obiektywne media (medium)

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
kilgor

Post autor: kilgor »

gb pisze:Ja nie kłamię, a Ty usiłujesz - mocno nieudolnie - manipulować.
Teczka zawiera "dokumentację" działań TW "Bolka".
Poza tym jednym dokumentem, o którym pisałem - nie ma żadnych dowodów wskazujących, że TW "Bolek" to Lech Wałęsa, co więcej nie ma żadnych dowodów wskazujących na istnienie w rzeczywistości jakiegokolwiek "Bolka" (czytaj, że "Bolek" to nie wymysł SB, uwiarygodniony podpisem Wałęsy.
Sięgnij proszę po np. książkę Cenckiewicza i Gontarczyka na interesujący nas temat. Znajdziesz tam dość obfity materiał dowodowy, składjący się z więcej niż jednego dokumentu. Ja nie mam zamiaru streszczać ani przepisywać tej książki. Jeśli, jak mniemam chcesz napisać, że to historycy ,,pisoscy", ,,ipeenowscy" czy jeszcze inni, to zważ, że:
-żaden z komentujących książkę innych historyków nie stwierdził by opierali się na fałszywych dokumentach,
-Wałęsa chętnie wytaczający procesy za nazwanie go agentem np. Wyszkowskiemu dziwnym trafem nie wytoczył procesu Cenckiewiczowi i Gontarczykowi. Ciekawe dlaczego?
gb pisze:To o czym rozmawiał Wałęsa z SB - wiemy (Ty, ja, cała reszta) wyłącznie na podstawie:
a) tego co na ten temat mówił i mówi Wałęsa;
b) tego co znaleziono na dokumentach powstałych w SB.

Ja wierzę w to co mówi Wałęsa - zwłaszcza, że nawet jeśli nie jest do końca szczery - rozumiem przyczyny. Każdy ma prawo dawać wiarę temu, co jemu się bardziej podoba i co mu bardziej odpowiada;
Jeśli wierzysz w to co mówi Wałęsa, to pozostaje szczerze współczuć. On na każdy dzień ma inną wersję wydarzeń. Czy mógłbyś jednak napisać w którą wersję wierzysz?
gb pisze:Dokładnie po to samo, po co produkowała dziesiątki - jeśli nie setki innych, własne statystyki i przedstawiała władzom wyższym. Po to (na przykład) by - na szczeblu niższym - operacyjnym móc zyskać "łatwy pieniądz"...
Nie traktuje teczek esbeckich jak Ewangelii i owszem dopuszczam, że mogą być, także w przypadku Wałęsy fałszowane. Ale one są tylko jednym ze źródeł dowodowych. Inne to - nazwijmy je tak - zbiegi okoliczności - przypływy gotówki, wg Wałęsy z seryjnych wygranych w totka, które dziwnie pokrywają się z informacjami że otrzymywał wtedy pieniądze od SB. Ponadto są jeszcze zeznania świadków (małżeństwo Gwiazdów, Wyszkowski, śp. A. Walentynowicz, koledzy Wałesy ze stoczni), którzy twierdzą że współpracował. Można zignorować jednego świadka, ale nad zeznaniami tylu świadków należy się już pochylić z uwagą. Jaki oni mieliby interes by oczerniać Bogu ducha winnego Wałęsę? Uwzięli się na niego?
I weź też pod uwagę co powiedział Wałęsa - potwierdził, ze podpisywał, ale pieniedzy nie brał. Brał je SBek, bo jemu tzn. esbekowi ktoś pieniądze na samochód ukradł, czy mu zginęły, więc zrekompensował sobie straty z funduszu operacyjnego. A że ten fundusz trzeba było rozliczyć to Wałęsa mu kwity podpisał. Jeśli Ty w to wierzysz, to wybacz ale... :))
kilgor

Post autor: kilgor »

gb pisze:A konkretnie - o czym mam mieć pojęcie podobne do pojęcia Twojej siostrzenicy o PRL-u?
Masz podobny odbiór rzeczywistości jak dziecko 7 letnie - mam tu na myśli Twoją wiarę w tłumaczenia naszego bohatera, wyżej przeze mnie opisane.
gb pisze:zdefiniuj co rozumiesz pod określeniem "nie do końca legalne"?
:D 8)
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Macie zdrowie chłopaki! Nie szkoda?

PS.
Dzisiaj o Lechu Wałęsie wypowiedział się Patryk Jaki, facet oddelegowany na funkcję wiceministra sprawiedliwości. Jak to Jaki, zrobił to pryncypialnie, z żarem konsomolca w gorejących oczętach. No cóż, jedyne co może go tłumaczyć to może to, że miał trudne dzieciństwo. Albo brak witamin i w głowinie ubogo.

