Nasze czasy nie różnią się od czasów, kiedy to tylko Samarytanin pochylił się nad potrzebującymdagomar pisze:Janku ,najbardziej trafny dowcip o naszych czasach ,który ostatnio czytałem ...,niestety
Niedźwiedź to nie miś
-
Jagiellonia w Tatrach
-

- Zygmunt Skibicki
-

- Kontakt:
23, października, 10:20 - Tygodnik Podhalański:
5 lat za misia
Na policję zgłosiły się dwie ostatnie osoby, które brały udział w zabójstwie misia w Dolinie Chochołowskiej. Teoretycznie grozi im nawet do 5 lat więzienia.
W poniedziałek policja przesłuchiwała dwie młode pary z woj. mazursko-warmińskiego. Przesłuchiwani twierdzą, że zostali zaatakowani przez misia, rzucili mu plecak z jedzeniem, a zabili go w obronie własnej. Na miejscu była też trzecia para, która pomagała w zabójstwie. W poniedziałek funkcjonariusze apelowali, aby zgłosili się oni na policję.
- Wieczorem udało się nam ich przesłuchać. Jest to młode małżeństwo z Tarnowa. Potwierdzają oni wersję pozostałych turystów. Gdy pojawili się na miejscu trwała już szamotanina z misiem - mówi Monika Kraśnicka Broś, rzecznik prasowy zakopiańskiej policji.
Materiały w tej sprawie zostaną przekazane prokuraturze, która podejmie dalsze decyzje. W grę wchodzi naruszenie art. 181 KK, który mówi o zniszczeniu w świecie zwierzęcym. Grozi za to kara od 3 miesięcy do 5 lat więzienia.
Zdaniem przyrodników turyści po prostu zabili misia. Nigdy nie zdarza się bowiem, aby niedźwiedź sam zaatakował. Zdaniem pracowników TPN wystarczyło postraszyć misia, a z pewnością zwierzę wzięłoby nogi za pas.
5 lat za misia
Na policję zgłosiły się dwie ostatnie osoby, które brały udział w zabójstwie misia w Dolinie Chochołowskiej. Teoretycznie grozi im nawet do 5 lat więzienia.
W poniedziałek policja przesłuchiwała dwie młode pary z woj. mazursko-warmińskiego. Przesłuchiwani twierdzą, że zostali zaatakowani przez misia, rzucili mu plecak z jedzeniem, a zabili go w obronie własnej. Na miejscu była też trzecia para, która pomagała w zabójstwie. W poniedziałek funkcjonariusze apelowali, aby zgłosili się oni na policję.
- Wieczorem udało się nam ich przesłuchać. Jest to młode małżeństwo z Tarnowa. Potwierdzają oni wersję pozostałych turystów. Gdy pojawili się na miejscu trwała już szamotanina z misiem - mówi Monika Kraśnicka Broś, rzecznik prasowy zakopiańskiej policji.
Materiały w tej sprawie zostaną przekazane prokuraturze, która podejmie dalsze decyzje. W grę wchodzi naruszenie art. 181 KK, który mówi o zniszczeniu w świecie zwierzęcym. Grozi za to kara od 3 miesięcy do 5 lat więzienia.
Zdaniem przyrodników turyści po prostu zabili misia. Nigdy nie zdarza się bowiem, aby niedźwiedź sam zaatakował. Zdaniem pracowników TPN wystarczyło postraszyć misia, a z pewnością zwierzę wzięłoby nogi za pas.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Mundek
5 kat - kpinaZygmunt Skibicki pisze:Na policję zgłosiły się dwie ostatnie osoby, które brały udział w zabójstwie misia w Dolinie Chochołowskiej. Teoretycznie grozi im nawet do 5 lat więzienia.
Obrona własna - kpina
Obrona własna to ewentualnie zrozumiem jak dorosły niedźwiedź by zaatakował, no i nie w sześciu na jednego. Ludzie to jednak tchórze, nie stac ich na uczciwa solówkę.
Kiedys w dawnych czasach istniało takie prawo - kodeks Hammurabiego., jak zanalazł w tej sytuacji.
Moja propozycja : ukamienować sk.... , ciężar do szyi i do wody
A w ogóle to szkoda niedźwiadka.
" śmierć to sposób, w jaki natura mówi ci że nie dałeś rady "
jakoś mi nie pasi taka propozycja, do tego z głupim uśmieszkiem na końcu. Zanim zaczniemy rzucać kamieniami to może niech najpierw ustalą co tak naprawdę się stało, bo wersje są różne.rwtwolves pisze:Moja propozycja : ukamienować sk.... , ciężar do szyi i do wody![]()
Mnie też przeogromnie żal tego zwierzaczka i uważam, że nie był on śmiertelnym zagrożeniem dla turystów ale puste slogany i sarmackie zapędy są tu nie na miejscu
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
- Zygmunt Skibicki
-

- Kontakt:
Mnie także to razi, ale możemy Iwono narazić się na często stosowany w internecie zarzut, że przecież każdy może napisać na forum, co mu tylko przewiew spod pustej czaszki wydmuchnie...Iwona pisze:jakoś mi nie pasi taka propozycja, do tego z głupim uśmieszkiem na końcu.rwtwolves pisze:Moja propozycja : ukamienować sk.... , ciężar do szyi i do wody![]()
A swoją drogą, warto by przedyskutować, czy aby nie takie deklaracje, jakie tu obydwoje cytujemy, a zwłaszcza ich bezkrytyczne akceptowania są potem przyczyną bandyckich zachowań w stosunku do otoczenia?
