Buty,buty......

Buty, odzież, plecaki, śpiwory, akcesoria i sprzęt górski...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hania

Post autor: Hania »

carlos pisze:co myślicie o firmie hi-tec, warto zainwestowac w buty tej firmy?
To były<w sumie nadal są> pierwsze buty,jakie sobie sprawiłam na okoliczność gór.Mam je juz chyba z 8 lat i oprócz tego,że po tych ładnych paru latach rozczłapały się do tego stopnia,że troszku mi są za luźne i zaczeły nieco przemakac to większych zniszczeń nie zaobserwowałam.Ale po takim czasie to juz mają prawo się powoli rozkładać...Na początku sprawowały się bez żadnych zastrzeżeń :think:
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

bartek_TG pisze:czy do tych butow raki przyczepie czy beda jakies problemy ??
Przyczepisz i po Tatrach raczej sobie normalnie pochodzisz,chociaż miękka podeszwa jest trochę kłopotliwa,skutkiem czego mogą ci pęknąć lub się wypinać przez skok na oczku regulującym...ale i na to jest sposób...no i jak wspomniał Meffi...o lodach raczej zapomnij

...a tak przy okazji to...WITAJ NA FORUM :)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

ale jednak zadbaj, by podeszwa miała ten żółty znaczek Vibram.

Uwierz praktykom - nieopłaca się kupować butów poniżej 400 złotych - będziesz musiał je po sezonie zmienić.
bartek_TG

Post autor: bartek_TG »

ja rowniez wszystkich WITAM :) no a co do butow to niestety nic powyzej 320zl nie dam rady przeskoczyc, po lodzie sie nie wspinam, a w inne gory niz polskie sie przez najblizsze (chyba) 10 lat nie wybieram.

I zastanawiam sie jeszcze czy sobie butow z gore nie odpuscic i kupic ... a juz sam nie wiem, gubie sie w tym jutro sie okarze co kupie, na pewno sie pochwale :)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

z ta ceną masz o tyle problem, że jesteś blisko granicy od której można kupić porządne buty, ale poniżej jest (prawie) sama tandeta. Moje buty za 300 PLN starczyły na 4 wyjazdy - rozpadły się przy zejściu z Przełęczy pod Chłopkiem.
bartek_TG pisze: I zastanawiam sie jeszcze czy sobie butow z gore nie odpuscic
Na membranę nie patrz - moze być nawet badziew-tex, nie jest ona istotna, ważniejsza jest podeszwa - Vibram musi być.
bartek_TG

a sa jakies rodzaje twardosci tego Vibramu?? bo te F7 co mierzylem byly strasznie nie wygodne i glownie przez podeszwe, prowadzic samochodu w tych butach sobie nie wyobrazam
Awatar użytkownika
Szarotka

bartek_TG pisze:a sa jakies rodzaje twardosci tego Vibramu??
kiedyś fajnego linka podał Alien http://www.vibramrepair.com/en/prodotti ... inaBarra=5
bartek_TG pisze:prowadzic samochodu w tych butach sobie nie wyobrazam
jak coś jest do wszystkiego,to jest do niczego ;)
AdiK

Post autor: AdiK »

z wypowiedzi:
bartek_TG pisze:a tak to caly czas wszedzie, w gorach jestem tylko kilka razy w roku ale konkretnie, a tak to co week wybieram sie w rozne trasy
bartek_TG pisze:prowadzic samochodu w tych butach sobie nie wyobrazam
wnioskuję, że kolega szuka obuwia bardziej turystycznego (do wypadów za miasto) niż typowo górskiego, więc chyba nie ma sensu polecać od razu butów za 5 stówek... :? :think:

wnioskuję, że kolega szuka obuwia bardziej turystycznego (do wypadów za miasto) niż typowo górskiego, więc chyba nie ma sensu polecać od razu butów za 5 stówek...
wlasnie o to mi chodzi :)
Awatar użytkownika
tomtom

Post autor: tomtom »

ło matko boska, co ja poradze ze na ten przyklad niskie treki garmonta z podeszwa nadajaca sie od biedy na asfalt (pardon, afroamerykanin) i do prowadzenia fury kosztuja 450, jak sie przejdzie po bagnie to mu gora sie naleje i nawet stuptuty nie pomoga? Ludzi biednych nie stac na gowniany sprzet tak wspanialych firm jak campus, f7 czy podobne.
Awatar użytkownika
tomtom

