Wypadki górskie i lotnicze

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Janek pisze:@Krzymul! Co o tym mówi się na wsi, tj. chciałem powiedzieć, w Lublinie?
Na wsi przestano knuć teorie spiskowe, czas wziąć się za roślinki, ostatnio nie najlepiej się dzieje, Putin wysłał dywizjon chrabąszczy, które wpierdzielają uprawy, a i stonka amerykańska radzi sobie na polach całkiem nieźle, nie wspomnę o zmowie władz rosyjskich z wulkanologometeorologami, którzy to na biedny kraj między Odrą i Bugiem sprowadzili serie nieszczęść w postaci zadymy i powodzi. W maglu mówi się, że Rosjanie doskonale są zorientowani w sytuacji gospodarczej w Polsce, gdyż gdzieś na Pomorzu, prawdopodobne, a raczej pewne, że w Koszalinie, mają swojego agenta, który w porozumieniu że stacją kosmiczną oraz obcymi z planety Melmac z ich przywódcą Alfem, steruje nieszczęściami spadającymi na ten biedny kraj.
Ponoć kolejnym psikusem jaki nam spłatają obcy, będzie wybór na prezydenta niejakiego Bronisława Komorowskiego dalej hrabią zwanego, w stu procentach popieranego przez siły nieczyste, które zadomowiły się tu i na wrogiej nam planecie Melmac.
Jedyny ratunek i nadzieja na wybór odpowiedniego kandydata, jakim wg światłej części ziemian jest Jarosław Kaczyński w synu Sary Connor niejakim Johnie Connor, który niestety chroniony jest przez niedoskonały model Terminatora jakim jest gubernator stanu Kalifornia, niejaki Arnold Schwarzenegger, a kręgach androidów zwany Arnim.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Wg. ostatnich badań medioznawców osoby zabierające głos w kwestii katastrofy smoleńskiej można podzielić na dwie grupy:
- tych co coś wiedzą, wg. ich własnego mniemania, ale nie mówią lub mało mówią (np. płk. Klich),
- tych co nic nie wiedzą i ich wiedza lotnicza bierze się z tego, że raz lub kilka razy gdzieś tam polecieli rejsowym samolotem, ale wg. ich mniemania wiedzą już wszystko - ci mówią bardzo dużo, często operując pojęciami, o których nie mają zielonego pojęcia, w sumie zbędnie, bo całkowicie wystarczyłoby powiedzieć - ten skurwysyn Putin do spółki z Tuskiem.

W tej sytuacji przestałem oglądać dzienniki telewizyjne i inne pseudo mądre audycje publicystyczne i skupiłem się tylko i wyłącznie na serialach typu M jak miłośc czy Barwy szczęścia. Coś w końcu trzeba od czasu do czasu obejrzeć.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Janek pisze:można podzielić na dwie grupy
a gdzie grupa - "ci, kórych wiedza bierze się z tego, że raz polecieli rejsowym samolotem, ale zabierają głos, bo przeciez wiedza, że Kaczyński krzyknłą do niedouczonych pilotów <<ląduj dziadu>> " ?
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
krzymul

Są jeszcze:
1. Ci którzy mają wiedzę przeogromną, na temat tego, że nic nie wiedzą
2. Ci którzy wiedzą, że wszystko wiedzą, a w rzeczywistości nic nie wiedza.
3. Ci którzy wiedzą, ale nie powiedzą w myśl zasady "wiem, ale nie powiem"
4. No i "Tych Upierdliwych Skubańców Którzy Kręcą", w skrócie TUSKK
5. Aha i jeszcze ci co uważają, że "PO Upadku Tupolewa Inaczej Nawijać", w skrócie PUTIN ;)
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
ketivv

Post autor: ketivv »

Janek pisze:Coś w końcu trzeba od czasu do czasu obejrzeć.
programy przyrodnicze ;-)
Awatar użytkownika
Janek

http://www.polityka.pl/kraj/rozmowy/150 ... klich.read

http://www.polityka.pl/kraj/rozmowy/150 ... mpaign=rss

I tak powoli wychodzi dość banalna prawda o przyczynach katastrofy.
Inna sprawa, że nie pasuje ona całej politycznej scenie. Bo jedni byliby zachwyceni gdyby się okazało, że to Lech Kaczyński przystawił pilotowi piistolet do pleców i kazał lądować, innym natomiast pasowałyby jakieś tajemnicze rosyjskie promienie XYZ działające na stery samolotu wbrew woli pilota i doprowadzające do katastrofy. Gdyby tak jeszcze udało się udowodnić, że połowa pasażerów samolotu z prezydentem na czele przeżyła i została wykończona seriami z kałaszy facetów z KGB to byłoby już szczęście zupełne.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Nie ma zgody na upublicznienie zapisków z czarnych skrzynek?
http://wiadomosci.onet.pl/2178238,11,ni ... ,item.html
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Spoko, daje 3 dni na pełen zapis stenogramów w prasie :)
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Spokojnie. To tylko gra pozorów. Formalnie konwencja chicagowska zabrania i Rosjanie nie mogli inaczej zrobić. Ale jest furtka - można ogłosić gdy służy to zapobieżeniu takich wypadków w przyszłości. Bezwzględny zakaz mają informację o czyimś nagannym zachowaniu, nie mającym jednak wpływu na nastąpienie katastrofy.
Co do trzech dni - nie byłbym takim optymistą = obstawiam conajmniej tydzień.
Aha - jeszcze jedno - zapis rozmów to tylko niewielki fragment materiału zapisanego w czarnych skrzynkach, gros danych to informacje o parametrach lotu, która to wiedza jest zupełnie nieczytelna dla przeciętnego czytelnika.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:Formalnie konwencja chicagowska zabrania i Rosjanie nie mogli inaczej zrobić
Formalnie konwencja chicagowska nie ma tu nic do gadania.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
lars