Moim zdaniem należy to tępić dokładnie tak samo jak każdy inny przejaw degeneracji.
Ostatnio zmieniony wt 23 paź, 2007 przez Zygmunt Skibicki, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
Mundek
gb, też tak uważam i zgadzam się z całą dalszą częścią Twojej wypowiedzi. Pisząc ''niech najpierw ustalą", miałam na myśli konkretne sprecyzowanie zaistniałej sytuacji przez osoby do tego upoważnione, przedstawienie zarzutów i odpowiednia kara. Uważam podobnie jak Zygmunt, że slogany sugerujące samosądy mogą zrobić więcej szkody niż pożytku.gb pisze:Bez względu na dalszy "postęp śledztwa" - winni są ci ludzie
- Zygmunt Skibicki
-

- Kontakt:
Też tak myślę.gb pisze:Wersje nie są różne. Bez względu na dalszy "postęp śledztwa" - winni są ci ludzie.
No właśnie! Gdyby niedźwiedź był głodny, zjadałby kolejne bułki, a na filmie wyraźnie widać, że w śniegu leży nietknieta bułka i to całkowicie nie owinięta w cokolwiek. Taką nieowinietą nieśli w plecaku ciśniętym niedźwiedziowi, a on go rozwalił? Jeśli rozwalił, to szukał tam żarcia, bo czego innego? Zwierzęta w przeciwieństwie do wielu ludzi postępują z żelazną logiką.gb pisze:Po co karmili zwierzę? Nawet jeśli nie dawali świadomie (w co nie wierzę najnormalniej w świecie) i "przerażeni pojawieniem się"niedźwiedzia rzucili plecak z jedzeniem - to czemu czekali aż miś zje/rozwali plecak i będzie się upominał o jeszcze? Zresztą - nie wierzę również, że niedźwiedź "zaatakował" z nienacka - ślady równoległej wędrówki mają kilkadziesiąt metrów, jedzenie było rozciągnięte na sporej odległości...
Zwracam też uwagę na kluczowe w relacji z analizy miejsca zdarzeń słowa "ślady równoległej wędrówki maja kilkadziesiąt metrów" - to kładzie na łopatki tezę, że niedźwiedź bez powodu "atakował". Oni go PROWOKOWALI...!!!
Pazury tego niedźwiadka są wielkości palców dorosłego mężczyzny, a ich ostrość jest trudna do wyobrażenia sobie - są dobre zdjęcia do porównania. Gdyby niedźwiedź atakował, pociąłby co najmniej ubrania ludzi, a sadzę że także ich ciała i to do kości.gb pisze:I w końcu - co to za walka "w obronie własnej". Pazury niedźwiedzia, nawet młodego często nieświadomie zadają solidne rany. Jeśli rzeczywiście miała miejsce "walka" to jakiekolwiek ślady tejże na ludziach by były.
Wszystkie informacje w mediach są jakieś takie... nad wyraz wyważone i może przez to wzbudzają wiele wątpliwości. W każdym bądź razie zachowanie tych ludzi jest mocno nielogiczne nawet przy założeniu, że doznali solidnego szoku.
Chyba najlepiej jak ze szczegółowymi opiniami poczekamy na więcej informacji.
Podpisuję się pod tym w całej rozciągłości.gb pisze:Istotne - w tej chwili - jest to, by cała sprawa została nagłośniona - w odpowiedni sposób. Bo będzie to - gorzka - ale lekcja dla innych. Zwłaszcza tych "romantyków", chcących spotkać w górach "misia-przyjaciela ludzi i dzieci"!!!!
Warto dopilnować - medialnie - aby wyroki były surowe, sprawiedliwe i wyegzekwowane!!! I nie powinny to być wyroki "teoretyczne" - np. 2 lata więzienia w zawieszeniu na 5 lat. To - w takiej sprawie jest wyrok żaden. Powinna być to grzywna/konieczność pracy na rzecz publiczną, związaną z ochroną przyrody. I - to według mnie drastyczna forma - ale sprawcy na to zasługują - personalia tych osób powinny być podane do wiadomości publicznej.
Największym skandalem byłoby "umorzenie" całej sprawy ze względu na "małą szkodliwość społeczną". Tak jakby indywidualna głupota była rzeczywiście mało szkodliwa społecznie...
