było pokolenie Kolumbów, urodzonych już w niepodległej Polsce. 1968 rok był rokiem rozruchów w całej Europie, choć miały one zupęłnie inny charakter. Ale to był bunt pokolenia urodzonego już po wojnie. Obecna rewolucja na Ukrainie - 22 lata po upadku Sojuza. To nie jest przypadek.
Mówiąc o dzisiejszej Polsce mówię o ludziach do których polityka zaczęła docierać za czasów afery Rywina a dojrzewali politycznie już w ogniu walki PO z PiSem. Ja jestem za stary, bo okrągły mebel pamiętam
Owszem, ale to mohery w tej chwili realnie działają politycznie. Lemingi conajwyzej pójdą na wybory jak się je dobrze nastraszy (ale to działa raz, dwa, mżóe trzy razy). Natomiast młodzież lewicująca w tej chwili nie potrafi się zorganizować. Co mnie szczerze mowiać wogóle nie martwi.Basia Z. pisze: Tak, że myślę i wśród młodzieży tak jak i wśród starych są "mohery" i "lemingi", uogólniać nie można.
Dlatego podjerzewam, że czeka nas - i nie tylko nas, bo to się może przetoczyć przez cała Europę coś na kształt konserwatywnej rewolucji (czy tez raczej kontrrewolucji), taki 1968 na odwrót. Widać to zresztą we Francji gdzie przeciwko gejowskim małżenstwo na ulice wyszedł milion ludzi. A to już nie przelewki.