Kwartalnik "Tatry" TPN'u

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

Opóźnienia w dostarczaniu kolejnych numerów do prenumeratorów, w 90% są wynikiem "działania" poczty...

Do Empik-ów nakład "idzie" bezpośrednio z drukarni, do prenumeratorów via poczta (i to chyba przez W-wę aż...).

Czasem opóźnienie jest "generalne" - ale w końcu cała Redakcja to właściwie 3-4 osoby...
- z takich , czy innych powodów, jednak opóznienie w dostarczaniu "Tatr" dla prenumeratorów wkurza. Szczególnie, gdy z witryny Empiku nowy numer kłuje w oczy. Nie wiem jak to się dawniej działo, ale przypominam sobie,że moja mama prenumerowała "Przekrój"i zawsze dostawała go wcześniej niż pojawiał się w kioskach. A też przynosił go listonosz. Mnie prenumerata " Tatr" nieco "udręczyła", i teraz, choć żal mi czasami gadżetów dla prenumeratorów, to wolę bez problemu kupować je w Empiku.
Pozdrawiam
Izabela
Awatar użytkownika
Izabela

Prenumerata - z drukarni trafia na pocztę, pocztą kierowana jest "do centrali" czyli Warszawy, a dopiero stąd rozsyłana do odbiorców. I w tym cały problem.
- no to faktycznie problem. Może kiedyś bardziej preferowano prenumeratorów i redakcje same zajmowały się wysyłką? Teraz powstała jakaś spółka z oo "Tatry" z pocztą, bo mało ludzi w redakcji i pewnie nie ma się kto tym zająć. Skoro jednak kolportaż staje się problemem, o czym wielu sygnalizuje, to może wolontariat mógłby problem rozwiązać? Ale to pewnie juz jakieś umowy z poczta podpisane itp. Choć system nie zdaje egzaminu, bo poczta chyba w wolnej chwili rozsyła pismo, pewnie nic się nie da usprawnić. Szkoda, bo to bardzo zniechęca do prenumeraty, i pewnie pismo wielu prenumeratorów traci.
"Gadżety" dla prenumeratorów można nabywać drogą kupna (nie będąc prenumeratorem) - ale tylko w siedzibie TPN i w punkcie informacyjnym na rondzie kuźnickim.
- dobrze wiedzieć
Pozdrawiam
Izabela
Awatar użytkownika
Demdi

Post autor: Demdi »

Kupuje ale szkoda, ze naklad taki maly ;(
Demdi
Awatar użytkownika
Izabela

Kupuje ale szkoda, ze naklad taki maly ;(
- 5.700 egz. Ciekawe, jaki maja np. "Góry" czy "npm" - chyba nie podają
Awatar użytkownika
Kert

Post autor: Kert »

nikt nic nie pisze a numer jesienny dotarł już do takiego prenumeratora jak ja ( chyba zawsze dociera do mnie z opóźnieniem)

troche jest o świstakach, fotografowaniu jesienią;)
no i ta mapka zimowa Tatr, mz jedna z solidniejszych
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Kert pisze:nikt nic nie pisze a numer jesienny dotarł już do takiego prenumeratora jak ja ( chyba zawsze dociera do mnie z opóźnieniem
Nikt nic nie pisze, bo nadal czeka. Chyba teraz do mnie wysyłają na końcu :(
Kert pisze:no i ta mapka zimowa Tatr, mz jedna z solidniejszych
już zacieram łapki. Mam wydanie Sygnatury ale chętnie porównam :)
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

jeszcze nie dostałem
weronika

Post autor: weronika »

A ja się martwiłam, że długo "Tatr" nie dostaję, a tu okazuje się, że inni mają gorzej. Do mnie nowy nr dotarł we wtorek, więc już trochę zdążyłam poczytać. Polecam :)
Awatar użytkownika
Szarotka

Weronika, jeśli się nie mylę to masz "Jak dawniej po Tatrach chadzano" Jak odbierasz tę książkę?
weronika

Post autor: weronika »

Iwona pisze:Weronika, jeśli się nie mylę to masz "Jak dawniej po Tatrach chadzano" Jak odbierasz tę książkę?
Iwonko, książkę tą faktycznie mam, kupiłam ją w Zakopanem jakiś czas temu. Ale niestety poza tym, że jest pięknie wydana, nic powiedzieć na razie nie mogę, bo po prostu z powodu natłoku różnych zajęć i braku czasu jeszcze jej nawet czytać nie zaczęłam.
Awatar użytkownika
Szarotka

weronika pisze:czytać nie zaczęłam
OK ale jak co to poproszę o kilka słów :)

P.S Tatry dotarły :) Mapa faktycznie niezła
krzysgd

Post autor: krzysgd »

Czy ktokolwiek (najlepiej z Pomorskiego) wybiera się w najbliższym czasie do Zakopca? Chodzi mi o zakup, 2-giego i 3-ciego numerów, Tatr (w kiosku na PKS-ie pewnie jeszcze będą). Rzecz jasna, łaciate w pakiecie.
MiG

Post autor: MiG »

krzysgd, nr 2 można zamówić z dostawą pocztą - info na stronie www kwartalnika. Nr 3 niby jeszcze w sprzedaży, ale nie sądzę żeby w kiosku mieli, zresztą pewno zaraz będzie dostępny do zamówienia pocztą.
krzysgd

Post autor: krzysgd »

Ze strony TPN:
Koszt 1 egz. 9,90 zł + koszty przesyłki priorytetowej za zaliczeniem pocztowym wg taryfy Poczty Polskiej

http://www.cennik.poczta.lublin.pl/inde ... paczka.php

Dlatego wolę postawić znajomemu łaciate

PS Ach ten stereotyp warszawiaka - musi pouczyć prowincjusza ;)
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Wczoraj miałam okazję dorwać wreszcie wiosenny numer "Tatr" - tym razem poświęcony głównie wodzie.