W okolicy zamordowania pewnej młodej dziewczyny jest w Chochołowskiej taka niewielka tabliczka. Może i przy wylocie Starorobociańskiej coś podobnego by sie zdało? Wiem, za jakiś czas może być takich tabliczek od cholery... Tak czy inaczej napiętnować trzeba. Z umiarem i rozwagą, ale trzeba.
Ostatnio zmieniony wt 23 paź, 2007 przez Zygmunt Skibicki, łącznie zmieniany 1 raz.
Mundek
Mundek
Ok powrzucam wszystkie wypowiedzi..
pierwsza z 11:48 (po przeczytaniu artykułu na gazecie.pl)
OLEJ:
Trudno. Zrobili, co musieli. W końcu to nie kłusownicy, walczyli w samoobronie.
BARTEK.K
mogli ucieckać, podobno był młodziutki
poza tym, ludzie sie czują jakby byli u siebie w domu i kazde zwierze, ktore napotykają trakltują jako intruza..
MICHAL
misie są coraz bardziej agresywne, strach iść w góry
Kejt:
> Trudno. Zrobili, co musieli. W końcu to nie kłusownicy, walczyli w samoobronie.
To nie jest wcale takie pewne...
"Zakopiańska policja wyjaśnia podane przez poszkodowanych okoliczności ataku. Jednak - zdaniem służb Tatrzańskiego Parku Narodowego - wizja lokalna w terenie wykazała, że niedźwiadek został ukamienowany."
Zgodnie z relacją pracownika TPN to był niedźwiadek wielkości owczarka niemieckiego, który nie mógł poważnie zagrozić 6-ciu (sic!) dorosłym osobom...
Dla porządku informuję, iż sama spotkałam na szlaku 2 miśki (matkę z małym) i jakoś mnie nie zaatakowały. Czego oczywiście w tym przypadku wykluczyć się nie da.
Zastanawia mnie, jak bardzo niebezpieczny musiał okazać się ten niedźwiadek i dlaczego.
Nie wyobrażam sobie, by tak silna grupa turystów musiała rzeczywiście walczyć o życie topiąc czy kamienując zwierzę. A dlaczego po prostu nie uciekali?
aleeela
Z całym szacunkiem, co za dureń wciąga niedźwiedzia do potoku i topi zamiast brać nogi za pas i uciekać !? Brzmi to co najmniej dziwnie...
Hania ratmed:
Mi tez jakos nie za bardzo się chce wierzyc w ta dramatycznośc ich położenia,która doprowadziła ich do takiego czynu.
kRupka
Przed chwilą widziałam zdjęcia tego niedźwiadka. Z 40 kilo zwierzaka
k rams
tak sie składa ze ci turyści najpierw karmili niedźwiedzia. co ciekawe, 'ratując swoje życie' znaleźli czas na to by robić mu zdjęcia... problem pojawił się gdy skończyły sie kanapki w ich plecaku.. przypuszczalnie niedźwiedź chciał więcej, ruszył w stronę turystów, więc najprościej było go ukamienować.
i wybaczcie, ale szlag mnie trafia jak słyszę, że musieli zabić i że zrobili to we własnej obronie.
Hania ratmed:
>kRupka napisała:
>Przed chwilą widziałam zdjęcia tego niedźwiadka. Z 40
>kilo zwierzaka
więc tym bardziej nie uwierzę,że 4 osoby nagle poczuły się tak bezbronne,że postanowiły go zabić.Poza tym karmiąc go najpierw można powiedzieć,że sami sobie byli winni.
Katarina:
http://wiadomosci.o2.pl/?s=257&...
na zdjęciu widać, że to maleństwo było...
"turyści"-skurwysyny.
oby sobie karki poskręcali, jak wyjdą w góry następnym razem.
życzę im tego.
Agnes:
mam nadzieję, że nie ujdzie im to na sucho - w końcu to zwierzę pod ochroną
Bartek k
sie człowiekowi noz w kieszenie otwiera..
zeby ich przyslowiowy chuj strzelił...
le to poprostu trafił futrzak na kretynów jakich pewnie nie mało.
tacy sami sie znajdą, co koty na wsi bedą rozwalać zwiatrówki, czy robic smalec z psa [co niedawno bylo w mediach].
tylko mniejsze zwierzęta, szczególnie te ktorych jest dużo, np bezpanskie koty czy psy nie zyskają takiego rozglosu po smierci jak ten niedźwiadek..
a ludzie.. cóz, poprostu bezmyślni kretyni, których zapewne bawiło to wszystko, i za to powinno im sie upierdolić conajmiej rece i po jednej nodze.
Kalosz:
Szkoda słów na idiotów. Jeżeli karmili niedźwiedzia, to musieli liczyć się z tym, że będzie on chciał więcej.
Niedźwiedź był malutki. Czy 6 dorosłych osób nie mogło znaleźć w tej sytuacji innego rozwiązania? Pewnie mieli jeszcze niezłą uciechę, jak obrzucali go kamieniami. Mam nadzieję, że zostaną ukarani.
ehh :/
Sts.
