Prowiant turysty

Buty, odzież, plecaki, śpiwory, akcesoria i sprzęt górski...
Awatar użytkownika
speedy

Post autor: speedy »

Kabanosiki lub suszona kiełbaska.
Krakersy lub suchary.
Czekolada - Milka z bakaliami mm pychotaaa ;)
boczuś własnej roboty :>
banan!! zawsze być musi :>
zupki chińskie - diablo pomidorowa, albo Vifon ;)
jeśli mam taką okazję na kwaterze to robię sobie ryż - myk do pojemnika i jak znalazł na wędrówkę. :)

Woda - koniecznie z jakimś sokiem,oranżadką, odrobiną cukru. Wiadomo czemu nie pijemy samej wody gdy jest gorąco;)

dopisek:P Tak czytam i widzę że w skład menu niektórych wchodzi browarek;) Mi lepiej smakuje po wędrówce..:>Smak niebiański :cwaniak:
Lukas ..czytaj Łukasz :)
Gringo

Post autor: Gringo »

podrzuciliscie mi dobry pomysl, woda + plusz albo cos do rozpuszczenia tylko pytam w jakich proporcjach na 2l wody ile tabletek zeby to mialo jakis smak konkretny :P, fakt faktem n dlugie wyprawy nie ide ale kilka jest takich po 11h wiec zabieram zawsze kanapki potem czekolada ewentualnie paczki (najlepiej mi smakuja te male zakupione na krupowkach) sa tanie ale pyszne no i picia duzzzzo :P ;)
Początkujący Gringo wśród szczytów :-)
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

Gringo pisze:woda + plusz albo cos do rozpuszczenia tylko pytam w jakich proporcjach na 2l wody ile tabletek zeby to mialo jakis smak konkretny
to zależy jak baaaardzo intensywny chcesz mieć smak. Dla mnie już dwie tabletki plusza na 1,5litra wody to stanowczo za dużo. Więc jest to kwestia wypróbowania przed wyjazdem i sprawdzenia jak dużo plusza potrzebujesz, żeby woda miała smak ;)
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

podrzuciliscie mi dobry pomysl, woda + plusz albo cos do rozpuszczenia tylko pytam w jakich proporcjach na 2l wody ile tabletek zeby to mialo jakis smak konkretny razz, fakt faktem n dlugie wyprawy nie ide ale kilka jest takich po 11h wiec zabieram zawsze kanapki potem czekolada ewentualnie paczki (najlepiej mi smakuja te male zakupione na krupowkach) sa tanie ale pyszne no i picia duzzzzo razz wink
ja tam wrzucam 2 tabletki izotonika na 1.5l wody. Na opakowaniu piszą 1x na 250ml ale to w górach dla mnie zbyt intensywne.
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

http://picasaweb.google.co.uk/llukasziola
http://drytooling.com.pl - serwis wspinaczki mikstowej, alpinizmu, himalaizmu
Gringo

No dobra ale to macie cos konkretnego czytalem tu o izotarze ale to chyba drogie tak kojarze, macie jakies tabletki ktore nie zaszkodza w nadmiarze np chodzac codziennie w gory to przeciez od witamin mozna zwariowac jak sie je bedzie pilo codzien cos o tym wiem :)
Awatar użytkownika
Lukas

No dobra ale to macie cos konkretnego czytalem tu o izotarze ale to chyba drogie tak kojarze, macie jakies tabletki ktore nie zaszkodza w nadmiarze np chodzac codziennie w gory to przeciez od witamin mozna zwariowac jak sie je bedzie pilo codzien cos o tym wiem smile

ja tam kupuje w Kauflandzie PowerFrizz to się nazywa i działa jak izotonic, a jest praktyczny bo w tabletach. Tak jam wówisz mieszanki typu multivitamina czy też np Magnez albo Calcium nie są za zdrowe w nadmiarze.

Gringo

Ale ten PowerFizz dostane w jakims markecie? jest ogolno destepny czy jak?
Awatar użytkownika
Lukas

noż kurna napisalem Kaufland :) - akurat nie widziałem gdzie indziej.

Gringo

Akurat takiego Sklepu u mnie nie ma wiec sie nie stresuj :)
Po 1 czasem moge cos palnac lub nie zrozumiec
po 2 nie chce popelniac bledow itd wiec sie nie stresuj :P chce sie dokladnie dowiedziec :)
Dziekuje za wyrozumialosc
Awatar użytkownika
Lukas

Gringo pisze:Akurat takiego Sklepu u mnie nie ma wiec sie nie stresuj smile
Po 1 czasem moge cos palnac lub nie zrozumiec
po 2 nie chce popelniac bledow itd wiec sie nie stresuj razz chce sie dokladnie dowiedziec smile

nie przeceniaj się :) - jakby mnie takie rzeczy stresowały to pewnie już bym nie stąpał po tej ziemi.