Czasami to mi żal Jarosława Kaczyńskiego - w końcu to facet inteligentny i z dobrego domu a musi z braku lepszych z takimi typkami pracować.

Cokolwiek jest w tych teczkach, to skoro Patryczej w nie wierzy to dla mnie argument aby wierzyć Lechowi.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

mefistofeles pisze: Wytłumaczę na przykąłdzie. Basia pisała tu kiedyś, że osiągnieciem IIIRP jest to, że jej synowie mogą pojechać do Norwegii i tam pracować. NAtomiast moje pokolenie coraz częsciej widzi to tak, że dramatem jest, że nie można godnej pracy znaleźć tutaj i trzeba jej szukać po świecie.
Sama kiedy byłam w wieku moich synów - to jest w początku lat 80 miałam pracę zapewnioną, ale zarobki (jako informatyk) bardzo marne i była to praca bez żadnych perspektyw rozwoju.
Przełom nastąpił w roku 1989, ja akurat z niego nie specjalnie skorzystałam, bo wtedy miałam do roboty rzeczy ważniejsze - właśnie wychowanie dzieci, ale znam wiele osób ze swojego "informatycznego" podwórka, którzy właśnie w tych latach założyli a potem rozwinęli własne firmy. Ten początek lat 90 to był świetny czas dla ludzi przedsiębiorczych.

Oczywiście nie zawsze i nie wszystko szło jak po maśle, miałam nawet dobrego znajomego, który po upadku firmy popełnił samobójstwo.
Ale nadal uważam że jeżeli ktoś jest rzeczywiście dobry w tym co robi i praca jest jego pasją to tak zwany "rynek" to doceni. Z moich bliskich znajomych w wieku od 25 do 35 lat każdy po jakimś czasie i po pewnych perturbacjach znajduję dobrą i satysfakcjonującą go pracę. Oczywiście to są ludzie wykształceni i z pasją. Niektórzy pracują za granicą kilka lat, potem tu wracają z nowym doświadczeniem i zakładają firmy tutaj.

A udogodnienia widzę nie tyle w tym, że w Norwegii można pracować, ale że można tanio podróżować po całym świecie. Ja mogłam o tym tylko marzyć.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Basia Z. pisze: A udogodnienia widzę nie tyle w tym, że w Norwegii można pracować, ale że można tanio podróżować po całym świecie. Ja mogłam o tym tylko marzyć.
No to jest oczywiste.
Janek pisze: Czasami to mi żal Jarosława Kaczyńskiego - w końcu to facet inteligentny i z dobrego domu a musi z braku lepszych z takimi typkami pracować.
To jest dramat. Ale jesli ma łeb to na koniec ich wydyma i wezmie kogoś z zewnątrz. Dziś plotkują, że może Morawiecki jr wezmie kiedys schede po Jarosławie.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

mefistofeles pisze:jesli ma łeb to na koniec...

A swoją drogą... warto by wiedzieć, jak on widzi swój koniec?
W krypcie pod Wieżą...?
A może jednak w krypcie św. Leonarda...?
mefistofeles pisze:...ich wydyma i wezmie kogoś z zewnątrz
Skąd weźmie...? Jeśli z zewnątrz, to bodaj wyłącznie stamtąd gdzie... stało ZOMO?
Sam osobiście stworzył kołtuński obraz sprowadzonej do wrzaskliwej agitki rzeczywistości, gdzie albo my, albo... wrogowie, a od tamtego czasu już tylko to umacnia.
Można być zwolennikiem jednych lub drugich i wytaczać najprzeróżniejsze działa dla obrony swych, a zdruzgotania przeciwnych poglądów, ale trudno nie zauważyć, że spór polityczny powstał dużo wcześniej(*), ale ta znamienna, wypowiedziana pod stocznią teza ostatecznie podzieliła praktycznie wszystkich Polaków na dwa nieprzejednanie wrogie sobie obozy.

(*) - widoczny dla zwykłych obywateli początek całego sporu może nie tyle politycznego, ale odtąd personalnego, wręcz osobistego, otwarcie zapiekłego, to słuszne wykopanie obydwu bliźniaków z kancelarii prezydenckiej.
mefistofeles pisze:Dziś plotkują...
mefistofeles pisze:...gdzieś słyszałem...
mefistofeles pisze:...ponoć...
mefistofeles pisze:...na mieście mówią...
mefistofeles pisze:...przeczytałem...
Toć to czysty, znany tu nam dobrze lucyferyzm zwany dość powszechnie... trollowaniem.
Jeśli jakiś sens ma wymiana poglądów, to raczej... własnych.
Ostatnio zmieniony wt 01 mar, 2016 przez Zygmunt Skibicki, łącznie zmieniany 2 razy.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Zygmunt Skibicki pisze: Skąd weźmie...? Jeśli z zewnątrz, to bodaj wyłącznie stamtąd gdzie... stało ZOMO?
Jest wiele osób, które nie są zaanaażowane w obecny konflikt Tutsi z Hutu
Zygmunt Skibicki pisze:Toć to czysty, znany tu nam lucyferyzm zwany dość powszechnie... trollowaniem.
Info o Morawieckim słysząłem dziś w Trójce w przeglądzie prasy.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

