Wypadki górskie i lotnicze

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
janek754

Post autor: janek754 »

andy67 pisze:Dla inteligentnych to zbiór banałów.
Prawda, jednak wystarczy poczytać komentarze na onecie aby uzmysłowić sobie że "inteligentni" to wymierający gatunek :)

Pozdrawiam
Jan
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

janek754 pisze:
andy67 pisze:Dla inteligentnych to zbiór banałów.
Prawda, jednak wystarczy poczytać komentarze na onecie aby uzmysłowić sobie że "inteligentni" to wymierający gatunek :)
"Inteligentni" to bardzo twardy gatunek, wymierają odkąd pamiętam, a wciąż istnieją.

Komentujesz artykuły na onecie lub gdziekolwiek indziej, gdzie pisze się zupełnie anonimowo ? Bo ja nie, i sądzę że zdecydowana większość ludzi o jakiej takiej inteligencji również tego nie czyni. Ci komentujący to żadna miarodajna reprezentacja czy przekrój społeczeństwa.

Wolę podyskutować tutaj, w kameralnym gronie i z ludźmi których choć trochę znam.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Obrazek
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

Skandowanie "mówcie prawdę" to fajna broń. Każdemu można nią przypierdolić. A już Jarosławowi najprędzej - tyle że nikomu normalnemu nie chce się za tym ..... ..... ..... ..... ..... .... ....... (cenzura) ganiać. I on dobrze o tym wie. ......(cenzura) wolno więcej. 8)

"Moja prawda jest najmojsza" - święte to słowa i jakże prorocze. :D

Kto skorzystał i korzysta na Smoleńsku ? Jarosław i Antoni. I to są w myśl prawa rzymskiego pierwsi podejrzani. O ile oczywiście ktoś mówi o zamachu.

Choć każdy inteligentny człowiek doskonale wie że katastrofa była efektem naszego wspólnego słowiańskiego bałaganu. Czyli tego słynnego "jakoś to będzie". I było.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

andy67 pisze: Kto skorzystał i korzysta na Smoleńsku ? Jarosław i Antoni. I to są w myśl prawa rzymskiego pierwsi podejrzani. O ile oczywiście ktoś mówi o zamachu.
Oczywiście - Jarosław jest prezydentem RP, PiS ma pełnię władzy a Antoni Macierewicz jest szefem BBN. Chyba żyjemy w innych światach.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

mefistofeles pisze:
andy67 pisze: Kto skorzystał i korzysta na Smoleńsku ? Jarosław i Antoni. I to są w myśl prawa rzymskiego pierwsi podejrzani. O ile oczywiście ktoś mówi o zamachu.
Oczywiście - Jarosław jest prezydentem RP, PiS ma pełnię władzy a Antoni Macierewicz jest szefem BBN. Chyba żyjemy w innych światach.
Zależy od punktu odniesienia panie kolego, i proszę cię, nie udawaj głupszego niż jesteś. Gdyby nie było katastrofy, to prezydentem i tak byłby kandydat PO, tyle że już w pierwszej turze. Zaś kandydat PiS dostałby góra 20%. Zaś w tej chwili PiS byłby już rozparcelowany na kilka partyjek po 20 posłów, a o braciach K. i dzielnym Antonim z wolna byśmy zapominali.

Kaczyński i Macierewicz od dwóch lat istnieją tylko dzięki Smoleńskowi, taka prawda. Wkurza mnie to, że mamy tak żenująco słabą opozycję, bo przez to i PO może się opieprzać zamiast zapieprzać. Silna (nie tylko głosami, ale przede wszystkim ludźmi z pomysłem na Polskę) opozycja jest potrzebna, by poganiać rząd do roboty. A my mamy ze strony opozycji w kółko tylko pierniczenie o Smoleńsku.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Nie ma drugiego kraju w Europie, w którym przedmiotem walki politycznej (ta jest wszędzie) była rywalizacja dwóch ludzi - Tuska i Jarosława Kaczyńskiego. I to od siedmiu lat! Pierwsze pięć lat jeszcze jako tako, od czasu do czasu o coś chodziło. Ostatnie dwa lata to czas ewidentnie stracowny - tylko głupi spór o Smoleńsk!
No i dobra - załóżmy na roboczo, że Kaczyński ma rację - zostało niezbicie (co to znaczy niezbicie?), że to był zamach. I co wtedy? Jedynym logicznym działaniem byłoby wtedy Rosji wypowiedzieć wojnę, nic innego nie pozostaje. Świat nas poprze? W życiu! Między innymi dlatego, że wywody panów Biniendy i Nowaczyka, nawet przy najlepszych chęciach jest w stanie zrozumieć 99.9999% i to ludzi z wyższym wykształceniem, nawet technicznym. Nie mówiąc już o tym, że znalazłoby się sporo specjalistów, którzy w równie zrozumiały sposób co panowie Binienda i Nowaczyk, udowodnią, że panowie Binienda i Nowaczyk plotą bzdury.