Zapewne włos im z głowy nie spadnie. Pamiętacie pewnie, jak kilka lat temu uniewinnili palanta Szumnego, który pod Rysami ubił osiem osób. Przykład może słaby, ale pokazuje bezsilność polskiego prawa.
Siwy:
Pewnie jakby niedzwiedz zabił człowieka to byście sie mniej przejeli. Sorry, ale chyba troche przesadzacie z tą nagonką. Oczywistą głupotą było karmienie tego niedzwiedzia, ale nie każdy wie ze nie można tego robić. Dla sporej ilości osob to jest atrakcja wielka, no i zrobili głupote. A pewnie jak sie im jedzienie skonczylo to niedziwedz ich zaatakował, w koncu mieli przeciez jakieś zadrapania etc. I pewnie wtedy spanikowali i sie próbowali bronić, właśnie kamieniami. Uciekanie przed niedzwiedziami to nie jest najlepszy pomysł, bo są dużo szybsze od ludzi. Nie każdy człowiek spotyka niedzwiedzie co drugi dzien, i nie kazdy dobrze wie jak sie w takiej sytuacji zachować. Wiec moze troche wstrzemiezliwosci w tych komentarzach, bo piszecie o nich jakby co najmniej przedszkole z dziecmi w srodku spalili.
Co innego oczywiście jesli zabili, dla zabawy poprostu. Ale tego nie wiemy. Jak to ustali sąd, to bedzie można tych ludzi oceniać. A nie od razu sie z nich najgorszych robi.
>Sts. napisał
>Przy okazji polecam artykuł
>http://wiadomosci.wp.pl/kat,8311,wi...
>Przykład pokazuje, jakich tępych kretynów zatrudnia
>serwis wp (a może pap?).
I czemu bardziej wierzyć gazecie, niż wp? Poczekajmy moze na ustalenia sądu, albo chociaż prokuratury, a nie kierujmy sie tym co w mediach powiedzą.
Kafel:
Jakby nie dokarmiali malucha to by nie był natrętny. Przeciez niedzwiedz to nie człowiek i nie wie że ma zjesc tą jedną kanapkę a potem sobie iść. Pewnie myslał że mają tego więcej, nie chciał się odczepić, albo nawet zaryczał i się spietrali. Ale jakby mnie taki miś spotkał to albo bym zastygł w bezruchu zeby nie prowokować - znudziłby się to by odszedł, albo bym spierdalał ile sił w nogach i nie patrzył na nic. Trzeba być wyjątkowym skurwiałym pustakiem, żeby rzucać w takie maleństwo (nie mówię o rozmiarach) kamieniami. Poza tym pewnie nawet ten 1,5 roczny maluch się wkurzył jak dostał z kamienia raz i drugi. Może chciał im wtedy odgryźć pół dupy a oni zamiast dawac dyla obrzucili go.
Rozumiem strach - to ludzkie, ale tego co zrobili nie zrozumiem. To jest zwykle skurwysynstwo!!! Nie ma innych słów na takie postępowanie
S.Adam:
Kurwa mać, przyznali się że karmili niedźwiedzia? Przyznali się do głupoty i do winy. Może jeszcze adwokat jako linię obrony przyjmie tezę "nie może być tak że zwierzęta są ważniejsze od ludzi"?
Teraz poważnie zastanawiam się czy warunkiem wstępu do Parku nie powinien być jakiś egzamin z podstawowej (naprawdę podstawowej) wiedzy o przyrodzie i jej ochronie. Kto go nie zda, niech się liczy z zaporową ceną. Nie wiem, może jednak nawyższy wyrok w tej sprawie zrobi swoje i wystarczy...
Siwy:
>Grzegorz Barczyk napisał
>Chyba nie masz do końca racji. Jeżeli "bronili się"
>rzucając kamieniami - to musieli się bronić aż do
>całkowitego wyeliminowania przeciwnika?
Nie każdy zna na tyle zachowanie niedzwiedzi, zeby wiedziec kiedy już napewno nie bedzie on dalej atakował.
>Jeśli rzucasz kamieniem w atakującego Cię psa - bo
>zapewne reakcja tych "dzielnych inaczej" była na tej
>zasadzie, to w ilu przypadkach pies atakuje "po trupach"?
>Przeważnie trafiony raz lub kilka - sam podwija ogon i
>skowycząc ucieka.
Ale moze sie zdarzyć, ze dosatnie pierwszym kamieniem w łeb, peknie mu czaszka i zdechnie.
Dorosłe niedźwiedzie są przepłaszane
>gumowymi kulami. Ból pamiętają przez kilka-kilkanaście
>dni. Czyżby młode niedźwiedzie reagowały inaczej? Poza
>tym - gdyby zaczęli uciekać - to i tak problem byłby
>mniejszy, bo wszystkich na raz niedźwiedź by nie gonił.
>Wybrałby jednego
Albo żadnego...
I jednego by dogonił i zaatakował, a reszta by sobie w tym czasie uciakała dalej zostawiając tamtego na pastwe niedzwiedzia.
