obiektywne media (medium)

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

mefistofeles pisze:to nie ja mam problem z odbiorem informacji.
Jasne, jasne...!
Kontaktujesz, że aż... skry się wokół sypią!
mefistofeles pisze:Nawiasem...
A propos nawiasów...
Dla częściowego przynajmniej złagodzenia absmaku próbami Twych niewybrednych sugestii, mam nie za trudną, jak sądzę, zagadkę:
W jakiej dziedzinie medycyny opinia pacjenta, że on jest na pewno zdrowy, potwierdza miarodajnie iż choroba wcale nie ustąpiła...?
Ostatnio zmieniony wt 23 lut, 2016 przez Zygmunt Skibicki, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

gb pisze: Jednak poproszę o jakiś przykład - choć Ci się "nie chce"...
Jak dyskutowaliśmy dawno temu o Rosji, czy po agresji na Gruzję czy po Smoleńsku i mieszaliscie z błotem kazdego kto pisał, że Rosja to kraj bandycki. Zauważyliscie to dopiero 2 lata temu jak napadli na Ukrainę.

Mam wrazenie, że to skutki formacji umysłowej, która chętnie wmawiała, że przyzwoity człowiek z klasą o pewnych rzeczach nie może nawet pomyśleć. A co to za rzeczy to już ustalał pewien Redaktor. Ten co pisze często o tym jak ohydne jest babranie się w ubeckich papierach choć sam pierszy poleciał je oglądać gdy tylko miał taką szansę.

Całę szczęście, że ta formacja wycierjaąca gębę słowami "warto być przyzwoitym" do przykrywanie największych świństw odchodzi już na emeryturę co widać po przekroju wiekowym demonstracji KODu :) W sumie może nie powinienem tego argumentu używać, ale pamiętając żarty z moherowych beretó nie mogę się powstrzymać :)
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

mefistofeles pisze:Nawiasem - który to już raz gdy ja (i kilka innych osób) coś piszemy, nastepuje swięte oburzenie ze strony gb, Basi, Zygmunta czy Janka a potem okazuje się, ze mamy rację?
Ja w dalszym ciągu uważam, że nie masz racji w sprawie uchodźców.

Ale już mi się na prawdę nie chce rozwijać teraz tego tematu, tym bardziej że jutro muszę wstać o 5, bo prowadzę wycieczkę.

Mogę dyskutować od jutra wieczora.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

mefistofeles pisze:
gb pisze: Jednak poproszę o jakiś przykład - choć Ci się "nie chce"...
Jak dyskutowaliśmy dawno temu o Rosji, czy po agresji na Gruzję czy po Smoleńsku i mieszaliscie z błotem kazdego kto pisał, że Rosja to kraj bandycki.
Czy możesz podać konkretne przykłady, cytaty - podobno Internet nie zapomina.

Ja tam nigdy nie miałam złudzeń co do Rosji, ale jednocześnie uważam że trzeba rozmawiać i utrzymywać jako-takie stosunki dyplomatyczne, choćby ze względu na sprawy gospodarcze.

Pod tym względem poprzedni rząd na pewno nie był idealny, ale zdecydowanie lepszy niż ten.

P.S. A - i to że Rosja a przedtem Związek Radziecki to kraj bandycki to wiem nie od wojny z Gruzją, ale niemal od urodzenia. W rodzinie mi przekazano.
Niemniej "kraj bandycki" nie oznacza, że wszyscy ludzie są tam bandytami, większość ludzi jest bardzo porządna i życzliwa i oni sami cierpią niejednokrotnie więcej.
Ostatnio zmieniony śr 24 lut, 2016 przez Basia Z., łącznie zmieniany 1 raz.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