Gringo

probuje nie irytowac :P bo wiem ze moga takie pytania czasem wkurzyc dlatego :P po prostu sie o was martwie :)
Awatar użytkownika
myszoz

Post autor: myszoz »

Ja kupuję tabletki w aptece, ale nie wiem w tej chwili jak się nazywają. Napewno pewniejsze niż z marketów.
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Lukas pisze:ja tam kupuje w Kauflandzie PowerFrizz to się nazywa i działa jak izotonic
A można by tak dokładniej...?
Jak działa ten kauflandowy "izotonic"?
Jaki ma skład?
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
Dragan

Post autor: Dragan »

Z tego co wygooglałem to: "sód 1.1gram, POTAS 1.5 gram, Zestaw witamin z grupy B,NIACYNA,BIOTYNA, WITAMINA E"
"Czasem się leci ładnie, czasem się na dupę spadnie..." (P.Bukartyk)
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Dragan pisze:sód 1.1gram, POTAS 1.5 gram, Zestaw witamin z grupy B,NIACYNA,BIOTYNA, WITAMINA E"
No, jeśli to jest skład tego cuda z kauflandu, to tyle samo ma znacznie tańsza kompozycja: łyżka szpinaku popita szklanką niepasteryzowanego piwa z tego samego źródła. Ale z izotonikiem to związku nie ma najmniejszego nawet.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Zygmunt Skibicki pisze:łyżka szpinaku popita szklanką niepasteryzowanego piwa
szpinaku nie cierpię, a piwo źle działa na mnie w czasie wysiłku/upału/zmęczenia....staję się wtedy leniwy i ospały ;)
Ale browiec, lub kilka PO POwrocie, to już relaks totalny. Na drugi dzień pełna regeneracja sił i można kolejne góry "powalać" :P :D, a wieczorkoem ponownie browce obalać. ;)
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Gringo

No to Zygmuncie polec cos godnego wypicia gdyz nie chce sie truc,
a z tego co wiem i sie uczylem to nadmiar witaminy E szkodzi gdyz jest ona rozpuszczalna w tluszach dobrze pamietam? :)
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Gringo pisze:polec cos godnego wypicia gdyz nie chce sie truc
Trochę o tym akurat dopiero co dyskutowaliśmy - http://www.321gory.pl/phpBB2/viewtopic. ... &start=100
Mundek
Awatar użytkownika
Keczup

Post autor: Keczup »

http://www.youtube.com/watch?v=KTeI1SIV ... re=related
Fajna sprawa, ponoć to całkiem smaczne i można zdobyć już za 18 zł :)
"Małżeństwo jest szkołą średnią przyjemności i uniwersytetem rezygnacji" - Tennessee Williams
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Keczup pisze:Fajna sprawa, ponoć to całkiem smaczne...
Nie próbowałem jeść, to nie będę się wypowiadał o smaku. Zresztą, czy coś jest po potężnym wysiłku smaczne, czy... nie za bardzo, to nader często tylko kwestia... zgłodnienia.

Natomiast mam kilka wątpliwości natury, powiedzmy... ogólnej:
1. Ile waży taka pojedyncza racja żywnościowa?
Coś mi się zdaje, że jako nieodwodniona, zapakowana w metalową puszkę oraz z tą całą "chemią", to całkiem spory i ciężki bambetel...
2. Skoro na filmie "rekonstruktor" historyczny tak łatwo oddarł gorące (!) wieczko od puszki, to jak się toto będzie zachowywało w "zgniocie" plecaka?
Rzecz jasna chodzi głównie o szczelność opakowania. Podobnie pakowane paszteciki raczej nie przeżywają...
3. Czy aby na pewno podczas podgrzewania, gdy bardzo wzrośnie ciśnienie wewnętrzne, puszka nie będzie otwierała się... sama?
4. No i co "potem" z tą grzejącą "chemią"...?
Pan "panterka" tak sobie coś bąknął, że trzeba się tego... pozbyć...
Ciekawe, jak?
Tak jak on?
Ciepnąć po prostu na ziemię?

Zdaję sobie dokładne.... sprawozdanie:
Rozum milczy, gdy grzmią działa,
Nie od myślenia jest zupacka pała...

Ale to jest forum stricte turystyczne i to z ukierunkowaniem zdecydowanie na... myślenie właśnie, a nie fontanna z fajerwerkami w rodzaju: przebrać się za jakieś okopowe ścierwo i hajda z siekierą w... las... do cholery!

A tak przy okazji...
Ten otwierający pakunek "cios" bagnetem... do siebie...!
Fatalnego sierżanta tam mają!

Reasumując: w turystyce, zwłaszcza górskiej to ja tego nie widzę... w ogóle.
Mundek
ODPOWIEDZ