Trybunał Konstytucyjny

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Jeszcze w temacie prasy, gazet i ogłoszeń, bo akurat dziś się tego dowiedziałam (byłam w swojej byłej pracy).

Gro ogłoszeń generują samorządy, a one są zobligowane do tego aby ogłaszać się "w prasie ogólnopolskiej". Głównie chodzi o ogłoszenia o przetargach.
I zobligowane są do tego, aby zwycięzcę (np. raz do roku) też wybierać w trybie przetargowym, czyli jednym słowem kto sobie policzy mniej za ogłoszenie - ten wygrywa.

Jak konkretnie się nazwywa ten punkt ustawy o zamówieniach publicznych (bo nie jest to przetarg nieograniczony) - tego nie wiem, ale w/w ustawa takie rzeczy reguluje.

To obowiązuje samorządy, nie wiem czy obowiązuje też urzędy centralne, sądzę, że tak, bo dlaczego mają być wyjątkiem.

Nie ma wiec dowolności przy wyborze gazety do ogłoszeń.
Nie wiem jak inne samorządy,a le moje 100 tysięczne miasto generuje średnio 1-2 ogłoszenia w tygodniu w prasie ogólnopolskiej. Nie za duże, takie na 1/8 strony lub mniejsze.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Janek pisze:przez tenże Trybunał.
Ten Trybunał którego prezesem jest pan polityk Rzepliński?
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Basia Z. pisze: Nie ma wiec dowolności przy wyborze gazety do ogłoszeń.
Dzisiaj w GW ogloszenie miasta gdyni o konkursie na dyrektora biblioteki. Na CAŁĄ strone. Tego (rozmiaru) chyba ustawa nie reguluje...
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

mefistofeles pisze:Ten Trybunał którego prezesem jest pan polityk Rzepliński?
Nie bądź hipokrytą. Jak prof. Rzepliński głosował za rozszerzeniem tzw. klauzury sumienia (czyli wsparł prof. Chazana) to Ci nie przeszkadzało? Wtedy nie był politykiem?

A teraz co do meritum - zewsząd (ostatnio prof, Marek Safjan, sędzia Trybunału Europejskiego) przychodzą informacje, że jest normalną praktyką, że sędziowie Trybunałów biorą udział w REDAGOWANIU przepisów dotyczących Trybunałów, natomiast nie uczestniczą w ich procedowaniu, czyli w głosowaniach.
W ustawie czerwcowej zakwestionowano tylko JEDEN ARTYKUŁ, a właściwie jego połowę, w dodatku był to przeepis przejściowy. W tej sytuacji wieczne powtarzanie, że PO uchwaliła niekonstytucyjną ustawę jest drastycznym dezinformowaniem opinii publicznej.

Wstydź się Tomku, że się wpisujesz w tą haniebną hecę.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:Nie bądź hipokrytą. Jak prof. Rzepliński głosował za rozszerzeniem tzw. klauzury sumienia (czyli wsparł prof. Chazana) to Ci nie przeszkadzało? Wtedy nie był politykiem?
Może nie był. Teraz jest.

Ja nie zgadzam sie z pisowską diagnozą, że Trybunał jest organizacją partyjną. Nie jest, sędziowie bywają polityczni czasem, ale nie zawsze. Nie wierzę, że uwalaliby wszystkie pomysły PiSu typu 500 złotych czy wiek emerytalny. Uwazam, że PiS rzucając oskarzeniami bez pokrycia zrobił wiecej szkody niż pozytku.

Ale - uważam, że Rzepliński w toku tej awantury przekroczył pewne granice i trudno traktować go już poważnie. Udzial sędziego Rzeplińskiego w tworzeniu watpliwej ustawy (w tym rzeczonych przepisów - któe choc powstały na komisji to jednak bez sprzeciwu obecnego na sali Rzeplinskiego) kompromituje go tym bardziej.

