Tego już nie wolno dalej lekceważyć...

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Dragan pisze:mam czarny pas w Feng Shui
eee tam leżysz bracie, ja mam seledynowy w karaoke i błękitny w shaolin.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

A niejaki Waszczykowski do tego co przedtem palnął (że rozpoczęło się eliminowanie opozycji) dodał jeszcze wygłoszony płaczliwy tonem apel "Nie zabijajcie nas, mamy rodziny, chcemy pracować". Dla Polski oczywiście. Bo oni wszyscy "dla Polski", nic poniżej.

Nie powiedział konkretnie do kogo ten apel. Ale przecież i tak wiadomo :))

Za to Daukszewicz ładnie podsumował że równie dobrze mógł ten "apel" skierować do pijanych kierowców. Oni też zabijają.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Są także komentarze bardziej rozsądne:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1347,title, ... omosc.html
Dragan pisze:zdarzalo mi sie z Toba nie zgadzac, ale w tym temacie musze przyznac Ci racje
To raczej normalne, że ludzie nie we wszystkim się zgadzają, nie?
Tam, gdzie wszyscy myślą to samo, w ogóle niewiele się myśli. /Heiner Geissler/
Hej!
Ostatnio zmieniony wt 19 paź, 2010 przez Zygmunt Skibicki, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Spokojnie Panowie - spędziłem dzisiaj kilka godzin w samochodzie i cały czas słuchałem radia i z tego co wysłuchałem wyciągam wniosek, że nic nie wiadomo a publicystom wyobraźnia za bardzo buzuje. Przesłuchanie podejrzanego o zabójstwo zaczęło się dopiero w godzinach wieczornych i zapytuję skąd jest wiadomo, że to zabójstwo było motywowane politycznie? Druga ofiara zamachu jest po operacji i jak narazie lekarze nie zezwolili na jego przesłuchanie. Skąd więc u diabła jest wiadomo co właścicie się w tym biurze działo?

Przypadki, w których szaleniec bez żadnego powodu wdziera się na miejsce publiczne i dokonuje mordu, czasami zabijając kilkadziesiąt ludzi się zdarzały, nawet w tak demokratycznych krajach jak Stany Zjednoczone.

Poczekajmy zatem spokojnie na wyniki śledztwa,
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Janek pisze:Skąd więc u diabła jest wiadomo co właścicie się w tym biurze działo?
byli inni świadkowie
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:byli inni świadkowie
Przez kogo przesłuchani? Nie neguje tego ale wolę poczekać na wyniki oficjalnego śledztwa.
Jestem gorszego sortu...
świster

Post autor: świster »

Zygmunt Skibicki pisze:Kurna! Ale mamy w kraju za mało łóżek w psychiatrykach!
Myśle, że jedno łóżko wystraczy aby PiS zmienił oblicze na lepsze :P

ps. Andy też ma moje poparcie :)
Awatar użytkownika
Janek

świster pisze:ps. Andy też ma moje poparcie
Moje też.

Panie i Panowie - to wszystko to tylko bicie piany. Są kraje, w których są autentyczne problemy społeczne. Ot taki Egipt chociażby, z którego właśnie wróciłem. Kair, stolica kraju - 22 miliony mieszkańców (przed 50 laty - 2 miliony, w tym samym czasie ludność kraju zwiększyła się z 20 milionów do 80 milionów). W najbardziej pryncypalnym miejscu między cytadelą a uniwersytetem Al Azhar riozciąga się olbrzymia nekropola, na której dokonywano pochowków w ciągu kilku ostatnich stuleci. Zmarli sobie spokojnie spoczywają w takich piwniczkach, suchy klimat doskonale konserwuje zwłoki. Natomiast w budyneczkach grobowców nad tymi piwniczkami tętni życie - wg. rozmaitych szacunków nekropolę zamieszkuje od 0.5 miliona do 2 milionów bezdomnych. Do niektórych grobowców dociągnięto prowizorycznie prąd a na niektórych sterczą nawet talerze telewizji satelitarnej, A rząd egipski spokojnie na to patrzy.

Ten sam rząd ponoć bardzo walczy z zagrożeniem terrorystycznym. Między innymi stawiając gdzie się tylko da "bramki" - wykrywacze metalu, Przy każdej bramce siedzi minimum dwóch policjantów ale bywa i więcej - np. w moim hotelu w Kairze aż pięciu. Myślicie, że reagują jak coś zadzwoni? W życiu! Oni tylko siedzą i nudzą się, że aż żal popatrzeć. Takie bramki stoją w każdym hotelu, przy każdym miejscu turystycznym, meczecie, kościele, większym sklepie itd, tworząc w ten sposób miejsce pracy dla setek tysięcy darmozjadów. Idę o każdy zakład, że każdy z nich oraz ich rodziny przykładnie co kilka lat głosuje na prezydenta Mubaraka, który panuje już przeszło 30 lat.

