Wypadki górskie i lotnicze

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

A jakie istotne informacje wpłynęły na Twój osąd od czasu, kiedy to napisałeś?
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Alan pisze:A jakie istotne informacje wpłynęły na Twój osąd od czasu, kiedy to napisałeś?
Pewnie w "Piśmie Świetym" czyli w Salnie24 lub zPolityki lub w tym nowym piśmie, chyba "W sieci" się nazywa coś nowego zełgali.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Jest to o tyle ciekawe, że od czasu kiedy mefi osiągnął poziom wiary :-P "pół na pół" - do dzisiaj - żadne istotne informacje, publikacje, dowody czy cokolwiek jeszcze innego, nie wypłynęło. A "osąd" się zmienił w sposób dość istotny :D
Może to sygnał, że spada skuteczność głoszenia bzdur wyznawców zamachu.
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

A gdyby tak cały wrak przerobić na relikwie i sprzedawać ? Samolot państwowy to i państwo mogłoby się tym zająć.

"Lud smoleński" podreperowałby nasz budżet. :D
Każdemu jego Everest...
Żabi Koń

Post autor: Żabi Koń »

Strach przed powiedzeniem co się mysli jest okropny, szczególnie jak ktoś ciągnie za język.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Alan pisze:"pół na pół" - do dzisiaj - żadne istotne informacje, publikacje, dowody czy cokolwiek jeszcze innego, nie wypłynęło.
.
Wypłynęła jedna, dosyć istotna - informacja o śladach materiałów wybuchowych w drugim samolocie - choć nadal nie wiem czy to nie wrzutka medialna.
Ostatnio zmieniony śr 19 gru, 2012 przez mefistofeles, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Janek pisze:Zwłaszcza, że większość współczesnych samolotów nie ma śmigła
A co ma ?, to uważasz, że współczesne samoloty akrobacyjne są wyłącznie odrzutowe ? :O
http://pl.wikipedia.org/wiki/Janusz_Kasperek
gb pisze:???trumną??? kiedy???
Przenośnia, podobnie jak kiedyś nazywano czołgi.
gb pisze: Ale nie jest to równoznaczne z założeniem, że owo śmigło należy/należało do samolotu, na którym zginął dany lotnik.
W tym konkretnym przypadku, który podałem, należało - ja to wiem.
gb pisze:symboliczny grób - można postawić w dowolnym miejscu
mylisz pojęcia...
W tym konkretnym przypadku który podałem, stoi w miejscu katastrofy.

Ale oczywiście nie wykluczone, że w innych przypadkach jest/było tak jak piszesz.
Ja odnosiłem się do konkretów, a nie do ogółu. :-)
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

mefistofeles pisze:Wypłynęła jedna, dosyć istotna - informacja o śladach materiałów wybuchowych w drugim samolocie - choć nadal nie wiem czy to nie wrzutka medialna.
Jeśli podajesz wątpliwość w taką informację, a jednocześnie przyznajesz się do tego, że jednak ma ona istotny wpływ na Twój osąd, to znaczy, że:
1. łatwo dajesz się manipulować.
lub
2. nie było jednak tak istotnych informaji, a ten przykład jest na odczepnego :D
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Alan pisze: Jeśli poddajesz w wątpliwość w taką informację, a jednocześnie przyznajesz się do tego, że jednak ma istotny wpływ na Twój osąd, to znaczy, że
Nie, nie znaczy. Po prostu dopuszczam możliwość, że informacja nie jest prawdziwa, jak już się często zdarzało.
Grzegorz Braun
Żabi Koń

Post autor: Żabi Koń »

A jest taka sytuacja, że czasem nie dopuszczasz?
Awatar użytkownika
Janek

Żabi Koń pisze:A jest taka sytuacja, że czasem nie dopuszczasz?
Sienkiewiczowski Kali mawiał - Jak ktoś Kalemu ukraść krowy to jest to grzech, natomiast jak Kali komuś ukraść krowy, to jest to dobry uczynek.