mefistofeles pisze:pamiętając żarty z moherowych beretó nie mogę się powstrzymać
Mefi... to wcale nie chodziło i nadal nie chodzi o te berety, ale o to, co jest...pod nimi!
Ale skoro Ciebie to obraża... Smutną mam wiadomość: samą zmianą beretu nic w tej kwestii nie naprawisz.
A co do:
mefistofeles pisze:"warto być przyzwoitym" do przykrywanie największych świństw...
Nie da się być przyzwoitym i jednocześnie przykrywać świństwa, co zapewne sugerowałeś... Chyba, że mówi się jedno, a robi drugie... Coś mi się kojarzy w kwestii obiecywania czegoś, dla zdobycia głosów, a potem robienie wyborców w balona. Zapewne o tym właśnie mówiłeś... Prawda? Masz rację, rzygać się chce!
Natomiast pomimo otaczających nas świństw, łajdactwa, naciągania i blagi pozostawanie przyzwoitym człowiekiem... a, to już zupełnie inna kwestia i zapewne nie o tym myślałeś... Nieprawdaż?
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Zygmunt Skibicki pisze: Mefi... to wcale nie chodziło i nadal nie chodzi o te berety, ale o to, co jest...pod nimi!
Wiesz, obawiam się, że mniej więcej to samo cały czas :) Po prostu wygląda to tak, że pokolenie, za które myślał ojciec Rydzyk wymarło a w jego miejsce weszło pokolenie, za które myślał Adam Michnik. Ale to de facto dwie strony tego samego medalu.
Zygmunt Skibicki pisze:Nie da się być przyzwoitym i jednocześnie przykrywać świństwa, co zapewne sugerowałeś... Chyba, że mówi się jedno, a robi drugie...
Ano właśnie.
Zygmunt Skibicki pisze: Natomiast pomimo otaczających nas świństw, łajdactwa, naciągania i blagi pozostawanie przyzwoitym człowiekiem... a, to już zupełnie inna kwestia i zapewne nie o tym myślałeś... Nieprawdaż?
Staram się nawet. Niedawno zostałem wyrzucony ze znajomych przez jednego pisowca, gdy zwróciłem mu uwagę na brzydkie manipulowanie obrazkami. Oczywiście pokusa wewnętrznej racjonalizacji, każącej znajdywać wygodne wyjaśnienia działań polityków z partii,na którą się głosowało jest bardzo silna, ale wszak dorosły człowiek powinien umieć się z tego wyzwolić i starać się patrzeć trzeźwo.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

mefistofeles pisze:Po prostu wygląda to tak, że pokolenie, za które myślał ojciec Rydzyk wymarło a w jego miejsce weszło pokolenie, za które myślał Adam Michnik. Ale to de facto dwie strony tego samego medalu.
Tutaj to już bredzisz...
mefistofeles pisze:Niedawno zostałem wyrzucony ze znajomych przez jednego pisowca
No... czysta martyrologia...! Pewno za jakiś czas znów powstanie coś na wzór niegdysiejszego ZBOWiD-u, to się zapiszesz i może jakiś "krzyż" dostaniesz...
mefistofeles pisze:który to już raz gdy ja (i kilka innych osób) coś piszemy, nastepuje swięte oburzenie ze strony gb, Basi, Zygmunta czy Janka a potem okazuje się, ze mamy rację?
mefistofeles pisze:Jak dyskutowaliśmy dawno temu o Rosji, czy po agresji na Gruzję czy po Smoleńsku i mieszaliscie z błotem kazdego kto pisał, że Rosja to kraj bandycki.
Poczekałem licząc, że się zreflektujesz, ale jak widać nadal brniesz...
Też zażądam faktów, boś mnie zbiorowo, co prawda w bardzo doborowym towarzystwie pomówił: gdzie, kiedy i kogo "zmieszałem z błotem za to, że pisał, iż Rosja to kraj bandycki"?
I oczekuję poważnego potraktowania moich oczekiwań: cytat z postu, data itd... Możesz sobie Mefi wypisywać tu dowolne swoje poglądy, co ci tam ślina na język przyniesie, bo tylko sobie tym wystawiasz należną opinię. Natomiast bezpodstawne przypisywanie komuś nie wypowiedzianych przez niego opinii, to się nazywa oszczerstwo. Może cię to zdziwi, ale potraktowałem cię poważnie. Póki tego nie udowodnisz będę cię traktował jako oszczercę.
Mundek
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Zygmunt Skibicki pisze:Też zażądam faktów, boś mnie zbiorowo, co prawda w bardzo doborowym towarzystwie pomówił: gdzie, kiedy i kogo "zmieszałem z błotem za to, że pisał, iż Rosja to kraj bandycki"?
Zmieszałeś mnie za pisanie, że Wąłęsa był Bolkiem, kilka dni temu. Teraz już nikt nie ma chyba wątpliwosci, że miałem rację.
Zygmunt Skibicki pisze:Natomiast bezpodstawne przypisywanie komuś nie wypowiedzianych przez niego opinii, to się nazywa oszczerstwo.
Nie napisałem, że wszyscy dyskutowali we wszystyckich tych wątkac, wiec teraz ty wmawiasz mi dziecko w brzuch.
Akurat w dyskusji o Rosji przy okazji wojny z Gruzją wygłupiali się inni - http://tatry.inspiration.pl/viewtopic.php?t=5226 . A ja - cóż. Wtedy też miałem rację.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