>Oceny - te najsurowsze - wcale nie są przesadne. Za
>przeproszeniem, głupie, bezmyślne, bestialskie gnoje...
>
Tylko dlaczego oceniacie nie wiedząc co sie dokładnie zdarzyło? Opieracie sie na relacjach mediów, ktore i tak sie różnią. Robicie to samo co CBA. Zanim jakiś wyrok zapadnie to już są ludzie oczerniani.
>pozdrawiam
>gb
>ps
>Poza tym - nawet gdyby rzeczywiście niedźwiedź
>"wyskoczył" na nich z nienacka - to uważam, że najpierw
>powinni uciekać a potem się "bronić"...
Jak mnie pies zaatakuje, to nie próbuje uciekać, bo i tak wiem ze jest szybszy, tylko od razu sie bronie...
Pozdrawiam również
pierwsza z 11:48 (po przeczytaniu artykułu na gazecie.pl)
OLEJ:
Trudno. Zrobili, co musieli. W końcu to nie kłusownicy, walczyli w samoobronie.
BARTEK.K
mogli ucieckać, podobno był młodziutki
poza tym, ludzie sie czują jakby byli u siebie w domu i kazde zwierze, ktore napotykają trakltują jako intruza..
MICHAL
misie są coraz bardziej agresywne, strach iść w góry
Kejt:
> Trudno. Zrobili, co musieli. W końcu to nie kłusownicy, walczyli w samoobronie.
To nie jest wcale takie pewne...
"Zakopiańska policja wyjaśnia podane przez poszkodowanych okoliczności ataku. Jednak - zdaniem służb Tatrzańskiego Parku Narodowego - wizja lokalna w terenie wykazała, że niedźwiadek został ukamienowany."
Zgodnie z relacją pracownika TPN to był niedźwiadek wielkości owczarka niemieckiego, który nie mógł poważnie zagrozić 6-ciu (sic!) dorosłym osobom...
Dla porządku informuję, iż sama spotkałam na szlaku 2 miśki (matkę z małym) i jakoś mnie nie zaatakowały. Czego oczywiście w tym przypadku wykluczyć się nie da.
Zastanawia mnie, jak bardzo niebezpieczny musiał okazać się ten niedźwiadek i dlaczego.
Nie wyobrażam sobie, by tak silna grupa turystów musiała rzeczywiście walczyć o życie topiąc czy kamienując zwierzę. A dlaczego po prostu nie uciekali?
aleeela
Z całym szacunkiem, co za dureń wciąga niedźwiedzia do potoku i topi zamiast brać nogi za pas i uciekać !? Brzmi to co najmniej dziwnie...
Hania ratmed:
Mi tez jakos nie za bardzo się chce wierzyc w ta dramatycznośc ich położenia,która doprowadziła ich do takiego czynu.
kRupka
Przed chwilą widziałam zdjęcia tego niedźwiadka. Z 40 kilo zwierzaka
k rams
tak sie składa ze ci turyści najpierw karmili niedźwiedzia. co ciekawe, 'ratując swoje życie' znaleźli czas na to by robić mu zdjęcia... problem pojawił się gdy skończyły sie kanapki w ich plecaku.. przypuszczalnie niedźwiedź chciał więcej, ruszył w stronę turystów, więc najprościej było go ukamienować.
i wybaczcie, ale szlag mnie trafia jak słyszę, że musieli zabić i że zrobili to we własnej obronie.
Hania ratmed:
>kRupka napisała:
>Przed chwilą widziałam zdjęcia tego niedźwiadka. Z 40
>kilo zwierzaka
więc tym bardziej nie uwierzę,że 4 osoby nagle poczuły się tak bezbronne,że postanowiły go zabić.Poza tym karmiąc go najpierw można powiedzieć,że sami sobie byli winni.
Katarina:
http://wiadomosci.o2.pl/?s=257&...
na zdjęciu widać, że to maleństwo było...
"turyści"-skurwysyny.
oby sobie karki poskręcali, jak wyjdą w góry następnym razem.
życzę im tego.
Agnes:
mam nadzieję, że nie ujdzie im to na sucho - w końcu to zwierzę pod ochroną
Bartek k
sie człowiekowi noz w kieszenie otwiera..
zeby ich przyslowiowy chuj strzelił...
le to poprostu trafił futrzak na kretynów jakich pewnie nie mało.
tacy sami sie znajdą, co koty na wsi bedą rozwalać zwiatrówki, czy robic smalec z psa [co niedawno bylo w mediach].
tylko mniejsze zwierzęta, szczególnie te ktorych jest dużo, np bezpanskie koty czy psy nie zyskają takiego rozglosu po smierci jak ten niedźwiadek..
a ludzie.. cóz, poprostu bezmyślni kretyni, których zapewne bawiło to wszystko, i za to powinno im sie upierdolić conajmiej rece i po jednej nodze.
Kalosz:
Szkoda słów na idiotów. Jeżeli karmili niedźwiedzia, to musieli liczyć się z tym, że będzie on chciał więcej.