Wszystkie nasze problemy wyglądają przy tym żałośnie.
Ostatnio zmieniony wt 19 paź, 2010 przez Janek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Janek pisze:skąd jest wiadomo, że to zabójstwo było motywowane politycznie?
A nie mówili w Twoim radio?
Bo w moim mówili mniej więcej tak: facet krzyczał, że nienawidzi PiS i chce zabić Kaczyńskiego.
I to wystarczyło redaktorom, by nazwać ten mord politycznym.
Czy każdy mord z wykrzyczanej przez zabójcę nienawiści do partii jest zatem mordem politycznym?
Czy można poważnie traktować taką wypowiedź człowieka tak zdesperowanego?
Czy nie powinni najpierw zbadać go psychiatrzy?
Pytań mam wiele, bo wielokrotnie stykałem się z ludźmi tak zawziętymi w ich poglądach, że nie potrafili rozsądnie artykułować swych argumentów. Inna sprawa, że zawsze to byli ludzie wiążący swe wielkie nadzieje na kariery po zwycięstwie określonej partii, gdy ona właśnie przegrała. Niektórzy nawet kierowali swą nienawiść do tej właśnie partii. No, trudno to było pojąć.
Co do wypowiedzi Kaczyńskiego od jakiegoś czasu, to w ogóle bym się nad jego słowami nie zastanawiał. Albo ja do nich jestem za głupi, albo one zbyt skamieniałe, czy nomen omen... sproszkowane. W każdym bądź razie dzisiejsza w godzinę po wypadku to próba budowania sobie samemu cokołu na... trumnie.
Janek pisze:...wolę poczekać na wyniki oficjalnego śledztwa.
Ot, co!
świster pisze:Myśle, że jedno łóżko wystraczy
Myślę, że jedno nie rozwiązało by problemów.
Tak sobie kombinuję...
Wygrana Kaczyńskiego w wyborach prezydenckich rozwiązała by nabrzmiały problem w PiS: napięcia wewnętrzne.
Otóż, Kaczyński zabrał by do pałacu swych wewnętrznych "twardych" pretorianów, sam by musiał co najmniej zawiesić członkostwo w partii, a to by oznaczało, że wreszcie PiS stałby się w miarę normalną partią z obieralnym przywództwem. I taki PiS mógłby się stać na prawdę trudną dla PO opozycją, co by się zresztą nam wszystkim mogło opłacać.
Klęska w wyborach uniemożliwiła cały ten plan - przecież musiał być jakiś plan dalszego bytu partii w przypadku sukcesu wyborczego!
No i mamy klasyczny problem partii wodzowskiej podobny do kubańskiego czy koreańskiego: schorowany wódz potrzebuje spolegliwego następcy, a nie ma brata (Kuba) czy syna (Korea) - dynastia się wali! Zatem "ruki pa szwam!" i... wszyscy w partii stoją na baczność, a niepokornych wywala się na zbity pysk. Tyle, że do tego potrzebny jest jakiś jasno określony wróg... No, to trzeba szeregom partyjnym tego wroga znaleźć, albo... stworzyć.
A najlepiej jak o własną zapiekłą nienawiść oskarży się... samego wroga.
A to wszystko tylko po to, by w samej partii nie utracić pozycji wodza.
Tak naprawdę, to bardzo żałosne, ale w sensie ogólnym dla kraju cholernie niebezpieczne, bo dzisiejszy stan to wcale jeszcze nie najwyższy z możliwych... zwój spirali.
Obawiam się, że będziemy świadkami jeszcze niejednej bijatyki ulicznej z udziałem jakiegoś zawłaszczonego krzyża.
Może przydarzyć się też nawet spektakularny pożar - najlepiej jakiegoś ważnego budynku państwowego.
Te marsze z pochodniami źle mi się kojarzą od samego początku.
Ostatnio zmieniony wt 19 paź, 2010 przez Zygmunt Skibicki, łącznie zmieniany 4 razy.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
Awatar użytkownika
Janek