mefistofeles pisze:Zmieszałeś mnie za pisanie, że Wąłęsa był Bolkiem, kilka dni temu.
Nie kręć, nie konfabuluj, nie zmyślaj...!
No i nie zawracaj Wisły patyczkiem, bo... nie masz szans.
Chlapnąłeś oszczerstwo jak podmiejska baba w maglu i krętactwem się w tym towarzystwie nie wykręcisz.
Nigdy nie występowałem w obronie dobrych intencji państwa rosyjskiego, a to mnie także zarzuciłeś.
Inna sprawa, że obrzydliwość budziło i nadal budzi to zajadłe, namiętne twoje babranie się w temacie dla ogromnej ilości Rodaków... bolesnym. Nie w kwestii Wałęsa/Bolek próbowaliśmy w kilka osób cię powstrzymać, a w uprawianiu twoich szambonurskich, wręcz nekrofilskich zamiłowań.
W sprawie Rosja/Gruzja nie zamierzam teraz i tu dyskutować, ale historia i społeczność międzynarodowa wcale nie przyznała racji twoim osądom, co nie zmienia postaci rzeczy, że możesz nadal mieć odmienne zdanie. Ale... nie oznacza to także i to w najmniejszym nawet stopniu, iż miałeś rację. Mieć w takich sprawach historyczną rację, a trwać niezachwianie w swym przekonaniu, to jednak zupełnie coś innego. Pierwsze świadczy o wiedzy i mądrości, a drugie o rycerskości w znaczeniu... zakutym.

Nadal uważam, że popełniłeś oszczerstwo i podle się z tego próbujesz wywinąć.
gb pisze:Napisałeś co napisałeś.
Ale - zawsze możesz się tego wyprzeć...
To się tu kiedyś nazywało... lucyferyzm... nomen omen

P.S.: Plebejsko cwana, a wyszczekana maglara też czasem dla pokrętności argumentacji próbuje słyszeć i napiętnować u innych wcale nie to, co się do niej powiedziało. Taka... zbieżność.
Ostatnio zmieniony śr 24 lut, 2016 przez Zygmunt Skibicki, łącznie zmieniany 1 raz.
Mundek
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Zygmunt Skibicki pisze:Nigdy nie występowałem w obronie dobrych intencji państwa rosyjskiego, a to mnie także zarzuciłeś.
Nie, tego ci nie zarzuciłem. Cytat proszę.
Zygmunt Skibicki pisze:Nie w kwestii Wałęsa/Bolek próbowaliśmy w kilka osób cię powstrzymać, a w uprawianiu twoich szambonurskich, wręcz nekrofilskich zamiłowań.
Jakie to zamiłowania? Możesz rozwinąć?
Zygmunt Skibicki pisze:Mieć w takich sprawach historyczną rację, a trwać niezachwianie w swym przekonaniu, to jednak zupełnie coś innego.
Owszem, wszak człowiek na poziomie zmienia poglądy w zaleznosci od wykładni Redaktorów. Wolę jednak pozostać przy swoim zdaniu i logicznej dedukcji.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Jeszcze a porpos czemu przeszłość Wałeśy MA znaczenie:

http://rebelya.pl/post/9670/tw-bolek-a-nato-bis
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

mefistofeles pisze:Cytat proszę.
Marnie się bronisz...
Wystarczy, że dokładnie przeczytasz swoje wypowiedzi od http://tatry.inspiration.pl/viewtopic.p ... 588#243588
Tylko bardzo proszę o czytanie ze zrozumieniem, bo jeśli nadal pozostaniesz
mefistofeles pisze:...przy swoim zdaniu i logicznej dedukcji.
...marnie to widzę. Może zastosuj dedukcję nie według twojej logiki, a taką... normalną.
mefistofeles pisze:wszak człowiek na poziomie zmienia poglądy w zaleznosci od wykładni Redaktorów.
Out...!
No... nie umiesz w to grać!

Mefi... robisz tu magiel, co w kilka osób próbujemy ci wytłumaczyć.
Chcesz to forum metodami pamiętnej olszanickiej maglary "rozkręcić"... na śrubki?
Nie dostrzegasz tego, gdzie zmierzasz?
Nie idź w zaparte, bo sam tutaj tę metodę ośmieszasz.
Mundek
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Zygmunt Skibicki pisze:Może zastosuj dedukcję nie według twojej logiki, a taką... normalną.
Wybacz, nie umiem stosować logiki, którą ty uważasz za normalną.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

mefistofeles pisze:nie umiem stosować logiki, którą ty uważasz za normalną.
To akurat udowodniłeś tu już bardzo dokładnie i to nie tylko mnie, ale może kiedyś zrozumiesz, co to oznacza...
Ale, ale...
Nie dostrzegasz, że oszczerstwo należy zawsze odwołać i za nie przeprosić co najmniej na tym forum, na którym się to uczyniło?
Bo widzisz... to właśnie nazwał przyzwoitością profesor Władysław Bartoszewski w jego bardzo znanym powiedzeniu:
Obrazek
Możesz oczywiście nazwać profesora "Redaktorem":
mefistofeles pisze:człowiek na poziomie zmienia poglądy w zaleznosci od wykładni Redaktorów
Przyznaję: akurat Ten i kilku innych, Jemu podobnych wpłynęli znacząco na moje widzenie świata.
Tylko... czy aby sam sobie takim epitetem pod adresem Profesora nie wystawiasz... laurki?

