Tego już nie wolno dalej lekceważyć...

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Smolik

Post autor: Smolik »

Jakby za każdą wypowiedzianą głupotę polityk by dostawał w pysk ,to niechybnie sejm kleikiem by sie żywił i sprawa odzczędnego państwa nabrała by sensu .
"Góry są środkiem, celem jest człowiek.
Nie chodzi o to aby wejść na szczyt, robi się to,
aby stać się kimś lepszym."
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Arabskie przysłowie mówi - "Psy szczekają a karawana idzie dalej". I to jest znakomita ilustracja aktualnego stanu w Polsce. Politycy ujadają jak te arabskie psy na pustyni, a my - Szarotka, Krzymul, Mefi, Ruda, ja itd zajmujemy się swoimi codziennymi sprawami, w czym, jak na szczęście dotąd, politycy nam niezbyt przeszkadzają. I tak należy trzymać!
Popatrzyłem sobie w ostatnich dniach sporo na pustynię, nawet autentyczną fatę morganę widziałem (można porównać do obiecanek polityków) oraz trochę starych murów, z których niektóre mają nawet po 5 tys.lat i nabrałem dystansu - wszystko czym się niektórzy tak pasjonują jest w rzeczywistości gówno warte, bo nie przetrwa nawet kilku lat. I bardzo dobrze.

PS.
Prezes Kaczyński czuje się zagrożony bo podejrzany pokrzykiwał, że chce go zabić. Ok, ma prawo się bać. Szczególne prawo miałby gdyby tego dnia prezes Kaczyński miał być w Łodzi, w tym właśnie biurze poselskim i o tej właśnie godzinie i tylko nagła zmiana planów spowodowała, że był tam nieobecny. Nic takiego nie było i w tej sytuacji "groza" znacznie słabnie.
A Stanach Zjednoczonych i nie tylko podobnych zdarzeń było dziesiątki i nikt z tego powodu nie robbił larum, że to uderza w państwo lub partie polityczne.

Zginął człowiek, najprawdopodobniej z ręki szaleńca wyposażonego w broń z przed II wojny światowej. Ciszej nad tą trumną, panowie politycy i panie i panowie ich kibice.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Smolik

Post autor: Smolik »

Janek pisze:Arabskie przysłowie mówi - "Psy szczekają a karawana idzie dalej". I to jest znakomita ilustracja aktualnego stanu w Polsce. Politycy ujadają jak te arabskie psy na pustyni
Natomiast Chińskie przysłowie mówi " Jak nie masz nic do powiedzenia to powiedz Chińskie przysłowie "

i to jest moim zdaniem realny obraz polityki
"Góry są środkiem, celem jest człowiek.
Nie chodzi o to aby wejść na szczyt, robi się to,
aby stać się kimś lepszym."
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... prasa.html

No, niezłe!
WP pisze: źródło - http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... omosc.html

W związku z tym szef PiS wystąpił przed posiedzeniem sejmu ze specjalnym oświadczeniem, którego nie odczytał, a jedynie udostępnił dziennikarzom. Swoje wystąpienie rozpoczął mocnymi słowami: "mord łódzki, tragedia, do której doszło w Łodzi dowodzi, że demokracja w Polsce jest zagrożona".

Jak dodał, źródłem tego zagrożenia jest "socjotechnika, którą stosuje rządząca partia", polegająca na "szerzeniu nienawiści, nienawiści do opozycji, (...) do Prawa i Sprawiedliwości".

- Wypowiedź Donalda Tuska, że Polacy wybaczą nam wszystko, poza oddaniem władzy Prawu i Sprawiedliwości jest niczym innym jak powtórzeniem tego, co powiedział kiedyś inny polityk, Władysław Gomułka - ocenił. Jak dodał, chodzi o słowa Gomułki: "Władzy raz zdobytej, nigdy nie oddamy".

- To stwierdzenie całkowicie sprzeczne z zasadami demokracji, to jest stwierdzenie, które w gruncie rzeczy sprowadza się do tego, że władzę mogą sprawować ci, których akceptuje establishment - podkreślił Kaczyński.
Cóż za wspaniała pamięć do cytatów!
Tyle, że bardzo wybiórcza!
Zapomniał bowiem był ów kwiecisty mówca, że sam po zdobyciu premierostwa też zapowiadał, że tej władzy nigdy nie odda.
Jak będzie trzeba, to znajdziemy pokazujący to link.
Ciekawe, dlaczego on liczy, że my, jego potencjalni wyborcy też o tym zapomnieliśmy?
Czyżbyśmy, jego zdaniem kompletnie już byli ogłupiali?
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Zygmunt Skibicki pisze:Jak będzie trzeba, to znajdziemy pokazujący to link.
a pokaż proszę.

