Ornak zimą

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
golanmac

Post autor: golanmac »

andy67 pisze:Widzę że golanmac z mefim też chyba powinni wspólnie wybrać się na Ornak zimą
Broń Boże.
gb pisze:iczbę wypadków (różnego autoramentu) "taternickich" z odpowiadającymi im "taternickimi" wyjściami w góry
Wiedziałem że zadasz to pytanie :) Nie mniej do dokładnej analizy potrzebna jest dokładna analiza kronik Topru, a tego robić mi się zwyczajnie nie chce.
świster pisze:Jesteś pewien, że te 1521 dotyczy Tatr?
Nie, nie dotyczy, użyłem niewłaściwego określenia w postaci "Polskich Tatr", nie mniej jednak w podsumowaniu rozdzieliłem narciarzy od turystów.
Pozdrawiam
Maciek

Kilka książek o wojnie nie zrobi z Ciebie żołnierza. (Kilerus)
Awatar użytkownika
golanmac

gb pisze:czy dyskutujemy po to by móc się wykazać "fajerwerkami" czy chcemy coś udowodnić, czy kogoś przekonać
Ciebie nie przekonam, zresztą nawet nie zamierzam, ponieważ poważnie wątpię w znaczącą różnicę zdań miedzy nami, fakt mieliśmy niegdyś ostre spięcie, choć przyznam że z mojej strony bardziej dla zasady niż z konkretnych powodów, wybacz więc.
A co do powodów dyskusji, to z całą pewnością jest nią nikła szansa przekonania, ale nie w temacie zagrożeń i ryzyka, a raczej zasadności zabierania głosu w tematach o których wę się tyle co przysłowiowy wilk o gwiazdach.

pozdrawiam
maciek
Awatar użytkownika
golanmac

gb pisze:Czyżbyś chciał podważać "rutsy" demokracji???
Gdzież bym śmiał, podważać niezbywalne prawo, co innego celowość decyzji zabierającego :)
Pozdrawiam
Maciek

Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Swoja droga uwielbiam gości którzy od pierwszych postów na forum pouczaja o czym kto może i powinien pisac.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
golanmac

Swoja droga uwielbiam gości którzy od pierwszych postów na forum pouczaja o czym kto może i powinien pisac.
Rozumiem że według Ciebie liczba postów jest wyznacznikiem doświadczenia, oraz określa na jakie tematy i w jakim stylu wolno się wypowiadać. Czy uważasz że jako posiadacz 19 postów, powinienem klepać Cię po ramieniu i z mina pełna uwielbienia i zachwytu prawić komplementy, pomijając posiadaną jakąś tam merytoryczną wiedzę w tematach, o których Ty, choć się wypowiadasz to nie masz pojęcia ?

pozdrawiam
maciek
Pozdrawiam
Maciek

Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Golanmac - a skąd ja mam wiedziec, ze Ty masz jakieś doświadczenie?

Bo tak powiedziałeś? Wolne zarty. Byli tu tacy co rózne rzeczy o swoich dokonaniach opowiadali a potem cóż - wychodzili na erotomanów - gawędziarzy. Więc wartość merytoryczna Twoich postów jest póki co zerowa.

Przyszedłeś, napisałeś cos moim zdaniem durnego ("Cały urok tkwi w ryzyku, niepewności i zagrożeniu. ") i jeszcze atakujesz innych. Czekam jeszcze na post, ze wspinanie zaczyna sie od V czy coś w tym stylu...
golanmac pisze:powinienem klepać Cię po ramieniu i z mina pełna uwielbienia i zachwytu prawić komplementy, pomijając posiadaną jakąś tam merytoryczną wiedzę w tematach, o których Ty, choć się wypowiadasz to nie masz pojęcia ?
Nie. Powinieneś uargumentowac swoja wypowedż a nie udawać wieliego guru, którego wszyscy nagle musza słuchac bo on sie zna. dowiedziałem sie juz, ze nie powiennem wg Ciebie zabierac tu głosu, nie dowiedziałem się dlaczego. I pewnie sie nie dowiem.

A od decydowania kto na forum może pisac jest jedynie jego administrator którym nie jesteś (ja zreszta też)
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Darycjusz

Post autor: Darycjusz »

W sezonie letnim 2003 roku w Tatrach Wysokich odnotowano 4662 osoboprzejścia.
W sezonach zimowych od 2002r do 2005r w Tatrach Wysokich zanotowano po 200-300 osoboprzejść.

(źródło: artykuł "Liczenie taterników", w kwartalniku "Tatry" z zimy 2007roku)

W 2003 roku na podstawie kronik TOPR odnotowano 8 wypadków taternickich.

