Wypadki górskie i lotnicze

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Janek pisze:w pewnym sensie jesteś pierwszy.
Jesteś w błędzie, to "eee tam" oznaczało, że zapewne ich nie będzie ( tych obelg ). Przecież jesteśmy na forum w gronie kulturalnych ludzi. No nie ?
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Janek pisze: Na świecie uległ katastrofie niejeden samolot pasażeski i wojskowy. Pytanie za 100 punktów co się stało z wrakami?
Znam przynajmniej jeden pomnik wykonany z części wraku (Mirosławiec)
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
krzymul

Janek pisze: Pomysły złożenia tego do kupy i postawienia gdzieś w Warszawie
Nie miałem na myśli stawiania pomnika z wraku, a odrobinę szacunku dla miejsca, bądź nie bądź dużej tragedii ludzkiej. W lesie kabackim do tej pory jest pomnik ofiar, a życzenie wymazania z mapy miejsca tej katastrofy ( TU 154M ) jest wg mnie nie na miejscu.
Chodzi mi o tą - jak to nazwałeś - "katastrofę tektoniczną" zmiatającą z powierzchni Ziemi miejsce wypadku.
Ostatnio zmieniony wt 18 gru, 2012 przez krzymul, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krzymul

mefistofeles pisze:Znam przynajmniej jeden pomnik wykonany z części wraku (Mirosławiec)
Ja znam drugi, a pewnie jest ich setki. Niestety nie analizowałem.
Jako pomnik na grobie Janusza Kasperka widnieje śmigło samolotu Extra 300, którym się rozbił.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

mefistofeles pisze:Znam przynajmniej jeden pomnik wykonany z części wraku (Mirosławiec)
Na grobie Żwirki i Wigury też jest chyba śmigło, ale nie wiem czy z RWD. co zresztą nie ma absolutnie żadnego znaczenia.
mefistofeles pisze:Znam przynajmniej jeden pomnik wykonany z części wraku (Mirosławiec
Ale to jest miejsce jednostki wojskowej a to zmienia wszystko. W dodatku w sprawie katatrofy w Mirosławcu nie rozpętano politycznej afery, choć tak naprawdę to była ona dość wstydliwa dla kondycji polskiego lotnictwa wojskowego.
krzymul pisze:Chodzi mi o tą - jak to nazwałeś - "katastrofę tektoniczną" zmiatającą z powierzchni Ziemi miejsce wypadku.
To była oczywwiście przenośnia a fakt, że jej użyłem nie jest wstydliwy dla mnie, lecz dla tych wszystkich, którzy grają tą sprawą (niedawno temu Jarosław Kaczyński powiedział, że gdyby jego brat nie zginął w Smoleńsku, to zostałby zamordowany w czasie lotu do Stanów Zjednoczonych, który był zaplanowany - to już zakrawa na paranoję - jeśli Kaczyński coś wie o spisku, to dlaczego nie idzie do prokuratora z doniesieniem).
Wiecznie też sobie politycy wycierają pyski "rodzinami ofiar" - w ostatnim czasie widziałem w TV kilka rozmów z członkami rodzin - ci ludzie uważają wręcz to za maltretowanie i manipulowanie ich uczuciami.

A tak na koniec - nikt się nie odniósł do możliwego scenariusza wydarzeń po zwrocie wraku - czyżby głupio byłoby przyznać mi rację?

Edit - przepraszam, pomyliłem z grobem Żwirki i Wigury

Obrazek
Ostatnio zmieniony wt 18 gru, 2012 przez Janek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: W dodatku w sprawie katatrofy w Mirosławcu nie rozpętano politycznej afery
A szkoda, bo może wtedy nie byłoby tragedii w Smoleńsku.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

A to pomnik w Mirosławcu. Na cmentarzu wojskowym. Jeden element. W zadziwiająco dobrym stanie. Jeśli nawet z wraku to starannie wyremontowany.

Obrazek

A co do wniosków. Pamiętam, że wtedy pisano, że jak było można kwiat polskiego lotnitwa wojskowego wsadzić do jednego samolotu. Proponowałbym zadać to pytanie tym pracownikom kancelarii prezydenta co nie polecieli i żyją. Odpowiedź powinna być łatwa do uzyskania bo przynajmniej jeden z nich, taki nieogolony, dosłownie nie wychodzi z mediów i jest cholernie rozmowny. O wyrutach sumienia, że nie pomyślał wtedy jakoś milczy.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

Bardzo ciekawa wypowiedź dr Macieja Laska

http://www.tvn24.pl/katastrofa-smolensk ... 343,s.html

Dr Lasek m.in. przyznał, że większość ekspertów Komisji jest zdania, że należy podjąć rzetelną dysjusję z przeciwnikami tez raportu. A także, wobec faktu, że większość ludzi w Polsce nie jest w stanie przeczytać i zrozumieć tekst raportu z uwagi na jego fachowy, hermetyczny język należy go przedstawić opinii publicznej w postaci dla ludzi dostępnej. Okazuje się, że nawet jest konkretny przykład - Departament Stanu USA wydał po katastrofie 11 września taki raport w formie... komiksu i cieszył się on uznaniem ludzi. Oczywiście można to obśmiać i prawdopodobnie tak się stanie... ot życie.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

gb pisze: Może jeszcze wrak zostanie odrestaurowany (na koszt podatników oczywiście)
Jako inżynier mechanik protestuję - to jest niemożliwe technicznie. No chyba, że zrobić samolot na nowo, zresztą po co, jeszcze jest niesprzedany bliźniak.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

gb pisze:Ale nie jest to równoznaczne z założeniem, że owo śmigło należy/należało do samolotu, na którym zginął dany lotnik
Zwłaszcza, że większość współczesnych samolotów nie ma śmigła
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Janek pisze:
gb pisze: Może jeszcze wrak zostanie odrestaurowany (na koszt podatników oczywiście)
Jako inżynier mechanik protestuję - to jest niemożliwe technicznie. No chyba, że zrobić samolot na nowo, zresztą po co, jeszcze jest niesprzedany bliźniak.
Gdzieś już stoi jako pomnik taki samolocik-koszmarek z betonu, nawet chyba z parą prezydencką w oknach.