A teraz otwórz telewizor na TVN 24 i posłuchaj dowolnej dyskusji między posłem PiS i posłem PO. Teoria Kalego działa aż miło. I to w obie strony.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

A jest taka sytuacja, że czasem nie dopuszczasz?
Jeśli pochodzi z mediów - nie. I nie chodzi tylko o świadomą manipulację ale też zwykłe niezrozumienie tego o czym dziennikarz pisze/mówi.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze: nie jest odpowiedzią na to pytanie. Weźże się zdecyduj - czy jest to informacja istotna czy "wrzutka medialna" (cokolwiek to oznacza).
Nie wiem tego - nie rozumiesz? Jesli jest prawdziwa - to jest istotna. Jeślizas to wrzutka medialna - wówczas nie ma znaczenia. Nie mam niestety narzędzi weryfikacji.
gb pisze:Wyrażasz osąd/opinię na podstawie informacji - w które wierzysz - albo nie.
Rozumiem, że kolega wydaje osąd na podstawie wyłacznie własnych przemyśleń żyjąc w zamkniętym bunkrze bez kontaktu ze światem. Zazdroszczę.

A wierzę to w Boga i własnej żonie. Na pewno nie dziennikarzom ani politykom.
Grzegorz Braun
janek754

Post autor: janek754 »

To w końcu jak ? Był zamach czy nie ?

Pozdrawiam
Jan
Awatar użytkownika
Janek

Ja próbuję myśleć racjonalnie:

Informacja - Szef Prokuratury Wojskowej informuje, że w drugim samolocie znaleziono ślady trotylu.

I teraz są następujące możliwości:

1. Szef prokuratury to wymyślił.
2. Samolot badano, żadnych śladów nie znaleziono
3. Samolot badano ale uprzednio go wysmarowano trotylem
4. Samolot badano, ślady znaleziono.

wariant 1 odrzucam, nikt nie jest aż taki głupi a w dodatku kupa ludzi w prokuraturze wie, że żadnych badań nie prowadzono
wariant 2 kupa ludzi w prokuraturze wie, że nie znaleziono
wariant 3 - kupa ludzi będzie o tym wiedzieć
wariant 4 - kupa ludzi to wie

Jak wynika z przypadku z badaniem wraku w Smoleńsku, o czym wiedziała kupa ludzi, to przy "szczelności" prokuratury wiadomo, że ktoś z tej kupy poleci do Gmyza nachlapać, za pieniądze, lub z "patriotyzmu i umiłowania prawdy". Ponieważ Gmyz nic nie napisał, że z tym drugim samolotem była lipa, to znaczy, że ślady trotylu znaleziono.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:Jeślizas to wrzutka medialna - wówczas nie ma znaczenia. Nie mam niestety narzędzi weryfikacji.
Jest, patrz wyżej. Niektórzy to nazywają dedukcją.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: Jak wynika z przypadku z badaniem wraku w Smoleńsku, o czym wiedziała kupa ludzi, to przy "szczelności" prokuratury wiadomo, że ktoś z tej kupy poleci do Gmyza nachlapać, za pieniądze, lub z "patriotyzmu i umiłowania prawdy". Ponieważ Gmyz nic nie napisał, że z tym drugim samolotem była lipa, to znaczy, że ślady trotylu znaleziono.
Gmyz już wtedy nie miał gdzie pisać.

Po drugie - jest tylko jedno źródło tej informacji, w dodatku źródło, które miało juz w zwyczaju manipulowac faktami co nakazuje daleko idacy sceptycyzm i czekanie na potwierdzenie w bardziej wiarygodnych źródłach (wypowiedź prokuratora na konferencji prasowej taką nie jest, dokument urzedowy już zdecydowanie bardziej).

Żeby nie było - w informacje rzepy tez nie wierzyłem od razu, ale dziwne i nielogiczne dementi prokuratury uwiarygodniło ten artykuł. Dziś już nikt nie próbuje udawać, że detektory zareagowały na wędliny.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze:. Wszyscy tak bardzo "się bali" konsekwencji kategorycznego zakazu/rezygnacji z lądowania - że doszło do wypadku
kolegi wiara w tę teorię jest chyba silniejsza niż Macierewicza w zamach ;)
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Owszem - jeśli w coś wierzę - to nie na 30, 50 czy 90 procent w zależności od tego co jakiś pan powie innemu panu, a jeszcze inny napisze na temat tej rozmowy.
I tu mamy problem. Kolega wierzy w naciski wbrew faktom, ja usiłuję sie dowiedziec co w Smoleńsku się wydarzyło i mam przesrane zarówno u wyznawców zamacha jak i nacisków.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze: gdzie tu jest cokolwiek o naciskach???
A o czym? Może niewypowiedzianych,ale forsujesz tezę przyczyny katastrofy leżacej w strachu przed Kaczorem. Co jest dziwne, bo historia pokazała,że za postawienie się Kaczorowi dostawało się ordery.
Grzegorz Braun
ODPOWIEDZ