Przyjmując dla zimy roku 2003 wartość średnią (250) osoboprzejść pomiędzy 2002 a 2005 rokiem mamy roczną ilośc osoboprzejść w Tatrach Wysokich: 4662+250=4912

Odsetek wypadków taterników w ogólnej ich liczbie wynosi więc w przybliżeniu: 8/4912*100=0,16%

Dla porównania w 2005 roku na polskich drogach zginęło blisko 5,5 tys osób (http://www.wypadki-drogowe.cai.pl/) Przyjmując, że potencjalną ofiarą wypadku drogowego może być każdy z nas, bo każdy wychodzi z domu, i przyjmuje, jeżeli nie rolę kierowcy to pieszego, mamy liczbę 38 157 000 (liczba ludności Polski na koniec 2005 roku wg. GUS).

Odsetek wypadków drogowych wynosi więc: 5500/38157000*100=0,014%

Wnioski niech każdy wyciągnie sam.

Liczby te są jedynie przybliżone, jeżeli ktoś chce się w to bardziej zagłębić to sam chętnie zapoznam się z dokładniejszymi statystykami.
Należy pamiętać, że liczba taterników może być dość sporo zaniżona, ponieważ nie ma dokładnych danych, a książki wyjść nie zawsze są wiarygodnym źródłem. Ponadto podane dane dotyczą osoboprzejść (a nie stricte liczby taternikó), więc w celu porównywania danych należałoby zastanowić się, czy nie należałoby liczyć również pojedyńczych wyjść z domu w przypadku wypadków na drogach. Nie mówiąc już o tym, że rzetelna statystyka powinna być przeprowadzona nie na danych z jednego roku, ale na danych z dłuższego okresu, a jeżeli już to dane powinny być porównywane w tych samych latach.

Przedstawione na początku tego postu statystyki mają więc jedynie charakter orientacyjny, niemniej jednak przedstawiają w jakiś bardziej lub mniej dokładny sposób istotę problemu
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Wszystko to, Darycjuszu, jest niezmiernie ciekawe i pouczające, niemniej jednak porównywanie ilości wypadków taternickich i drogowych jest zupełnie bez sensu z uwagi na kompletną odmienność środowiska.
W dziedzinie wypadków komunikacyjnych jeśli je odnieść do ilości pasażerokilometrów to bezwzględnie najbezpieczniejszym środkiem lokomocji jest samolot, jednakowoż z wypadku samochodowego jest duża szansa ujścia z życiem a w przypadku lotniczego prawie zerowa.

Jeżeli chcesz mnie przekonać, że wspinając się na Kazalnicy jestem bezpieczniejszy niż wsiadając do samochodu to wybacz, ale nie przekonałeś mnie.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: Jeżeli chcesz mnie przekonać, że wspinając się na Kazalnicy jestem bezpieczniejszy niż wsiadając do samochodu to wybacz, ale nie przekonałeś mnie
mi ie wydaje, ze jest zupełnie odwrotnie (wg danych Darycjusza prawdopodobienstwo wypadku taternickiego jest 10krotnie większe)
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:mi ie wydaje, ze jest zupełnie odwrotnie (wg danych Darycjusza prawdopodobienstwo wypadku taternickiego jest 10krotnie większe)
No rzeczywiście ale metodyka szacunku wielkości ruchu samochodowego dość nieprecyzyjna. Niemniej jednak przepraszam Darycjusza za podejrzenie o wmawianie czegoś co nie istnieje.
Jestem gorszego sortu...
świster

Post autor: świster »

Janek pisze: ale metodyka szacunku wielkości ruchu samochodowego dość nieprecyzyjna.
No i trochę dziwne, że z jednej strony bierze pod uwagę liczbę wypadków, a z drugiej liczbę zabitych:
Darycjusz pisze:W 2003 roku na podstawie kronik TOPR odnotowano 8 wypadków taternickich. ...Dla porównania w 2005 roku na polskich drogach zginęło blisko 5,5 tys osób
Awatar użytkownika
Darycjusz

Post autor: Darycjusz »

świster pisze:
Janek pisze: ale metodyka szacunku wielkości ruchu samochodowego dość nieprecyzyjna.
No i trochę dziwne, że z jednej strony bierze pod uwagę liczbę wypadków, a z drugiej liczbę zabitych:
Darycjusz pisze:W 2003 roku na podstawie kronik TOPR odnotowano 8 wypadków taternickich. ...Dla porównania w 2005 roku na polskich drogach zginęło blisko 5,5 tys osób
Racja, moje niedopatrzenie. Dzięki świster za zwrócenie uwagi.

