Wybory

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

kilgor pisze:a lewicowe kurestwo wyciągające żydowskie pochodzenie żonie Dudy Cię nie drażni?
Gdzie, gdzie - dowody!!!!!!!!!!!!

A teraz - kto mieczem wojuje ten od miecza ginie. Po jaką cholerę Duda postawił sprawę Jedwabnego? Kto mu to poradził? Od przynajmniej 35 lat żaden poważny polityk nie próbował coś dla siebie ugrać żydowską kartą. Aby wyjaśnić - nie uważam Grzegorza Brauna za poważnego polityka, to chory psychicznie faszysta. A Duda wyciągnął? Po co? Aby zebrać te niespełna 2% wyborców Brauna i Kowalskiego To jest podłe, haniebne, kurewskie.
kilgor pisze:ja wiem, ja wiem a skąd? a ze zdjęcia
ha ha. Ja jeszcze widzę, wiem, że przybrała. Ale wiem jak było i zaręczam Ci, że mam dobre informacje.
Jestem gorszego sortu...
kilgor

Post autor: kilgor »

Janek pisze:Gdzie, gdzie - dowody!!!!!!!!!!!!
bądź łaskaw czytać posty w tym wątku. Mefistofeles napisał wyraźnie - w Newsweeku lisowym był artykuł o pochodzeniu p. Dudowej.
Janek pisze:Po jaką cholerę Duda postawił sprawę Jedwabnego?
znajdź na youtube debatę i spróbuj zrozumieć kontekst pytania. Pewnie Ci się to nie uda, ale mimo wszystko spróbuj.
Janek pisze:ha ha. Ja jeszcze widzę, wiem, że przybrała. Ale wiem jak było i zaręczam Ci, że mam dobre informacje.
Nie wiem co wzbudza Twoją wesołość. Ze zdjęć z młodości wynika, że Pani Komorowska była szczupłą i ładną kobietą.
Ale mi wcale nie chodziło o Jej figurę czy wygląd, tylko o męża buraka, który nazywał Bogu ducha winne kobiety kaszalotami. Ale to przecież nie jest chamstwo. Co innego gdyby to Kaczor albo Duda powierdział...
Awatar użytkownika
Janek

myślę, że pewien wybitny działacz niemieckiego ruchu socjalistycznego ( autor Mein Kampf) miałby na ten temat inne zdanie...
Zaczynasz ię ośmieszać. Prawdopodobnie matka Hitlera była Żydówką ale to domniemanie. I to nie ma nic do rzeczy. Ja napisałem o powszechnie znanej zasadzie żydowskiej. Nie wiem w czym zawartym, chyba w Talmudzie ale na pewno tak jest.

Nieuctwa należy się wstydzić a nie się nim popisywać.

Lis pograł fatallnie. Ale nie tak dawno temu Kurski pograł "dziadkiem z Wehrmachtu". Jakoś się wtedy prawica nie oburzała

A zresztą - mój ojciec r.urodzenia 1896 w Wielkopolsce też służył w Wehrmachcie, jeden jego brat zginął pod Verdun w pruskim mundurze. Drugi brat też był w Wehrmachcie. A potem on i mój ojciec byli w Powstaniu Wielkopolskim, podem w odsieczy Lwowa, jeszcze potem zaszli aż pod Berezynę by skończyć służbę pod Sochaczewem.

Ten skurwiel Kurski obrażając Tuska obraził i mnie i sprawa dla mnie jest jasna - nigdy nie zagłosuję na żadnego PiS-owca.

Mam nadzieję,, że ten mydłek Duda przegra i wtedy przez tydzień nie będę trzeźwiał.
Jestem gorszego sortu...
kilgor

Janek pisze:wtedy przez tydzień nie będę trzeźwiał.
chyba już zacząłeś świętować. Ani Talmud, ani Mein Kampf nie ma tu nic do rzeczy. A co ma?
HIPOKRYZJA i to zarówno lewicowa, jak i prawicowa. Newsweek wyciąga Dudzie teścia Żyda - och, nic się nie stało. Duda mówi o Jedwabnym, sprawie mocno niejasnej - no faszysta, antysemita i w ogóle.