Zygmunt Skibicki pisze:Bo w moim mówili mniej więcej tak: facet krzyczał, że nienawidzi PiS i chce zabić Kaczyńskiego.
Kto to słyszał i gdzie są zeznania złożone przed prokuratorem na ten temat?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Janek pisze:Wszystkie nasze problemy wyglądają przy tym żałośnie.
Nie, Janku. Nasze problemy są naszymi codziennymi, dotykają nas codziennie oraz bolą i dlatego są dla nas ważniejsze niż te egipskie czy jakiekolwiek równie egzotyczne. Inna sprawa, że świadomość problemów innych społeczności pozwala nabrać pewnego dystansu do naszych własnych.
Mundek
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Janek pisze:Kto to słyszał i gdzie są zeznania złożone przed prokuratorem na ten temat?
Wywiady tyż po zdarzeniu z pracownikami biura sam słyszałem. Sądzisz, że zostały zmanipulowane w określonym celu? Chyba przesada.
No dobra! Przecież przyznałem Ci rację, że "gorące" komentarze bardziej zwykle bardziej zaciemniają sprawę niż cokolwiek wyjaśniają.
Ja także wolę na nie poczekać, ale emocje tak zwanej "ulicy" nigdy i nigdzie nie były i nadal nie są wystarczająco cierpliwe, a groźba na prawdę poważnego nieszczęścia wisi na coraz cieńszym włosku.
Mundek
janek754

Post autor: janek754 »

Dragan pisze:Ja tam uważam, że chęć przypierdolenia komuś kto nas denerwuje jest zupełnie normalna, nawet chęć strzelania do takiego kogoś uważam za normalną, za nienormalne uważam natomiast zrealizowanie tej chęci (mówię o strzelaniu, walenie wkurwiającego w ryj dopuszczam:P )
A moim zdaniem jest to typowa patologia, która jeśli trafi na "podatny" grunt, może odbić się nam wszystkim czkawką.
Rozsądny człowiek, zawsze zachowuje umiar i ma świadomość granic których przekraczać nie wolno, a publiczne deklaracje rękoczynów, zdecydowanie te granice przekraczają. Nienawiść rodzi nienawiść i pod żadną, nawet teoretyczną postacią, nie powinno się jej tolerować ani tym bardziej propagować.
Osobiście znam kilka osób których zwyczajnie nie trawię i nie lubię, ale nigdy nawet przez myśl mi nie przeszło by rozwiązać nasze problemy za pomocą siły, a to dlatego, że doskonale wiem, że takie rozwiązanie nie pomoże, a co najwyżej skumuluje nienawiść i zaogni konflikt.
Sztuka kompromisu jest znacznie trudniejsza niż rękoczyny czy postawienie za wszelką cenę na swoim i dowodzi wysokiego poziomu rozsądku i dojrzałości.
Dlatego mojego poparcia tego typu postawy nigdy nie otrzymają.
Zygmunt Skibicki pisze:A to jest normalna paranoja maniakalna - najzwyklejsza choroba przecież.
Nie ma takiej choroby, mania to zaburzenia osobowości natomiast w paranoi struktura osobowości jest zachowana.

Pozdrawiam
Jan
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

janek754 pisze:mania to zaburzenia osobowości natomiast w paranoi struktura osobowości jest zachowana.
w jednym z punktów charakterystyki zespołu paranoicznego mówi się o tym, że jeżeli w trakcie przebiegu paranoi pojawiają się zespoły depresyjne, bądź maniakalne, to one są również bardzo zwiewne, bardzo przelotne, nie tak długo trwające jak w wielkich depresjach i zespołach afektywnych i zdecydowanie krótsze od podstawowego zespołu paranoicznego.
http://www.kcp.krakow.pl/index.php/page ... chozy.html

Sorry jeśli coś pomyliłem, ale nie będąc lekarzem muszę bazować na informacjach podobnej proweniencji.
Mundek
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

krzymul pisze:Szarotka napisał(a):
Święte słowa!

które obróciły się przeciwko agresywnym półgłówkom i oszołomom z PiS.
Jak nie możesz go kijem, to pałą go.
Krzymul, nie życzę sobie wyrywania moich zdań z kontekstu!!!

Keczup pisze:najgroźniejszy jest fanatyzm. Którejkolwiek ze stron.
Szarotka pisze:Święte słowa!
janek754 pisze:Nienawiść rodzi nienawiść
Kolejne święte słowa. Gdyby szumne hasła "Polska jest najważniejsza", "Zgoda buduje", czy "Koniec wojny polsko polskiej" padały szczerze a nie pod publiczkę, gdyby nie były lukrowanym woalem dla chwilowego ukrycia od lat trwającej nienawiści między ludzmi 'u koryta', gdyby była merytoryczna rozmowa(a nawet i kłótnia) bez kopania się po kostkach i plucia jadem chorej nienawiści w mniej lub bardziej 'finezyjny' sposób, to są spore szanse, że dziś nie byłoby Polaków 'lepszych i gorszych'. Dziś mamy sytuację, gdy ludzie w rodzinach, gronie przyjaciół, zakładach pracy, potrafią skakać sobie do gardeł przez politykę właśnie, nie umieją ze sobą o tym rozmawiać, szykanują się wręcz za takie a nie inne poglądy, przekonania. To już jest w moich oczach chore. Publiczne podjudzanie(przez kogokolwiek) tej całej sytuacji to chamstwo do potęgi!
Ostatnio zmieniony śr 20 paź, 2010 przez Szarotka, łącznie zmieniany 2 razy.
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
krzymul

Szarotka pisze:Keczup napisał(a):
najgroźniejszy jest fanatyzm. Którejkolwiek ze stron.