A swoją drogą - ostatnio jakiś profesur mówił, że demokracji należy bronić przed PiSem wszelkimi metodami, także tymi niedemokratycznymi. Może ktoś sobie wziął to do serca?
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

mefistofeles pisze:a pokaż proszę.
Napisałem "jak będzie trzeba"...
A, co?
Ty tego nie pamiętasz?
Taki aktywny anarchista?
Na razie takiej potrzeby nie widzę, ale coś mi się zdaje, że pilnie obserwując media sam to na ekranie swojego telewizora zobaczysz i to niebawem.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Zygmunt Skibicki pisze:Napisałem "jak będzie trzeba"...
Załóżmy, że trzeba.

Jeszcze jeden ciekawy tekst wstrętnego prawaka, ale skoro linkowano tu dyskusje w rynszTOK FM (to tak jakby po pogromie Żydów cytować Der Sturmer ;) ), to Ziemkiewicz dla równowagi nie zaszkodzi:

http://fakty.interia.pl/felietony/ziemk ... 47000,2789
W giewu i innych prorządowych mediach mniej więcej tyle samo refleksji po wczorajszej zbrodni, co w endeckiej prasie po zamordowaniu Gabriela Narutowicza.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Keczup

Post autor: Keczup »

Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

To masz znowu wstrętną "giewu"
Tyle że ta atmosfera - dzisiaj nakręcająca się już z obu stron - jest dziełem braci Kaczyńskich i partii pod ich kierownictwem.
Po pogromach Żydów też pisano w der Sturmer, że sami sobie byli winni. Wybacz, GW nie ma moralnego prawa by w tej sprawie zabierać głos, bo zrobiła bardzo wiele, by tę atmosferę podgrzać, dużo więcej niż Jarosław Kaczyński.

Nie mają moralnego prawa wypowiadac się media, które ochoczo i bez krytycznego komentarza cytowały każdą wypowiedź Niesiołowskiego czy Palikota o Kaczyńskim, włącznie z insynuacjami bez żadnego potwierdzenia (ale wystarczyło, że coś powiedział Kaczyński - co by to nie było, zawsze było to "oburzające").

Nie zgadzam sie z Jarosłąwem Kaczyńskim, że winny jest Tusk. Winne są przede wszystkim media, które nakręcały atmosferę od kilku lat. Bo, że politycy chetnie to nakręcą to oczywiste. Ale ktoś im na to pozwalał, wręcz ich do tego podpuszczał.

Aha - jak tam mój mały eksperyment myślowy? Kto byłby winien gdyby jakiś szaleniec (może na przykład nie stary esbek a np przedsiębiorca bankrut, zniszczony przez urzędników) zrobił to samo w biurze PO?

PS Jak byłem w USA mogłem bez problemów toczyć dyskusje polityczne, tu się nie da. Bo tam to dyskusja na argumenty, tu na emocje.

PPS http://www.polskieradio.pl/9/299/Artyku ... h-opozycji
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Keczup

Post autor: Keczup »

Podaj zatem, proszę, jakie medium jest prawdziwie "prawe moralnie"? Bo mnie to już od tego głowa pęka :D
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Keczup pisze:Podaj zatem, proszę, jakie medium jest prawdziwie "prawe moralnie"?
skąd tys wytrzasnał to prawe moralnie? Sam sobie odpowiedz na to pytanie.
Grzegorz Braun
janek754

Post autor: janek754 »

Napiszę jeszcze raz, zanim całkiem zwątpię i się poddam.
W konflikcie PO PiS nie ma lepszych i gorszych, obie partie są siebie warte i obie wspólnie doprowadziły do podziałów i rozłamów społecznych.
Przekonywanie i udowadnianie, kto ponosi większą odpowiedzialność, za te wszystkie przykre wydarzenia, jest tylko dorzucaniem kolejnej cegiełki do rosnącego muru nienawiści.
Zrozumcie że tak naprawdę nie chodzi o to by postawić na swoim i udowodnić swoją rację, a o to by w naszym pięknym kraju żyło nam się lepiej, a receptą na to nie jest ani PiS ani PO, receptą jest zgoda, kompromis, i wspólna praca dla dobra Polski.