Niedźwiedź był malutki. Czy 6 dorosłych osób nie mogło znaleźć w tej sytuacji innego rozwiązania? Pewnie mieli jeszcze niezłą uciechę, jak obrzucali go kamieniami. Mam nadzieję, że zostaną ukarani.
ehh :/
Sts.
Zapewne włos im z głowy nie spadnie. Pamiętacie pewnie, jak kilka lat temu uniewinnili palanta Szumnego, który pod Rysami ubił osiem osób. Przykład może słaby, ale pokazuje bezsilność polskiego prawa.
Siwy:
Pewnie jakby niedzwiedz zabił człowieka to byście sie mniej przejeli. Sorry, ale chyba troche przesadzacie z tą nagonką. Oczywistą głupotą było karmienie tego niedzwiedzia, ale nie każdy wie ze nie można tego robić. Dla sporej ilości osob to jest atrakcja wielka, no i zrobili głupote. A pewnie jak sie im jedzienie skonczylo to niedziwedz ich zaatakował, w koncu mieli przeciez jakieś zadrapania etc. I pewnie wtedy spanikowali i sie próbowali bronić, właśnie kamieniami. Uciekanie przed niedzwiedziami to nie jest najlepszy pomysł, bo są dużo szybsze od ludzi. Nie każdy człowiek spotyka niedzwiedzie co drugi dzien, i nie kazdy dobrze wie jak sie w takiej sytuacji zachować. Wiec moze troche wstrzemiezliwosci w tych komentarzach, bo piszecie o nich jakby co najmniej przedszkole z dziecmi w srodku spalili.
Co innego oczywiście jesli zabili, dla zabawy poprostu. Ale tego nie wiemy. Jak to ustali sąd, to bedzie można tych ludzi oceniać. A nie od razu sie z nich najgorszych robi.
>Sts. napisał
>Przy okazji polecam artykuł
>http://wiadomosci.wp.pl/kat,8311,wi...
>Przykład pokazuje, jakich tępych kretynów zatrudnia
>serwis wp (a może pap?).
I czemu bardziej wierzyć gazecie, niż wp? Poczekajmy moze na ustalenia sądu, albo chociaż prokuratury, a nie kierujmy sie tym co w mediach powiedzą.
Kafel:
Jakby nie dokarmiali malucha to by nie był natrętny. Przeciez niedzwiedz to nie człowiek i nie wie że ma zjesc tą jedną kanapkę a potem sobie iść. Pewnie myslał że mają tego więcej, nie chciał się odczepić, albo nawet zaryczał i się spietrali. Ale jakby mnie taki miś spotkał to albo bym zastygł w bezruchu zeby nie prowokować - znudziłby się to by odszedł, albo bym spierdalał ile sił w nogach i nie patrzył na nic. Trzeba być wyjątkowym skurwiałym pustakiem, żeby rzucać w takie maleństwo (nie mówię o rozmiarach) kamieniami. Poza tym pewnie nawet ten 1,5 roczny maluch się wkurzył jak dostał z kamienia raz i drugi. Może chciał im wtedy odgryźć pół dupy a oni zamiast dawac dyla obrzucili go.
Rozumiem strach - to ludzkie, ale tego co zrobili nie zrozumiem. To jest zwykle skurwysynstwo!!! Nie ma innych słów na takie postępowanie
S.Adam:
Kurwa mać, przyznali się że karmili niedźwiedzia? Przyznali się do głupoty i do winy. Może jeszcze adwokat jako linię obrony przyjmie tezę "nie może być tak że zwierzęta są ważniejsze od ludzi"?
Teraz poważnie zastanawiam się czy warunkiem wstępu do Parku nie powinien być jakiś egzamin z podstawowej (naprawdę podstawowej) wiedzy o przyrodzie i jej ochronie. Kto go nie zda, niech się liczy z zaporową ceną. Nie wiem, może jednak nawyższy wyrok w tej sprawie zrobi swoje i wystarczy...
Siwy:
>Grzegorz Barczyk napisał
>Chyba nie masz do końca racji. Jeżeli "bronili się"
>rzucając kamieniami - to musieli się bronić aż do
>całkowitego wyeliminowania przeciwnika?
Nie każdy zna na tyle zachowanie niedzwiedzi, zeby wiedziec kiedy już napewno nie bedzie on dalej atakował.
>Jeśli rzucasz kamieniem w atakującego Cię psa - bo
>zapewne reakcja tych "dzielnych inaczej" była na tej
>zasadzie, to w ilu przypadkach pies atakuje "po trupach"?
>Przeważnie trafiony raz lub kilka - sam podwija ogon i
>skowycząc ucieka.
Ale moze sie zdarzyć, ze dosatnie pierwszym kamieniem w łeb, peknie mu czaszka i zdechnie.