Wiec niestety - w tej chwili Trybunał nie jest juz ciałem apolitycznym. Choc PiS sam sie troche do tego przyczynił.

Poza tym zaś - pomysł Kukiza by o ustawach zmeiniajacych TK rozstrzygałSN jest godny i chwalebny.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Ciekawe wyjaśnienie...
TK został powołany po to, aby badać zgodność ustaw z Konstytucją. Instytucję tą stworzył Jaruzelski, aby za pomocą sędziów będących na usługach PZPR wykazać legalność wprowadzenia stanu wojennego. Wykazać, że masowe aresztowania, strzelanie do Górników w KWK „Wujek”, zamordyzm i przemoc były zgodne z prawem i … w interesie obywatelskim (!).

Tym „duchem” Trybunał przesiąknięty jest po dziś dzień. Każda partia, która posiadała władzę natychmiast obsadzała TK SWOIMI sędziami, ponieważ pomagali oni władzy udowadniać legalność ustaw przez nią wprowadzanych. W czasach rządów Platformy to właśnie Trybunałowi zawdzięczamy, że kradzież naszych pieniędzy z OFE czy podwyższenie wieku emerytalnego uznano za … zgodne z naszym obywatelskim interesem . Bo według Trybunału było to zgodne z „demokratyczną” Konstytucją.

Na marginesie- konstytucja Kwaśniewskiego jest tak ogólnikowo napisana, tak fatalnie, że w zależności KTO ją interpretuje takie ma brzmienie.

Kiedy PO zorientowało się, że traci władzę to natychmiast, „rzutem na taśmę” mianowała pięciu sędziów, aby mieć kontrolę nad orzekaniem co do zgodności z konstytucją ustaw proponowanych przez PiS. Czyli – gdyby na przykład PiS chciał wprowadzić ustawę, która pozwala zamykać jumaków z niedawno rządzącej koalicji PO-PSL to Platforma posiadająca swoich sędziów w TK mogła ją odrzucić jako „niezgodną z prawem”. Niezgodną z Konstytucją. Praktycznie każdą ustawę Platforma nieposiadająca dziś władzy ale za to caly TK „pod sobą” mogła odrzucić.

Dlatego PiS robił wszystko aby uznać wybór sędziów mianowanych przez PO za nieważny. I wrzucił na ich miejsce pięciu swoich łamiąc tym samym Konstytucję tak samo jak w maju PO.

Jednak nawet gdyby PO nie zaprotestowała przeciw działaniom PiS to i tak mogłaby blokować wszystkie nowe , pisowskie ustawy. Bo i tak miałaby większość w składzie orzekającym.
Dlatego PiS chce „znowelizować” ustawę o TK tak kombinując z liczbą sędziów w składzie orzekającym, aby w razie absencji sędziów z nadania PiS orzekanie nie było możliwe. Innymi słowy – nieobecność sędziów z nadania PiS powoduje, że TK istnieje tylko teoretycznie. Jego praca zostaje absolutnie sparaliżowana. Nie ma.
To PiS posiadający większość już w Sejmie decyduje, która ustawa przejdzie a która nie. I żaden Trybunał czy inna opcja polityczna nie ma nic do gadania.

My proponujemy poprawki w Konstytucji, które spowodowałyby demokratyczny wybór sędziów TK i rozwiązanie problemu w interesie OBYWATELSKIM. Niestety, opozycja nie chce się na nie zgodzić ponieważ wciąż wierzy, ze może zachować TK dla siebie. Między Świętami a Nowym Rokiem będę jeszcze raz rozmawiał o tych naszych propozycjach z PO. Jestem już umówiony ze Schetyną. PiS podpisał się pod naszym projektem.
Bądźmy dobrej myśli. I przy okazji apel do Polaków – nie dajmy się dzielić! Nie dajmy się wykorzystywać w międzypartyjnych przepychankach!