mefistofeles pisze:słysząłem dziś w Trójce w przeglądzie prasy.
"Wiesz co... wywal tę książkę!"
mefistofeles pisze:Jest wiele osób, które nie są zaanaażowane w obecny konflikt Tutsi z Hutu
Pewnie są, ale stoją z obydwu stron przejazdu za opuszczonymi szlabanami i z coraz większym strachem obserwują dwa mijające się z hukiem... pociągi. Do żadnego nikt z nich w tej sytuacji nie wsiądzie, a najbliższa stacja w którąkolwiek stronę, zważywszy szybkości... nie wiedzieć jak, ale na pewno daleko! No i trzeba by się zdecydować, w którą z dwóch stron iść? Wszak tory magistral kolejowych skrzyżowań nie mają, a jedynie rozjazdy i to też tylko przy stacjach...
Ostatnio zmieniony wt 01 mar, 2016 przez Zygmunt Skibicki, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Zygmunt Skibicki pisze:Wszak tory kolejowe skrzyżowań nie mają...
Mozna przestawić zwrotnicę. Cow iećej - moze to zrobić tylko ktos z zewnątrz
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

mefistofeles pisze:Mozna przestawić zwrotnicę. Cow iećej - moze to zrobić tylko ktos z zewnątrz
A bywało, bywało...
Tyle że wtedy nasze rodzime "pociągi" bardzo zwalniaiły.
Już to pisałem:
Zygmunt Skibicki pisze: - w drugiej połowie wieku XVIII-go,
- w drugiej ćwierci wieku XX-go.
To Ci się marzy?
Mam nadzieję, że jest takich garstka bez znaczenia.

P.S.: A jeśli liczysz na to, że wewnątrz kraju można liczyć taka "siłę zewnętrzną", to radzę na poważnie zająć się lekturą ustawy o partiach politycznych. Jest już... pozamiatane i bez kolejnej krwawej rewolucji w kraju można co najwyżej podśpiewywać i to wyłącznie pod nosem "Czarną sukienkę"... o ile wiesz, co to była za pieśń?
Jedyna dobra wiadomość na obecne realia, to: za... najdalej trzy lata będą kolejne wybory, do których tym razem pójdzie bardzo dużo tych, którym w zeszłym roku... "się nie chciało", co daj Boże. Amen.
Mundek
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Ja osobiście znam sporo ludzi w różnym wieku, właśnie przedsiębiorczych, takim którym się udało - mają swoje biznesy, ciężko pracują w Polsce i za granicą, mają swoje osiągnięcia.
Oni się absolutnie nie mieszają w politykę, bo uważają ją za coś niemiłego, aby nie powiedzieć obrzydliwego. Zresztą nie mają ani powodów ani chęci aby się w tą politykę mieszać, uważają ją za domenę nieudaczników. Ale jednocześnie swoje poglądy polityczne oczywiście mają i 90 % z nich nie cierpi PiS-u, głównie dlatego że psują gospodarkę.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Basia Z. pisze:Ale jednocześnie swoje poglądy polityczne oczywiście mają i 90 % z nich nie cierpi PiS-u, głównie dlatego że psują gospodarkę.
Szczególnie za to jak psuli ją ostatnie 8 lat :P

(MSPANC)

BTW - nie wiem czy to trwały trned bedzie, ale wpływy do budżetu sa wieksze od założonych. Czyli chyba serio wychodzi, że "wystarczy nie kraść"
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

mefistofeles pisze:
Basia Z. pisze:Ale jednocześnie swoje poglądy polityczne oczywiście mają i 90 % z nich nie cierpi PiS-u, głównie dlatego że psują gospodarkę.
Szczególnie za to jak psuli ją ostatnie 8 lat :P
Zauważ, że ja tu nawet nie wyrażam swoich poglądów tylko opisuję obserwowane zjawisko.
Tak po prostu jest. I Twoje uwagi nic nie zmienią.

Mniej szkodzi całkowite nie mieszanie się w gospodarkę (o co niektórzy ludzie mieli zarzuty w kierunku PO) niż ciągłe mieszanie.