Dorosłe niedźwiedzie są przepłaszane
>gumowymi kulami. Ból pamiętają przez kilka-kilkanaście
>dni. Czyżby młode niedźwiedzie reagowały inaczej? Poza
>tym - gdyby zaczęli uciekać - to i tak problem byłby
>mniejszy, bo wszystkich na raz niedźwiedź by nie gonił.
>Wybrałby jednego
I jednego by dogonił i zaatakował, a reszta by sobie w tym czasie uciakała dalej zostawiając tamtego na pastwe niedzwiedzia.
>Oceny - te najsurowsze - wcale nie są przesadne. Za
>przeproszeniem, głupie, bezmyślne, bestialskie gnoje...
>
Tylko dlaczego oceniacie nie wiedząc co sie dokładnie zdarzyło? Opieracie sie na relacjach mediów, ktore i tak sie różnią. Robicie to samo co CBA. Zanim jakiś wyrok zapadnie to już są ludzie oczerniani.
>pozdrawiam
>gb
>ps
>Poza tym - nawet gdyby rzeczywiście niedźwiedź
>"wyskoczył" na nich z nienacka - to uważam, że najpierw
>powinni uciekać a potem się "bronić"...
Jak mnie pies zaatakuje, to nie próbuje uciekać, bo i tak wiem ze jest szybszy, tylko od razu sie bronie...
Pozdrawiam również
- Zygmunt Skibicki
-

- Kontakt:
Z wiadomosci RMF-FM - Jest decyzja Prokuratury Rejonowej w Zakopanem: całej szóstce postawiono zarzuty zagrożone karą więzienia do dwóch lat!
Mundek
Mundek
Ruda Olka - to w końcu skąd ta informacja o tym filmowaniu komórkami. Zdajesz sobie chyba sprawę, że to CAŁKOWICIE zmienia postać rzeczy - kto to podał na tym "gronie"? Jeśli to pewne - to odsiadka jak w banku. W przeciwnym przypadku pewnie zawieszenie.Zygmunt Skibicki pisze:gb napisał(a):
pps Nie mam żadnego potwierdzenia "oficjalnego" - ale właśnie przed chwilą dotarła do mnie wiadomość, że ci "turyści" nagrywali telefonami całą "walkę", przyrównując się w komentarzach do Budzianowskiego. A filmy mieli zamiar "wpuścić" w sieć...
A mógłbyś podać źródło tej informacji. Jeśli to "nieoficjalne" to może na priv. Nie użyję tego publicznie. Bardzo proszę.
PS.
Co do wielkości zwierzęcia - miałem psa - rasy Kerryblue terrier, jakieś 40 cm w kłębie, tak na oko kanapowiec, około 30 kg wagi. Raz na mnie jakiś chuligan naskoczył - dość kiepsko wyglądał po tym "spotkaniu", pogotowie go odwiozło do szpitala.
- Zygmunt Skibicki
-

- Kontakt:
I czego napadasz na dziewczynę?Janek pisze:Ruda Olka - to w końcu skąd ta informacja o tym filmowaniu komórkami. Zdajesz sobie chyba sprawę, że to CAŁKOWICIE zmienia postać rzeczy - kto to podał na tym "gronie"?
Informacje podał gb i na pewno tego nie wyssał z palucha.
Dziś, jak wiesz, Grzegorz ma urodziny. Jak odkopie źródło, to bez wątpienia poda. Zresztą prokurator postawił zarzuty i teraz to już bez sądu się nie obędzie.gb pisze:Ależ to żadna tajemnica - na takim "młodzieżowym" portalu Grono - jest też "wątek górski" i tam to przeczytałem. Zapytam o szczegóły...
Cierpliwości Panie Starszy, cierpliwości!
Mundek
Mundek
[
No jeszcze zostaje kwestia promilów we krwi. U człeko - bydlaka niewielka ( większa ) ilosc alkocholu powoduje własnie takie wyczyny !quote="Zygmunt Skibicki Zwracam też uwagę na kluczowe w relacji z analizy miejsca zdarzeń słowa "ślady równoległej wędrówki maja kilkadziesiąt metrów" - to kładzie na łopatki tezę, że niedźwiedź bez powodu "atakował". Oni go PROWOKOWALI...!!!
Janku siedziałam na uczelni jak kopiowałam wam te wypowiedzi. Możliwe, że ją gdzieś pominęłam..teraz dopiero do domu weszłam więc jak się ogarnę to poszukam ten wypowiedzi.Janek pisze:Ruda Olka - to w końcu skąd ta informacja o tym filmowaniu komórkami. Zdajesz sobie chyba sprawę, że to CAŁKOWICIE zmienia postać rzeczy - kto to podał na tym "gronie"? Jeśli to pewne - to odsiadka jak w banku. W przeciwnym przypadku pewnie zawieszenie.
>kRupka napisała:
>Słyszałam, że policja ma ich komórki z nagranymi
>filmikami jak się "zabawiają" i chwalą, że są lepsi od
>Pudziana. Ponoć chcieli je shandlować.