Piosenkę „Virus sLd” dedykowałem partyjniakom i grupom interesów, którzy wykorzystując nieznajomość Polaków w zakresie ustrojowym, w tym o którym napisałem powyżej, grają na emocjach aby broń Boże nie stracić wpływu na ilość miejsca dla siebie „przy żłobie”. Nie było moją intencją występowanie przeciw porządnym Obywatelom, którzy zostali zmanipulowani przez te potężne grupy wpływów. Przez „salony” zarabiające krocie na naszych dobrych sercach, niestety przesiąkniętych ignorancją. Jeśli jednak ktoś poczuł sie urażony to SZCZERZE przepraszam. Oczywiście te przeprosiny nie dotyczą cyników, ktorzy tę ignorancję bezwzględnie wykorzystują we własnym interesie.
...nie podaję linku, zgadnijcie sami czyje.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze:..nie podaję linku, zgadnijcie sami czyje.
Kukiz15

Tylko jedno - 18 sędziów wybieranych 2/3 głosów nie zostanie nigdy wybranych - każda propozycja zostanie storpedowana.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

mefistofeles pisze:
Basia Z. pisze: Nie ma wiec dowolności przy wyborze gazety do ogłoszeń.
Dzisiaj w GW ogloszenie miasta gdyni o konkursie na dyrektora biblioteki. Na CAŁĄ strone. Tego (rozmiaru) chyba ustawa nie reguluje...
A oczywiście że nie, ale jednak samorządy oszczędzają pieniądze.

Natomiast jeżeli ogłosiliby konkurs, lub przetarg (nie wiem jak to się konkretnie nazywa) do czego są zobligowani ustawą (ale też nie wiem jak często) to wygrałby ten co weźmie najmniej za określony format ogłoszenia.

Też jest dość ostra walka o to.
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Janek pisze:czyli odesłać nowelizaację ustawy o Trybunale Konstytucyjnym do sprawdzenia przez tenże Trybunał.
Sędziowie Trybunału mają orzekać o swoim być albo nie być ? ... to niepoważne.

PS. Bądźmy twardzi i nie dajmy się zmanipulować i podzielić. Te całe KOD-y i manifestacje to o kant dupy potłuc. Mam pytanie, czy ktoś odczuwa, że po 25 października żyje w niedemokratycznym kraju? i w jaki sposób. Co jest nie tak w jego życiu w porównaniu z przed wyborami ? Ja rozumiem rozczarowanie i frustrację z przegranej PO, ale żeby skłócać naród ? ... toż to nawet PiS , który był ponoć postrzegany jako ten co próbuje skłócić, nie doprowadził do takiego stanu niezgody w narodzie. Man wrażenie, że politycy i artyści próbują załatwić swoje interesy na publicznym forum kosztem zgody narodowej. Do roboty by się wzięli, nie pier.dolili farmazony...jedni i drudzy. Nie za to im płacą.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Basia Z. pisze: Natomiast jeżeli ogłosiliby konkurs, lub przetarg (nie wiem jak to się konkretnie nazywa) do czego są zobligowani ustawą (ale też nie wiem jak często) to wygrałby ten co weźmie najmniej za określony format ogłoszenia.
Dlatego jednak najwyzszy czas to zlikwidować i ogłoszenia umieszczać na BIPie urzędu o odpowiednim stopniu (czyli jesli np zasieg gazety miał być ogolnopolski - niech to bedzie BIP MSWiA, jesli wojewódzki - BIP Urzędu Wojewódzkiego lub marszałkwoekigo etc.)

Bo korumpowanie prasy przez władzę to bardzo zła rzecz. I niestety wystepuje na wszysktich stopniach władzy - chyba najbardziej obrzydliwe formy ma na szczeblu gminnym.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

mefistofeles pisze: Bo korumpowanie prasy przez władzę to bardzo zła rzecz. I niestety wystepuje na wszysktich stopniach władzy - chyba najbardziej obrzydliwe formy ma na szczeblu gminnym.
Ale to akurat nie dotyczy ogłoszeń, bo ogłoszenia muszą być zamieszczane w prasie ogólnopolskiej.

