Co ciekawego ostatnio przeczytaliście?
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Ale za to mam baaaardzo posytywne wrażenia po ksiązce "Inne Pieśni" Dukaja, facet jest dla mnie Mistrzem
Od razu nabrałem chęci żeby przeczytać jeszcze coś i z braku nowych rzeczy wziąłem się za "Czarne Oceany" - smakowało chyba jeszcze bardziej niż za pierwszym razem
Polecam wszystko Dukaja.
"Czasem się leci ładnie, czasem się na dupę spadnie..." (P.Bukartyk)
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Cięzkie toto. Czytałem jakieś opowiadania (chyba "W kraju niewiernych", zbiorek, gdzie jest m.in. 'katedra') - facet ma niesamowite pomysły odnosnie konstrukcji światów,ale niektóre znich chyba mnie przerastają. Teraz mnie nieco korci, zeby zabrać sie za "Lód", ale tonaż mnie nieco przeraża (żeby to chociaż było na tomy podzielone).Polecam wszystko Dukaja.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
"Lód" jest rewelacyjny, ale spokój przy czytaniu niezbędny bo świat zawiły dość
Ale "Inne Pieśni" równie dobre a w czytaniu lżejsze. A no i polecam Ci "Xavrasa Wyżryna" mam wrażenie że powinno Ci się spodobać (jeśli jeszcze nie czytałeś.
"Czasem się leci ładnie, czasem się na dupę spadnie..." (P.Bukartyk)
- mefistofeles
-

- Kontakt:
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Nie wie, czy czasem już nie było:
"Opowieści tatrzańskich kurierów" A. Filar Wszystkim, którzy interesują się II wojną, książka ta powinna się spodobać. Traktuje o kurierach tatrzańskich( m.in. S.Maruszarz, J Krzeptowski, J. Bobowski itd.) i ich szlakach z lat okupacji hitlerowskiej.
Książkę można kupić dosłownie za darmo: http://www.allegro.pl/item630254759_opo ... _6683.html
"Opowieści tatrzańskich kurierów" A. Filar Wszystkim, którzy interesują się II wojną, książka ta powinna się spodobać. Traktuje o kurierach tatrzańskich( m.in. S.Maruszarz, J Krzeptowski, J. Bobowski itd.) i ich szlakach z lat okupacji hitlerowskiej.
Książkę można kupić dosłownie za darmo: http://www.allegro.pl/item630254759_opo ... _6683.html
Ostatnio zmieniony pt 05 cze, 2009 przez Szarotka, łącznie zmieniany 1 raz.
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Mintauts Blosfelds
"Łotewski ochotnik legionu SS"
Rzecz o mało znanym u nas epizodzie z II WŚ czyli Łotyszach walczących z Rosjanami po stronie Niemców. Wspomnienia młodego przedstawiciela niewielkiego narodu który (i naród i przedstawiciel) znalazł się w sytuacji z jakiej nie było dobrego wyjścia. No i przy okazji wojna widziana oczami zwykłego żołnierza a takich relacji nie ukazuje się zbyt wiele.
A skoro już o zwykłych żołnierzach mowa to polecam jeszcze to:
Thomas E. Simmons
"Zapomniani bohaterowie II Wojny Światowej"
Przedstawione są tu wspomnienia kilkunastu żołnierzy (choć nie tylko) USA (i jednego Japończyka) z rozmaitych epizodów II WŚ. I naprawdę są to często historie niezwykłe i będące kolejnym dowodem na to że to życie pisze najlepsze scenariusze.
Ot np. opowieść studenta który do armii zgłosił się w ramach dowcipu primaaprilisowego i już następnego dnia został porucznikiem i nawigatorem na oceanicznym holowniku w US Navy po czym ruszył w rejs do Panamy. I dopiero stamtąd zdołał przez spotkanego kolegę powiadomić rodziców że już nie jest studentem a marynarzem. I był nim przez kolejne 3 lata przeżywając masę różnych przygód.
Albo też wspomnienia młodego człowieka który na ochotnika zaciągnął się do marynarki handlowej i pływał w konwojach na tankowcach. Niby nic takiego
ale któregoś razu ruszył zakupionym przez Rosjan statkiem by pomóc rosyjskiej załodze odprowadzić go do Murmańska, tam splotem nieszczęśliwych przypadków trafił do łagru z którego po jakimś czasie uciekł i dzięki pomocy napotkanych Lapończyków przez Norwegię dostał się do Anglii. A na miejscu usłyszał przede wszystkim że za ten ostatni rejs nie otrzyma ani dolara bo właściwie to Rosjanie powinni mu zapłacić. Przepisy rzecz święta.
Takich historii jest tu mnóstwo - szczerze polecam
"Łotewski ochotnik legionu SS"
Rzecz o mało znanym u nas epizodzie z II WŚ czyli Łotyszach walczących z Rosjanami po stronie Niemców. Wspomnienia młodego przedstawiciela niewielkiego narodu który (i naród i przedstawiciel) znalazł się w sytuacji z jakiej nie było dobrego wyjścia. No i przy okazji wojna widziana oczami zwykłego żołnierza a takich relacji nie ukazuje się zbyt wiele.
A skoro już o zwykłych żołnierzach mowa to polecam jeszcze to:
Thomas E. Simmons
"Zapomniani bohaterowie II Wojny Światowej"
Przedstawione są tu wspomnienia kilkunastu żołnierzy (choć nie tylko) USA (i jednego Japończyka) z rozmaitych epizodów II WŚ. I naprawdę są to często historie niezwykłe i będące kolejnym dowodem na to że to życie pisze najlepsze scenariusze.
Ot np. opowieść studenta który do armii zgłosił się w ramach dowcipu primaaprilisowego i już następnego dnia został porucznikiem i nawigatorem na oceanicznym holowniku w US Navy po czym ruszył w rejs do Panamy. I dopiero stamtąd zdołał przez spotkanego kolegę powiadomić rodziców że już nie jest studentem a marynarzem. I był nim przez kolejne 3 lata przeżywając masę różnych przygód.
Albo też wspomnienia młodego człowieka który na ochotnika zaciągnął się do marynarki handlowej i pływał w konwojach na tankowcach. Niby nic takiego
Takich historii jest tu mnóstwo - szczerze polecam
Każdemu jego Everest...
- mefistofeles
-