edit

O, tu (a może TU ?):

http://wpolityce.pl/wydarzenia/31089-po ... zydenckiej
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Janek pisze:A jak już wreszcie ostatni TIR wyjedzie z tą kupą złomu, to wtedy Putin et consortes usiądą sobie wygodnie, zastawią stół wódeczką i kawiorem i dopiero się pośmieją do rozpuku. Bo się dopiero zrobi burdel w "prowislińskiej obłasti"!
Będzie większy młynek niż ten z krzyżem na Krakowskim Przedmieściu, którym zresztą obecnie nikt się już nie interesuje.
Ale to będzie właśnie coś na kształt tego co napisałeś.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

gb pisze:proponuję symboliczną brzozę owianą symboliczną mgłą...
Z pewnością i tu zgody nie będzie, pewnie znajdą się zwolennicy nieco innych symboli:
Obrazek
Obrazek
;-)
mefistofeles pisze:Janek napisał/a:
W dodatku w sprawie katatrofy w Mirosławcu nie rozpętano politycznej afery

A szkoda, bo może wtedy nie byłoby tragedii w Smoleńsku.
Tzn co? Prawdopodobieństwo dokonania zamachu na Prezydenta byłoby mniejsze?
A może Ty jednak wierzysz w ten zamach tak samo jak PiS - czyli nie wierzysz :D
Awatar użytkownika
andy67

Co do możliwych scenariuszy "w temacie wraku" - że będzie kociokwik i temat zastępczy na kolejne x miesięcy (jak nie lat) to pewne. Ale jest szansa że w tzw. międzyczasie rozkradną go panowie z wózkami i problem sam się rozwiąże :D
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Janek

andy67 pisze: Ale jest szansa że w tzw. międzyczasie rozkradną go panowie z wózkami i problem sam się rozwiąże
Coś Ty - ma być złożony w hangarze na terenie lotniska wojskowego na Okęciu, pewnie nie będą wpuszczać ludzi, to zaraz zrobi się szum, że "wojsko tuskowe" coś z tym kombinuje, prawdopodobnie powstanie ruch "strażników wraku".

Słyszałem już o pomyśle przetopienia i przeznaczenia na odlanie pomnika. Tylko z czego - stopy aluminiowe do obróbki plastycznej raczej się na odlewy pomników nie nadają, stal podobnie, a brązu czy spiżu pewnie we wraku niewiele. No chyba, że ten "przetop" to będzie pic i fotomontaż w w tej firmie w Gliwicach, co robi pomniki, cały zrobią z nowego porządnego materiału.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

A może Ty jednak wierzysz w ten zamach tak samo jak PiS - czyli nie wierzysz
Alnku drogi - gdybyś czytał moje posty to byś wiedział, że nie jestem wyznawcą ani zamacha ani PiSu (co nie znaczy, że tezę o zamachu z góry odrzucam, powiedzmy 10 do 30% że to mógł być zamach). Ale po co czytac posty skoro można włożyć kogoś do szufladki.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

Janek pisze:[powstanie ruch "strażników wraku".
Janek, lepiej nie podpowiadaj :D
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

mefistofelesku - ależ czytam, czytam.
Ostatnio tendencja była wyraźnie wzrostowa
mefistofeles pisze:Powiem tak - o ile do wczoraj uważałem, że na 90% to nie był zamach tak teraz daję pół na pół.
Teraz dla odmiany wiara maleje? :D
Awatar użytkownika
Janek

andy67 pisze:Janek, lepiej nie podpowiadaj
Po blisko już trzech latach działalności tego towarzycha ich metody są tak czytelne, że "podpowiadanie" stało się niegroźne.

Tak nawiasem - Macierewicz zaczyna się wycofywać rakiem - ostatnio napomknął, że nie można wykluczyć, że wybuchły pary paliwa wskutek zwarcia instalacji elektrycznej. Ale zaraz potem dodał, że on osobiście w to nie wierzy.

No i jeszcze jedno znamienne - prezes poćwierkał, że gdyby jego brat nie został zamordowany w Smoleńsku, to byłby został zamordowany podczas planowanego lotu do USA, oczywiście nie nad terytorium amerykańskim ale nad oceanem. To świadczy, że prezes zdrefił przed ruskimi i jawnie sugeruje, że to sprawka Tuska. Nawet go rozumiem, może przypadkiem zostać premierem a Tusk dostępu do zaworu od ropy i gazu nie ma a ruskie mają... Tej ilości ropy i gazu co od ruskich idzie za cholerę statkami nie dowieziemy.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Teraz dla odmiany wiara maleje?
To nie jest wiara tylko osąd na podstawie dostępnych informacji. A te się codziennie zmieniają.
Grzegorz Braun
ODPOWIEDZ