Post autor: tomtom »

Utuvienyes! (notabene zagadka - po jakiemu to ?)

http://sherpa.pl/product_info.php/cPath ... cts_id/722
Awatar użytkownika
Szarotka

tomtom pisze:Utuvienyes! -po jakiemu to?
Zastanawiała mnie Twa łagodność ostatnimi czasy ale oto i rozwiązanie 8)
bartek_TG

jednak butow trekingowych nie kupilem, jednak poczekam az sie zaczna wakacje (cos zarobie) i nie bede zalowac, a narazie kupilem buty Salomon Manjaro .
http://img86.imageshack.us/img86/3904/obraz0047hd.jpg
http://img95.imageshack.us/img95/4990/obraz0057tb1.jpg

w kazdym razie sa ladne, wygodne ( do moich celow ) no i nie zaplacilem za nie duzo bo to byl ostatni model (tylko jeden kolor i rozmiar) i zamiast 299zl zaplacilem 199zl. mysle ze mi posluza i nie rozpadna sie na chodzniku. maja Ortholife to chyba dobrze i podeszweContragrip :)
A tak ja wczesniej pisalem jak zarobie w wakacej to cos kupie bo wybieram sie w gory jak zwykle we wrzesniu, a teraz na dlugi week pochodze w tych lub w starych Aktivach z Makro ( tez bywalo sie w nich tu i tam, nawet zima na Swinicy :D
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

bartek_TG pisze:ub w starych Aktivach z Makro

heh -chyba wiem o jakich mówisz - tez takie miałem i kupe gór Polski kiedyś w nich zlazłem :)

Ba - do dzisiaj leżą w szafie i bywa, że je zakłądam - ale tylko w mieście.
carlos

Post autor: carlos »

jak dobrać rozmiarowo buty do trekkingu? lekko większe czy może akurat? dzięki za rade
Awatar użytkownika
Szarotka

carlos pisze:jak dobrać rozmiarowo buty do trekkingu?
letniego,czy całorocznego?
Generalnie za duże buty mogą ocierać Ci piętę. Noga lubi trochę puchnąć po dłuższym marszu (zaleca się mierzenie butów w sklepie po południu,nie rano). Myślę,że powinieneś dobrać coś na grubszą skarpetę :think:
AdiK

Post autor: AdiK »

Iwona pisze:Myślę,że powinieneś dobrać coś na grubszą skarpetę
i nie zapomnij do przymiarki wziąść taką skarpetę ze sobą
ana

Post autor: ana »

Miłe Panie, w jakich sandałach zdarza się Wam wędrować i drugie pytanie, w którym stolicowym sklepie jest największy wybór sandałów - damskich rzecz jasna?
Kiedyś w Zakopcu były fajne damskie Invicta...
:)
Tomko

Post autor: Tomko »

Ja posiadam dwie pary bucików.

Jedne mają jakieś pięć lat. Włoskie Everesty. Troszke sie wysłużyły już, ale jeszcze jako tako działają. Niestety, nie działa już system izolujący stopki od mokrego sniegu zalegajacego na bucie. Wskutek czego zakupiłem niedawno kefasy. Sprawdzają się nawet, choć daleko im do campusów, które niegdyś posiadałem i które padły podczas burzy śnieżnej w żlebie kulczyńskiego pewnego lipcowego popołudnia roku bodajże 2000.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

ana pisze:w którym stolicowym sklepie jest największy wybór sandałów
w ubieglym sezonie najwiekszy byl na Jana Pawla (Source, Teva, TNF, Karrimor), w Podrozniku (Source, Teva), w Campusie w Blue City (TNF) oraz w Kanionie na Pieknej (Teva), ale ten ostatni juz nie istnieje a w jego miejsce otarto sklep Sherpa i jakie tam sandaly beda/sa nie mam pojecia
warto tez zajrzec do sklepu Bezdroza, bo w necie jest informacja, ze tez cosik maja: http://www.bezdroza.sklep.pl/sklep/inde ... 9c53a32061
ODPOWIEDZ