Na całej tej "prawdzie smoleńskiej" nasz kraj ewidentnie traci i wcale tu nie chodzi o jakiś zastój w wymianie handlowej z Rosją. A kto wobec tego zyskuje? Na pewno Rosja - bo skłócona wewnętrznie Polska bardzo jej odpowiada. Dlatego Rosja będzie ciągnąć w nieskończoność swoje śledztwo prokuratorskie, bo to pozwala na przetrzymywanie tego wraku oraz skrzynek i to wcale nie dlatego, że w tym wraku lub skrzynkach coś się kryje, ale dlatego, że to jest oś sporu w Polsce, sporu na którym Rosji cholernie zależy!

Jeśli PiS i Kaczyński wygrają najbliższe wybory to powinni udać się z pielgrzymką dziekczynną do Putina, bo to on będzie ojcem chrzestnym ich sukcesu.

Ale powiedzmy, że oddano wrak i skrzynki, rząd wznawia pracę komisji Millera (pewnie już nie Millera) i załóżmy, że polscy specjaliści z Komisji Badania Wypadków Lotniczych nic podejrzanego w nich nie znajdą. Czy to coś zmieni? Ano nic, bo Kaczyński z Macierewiczem pójdą w zaparte i stwierdzą, że komisja dopuściła się oszustwa. Ok, powiedzmy, że wynajęto specjalistów zagranicznych i oni stwierdzą podobnie, że nic nie było. Czy to coś zmieni? Nic, bo Kaczyński i Macierewicz stwierdzą, że ci specjaliści zostali przekupieni przez Putina. I tak bez końca.

Taktyka PiS i Kaczyńskiego polega tylko i wyłącznie na podgrzewaniu atmosfery i wcale tu nie chodzi o udowodnienie, że zamach rzeczywiście był i to spowodowany przez Rosjan. Broń Panie Boże, bo wtedy trzeba było wypowiedzieć wojnę Rosji i to wbrew całemu światu, a aż tacy głupi to Kaczyński I Macierewicz jednak nie są.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

andy67 pisze:Kaczyński i Macierewicz od dwóch lat istnieją tylko dzięki Smoleńskowi
A Tusku dzięki pijarowi jaki mu zrobili jeżdżąc na Kaczyńskich Maciarewiczach i PiS-ie. Taka prawda.
Gdyby nie to ( mniejsze zło, wg niektórych ) to już dawno by wyleciał z obiegu.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
krzymul

Jeżeli kogoś ciekawi...
http://www.youtube.com/watch?v=HYtIP0V_BwA
Jest pięć części, szczególnie polecam od 3' 40" w części nr 5. Tam są rozbieżności między stroną polską i rosyjską w ocenie przyczyn katastrofy. Ciekawe i typowe dla ZSRR.

PS. W tej katastrofie zginęli bliscy mi ludzie. :-(
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
andy67

krzymul pisze:
andy67 pisze:Kaczyński i Macierewicz od dwóch lat istnieją tylko dzięki Smoleńskowi
A Tusku dzięki pijarowi jaki mu zrobili jeżdżąc na Kaczyńskich Maciarewiczach i PiS-ie. Taka prawda.
Gdyby nie to ( mniejsze zło, wg niektórych ) to już dawno by wyleciał z obiegu.

Nie sądzę żeby wyleciał, to raz. Jego popularność nie bierze się tylko z tego że jest odwrotnością czy przeciwwagą dla Kaczyńskiego.
A "jeżdżenie" po K. i M. nie wzięło się z sufitu, tylko z idiotycznego zachowania tychże panów. Mówiąc prosto - sami sobie ci dwaj winni. Co prawda Kaczyński na poczet wyborczej popularności próbował pokazać że jest normalny i w ogóle do rany przyłóż, ale szybko wyszło szydło z worka.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze:Tam są rozbieżności między stroną polską i rosyjską w ocenie przyczyn katastrofy.
Rozumiem. Dopóki to dotyczyło takiej lub innej oceny np. pracy kontrolerów lotu rzecz była zrosumiała - wielkie mocarstwo nie chce się przyznać, że ma typowo słowiański burdelik - Andy to wielokrotnie podkreślał. Jednakowoż gdy zaczyna się na poważnie mówić o zamachu i to na podstawie dość ogólnych przesłanek, to zaczynają się schody. Kaczyński mówi, że jak obejmie władzę to ustali "prawdę". Powiedzmy, że to się stało i na podstawie badań tych profesorów obwieszcza, że to był zamach i to bombowy (ciekawe tylko gdzie i kiedy Rosjanie zainstalowali bomby - podczas remonty w Samarze czy też w hangarze 36 pułku w Warszawie?). NO I CO DALEJ? WYPOWIADAMY WOJNĘ SAMI CZY TEŻ NAMAWIAMY INSTANCJE NATO?