>brak słów
kRupka - ponownie proszę, jeśli to możliwe odezwij się w tej dyskusji ponownie i podaj, gdzie "słuszałaś" tę informację o komórkach i nagranych na nich filmikach. To dosyć istotna informacja - zwłaszcza w "świetle" dyskusji. Zarówno tej jak i dyskusji na innych, całkiem poważnych górskich "forach"...
pozdrawiam
gb
prosze bardzo u góry wypowiedź osoby która wspomniała o komórkach plus wypowiedź gb
>Słyszałam, że policja ma ich komórki z nagranymi
>filmikami jak się "zabawiają" i chwalą, że są lepsi od
>Pudziana. Ponoć chcieli je shandlować.
>brak słów
kRupka - ponownie proszę, jeśli to możliwe odezwij się w tej dyskusji ponownie i podaj, gdzie "słuszałaś" tę informację o komórkach i nagranych na nich filmikach. To dosyć istotna informacja - zwłaszcza w "świetle" dyskusji. Zarówno tej jak i dyskusji na innych, całkiem poważnych górskich "forach"...
pozdrawiam
gb
prosze bardzo u góry wypowiedź osoby która wspomniała o komórkach plus wypowiedź gb
dokładnie, trochę rozwagi.jakoś mi nie pasi taka propozycja, do tego z głupim uśmieszkiem na końcu. Zanim zaczniemy rzucać kamieniami to może niech najpierw ustalą co tak naprawdę się stało, bo wersje są różne.
Mnie też przeogromnie żal tego zwierzaczka i uważam, że nie był on śmiertelnym zagrożeniem dla turystów ale puste slogany i sarmackie zapędy są tu nie na miejscu
Poczekajmy z pochopnymi opiniami!
"Góry są środkiem, celem jest człowiek.
Nie chodzi o to aby wejść na szczyt, robi się to,
aby stać się kimś lepszym."
Nie chodzi o to aby wejść na szczyt, robi się to,
aby stać się kimś lepszym."
Leśnicy znaleźli też resztki kanapek i słodyczy, które mogły go skusić by podszedł do ludzi.
Mnie ciekawi jak wyglądał po zajściu ten plecak. Są gdzieś zdjęcia? Coś mi mówi, że goście kłamią z tym atakiem misia i rozszarpaniem plecaka, a kłamstwa nienawidzę!. Dlaczego nie wzieli nóg za pas gdy miś zajął się konsumowaniem zawartości plecaka?dwójka młodych turystów. Mówili, że niedźwiedź zastąpił im drogę, rozszarpał rzucony mu plecak a później ich zaatakował.
Skoro są(czują się) bez winy to dlaczego nie poinformowali o zajściu kogoś z TPN, choćby pracownika sprzedającego bilety? Na dobrą sprawę, gdyby nie zgłosili się do szpitala to dziś winnych by nie było...O zabiciu zwierzęcia poinformowała ich zakopiańska policja, którą z kolei zaalarmował miejscowy szpital. W niedzielę zgłosiła się do placówki dwójka młodych turystów. Mówili, że niedźwiedź zastąpił im drogę, rozszarpał rzucony mu plecak a później ich zaatakował.
- Zygmunt Skibicki
-

- Kontakt:
Nie tylko Tobie przychodzą do głowy podobne wątpliwości. Mnie po łbie chodzi nawet dość prawdopodobny scenariusz tamtych zajść, ale przecież nie ma sensu publicznie dyskutować o takich "wizjach", nie?Iwona pisze:Coś mi mówi, że goście kłamią z tym atakiem misia i rozszarpaniem plecaka...
Trzeba będzie spokojnie poczekać na wyniki skrupulatnego, mam nadzieję, śledztwa. Dziś wiemy doprawdy niewiele i niewiele pewnego da się powiedzieć w sprawie. Zbierajmy informacje z różnych portali. To kiedyś wreszcie da efekt.
Jest na przykład taki mały filmik, na którym dwaj pracownicy TPN wyjmują z wody zwłoki niedźwiadka, a obok leży na śniegu nietknięta bułka... Skąd sie wzięła w miejscu śmierci zwierzęcia? Czyżby akcja "zatoczyła" w terenie krąg? Niedźwiedź zagonił ludzi do potoka, czy ludzie zagonili tam niedźwiedzia? Rzucali kamieniami, by odgonić, czy tłukli trzymanymi w rękach już leżącego by dobić?
Za dużo tych pytań bez konkretnych odpowiedzi, by cokolwiek twierdzić.
Na "321" jest już karczemna awantura, bo komuś tam puściły nerwy, podciągnął "posiłki" z innych forów i razem "nawywnętrzali(ły)" się nad sprawcami. Ba, dostało się także tym "gaszącym" forumową burdę.
Tu na szczęście rzadko bywają egzemplarze "wszystkonajlepiejwiedzace" - odpukać w niemalowane.
Na innych forach w tej sprawie bywa jeszcze gorzej niż na "321".
Niektóre osiągają poziom histerii...
Szkoda na to czasu.
IMHO, rzecz jasna.
Mundek
Mundek