Święte słowa!
Tak, masz rację powinienem, zacytować to wszystko.
W zasadzie odniosłem się do wpisu o groźnym fanatyźmie, który to niektórzy traktują jednostronnie i nie widzą tego co robią sami, także "Święte słowa" i owszem, ale warto jest też zajrzeć na swoje podwórko i ocenić swoje postępowanie. Każdej ze stron politycznych wydaje się, że tą złą stroną, tą fanatyczną jest ta druga strona, nie oni sami.
Szarotka pisze:Krzymul, nie życzę sobie wyrywania moich zdań z kontekstu!!!
W zasadzie w Twoim wpisie nie było więcej tekstu, ale do życzenia dostosuję się i postaram się nie cytowac Twoich postów, szczególnie jak będę miał odmienne zdanie i coś do powiedzenia. :)

Panowie popieracze, ja bym wyluzował, bo kolejne nieszczęście gotowe.

PS. Ja popieram janka 754
janek754 pisze:A moim zdaniem jest to typowa patologia, która jeśli trafi na "podatny" grunt, może odbić się nam wszystkim czkawką.
Rozsądny człowiek, zawsze zachowuje umiar i ma świadomość granic których przekraczać nie wolno, a publiczne deklaracje rękoczynów, zdecydowanie te granice przekraczają. Nienawiść rodzi nienawiść i pod żadną, nawet teoretyczną postacią, nie powinno się jej tolerować ani tym bardziej propagować.
Osobiście znam kilka osób których zwyczajnie nie trawię i nie lubię, ale nigdy nawet przez myśl mi nie przeszło by rozwiązać nasze problemy za pomocą siły, a to dlatego, że doskonale wiem, że takie rozwiązanie nie pomoże, a co najwyżej skumuluje nienawiść i zaogni konflikt.
Sztuka kompromisu jest znacznie trudniejsza niż rękoczyny czy postawienie za wszelką cenę na swoim i dowodzi wysokiego poziomu rozsądku i dojrzałości.
Dlatego mojego poparcia tego typu postawy nigdy nie otrzymają.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Szarotka

krzymul pisze:o groźnym fanatyźmie, który to niektórzy traktują jednostronnie i nie widzą tego co robią sami, także "Święte słowa" i owszem, ale warto jest też zajrzeć na swoje podwórko i ocenić swoje postępowanie. Każdej ze stron politycznych wydaje się, że tą złą stroną, tą fanatyczną jest ta druga strona, nie oni sami.
pełna zgoda. Dlatego też przyznałam keczupowi rację, bo użył(w moim odczuciu) zwrotu -fanatyzm KAŻDEJ ze stron jest bardzo goźny. Gdzie w tym dopatrujesz się stronniczości?
krzymul pisze:ale do życzenia dostosuję się i postaram się nie cytowac Twoich postów, szczególnie jak będę miał odmienne zdanie i coś do powiedzenia.
co złego w tym, że nie podoba mi się chęć manipulowania moimi słowami? Przykro mi, że nie chcesz traktować mnie jak partnera do rozmowy, tylko jak dyktatora ale Twoje prawo. Czy kiedykolwiek i w jakiejkolwiek formie robiłam Ci przytyki z powodu takich a nie innych przekonań politycznych, czy raczej rozmawialiśmy 'na argumenty'?
Awatar użytkownika
krzymul

Szarotka pisze:co złego w tym, że nie podoba mi się chęć manipulowania moimi słowami? Przykro mi, że nie chcesz traktować mnie jak partnera do rozmowy, tylko jak dyktatora ale Twoje prawo.
OK, masz rację - przepraszam. :) Cytowanie Twoich słów i mój komentarz w tym konkretnym przypadku - było nie na miejscu.
Wlazłem pod biurko i odszczekałem. ;) :)

PS. Szczerze.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Szarotka

krzymul pisze:Wlazłem pod biurko i odszczekałem.
To szybko wyłaź stamtąd, bo się jeszcze zakleszczysz, a to wielce niefortunna pozycja, zwłaszcza dla faceta ;) ;) :P

P.S Cieszy mnie, że przynajmniej my-szarzy obywatele, potrafimy sobie podać łapę :)
Awatar użytkownika
krzymul

Szarotka pisze:potrafimy sobie podać łapę
:)
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