Świat jest taki jaki jest - ewidentne zestrzelenie południowo-koreańskiego samolotu cywilnego przez rosyjskie myśliwce nie spowodowało żadnych skutków poza krótkotrwałą wrzawą prasową, podobnie było w przypadku tzw. "bułgarskiego śladu" w zamachu na papieża czy zamordowaniem Trockiego i nawet nie próbowano szukać radzieckiego śladu w przypadku zabójstwa Kennedy'ego. Odwrotnie - Związek Radziecki nie ruszył palcem w bucie w przypadku zamachu stanu w Chile, zachował wstrzemięźliwość w przypadku awantury kubańskiej, przeszedł do porządku dziennego nad sprzątnięciem Che Guevary. Te przykłady można mnożyć, po obydwu stronach. A wszystko to były zamachy ewidentne a nie wynikające z symulacji komputerowych.

Kaczyński prowadzi niebezpieczną grę, w której ewidentnie jest samotny. Wiele się mówi o uwielbieniu PiS dla Orbana. No i co? PiS w parlamencie europejskim tkwi e dość egzotycznej koalicji, natomiast partia Orbana nadal jest w tej samej koalicji co tuskowa PO i obaj panowie są w dość dobrej komitywie a w każdym razie w kwestii ograniczeń demokracji na Węgrzech znacznie jest głośniej na zachodzie Europy niż w Polsce. Konformizm? Tak, konformizm! Tak stary jak cywilizacja europejska.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Chciałem tylko zwrócić uwagę na zakłamanie i buńczuczność sąsiada... i to nie tylko w przypadku katastrofy z 1987 roku.
Zawsze zastanawiałem się nad obłudą innych ( ludzi ), jaki oni mają w tym cel ? ;-) jaki jest cel zakłamania i temu podobnych ekscesów.

PS. Pewnie interes własny.

Aha, i czy to są ateiści, muzułmanie, czy katolicy ? ;-) ... to tak, a propos niedawnej dyskusji w innym wątku.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

krzymul pisze:Chciałem tylko zwrócić uwagę na zakłamanie i buńczuczność sąsiada... i to nie tylko w przypadku katastrofy z 1987 roku.
Krzymul nie tylko sąsiada, praktycznie całej tzw. "klasy politycznej" na całym świecie.

Tylko w niektórych państwach - tych demokratycznych, do których i Polska się teraz zalicza istnieją instrumenty prawne aby ukrócić szczególną bezczelność i zakłamanie polityków.

Ale Rosja nigdy nie była i chyba nie będzie państwem demokratycznym.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: No i dobra - załóżmy na roboczo, że Kaczyński ma rację - zostało niezbicie (co to znaczy niezbicie?), że to był zamach. I co wtedy? Jedynym logicznym działaniem byłoby wtedy Rosji wypowiedzieć wojnę, nic innego nie pozostaje.
Nie, są inne możliwości. Zresztą - bać sie prawdy może pierdołowaty mąż, któremu mówią by pilnował zony, ale nie przywódca dużego kraju!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:Nie, są inne możliwości.
Na przykład jakie?

Jak się powie A to trzeba powiedzieć B, a jak się powie B to z kolei trzeba powiedzieć C. Nie ma innej możliwości jeśli się nie chce wyjść na idiotę.

A już właściwie powiedziano lub prawie powiedziano - był zamach.
B - trzeba powiedzieć kto go dokonał (w domyśle już wiemy - Federacja Rosyjska, bardziej "nerwowi" dopowiedzą - do spółki z polskim rządem, już to niektórzy mówią.
C- teraz jeszcze trzeba dopowiedzieć w jaki sposób te "bomby" trafiły do samolotu a co gorsza, jeszcze to udowodnić.