A napisane przeze mnie dane chciałem przedstawić raczej w formie ciekawostki niż z zamiarem przekonywania kogokolwiek do czegokolwiek. Tak jak napisałem wcześniej, niech każdy sam wyciagnie z tego wnioski, jeżeli komuś te dane się do czegoś przydadzą - dobrze, jeżeli nie - też dobrze ;)
Awatar użytkownika
golanmac

Polubiłem Cię od razu mój chłopcze, więc odpowiem :)
mefistofeles pisze:Byli tu tacy co rózne rzeczy o swoich dokonaniach opowiadali a potem cóż - wychodzili na erotomanów - gawędziarzy
Drogi Misiu, dla Ciebie chętnie zostanę gawędziarzem, wszak prawdziwa to rozkosz rozmawiać z tej klasy specjalistą w temacie teorii co Ty. :)
mefistofeles pisze:Czekam jeszcze na post, ze wspinanie zaczyna sie od V czy coś w tym stylu
A od ilu zaczyna się wspinanie, Twoim skromnym zdaniem ?
mefistofeles pisze:Powinieneś uargumentowac swoja wypowedż a nie udawać wieliego guru
Nie jestem wielkim guru, choć przy Tobie w tematyce zimowej turystyki wysokogórskiej, to guru jest nawet Reksio, - słodki owczarek syberyjski mojego kolegi :)
mefistofeles pisze:dowiedziałem sie juz, ze nie powiennem wg Ciebie zabierac tu głosu
Ależ kilkakrotnie Ci już o tym mówiłem Misiu, inteligentny człowiek, nie odzywa się w tematach o których nie ma pojęcia, a jeśli nawet już, to do braku pojęcia się nie przyznaje :)
mefistofeles pisze:A od decydowania kto na forum może pisac jest jedynie jego administrator
Serio ? a ja myślałem, że wystarczy przestrzegać regulaminu i można pisać, a tu powiadasz że administrator może mi zabronić ?
mefistofeles pisze:jest jedynie jego administrator którym nie jesteś
Ale mi dogadałeś :) aż mnie ciarki przeszły, ech. Prawdziwy z Ciebie Mistrz Ciętej Riposty :)
Pozdrawiam
Maciek

Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Cóz wielki ekspercie od zimowej turystyki i oceniania prawa do wypowiedzi innych. Musze zamilknąc i uznac Twa wielkość.

PS Odniósłbym sie merytorycznie, tyle, ze Ty póki co nic tu merytorycznie nie napisałeś.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

mefistofeles pisze:wychodzili na erotomanów
golanmac pisze:wszak prawdziwa to rozkosz
Drogi Misiu
mefistofeles pisze:wielki ekspercie
No , no..... co ja się tu dowiaduję , wszak koledzy mają się ku sobie. :D
Cóż za nieskrywane wyrażanie uczuć.
Statystycznie rzecz ujmując ...... trza iść na piwo :)
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
golanmac

mefistofeles pisze:Musze zamilknąc i uznac Twa wielkość
I widzisz jak to jest, tyle pisania a Ty dalej nic nie zrozumiałeś, jak to mówią ręce opadają ...
mefistofeles pisze:PS Odniósłbym sie merytorycznie
Skoro jest to temat o Ornaku, więc może o nim ? kilka zdjęć z zeszłorocznej przechadzki na Bystrą :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Fenek

Post autor: Fenek »

Golanmac - a skąd ja mam wiedziec, ze Ty masz jakieś doświadczenie?
http://forum.turystyka-gorska.pl/viewtopic.php?t=6728

bez komentarza
"powiedz mi po co żyjesz ,a powiem ci po co chodzę w góry"
świster

Post autor: świster »

Ja nie skomentuję tylko zapytam co ta za "nowotwór" pogrubiony przeze mnie?
Golanmac pisze: Przez chwilę obserwujemy czołówki taterników wycofujących się zjazdami ze skrajnego żebra Granatów, wyglądają mrocznie.
Awatar użytkownika
Janek

świster pisze:Ja nie skomentuję tylko zapytam co ta za "nowotwór" pogrubiony przeze mnie?

Golanmac napisał(a):
Przez chwilę obserwujemy czołówki taterników wycofujących się zjazdami ze skrajnego żebra Granatów, wyglądają mrocznie.
Nie, żebym się czepiał ale niektórzy wykazują chyba nieco przesadną dbałość w kwestiach nazewnictwa. Przypomina się coś o pewnej baletnicy...
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Fenek pisze:
bez komentarza
Wybacz, nie mam obowiązku znac wszystkich for o Tatrach. Dla mnie liczy sie działalnośc tylko tutaj.
Grzegorz Braun
ODPOWIEDZ