Natomiast są gazety w całości finansowane przez samorząd - i trudno się wtedy dziwić, że piszą to co chce burmistrz.
Nie wiem dlaczego to nazywasz "obrzydliwe" - to jest normalne (ale pod warunkiem że jest jawne i wiadomo, że tą dla przykładu gazetę finansuje burmistrz).

Na szczęście mamy internet.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Basia Z. pisze:Nie wiem dlaczego to nazywasz "obrzydliwe" - to jest normalne (ale pod warunkiem że jest jawne i wiadomo, że tą dla przykładu gazetę finansuje burmistrz).
Obrzydliwe są kontakty miedzy władzą a dziennikarzami skutkujące np komplentie niuczciwym relacjonowaniem lokalnych sporów politycznych, a często niszczeniem zwykłych ludzi. Czasem powiązania są rodzaju "żona pana redaktora pracuje w urzedzie", czasem w grę wchodzą jakies biznesy, a czasem po prostu chec brylowania na bankietach, tak czy owak - skutki są obrzydliwe.
W zeszłym roku miałem okazji przy okazji udziału w konferencji prasowej przed pewną imprezą widziec jak dziennikarze loklanych mediów kłaniali się prezydentowi miasta prawie że szorując włosami posadzkę i wazelinując tak, że mało się nie wywróciłem. Od tego czasu gardzę dziennikarzami gdziekolwiek jestem ;)
Ostatnio zmieniony wt 22 gru, 2015 przez mefistofeles, łącznie zmieniany 1 raz.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Uchwalili.. Piłsudski pilnie potrzebny.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:Piłsudski pilnie potrzebny.
Akurat Piłsudski niespecjlanie szanował demokrację i instytucje ;)
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:
Janek pisze:Piłsudski pilnie potrzebny.
Akurat Piłsudski niespecjlanie szanował demokrację i instytucje ;)
Ale potrafił rozgonić. Teraz też ktoś musi.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

No to konkrety - jade za TVN24, nie chce mi sie wczytywac w cały tekst w tej chwili:

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju, ... 05298.html
1. Pełny skład TK będzie większy. Inne będą też zasady głosowania przy wydawaniu orzeczeń Według przyjętych przez Sejm zmian, Trybunał Konstytucyjny co do zasady będzie orzekać w pełnym składzie, liczącym co najmniej 13 na 15 sędziów (dziś jest to co najmniej 9 na 15). W składzie 7 sędziów będą zaś badane skargi konstytucyjne, pytania prawne sądów oraz sprawy zgodności ustaw z umowami międzynarodowymi, których ratyfikacja wymagała zgody ustawy. Orzeczenia pełnego składu mają też zapadać większością 2/3 głosów, a nie - jak dziś - zwykłą. (http://www.tvn24.pl)
Podoba mi sie ta zmiana. Jesli cos ma być zgodne lub niezgodne to oczekiwałbym jednak czegos w rodzaju jednomyslnosci stwierdzajacej to.
2. Trybunał sam nie wygasi mandatu sędziego TK (http://www.tvn24.pl)

Przyjęto, że Zgromadzenie Ogólne TK nie będzie już stwierdzać wygaśnięcia mandatu sędziego (jak dziś), lecz będzie przygotowywać dla Sejmu wniosek o złożenie mandatu "w szczególnie rażących przypadkach". (http://www.tvn24.pl)
Zmiana raczej kosmetyczna, ale raczej utrudnia odwołanie zamiast je ułatwiać
3. Prezydent będzie mógł wszcząć "dyscyplinarkę" wobec sędziego Postępowanie dyscyplinarne wobec sędziego TK można będzie wszczynać także na wniosek prezydenta lub ministra sprawiedliwości (dziś nie mają takiego prawa), nie tylko na wniosek Zgromadzenia Ogólnego TK. (http://www.tvn24.pl)
Też OK
4. Nowi sędziowie TK ślubowanie będą składać - jak dziś - przed prezydentem. W pierwotnym przedłożeniu przygotowanym przez PiS zakładano ślubowanie przed marszałkiem Sejmu. Wnioskodawcy wycofali się z tego pomysłu. (http://www.tvn24.pl)
bez zmian
5. Rozpatrywanie spraw - według kolejności wpływu Terminy rozpatrywania wniosków wyznaczane będą w TK według kolejności wpływu. W postępowaniu wszczętym a niezakończonym przed wejściem w życie noweli rozprawa nie może odbyć się wcześniej niż po 45 dniach od doręczenia uczestnikom zawiadomienia o jej terminie, a w sprawie, w której orzeka pełny skład - po 3 miesiącach. Co do zasady rozprawa w TK nie mogłaby się odbyć wcześniej niż po 3 miesiącach od doręczenia uczestnikom postępowania zawiadomienia o jej terminie, a w pełnym składzie - po 6 miesiącach. Prezes TK mógłby skrócić te terminy o połowę m.in. w przypadku skargi czy pytania prawnego odnoszących się do bezpośredniego naruszenia wolności, praw i obowiązków człowieka i obywatela.
Z jednej strony - uniemozliwia to chowanie do szuflady wniosków, z drugiej - uniemozliwai pilne procedowanie nad istotną ustawą. JAko, że jestem zwolennikiem długiego vacatio legis to pomysł dobry z zastrzezeniem.
6. Siedziba bez zmian - Warszawa W ustawie pozostawiono zapis, że siedzibą TK jest Warszawa, choć w pierwotnym projekcie wykreślono ten przepis, otwierając tym samym drogę do poszukiwań nowej siedziby. Posłowie PiS w trakcie debaty nad projektem nowelizacji tłumaczyli, że to był "test" dla posłów opozycji, co sądzą o pozostałych miastach Polski. (http://www.tvn24.pl)
Skoro to był test to po co było zaczynać? Pisizm jakiego nie lubię
7. Nowelizacja wejdzie w życie z dniem ogłoszenia w Dzienniku Ustaw Nie przewidziano żadnego okresu vacatio legis. (http://www.tvn24.pl)
I tu jest PiS pogrzebany. Ale w obecnej sytuacji TK uwaliłby tę ustawę ekspresowo nie patrząc nawet czy jest zgodna czy nie.

Tak czy owak - wiele hałasu o nic.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:Tak czy owak - wiele hałasu o nic.
Wcale nie, pokazali, że są w stanie uchwalić wszystko co tylko zechcą. A mogą zachcieć bardzo wiele. Np. infiltrację internetu, w tym kontrolę wszystkich maili. Znacjonalizowanie tego lub owego. A nawet sprowadzając rzecz do absurdu - zakazać piłki nożnej. Bo mogą wszystko. Np. przymusowe złomowanie samochodów osobowych starszych niż 15 lat
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Cenzure internetu mamy od ustawy hazardowej, inwigilacja zajmuja sie zas Amerykanie. Polecam TOR jak boisz sie tego.

Co zas do przeglosowywania to licze na zaoranie telewizyjnego domu publicznego.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Podziwiqm talent Ziemkiewicza do ujmowqnia tego co sqm mysle o wielu sprawach w felietonowe ramy:

http://m.interia.pl/fakty/news,nId,1944100

PS pisząc wczoraj o polityku Rzeplinskim nie wiedzialem, ze zostal obdarowany kradzioną Nagrodą Kisiela wlasnie w kategorii polityk
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

To się nazywa hujwejbinizm (by nie użyć słowa bolszewizm).

Prościej - zasada Kalego
Jestem gorszego sortu...
ODPOWIEDZ