Świat ma to gdzieś - najlepszy dowód to frekwencja na ostatnim wysłuchaniu w Komisji Europejskiej w Brukseli - delegacja PiS i 10 przypadkowych osób, co ciekawe, ani jednego Węgra od Orbana. I nikt mi nie powie, że to wynik raportu pani Anodiny, o którym pewnie większość europosłów i urzędników unijnych nie ma zielonego pojęcia. Jedno natomiast jest pewne - świat nie lubi chłopaczków z zapałkami kręcących się w stodole pełnej słomy lub siana.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

Janek pisze: Jak się powie A to trzeba powiedzieć B, a jak się powie B to z kolei trzeba powiedzieć C. Nie ma innej możliwości jeśli się nie chce wyjść na idiotę.
A taki Kaczyński potrafi powiedzieć A, potem palnie RZ, następnie Ó, po kilku dniach odwróci kota ogonem mówiąc Ź, po czym dołoży jeszcze Ę ... i nic. Dalej uważany jest powszechnie za poważnego polityka. 8)

No tak, zapomniałem że jemu "wolno więcej" :D
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:C- teraz jeszcze trzeba dopowiedzieć w jaki sposób te "bomby" trafiły do samolotu a co gorsza, jeszcze to udowodnić.
Biorąc pod uwagę, że samolot był serwisowany przez Rosjan (nie tylko w Rosji - także w Poslce niektóre naprawy dokonywały rosyjksie ekipy) to chyba nie byłby problem?

Poza tym ewentualnego zamachu niekoniecznie musiałyby dokonać oficjalne władze FR. Tam toczy się nieustanna walka róznych sił. Więc możliwosci jest sporo. Ale musiałyby byc twarde dowody.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

„Największym błędem Polski był brak wsparcia grupy działającej w Moskwie przez rząd w Polsce (…) Premier Tusk na drugim spotkaniu powiedział mi: „Myśmy na początku zapomnieli o Smoleńsku”. Rząd skupił się na tragedii, na uroczystościach. Niektóre sprawy być może przegraliśmy, przy lepszym wsparciu ze strony rządu, moglibyśmy dostać więcej informacji”- mówi Edmund Klich gość Kontrwywiadu RMF FM.

„Nie otrzymywaliśmy dokumentów, nie nagłaśniano tego, że Rosjanie łamią załącznik trzynasty. Nie było wsparcia, były wręcz naciski, kiedy chciałem wyjechać z Moskwy, bo pozostawiony bez tłumacza, wiedziałem już, że nic nie mogę zrobić”- mówi o swojej pracy w Rosji Edmund Klich.

„Nie wiem, dlaczego milczą”- mówi o komisji Millera. „Nie wierzę w dwa wybuchy na pokładzie tupolewa, ale to powinna wykluczyć komisja Millera. To oni pracowali przez wiele miesięcy nad tym materiałem. Nie wiem, dlaczego milczą. Zwłaszcza dziś, kiedy coraz większą rolę zaczynają odgrywać teorie spiskowe”.

„Specjaliści Macierewicza mówią o wstrząsach, a wstrząsy zamienia się na wybuchy” - mówi o pracach komisji Macierewicza. W rejestratorach są zapisy wstrząsów, ale to uderzenia o drzewa a nie wybuchy”- twierdzi Klich.

„Nie sprawdzaliśmy wersji zamachu” - przyznaje gość RMF FM. „Patrząc na to, co w tej chwili się dzieje, uważam, że to powinno było zostać zbadane”- dodaje.

„Tendencja była taka, żeby pokazać, że to piloci zawinili. Od początku mojej pracy jako akredytowanego przy komisji MAK, miałem wrażenie, że ze strony polskiej jest tendencja, żeby pokazać, że to piloci są winni katastrofy. Nie wiem, czyja to była koncepcja, ale ja nie chciałem obciążania winą pilotów”- wspomina gość RMF FM.

Edmund Klich w Kontrwywiadzie RMF FM, 16 kwietnia, 2012 r.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,18011,title ... caid=1e482

Fajnie, że się obudzili. Szkoda, że dopiero teraz.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Kolejny wywiad z Edmundem Klichem, bardzo ciekawy:

http://wiadomosci.wp.pl/title,Edmund-Kl ... omosc.html
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
krzymul

U nas zawiodło szkolenie załóg,
To po co te tajemnice po stronie rosyjskiej, nieudostępnianie, mataczenie itp,
Skoro wina leży w wyszkoleniu i kompetencji:
a. polskich pilotów
b. rosyjskich kontrolerów.

Po co ta cała zadyma wokół tej katastrofy ?, nie można tak po ludzku, uczciwie ?
Nie było by wtedy bzdurnych spekulacji, domysłów... :think:
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