Post autor: lars »

Janek pisze:gros danych to informacje o parametrach lotu, która to wiedza jest zupełnie nieczytelna dla przeciętnego czytelnika.
Surowe dane pewnie są dla większości nieczytelne, ale po to są eksperci żeby je móc skompilować do prostszej dla czytelnika formy.
Awatar użytkownika
krzymul

lars pisze:ale po to są eksperci żeby je móc skompilować do prostszej dla czytelnika formy.
Publika domaga się oryginału, a nie przerobionych machlojek. I tak źle i tak niedobrze....
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
janek754

Post autor: janek754 »

mefistofeles pisze:Formalnie konwencja chicagowska nie ma tu nic do gadania.
Jest jeszcze umowa między Polską a Rosją z 7 lipca 1993, której 11 art. zakłada, wspólne postępowanie wyjaśniające w przypadku wypadków samolotów wojskowych, niestety w tej umowie, brak jest jakichkolwiek procedur i regulacji prawnych, dlatego też skorzystano z procedur Konwencji Chicagowskiej, jako jedynych dających możliwość sprawnego i rzetelnego wyjaśnienia przyczyn katastrofy prezydenckiego tupolewa.

Pozdrawiam
Jan
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:Formalnie konwencja chicagowska nie ma tu nic do gadania.
Spece z prawa międynarodowego są innego zdania (np prawnik, p. Schramm z kancelariii prawnej w tym się specjalizującej, wypowiadający się w TVN24.

PS.
Tomku, nie żebym się przypieprza, ale Twoje jednoznaczne stwierdzenia w materii raczej Ci nie znanej (jestem ciekaw ile osób w Polsce zna treść tej konwencji chicahoskiej - dałbym głowę, że jest to < 100 osób) są nieco denerwujące.

PS2.
Radzę przeczytać wypowiedzi dyskutantów pod tymi informacjami (np. tą, która podała Szarotka) - to absolutna żenada - chyba jesteśmy narodem idiotów. Jedyna informacja, w którą polski idiota byłby skłonny uwierzyć to chyba tylko takie słowa kontrolera lotów - "spadajcie skurwesyny, Tusk z Putinem skazali was na śmierć".
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:pece z prawa międynarodowego są innego zdania (np prawnik, p. Schramm z kancelariii prawnej w tym się specjalizującej, wypowiadający się w TVN24.
Konwencja jasno zaznacza, że nie stosuje się do statków państwowych (czyli wojskowych, policyjnych, ratowniczych etc.)
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
ketivv

Post autor: ketivv »

mefistofeles pisze:Konwencja jasno zaznacza, że nie stosuje się do statków państwowych (czyli wojskowych, policyjnych, ratowniczych etc.)
podobno dlatego zdecydowana się na konwencje chicagowską gdyż bardzo szczegółowo reguluje współpracę 2 lub więcej ekip przy prowadzeniu prac wyjaśniających
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:że nie stosuje się do statków państwowych (czyli wojskowych, policyjnych, ratowniczych etc.)
Bo takiej w ogóle nie ma, a jakoś trzeba było problem załatwić. Kto się spodziewa, że Federacja Rosyjska (podobnie jak i Stany Zjednoczone i jeszcze parę innych państw, choćby Chiny czy Indie) zgodziłyby się aby prokuratorzy wojskowi z innego państwa, działaliby służbowo na jej terytorium, ten nie stąpa twardo nogami po ziemi. Anglicy coś takiego nazywają - wishful thinghing
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:Kto się spodziewa, że Federacja Rosyjska (podobnie jak i Stany Zjednoczone i jeszcze parę innych państw, choćby Chiny czy Indie) zgodziłyby się aby prokuratorzy wojskowi z innego państwa, działaliby służbowo na jej terytorium, ten nie stąpa twardo nogami po ziemi.
Ale dlaczego, przecież nie maja nic do ukrycia, tyle padło słów o wzajemnym zrozumieniu, przyjaźni etc. Sam widziałem jak Putin poklepał Tuska po plecach...

chyba, że uznamy, że to wszystko lipa.
Grzegorz Braun
janek754

Post autor: janek754 »

mefistofeles pisze:Ale dlaczego, przecież nie maja nic do ukrycia
choć by datego, że
janek754 pisze:Jest jeszcze umowa między Polską a Rosją z 7 lipca 1993, której 11 art. zakłada, wspólne postępowanie wyjaśniające w przypadku wypadków samolotów wojskowych
P.S.
Nie zauważyłeś mojego posta, czy zignorowałeś ponieważ nie pasuje do ogólnej teorii spisku ?

Pozdrawiam
Jan
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Zauważyłem, ale wydaje mi się, że takie katastrofy wymagją szczególnej delikatności i otwartości przy badaniach, by uniknąc posądzenia o ukrywanie dowodów.
Grzegorz Braun
ODPOWIEDZ