No i rzecz jasna jak taki temat - to jest spory artykuł "naszego" Grzegorza :-)

Bardzo ciekawe i napisane tak, ze nie przymierzając największy profan zrozumie o co chodzi nie wgłębiając się w różnice pomiędzy płaszczowinami ;-) (sorry ja tylko tak).

Moje zdanie jest takie - tak właśnie powinny być pisane artykuły popularnonaukowe - jasno, zwięźle bez wgłębiania się w zbyteczne szczegóły, a tłumaczące procesy i zjawiska.

Oprócz tego bardzo ciekawy artykuł Urszuli Janickiej Krzywda - na temat magicznego znaczenia wody (nie tylko w Tatrach, w całych Karpatach).

Reszty jeszcze nie przeczytałam, ale po pobieżnym przeglądnięciu też wygląda ciekawie.

:-)

Pozdrowienia

Basia
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
tomtom

Post autor: tomtom »

Wody jeszcze nie ruszyłem, zostanie na deser. Uwagę mą przykuło jawne naruszenie "jednolitego frontu wobec imperializmu". Pan Zwijacz-Kozica dostał już Bardzo Uczoną Replikę z ramienia własnej Rady Naukowej na swoje teorie zalatujące co najmniej rewizjonizmem (że replika praktycznie nie na temat i bełkotliwa, litościwie pominę), natomiast Pan Ładygin - co prawda jednym tylko zdaniem, ale jednak - "nasrał we własne gniazdo". Czyżby hydra ekstremizmu ochroniarskiego podnosiła ohydny łeb tuż pod bokiem Doktora Dyrektora, orędownika wiecznego kompromisu wyrażającego się ostatnio w remoncie asfaltu wiadomo-dokąd? Czyżby "prawicowi odchyleńcy" rozpoczęli skoordynowane i zaplanowane przez Wiadome Siły wspierane kapitałem Wiadomego Pochodzenia szarpanie umęczonej krwawicy Wielkiego Wodza Małego Kompromisu? Zaprawdę powiadam wam - będzie się działo.
"Jarosław Kaczyński ugryzł żubra w dupę i to czyni go postacią historyczną."
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Boże, Tomtom, to Ty jeszcze żyjesz? :)
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
tomtom

żyję, tylko czasu nie mam na taplanie się jako ta dzika świnia :)
Awatar użytkownika
tomtom

Za młodu tato mnie szkolił w interpretacji tekstów z pierwszoobiegowej prasy, musi być, że skutecznie. Zadziwiające, że się takie umiejętności przydają dwadzieścia lat później na pozornie niewinnym odcinku ochrony przyrody...
Pozdrawiam serdecznie, woda super ;)
Awatar użytkownika
tomtom

Ależ ja jestem przekonany w 100% o "winności"; kluczem jest słówko "pozornie". Mniej więcej w 1989 sporo ludzi miało nadzieję, że "wszystko jest polityką" już nie wróci, a tu proszę - "wraca nowe" i za braki w znajomości teorii marksizmu-leninizmu nawet leśniczy może zebrać baty od KC, tfu, przepraszam, RN. Ani chybi dostał trochę czasu na przemyślenia i już za kwartał zobaczymy, czy złoży stosowną samokrytykę czy też nie. Różnica ustrojowa jest tylko taka, że teraz najwyżej przestanie być leśniczym, a wcześniej za uporczywe tkwienie w ciemnocie i błędnym, nienaukowym mniemaniu o ekologii kornika drukarza pozwiedzałby Montelupich z detalami :D
ATPO - bardzo dobrze widać na omawianym przykładzie, jak szkodliwa jest wolność słowa, słowo i papier jako taki. Gdyby papier dalej był reglamentowany, cenzura miała się dobrze, mógłby się taki Zwijacz-Kozica poprodukować najwyżej do szuflady, a tak niepotrzebnie jątrzy, rozbija i zmusza mądre głowy aż z Rady Naukowej do prostowania oczywistych bzdur. Dlatego też "Tatry" są be, jak zresztą każda publikacja, którą lud pracujący może sobie w empiku wziąć do łapy i poczytać w niej wywrotowe treści sygnowane nazwą "TPN" na okładce w dodatku. Może to sugerować - o zgrozo - dychotomię opinii na temat metod zarządzania Parkiem, nic więc dziwnego, że "pojawiają się odgórne sugestie" iż rękę podnoszącą się na władzę ludową należy odciąć. Najlepiej przy samej dupie, prawda?
ODPOWIEDZ