- Kontakt:
- mefistofeles
-

- Kontakt:
mefistofeles pisze: Na warsztacie: "Szalbierz" Tomasza Łysiaka

Przeczytane. Porównac mozna chyba do Narrenturmu Sapka, tylko mniej jaja i dużo mniej fantastyki, ale zasadniczo fajnie sie czyta. Teraz cza zanabyć drugi tom - "Bliznobrody".
więcej: www.szalbierz.pl
ech, tempo mi spada, książka w więcej niz tydzień, zgrrroza
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
Ten album oglądałam już z 5 razy i ciągle nie mogę się zdecydować.gb pisze: Na zakończenie muszę się pochwalić - po roku namysłu podjąłem decyzję i "zanabyłem" (będąc w Sanoku) kapitalny - dla mnie album Alesza Kuceryi Alesza Bilka "Karpackie kolejki lesne"... cudo!!!
Jest wspaniały, ale taki drogi
A jechałam już wieloma rożnymi kolejkami w Karpatach.
Prawdę mówiąc jeżdżę nimi gdzie tylko się da.
Alesza Kuczerę miałam przyjemność poznać osobiście
Zresztą pisuje na to forum:
http://karpatywschodnie.pl/forum/viewth ... rowstart=0
Jeśli to Cię interesuje podobno ukazują się podobne książki albumowe o wielu liniach kolejowych.
Np. to:
http://historyton.pl/catalog/product_in ... ts_id=7134
Akurat razem z kolegą - Edkiem Wieczorkiem, który jest współautorem tej książki prowadziliśmy razem wycieczkę w Bieszczadach.
I przy piwie w Sanoku mówił mi, że opracował też tekst do albumu o Kolei Transwersalnej. Jeszcze nie została wydrukowana.
Edek jest świetnym krajoznawcą, i to on opracował tekst o tym co można wzdłuż tych linii zobaczyć współcześnie.
Pozdrowienia
Basia
- mefistofeles
-

- Kontakt:
O proszę. Inowrocław lezy na "węglówce" (i nawet mój dworzec sie na okadce znalazł - po prawej stronie). Nawiaem mówiąc miał w te wakcje jeździc pociąg z Katowic do Gdyni jadacy prawie cąła historyczna trasa weglówki (czyli od Bydgoszczy przez Wierzchucin i Kościerzynę), ale niestety będzie jeździł via Laskowice i Tczew...Basia Z. pisze: Jeśli to Cię interesuje podobno ukazują się podobne książki albumowe o wielu liniach kolejowych.
Np. to:
http://historyton.pl/catalog/product_in ... ts_id=7134
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun