Wybory

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Baw się dobrze. Do niedzieli godz. 21
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

A jeśli prezydent teoretycznego państwa jednak przegra to co wtedy zrobisz?
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Janek pisze:Baw się dobrze. Do niedzieli godz. 21
Ja tam taka pewna nie jestem.
Sama będę głosować na Komorowskiego, cała moja rodzina również.
W tym te dzieci co nie mają pracy.

Ale oni nie winią za taki a nie inny stan rzeczy Komorowskiego, a aktywnie tej pracy szukają.

Życzę mu zwycięstwa, ale wcale tego taka pewna nie jestem, trochę liczę na mobilizację tych co do urn nie poszli.

Rozumiem też że Jarosław ma te swoje 25-30 % elektoratu, który śpiewa w kościele "Ojczyznę wolną racz nam zwrócić panie", które wierzy w zamach i w teorie spiskowe itd itd.

Akurat te osoby niczym się nie przekona i trudno, tak już musi zostać.

Natomiast dziwię się tym pozostałym 25-20 procentom, że w swojej chęci głosowania "przeciwko systemowi" nie widzą tego, że pan Duda to tylko pacynka, ładna i kolorowa uśmiechnięta pacynka.

W sumie ktokolwiek wygra dla mnie osobiście nie wiele się zmieni, z Polski wyjeżdżać nie zamierzam, planów życiowych nie zmieniam. Jeżeli wygra Duda będę mieć przez jakiś czas moralnego kaca, ale nie takie rzeczy już przeżyłam. Szkoda by mi było tylko kolejnych 5 lat.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Basia Z. pisze:Ale oni nie winią za taki a nie inny stan rzeczy Komorowskiego
syndrom sztokholmski
Basia Z. pisze:a aktywnie tej pracy szukają.
w normalnym kraju, nie takim teoretycznym, praca szukałaby ich.
Basia Z. pisze: Natomiast dziwię się tym pozostałym 25-20 procentom, że w swojej chęci głosowania "przeciwko systemowi" nie widzą tego, że pan Duda to tylko pacynka, ładna i kolorowa uśmiechnięta pacynka.
Owszem, za Dudą może stoi JArosław. Może. Za Bronkiem stoi WSI i diabeł jeden wie kto jeszcze.

Basiu, czy naprawdę uważasz, że partia, której ministrowie sami mówią, że państwo polskie istnieje tylko teoretycznie, gdzie otwarcie przyznają, że mają w dupie wazne gałęzie gospodarki, gdzie dla doraźnego pognębienia opozycji prowokuje się konflikt dyplomatyczny z Rosją - powinna rządzić dalej?

Powiedz mi - tak szczerze - w czym PiS jest gorszy od obecnej władzy? Co takiego zrobi PiS czego nie już nie zrobiła obecna ekipa? Bo wiem czego robić nie będzie - nie będą kraść, przynajmniej póki żyje Jarosław KAczyński.
Grzegorz Braun
kilgor

Post autor: kilgor »

Janek pisze:Baw się dobrze.
Zamierzam. Zwłaszcza w ten weekend... Kralova hola czeka :D :D :D
Mam nadzieję, że wrócę przed 21.

A co do wyborów - nie mam złudzeń, że wygrana Dudy wiele zmieni, ważniejsze są jednak wybory parlamentarne.
Ale po publikacji ostatnich rozmów p. Bieńkowskiej z szefem CBA trzeba być naprawdę odklejonym od rzeczywistości by głosować na Komorowskiego/PO. Ten system gnije i śmierdzi.
No i pytanie pani Bieńkowskiej - jak żyć za 6 tys. zł - wpieprzając halibuta za kasę podatników... Naprawdę bezcenne :D
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

mefistofeles pisze:
Basia Z. pisze:Ale oni nie winią za taki a nie inny stan rzeczy Komorowskiego
syndrom sztokholmski
Basia Z. pisze:a aktywnie tej pracy szukają.
w normalnym kraju, nie takim teoretycznym, praca szukałaby ich.
Który konkretnie to jest "normalny kraj" bo w krajach zachodniej Europy też nie jest tak łatwo o pracę bez doświadczenia i bez wykształcenia.
O całej reszcie świata nie wspominając.
mefistofeles pisze: Owszem, za Dudą może stoi JArosław. Może. Za Bronkiem stoi WSI i diabeł jeden wie kto jeszcze.
To są tylko Twoje imaginacje. Zwłaszcza o tym diable.
mefistofeles pisze: Basiu, czy naprawdę uważasz, że partia, której ministrowie sami mówią, że państwo polskie istnieje tylko teoretycznie, gdzie otwarcie przyznają, że mają w dupie wazne gałęzie gospodarki, gdzie dla doraźnego pognębienia opozycji prowokuje się konflikt dyplomatyczny z Rosją - powinna rządzić dalej?
Nie, nie uważam, dlatego jeżeli przed wyborami parlamentarnymi znajdzie się ugrupowanie, które przedstawi sensowną alternatywę i nie będzie robić ze mnie idioty to zagłosuję na przedstawicieli tego ugrupowania.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Basia Z. pisze: Który konkretnie to jest "normalny kraj" bo w krajach zachodniej Europy też nie jest tak łatwo o pracę bez doświadczenia i bez wykształcenia.
U nas trudno nawet z wykształceniem i doświadczeniem. Jednak nie bez powodu miliony Polaków uciekło za pracą z Polski na Zachód.
Basia Z. pisze:To są tylko Twoje imaginacje. Zwłaszcza o tym diable.
Może. Ale powiązania Bronka z mafijną częścią WSI są faktem dość dobrze udokumentowanym.

I odpowiem ci czemu tyle ludzi chce głsowoać na Dudę - bo już się nie boją PiSu. Bo wiedzą, że gorzej nie będzie, najwyżej tak samo do dupy. Ale jak wybiorą Bronka - to w najlepszym razie nie zmieni się nic, w najgorszym - zachęceni społecznym poparciem pójdą na całość.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:w normalnym kraju, nie takim teoretycznym, praca szukałaby ich.
No to oznacza to, że prawwie całs Europa nie jest normalna, bo problem braku pracy dla najmłodszych roczników jest w niej powszechny, w Hiszpanii, Portugalii, Grecji sięga 50%.

I zamiast opowiadać głupot o WSI lepiej byś się, Tomku, zastanowił dlaczego tak jest? Gdyby tak wysokie bezrobocie młodzieżży byłoby tylko w jednym kraju, to możnaby nad tym przejść do porządku dziennego - nie umieją się rządzić i cześć, ich problem. Alle jak tak jest prawie w całej Europie to należy się zastanowić.

Moim zdaniem systtem kapitalistyczny znalazł się na ostrym zakręcie. Idiotyczna pogoń za zyskiem, za kumulacją kapitału dla samego kapitału, która zaowocowała ruiną całych gałęzi przemysłu europejskiego, które przeniesiono do Azji to prapzyczyna nieszczęścia.

Parafrazując Marksa - widmo krąży po Europie, widmo prekariatu. Oby się to nie skończyło tak jak z tym pierwszym widmem.
Basia Z. pisze:nie widzą tego, że pan Duda to tylko pacynka, ładna i kolorowa uśmiechnięta pacynka.
Wczoraj, na końcowej konwencji PiS ta pacynka już nie była taka uśmiechnięta. Pan Duda wystąpił tym razem w stylu "Jupiter tonans" - grzmiał i groził. No i był jak zwykle bezczelny i kłamliwy. Do granic śmieszności kłamliwy, bo przecież to kuriozym, że facet, który złożył obiecanki bez pokrycia o wartości około 250 do 300 miliardów oburza się, że Komorowski obiecał w programie aktywizaji młodzieży za 2. miliarda.

Pzemówwienie było groźne, takie w starym dobrze znanym stylu - takim jak Cyrankiewicza, który groził obcięciem ręki tym, którzy podniosą rękę na władzę ludową albo Gomułki, który w 1968 roku wołał - studenci do książek, literai do piór. Słowem - nihil novi w "priwislinskiej guberni'. Piszę "priwinsliskiej" bo polityka, którą od lat prowadzi PiS tak naprawdę służy tylko naszemu wschodniemu sąsiadowi i jego wodzowi.

Głosuj na Dudę, Putin się ucieszy.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janku, wiesz, że jesteś tak śmieszny, że tylko zachęcasz by na Dudę głoswać?
Janek pisze:No to oznacza to, że prawwie całs Europa nie jest normalna, bo problem braku pracy dla najmłodszych roczników jest w niej powszechny, w Hiszpanii, Portugalii, Grecji sięga 50%.
Tam jest inny problem, i mimo wszystko poziom życia jest dużo wyższy. Ale też rządzili tymi krajami złodzieje. Skupmy się jednak na IIIRP.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Było TKM

czas na zmiany

będzie TKD - teraz, kurwa, Duda.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

mefistofeles pisze: Tam jest inny problem, i mimo wszystko poziom życia jest dużo wyższy. Ale też rządzili tymi krajami złodzieje. Skupmy się jednak na IIIRP.
Jest wyższy, bo z wyższego poziomu spadali.
Mimo wszystko szybkość spadku znacznie też znacznie wyższa niż u nas.

Poza tym moim zdaniem to nie złodziejstwo jest prawdziwym problemem (bo ile zdoła ukraść jedna osoba ?) co nieudolność w zarządzaniu (na każdym szczeblu), niekompetencja, brak zdolności przewidywania skutków jakiejś konkretnej konstrukcji prawnej.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Basia Z. pisze: Poza tym moim zdaniem to nie złodziejstwo jest prawdziwym problemem (bo ile zdoła ukraść jedna osoba ?) co nieudolność w zarządzaniu (na każdym szczeblu)
To nie tak. Jedna osoba by ukrać milion może narobić strat na 100 milionów. Słyszałem historyjkę (nie ręcze za jej prawdziwosc i nie mam dowodów) jak to w pewnym dużym mieście zmieniono lokalizacje mostu by przebiegałnad działką narzeczonej jednego urzędnika. Dla kilkudziesięciu tysięcy złotych odszkodowania zmarnowana kilkanasice milionów wydanych na wcześniejszy projekt.

Oczywiscie -takei rzeczy zdarzają się zawsze ale jesli przyzwolenie na coś takiego i przykłąd idzie z samej góry to staje się to standardem.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

mefistofeles pisze:
Basia Z. pisze: Poza tym moim zdaniem to nie złodziejstwo jest prawdziwym problemem (bo ile zdoła ukraść jedna osoba ?) co nieudolność w zarządzaniu (na każdym szczeblu)
To nie tak. Jedna osoba by ukrać milion może narobić strat na 100 milionów. Słyszałem historyjkę (nie ręcze za jej prawdziwosc i nie mam dowodów) jak to w pewnym dużym mieście zmieniono lokalizacje mostu by przebiegałnad działką narzeczonej jednego urzędnika. Dla kilkudziesięciu tysięcy złotych odszkodowania zmarnowana kilkanasice milionów wydanych na wcześniejszy projekt.

Oczywiscie -takei rzeczy zdarzają się zawsze ale jesli przyzwolenie na coś takiego i przykłąd idzie z samej góry to staje się to standardem.
W tym się z Tobą zgadzam, najlepszy przykład mamy w województwie Śląskim - sprawa Kolei Śląskich.
Nie mogę zrozumieć dlaczego do Województwa Śląskiego, które zawsze stało murem za PO (przez "dziadka z Wermachtu" i "ukrytą opcję niemiecką") przysłano tak niekompetentnych i nieuczciwych urzędników.
Przecież ten szef Kolei Śląskich miał wcześniej wyrok na koncie !

W ten sposób PO pozbyło się swojego najsilniejszego zaplecza.
Ostatnio zmieniony czw 21 maja, 2015 przez Basia Z., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:zmarnowana kilkanasice milionów wydanych na wcześniejszy projekt.
Kilkanaście milionów? To chyba musiał być most przez Bałtyk.

Poważnie:

Problem stary jak świat. Szczegółowe lokalizacje przyszłościowych budów drogowych to zazwyczaj bardzo pilnie strzeżona tajemnica, bo zazwyczaj wiąże się to z poważnymi zmianami wartości gruntów przyległych, niekoniecznie zwiększających,, bywa odwrotnie. No i niestety zawsze lub prawie zawsze są przecieki, bo zawsze znajdzie się nisko opłacany urzędnik, który się skusi. Tak jak np. Snowden, choć to inna "parafia". Takie "drogowe" przecieki są robione po cichu, beneficjenci kasują dochody i po sprawie. Opowiadali mi przedwojenni drogowcy, że i wtedy tak też się działy, mimo, że wynagrodzenia urzędnicze w proporcji do średniej krajowej były znacznie wyższe niż obecnie.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Janek pisze:
mefistofeles pisze:zmarnowana kilkanasice milionów wydanych na wcześniejszy projekt.
Kilkanaście milionów? To chyba musiał być most przez Bałtyk.
Obwodnica Chorzowa (około 8 km drogi, w tym chyba 4 obiekty mostowe) ma ponoć kosztować 1 mld.

też nam ją przed każdymi wyborami obiecują :?

Janek pisze: Problem stary jak świat. Szczegółowe lokalizacje przyszłościowych budów drogowych to zazwyczaj bardzo pilnie strzeżona tajemnica, bo zazwyczaj wiąże się to z poważnymi zmianami wartości gruntów przyległych, niekoniecznie zwiększających,, bywa odwrotnie. No i niestety zawsze lub prawie zawsze są przecieki, bo zawsze znajdzie się nisko opłacany urzędnik, który się skusi. Tak jak np. Snowden, choć to inna "parafia". Takie "drogowe" przecieki są robione po cichu, beneficjenci kasują dochody i po sprawie. Opowiadali mi przedwojenni drogowcy, że i wtedy tak też się działy, mimo, że wynagrodzenia urzędnicze w proporcji do średniej krajowej były znacznie wyższe niż obecnie.
Oglądałeś film Smarzowskiego "Wesele" ?
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: Kilkanaście milionów? To chyba musiał być most przez Bałtyk.
Most nad Wisłą, torami, estakada nad terenami zalewowwymi i bezkolizyjny węzeł kilku dróg. Cała inwestycja za około miliard.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:
Janek pisze: Kilkanaście milionów? To chyba musiał być most przez Bałtyk.
Most nad Wisłą, torami, estakada nad terenami zalewowwymi i bezkolizyjny węzeł kilku dróg. Cała inwestycja za około miliard.
Skoro to most w tym pomorskim ciągu Wisły, to faktycznie projekt mógł tyle kosztować. Taki "przeciętny" mostek to projekt kosztuje kilkanaście tysięcy, góra "dziesiąt"
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Awatar użytkownika
Janek

David Cameron dzisiaj powiedział m.in. to, że należy podjąć kroki w kierunku wyszkolenia Brytyjczyków w zawodach, które wykonują emigranci bo to co jest zagraża finansowej stabilności kraju.

Dla nas brzmi to raczej niesympatycznie ale z punktu widzenia premiera Wielkiej Brytanii trudno mu odmówić racji.

Przekładając to na polskie sprawy można by powiedzieć, że wreszcie trzeba szyć gacie i koszule na Dalekim Wschodzie i zacząc na nowo szyć w kraju. To znacznie łatwiejsze i tańsze w realizacji niż budowa stoczni na nowo.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Chyba bedziesz Janku w niedziele pił na smutno...
Grzegorz Braun
ODPOWIEDZ