A z mojej strony była to odpowiedź do Zygmunta czy jest jeszcze u nas "ławka rezerwowych" czyli ludzi kompetentnych i nie skompromitowanych przez własną nieudolność, którzy mogliby rządzić.
Wg mnie - jest takich osób bardzo wiele (sama znam około 10 takich ludzi, oceniam ich na znacznie bardziej kompetentnych niż obecna pani premier) ale oni mają określone poglądy polityczne i przez to mogą być traktowani jako nieobiektywni (szczególnie przez media).
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

mefistofeles pisze:wpływy do budżetu sa wieksze od założonych
I co z tego, gdy kurs złotego i nasza giełda lecą relatywnie na pysk?
W przeciwieństwie do tamtych "marnych" ośmiu lat wstecz...
Mundek
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Basia Z. pisze:Tak po prostu jest. I Twoje uwagi nic nie zmienią.
wiem, ludzie łykają politykę na zasadzie haseł i emocji i nie wgłebiają się w szczegóły. Emocje sa dobre bo za nimi mozna ukryć rzeczywistą działalnoc.
Basia Z. pisze: A z mojej strony była to odpowiedź do Zygmunta czy jest jeszcze u nas "ławka rezerwowych" czyli ludzi kompetentnych i nie skompromitowanych przez własną nieudolność, którzy mogliby rządzić.
Celowo podałem tutaj przykłąd wicepremiera Morawieckiego - jako człowika z zewnątrz, którego kompetnecje sa niepodważalne (był 10 lat prezesem BZ WBK i przetrwał 2 zmiany włascicieli). Więc trochę takich ludzi jednak jest. Problemem jest własnie zachecic ich do wesjca w politykę bo jesli będa cchieli cos zmieniać to szybko trafią na opór polityczno-urzędniczej materii mówiącej "tak ma byc i już" i "nie da się". Nieliczni się w tym odnajdą i pokonają, reszta albo się podda presji albo zrezygnuje.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Basia Z. pisze:ale oni mają określone poglądy polityczne i przez to mogą być traktowani jako nieobiektywni (szczególnie przez media).
Czyli... chcą, czy nie chcą, jeśli by chcieli wsiąść do któregoś z pociągów, to muszą udać się pieszo do najbliższej stacji. Jedno co mogą zdecydować, to wybrać, w którą stronę się udadzą? W innym wypadku pozostaną w "przeciągach" na tym cholernym "przejeździe", gdzie co chwila przelatują kolejne... pociągi.
Jest jeszcze jedno wyjście: jak już choć na chwilę zostaną podniesione te blokujące ruch "szlabany", każdy może pójść swoją drogą nie oglądając się na żadne "pociągi".
I tak właśnie tworzy się emigracja, nie tylko ta wewnętrzna.
Ludzie mają do tego normalne ludzkie prawo!
I żadnemu mądrali krzyczącemu "ratujące naród" hasełka i powiewającemu proporczykami wokół wątpliwych feretronów... nic do tego!
Mundek
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Emir Kataru zaoferował pracę obydwom panom dyrektorom z Michałowa i Janowa. Wreszcie obaj starsi panowie zaczną przyzwoicie zarabiać.
Gratulacje dla pana usiłującego pełnić funkcję ministra rolnictwa.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Janek pisze:Emir Kataru zaoferował pracę obydwom panom dyrektorom z Michałowa i Janowa.
Mnie też ucieszyła ta informacja, bo mniejsza o prztyczek w zawistny nos kurduplom, ale istotniejsze jest to, że praca obydwu dyrektorów została doceniona.
Czekam na kolejne "spektakularne" odwołania rodzimych specjalistów...
Jest ich jeszcze bardzo dużo i pracują na bardzo eksponowanych stanowiskach.
Łasych na te "stołki" też jest zapewne od cholery...

P.S.: Ciekawe, czy oraz w jaki sposób styczny do wytycznych minister rolnictwa będzie próbował uniemożliwić obydwu dyrektorom podjęcie pracy w ewidentnie konkurencyjnej firmie u emira?
Mundek
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Wracając do tematyki mediów. Przed chwilą kolega na Facebooku napisał co następuje:

"Telewizja właśnie podała, że generałowi Jaruzelskiemu grozi do ośmiu lat więzienia. ..."

Ja nie oglądałam, nie widziałam, ale koledze wierzę. Co za obiektywne medium ta telewizja !
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Basia Z. pisze:Telewizja właśnie podała, że generałowi Jaruzelskiemu grozi do ośmiu lat więzienia. ...
Ciekawe, jak będzie wyglądała ława oskarżonych?
I czy mu zaliczą już półtora roku, jak by nie było... zamknięcia?
:))
Na Kulturze właśnie leci spektakl Teatru Telewizji "Ksiądz Marek" według poematu Słowackiego. Tam są jeszcze ciekawsze kwestie!
Bez tygodniowego studiowania tekstu... daj Boże zdrowie widzom.
A przecież Słowacki Wielkim Poetą... był! I to na pewno polskim!
Też... spasowałem.
Mundek
ODPOWIEDZ