Pozdrawiam
Jan
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

janek754 pisze:W konflikcie PO PiS nie ma lepszych i gorszych, obie partie są siebie warte i obie wspólnie doprowadziły do podziałów i rozłamów społecznych.
Ale ktoś im na to pozwolił.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Keczup pisze:Podaj zatem, proszę, jakie medium jest prawdziwie "prawe moralnie"?
Był kiedyś taki film z Władysławem Kowalskim i Ewą Dałkowską, ale nie wiem czy była prawa moralnie.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
caatoosee

Post autor: caatoosee »

Ktos kiedys powiedzial "Chcecie zniszczyc Polske, dajcie im rzadzic" cos w tym jest.

Moim zdaniem najmadrzej wypowiadaja sie politycy z SLD az dziw ze maja tak male poparcie a z tej katastrofy samolotu to najbardziej mi szkoda Szmajdzinskiego.
"Zdobadz wszystko nie robiac nic"
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

A mnie każdego istnienia szkoda, jak pomyślę o stewardessach....takie młode, ech...
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

http://kajetanskalski.salon24.pl/241125,rachunek
Jako przeciwnik polityczny Jarosława Kaczyńskiego i PIS-u zaczynam rachunek od strony, na którą głosuję. Otóż gdyby był to zamach na prezydenta Komorowskiego – udany czy nie, nie miałoby to znaczenia – powiedzielibyśmy, że to kalka zamachu prezydenta Narutowicza. Snute były takie obawy, a lepiej było nie wywoływać wilka, który wyskoczył akurat nie z tego lasu. Za tamten zamach odpowiadała wściekła endecka nagonka, za ten by odpowiadał język nienawiści i wykluczenia Jarosława Kaczyńskiego i jego zwolenników. Ale to był zamach – w założeniu przynajmniej – na Kaczyńskiego. I jeśli nawet okaże się, że sprawca jest chory psychicznie, to jego działanie wpisuje się w atmosferę nienawiści, ogarniającą politykę w Polsce. Ale w tej sytuacji – powtarzam - przyjrzeć się sobie powinni w pierwszej kolejności przeciwnicy Kaczyńskiego i PIS –u.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Szarotka pisze:Gdyby szumne hasła "Polska jest najważniejsza", "Zgoda buduje", czy "Koniec wojny polsko polskiej" padały szczerze a nie pod publiczkę, gdyby nie były lukrowanym woalem dla chwilowego ukrycia od lat trwającej nienawiści między ludzmi 'u koryta', gdyby była merytoryczna rozmowa(a nawet i kłótnia) bez kopania się po kostkach i plucia jadem chorej nienawiści w mniej lub bardziej 'finezyjny' sposób, to są spore szanse, że dziś nie byłoby Polaków 'lepszych i gorszych'. Dziś mamy sytuację, gdy ludzie w rodzinach, gronie przyjaciół, zakładach pracy, potrafią skakać sobie do gardeł przez politykę właśnie, nie umieją ze sobą o tym rozmawiać, szykanują się wręcz za takie a nie inne poglądy, przekonania. To już jest w moich oczach chore. Publiczne podjudzanie(przez kogokolwiek) tej całej sytuacji to chamstwo do potęgi!
No i napisałaś to co i ja chciałem napisać więc pozostaje mi się podpisać pod tym. Co też niniejszym czynię.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

mefistofeles pisze:
Zygmunt Skibicki pisze:Jak będzie trzeba, to znajdziemy pokazujący to link.
a pokaż proszę.
Ów kwiecisty mówca różne rzeczy wygadywał, wygaduje i wygadywał będzie. Odpowiedzialności za swe słowa nie ponosi żadnej bo "ma traumę" itp. Przecież wszystko co złe to i tak "wina Tuska i Putina".

Mam przed oczami taką scenkę w której premier (wówczas) Jarosław pieni się z mównicy sejmowej w kierunku opozycji wrzeszcząc coś w stylu "WY JUŻ NIGDY NIE BĘDZIECIE RZĄDZIĆ !!!"

Będę się kiedyś nudził to sobie tego poszukam w necie.

Ale ja się w zasadzie nigdy nie nudzę więc to może potrwać.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

andy67 pisze:Mam przed oczami taką scenkę w której premier (wówczas) Jarosław pieni się z mównicy sejmowej w kierunku opozycji wrzeszcząc coś w stylu "WY JUŻ NIGDY NIE BĘDZIECIE RZĄDZIĆ !!!"
wiesz, ja tej scenki nie pamiętam, a jak pokazuje historia, i to całkiem swieża bo sprzed jakiegoś tygodnia rózne rzeczy mu w usta wkładano, których nie powiedział.
Grzegorz Braun
ODPOWIEDZ