A poza tym naprawdę... już: "nie chce mi się z tobą gadać."
Mundek
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Wybacz, ale nie nadążam.Nie dyskutujesz ze mna a ze swoja projekcją.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

mefistofeles pisze:Nie dyskutujesz ze mna a ze swoja projekcją.
A co się dziwisz...?
Taką, a nie inną nam tu "wyprojektowałeś" swoją osobowość... przecież!
Mam przytoczyć inne niż moje opinie...?

Nie pamiętam kto, ale bardzo mądry człowiek, powiedział:
Jak ci ktoś pierwszy mówi, że jesteś koniem, to się tym nie przejmuj.
Jak mówi to samo drugi, też nie panikuj.
Ale jak ci to samo mówi trzecia, czwarta i kolejne osoby, to poszukaj sobie... siana!
Mundek
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Zygmunt Skibicki pisze:Ale jak ci to samo mówi trzecia, czwarta i kolejne osoby, to poszukaj sobie... siana!
Widzisz, mam to szczęscie, że obracam się w bardzo róznych środowiskach. I włąsciwie poza tym forum nikt mi nie mówi,że jestem koniem. Wręcz przeciwnie, zadziwiająco wiele osób podziela obecnie mój pogląd świata,może po prostuczasy są takie, że pewne procesy widać dziś jak na dłoni. Fakt, że przez kilka lat byłem w mniejszości i w istocie czasem się zastanawiałem czy nie iść po siano, ale wychodzi, że gdybym tej presji uległ to wyszedłbym na osła.

Więc wolę jednak pozostać przy moim oglądzie świata :)

Inie zdziw się Zygmuncie gdyniebawem się okaże, że jednak Ty będziesz musiał po to siano się udać gdy okaże się, że poza wąskimkręgiem znajomych wszyscy mają cię za... konia.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

mefistofeles pisze:poza tym forum nikt mi nie mówi,że jestem koniem.
mefistofeles pisze:wolę jednak pozostać przy moim oglądzie świata
A ktoś ci tu tego zabrania? A miej sobie własne zdanie, jakie tylko chcesz! Nie dziw się jednak, że inni będą cię według tego zdania postrzegali. Nazywaj to sobie "projekcją", ale zważ, że sam jesteś w tym wypadku... projektorem. Wszak nikt inny poza tobą twego obrazu tu nie tworzy...
mefistofeles pisze:...niebawem się okaże, że jednak Ty będziesz musiał po to siano się udać gdy okaże się, że poza wąskimkręgiem znajomych wszyscy mają cię za... konia.
I zapewniam, że wtedy zdecyduję się pozostać w kręgu mojej "stajni", a nie "zbawiać" całą resztę świata mymi osobistymi poglądami, co bym sugerował... rozważyć.

Wymienianie się poglądami, to jest dyskusja. Warto po prostu wiedzieć, że inni mają inne poglądy i je szanować. Natomiast uparte udowadnianie wszystkim, że tylko moja racja jest słuszna, to już jest agitacja wiecowa.
I bodaj nie pierwszy raz ja teraz ci to mówię...
Mundek
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Zygmunt Skibicki pisze:Warto po prostu wiedzieć, że inni mają inne poglądy i je szanować
O włąsnie. I nie nazywac ich nurzaniem się w szambie czy słuchaniem Prezesa (co jest w moim przypadku kompletnym absurdem)
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

mefistofeles pisze:O włąsnie. I nie nazywac ich nurzaniem się w szambie czy słuchaniem Prezesa
I co...?
W związku z tym będziemy się teraz spierać do upadłego, kto tu rozpoczął ten "język nienawiści"?
Mógłbyś mniej wzorów brać z prazia oraz jego dupowlaźnych atrap, a najlepiej w ogóle zaprzestać obnoszenia tu ich "zasług" pod baldachimem...?
Mam poważne powody by przypuszczać, że to bardzo ograniczy wieszanie psów na tobie.
Nie wiesz przypadkiem... dlaczego?
Podpowiem...
Gdy nasze otoczenie w trakcie rozmowy zaczyna w miejsce przyjaznych reakcji stosować obojętne lub oschłe, a w chwilę potem mało przyjemne, a w końcu ostre, zazwyczaj przyczyna tkwi właśnie w... nas.
Mundek
ODPOWIEDZ