A z drugiej strony też podobnie - Kurski fajny bo doj... Tuskowi. A wyszło z tego g..., L. Kaczyński za tu musiał przepraszać. Jak napisałeś - chroń mnie Boże przed przyjaciółmi, bo z wrogami sam sobie poradzę.

Jeśli myślisz,że antysemityzm to domena prawicy, to chyba spędziłeś ostatnie 50 lat w zamrażarce. Teraz nastapiło dokładne odwrócenie - współczesny Izrael, dla prawicy to niemal państwo idealne.
Awatar użytkownika
Janek

gb pisze:Z kolei informacja o tym, że p. Duda dodatkowo pracuje na innej uczelni (prywatnej, co wiąże się - z dużą dozą prawdopodobieństwa - z o wiele wyższymi apanażami)
To są bardzo wysokie apanaże (w linku podanym wyżej przez Zakochanych w Tatrach są wyszczególnione - np. 90 tys. zł rocznie. Pan doktor, bez profesury i taka kasa. Jeden z moich znajomych z Politechniki powiedział tak - albo facet tyra od rana do nocy (a wtedy kiedy udziela się politycznie) albo ta prywatna uczelnia spodziewa się "konfitur" jak PiS wróci do władzy.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

kilgor pisze:chyba już zacząłeś świętować. Ani Talmud, ani Mein Kampf nie ma tu nic do rzeczy. A co ma?
Wg. zasad żydowskich Żydem się jest jak się ma matkę Żydówkę. Koniec, kropka.
kilgor pisze:Newsweek wyciąga Dudzie teścia Żyda - och, nic się nie stało. Duda mówi o Jedwabnym, sprawie mocno niejasnej - no faszysta, antysemita i w ogóle.

To są sprawy o zupełnie różnym ciężarze gatunkowym. Porównujesz mrówkę do słonia. Pytanie Dudy było haniebne, zachował się jak zakapior, porządni ludzie takim nie podają ręki.
kilgor pisze:Jeśli myślisz,że antysemityzm to domena prawicy, to chyba spędziłeś ostatnie 50 lat w zamrażarce. Teraz nastapiło dokładne odwrócenie - współczesny Izrael, dla prawicy to niemal państwo idealne.
Zdeklaruj się - jesteś lewak czy prawak? A może to i to, ostatnio to częste.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

Z ostatniej chwili:

Sztab Komorowskiego nie mówi nie na propozycjję sztabu Kukiza debaty w piątek w Lubinie. Ale nie z Kukizem jako moderatorem. Nim ma zostać naczelny redaktor Ekspresu - Jarzębowski, co już podobno akceptuje sztab Kukiza.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Janek pisze:Pytanie Dudy było haniebne, zachował się jak zakapior, porządni ludzie takim nie podają ręki.
Czyli rozumiem, że czujesz się częścią narodu sprawców? Bo ja się nie czuję i nie życzę sobie by ktoś w moim imieniu przeproaszał za zbrodnie, których ja ani mój naród nie popełniliśmy.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

mefistofeles pisze:
Janek pisze:Pytanie Dudy było haniebne, zachował się jak zakapior, porządni ludzie takim nie podają ręki.
Czyli rozumiem, że czujesz się częścią narodu sprawców? Bo ja się nie czuję i nie życzę sobie by ktoś w moim imieniu przeproaszał za zbrodnie, których ja ani mój naród nie popełniliśmy.
A ja się czuję.

I nie ma nic do rzeczy, że ani ja ani nikt z mojej rodziny w czasie wojny nie zrobił nic haniebnego. Wręcz przeciwnie - prawie cala rodzina była w AK, kilka bardzo bliskich krewnych zginęło. Dziadek zginął w Starobielsku.
Naród to naród i jeżeli czuję się jego częścią to biorę odpowiedzialność również za sprawy haniebne.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
kilgor

gb pisze:Błąd logiczny - p. Komorowski nie blokuje etatu, On na tym etacie jest zatrudniony.
Nie no sorry, ale to był żart.
Janek pisze:To są sprawy o zupełnie różnym ciężarze gatunkowym. Porównujesz mrówkę do słonia. Pytanie Dudy było haniebne, zachował się jak zakapior, porządni ludzie takim nie podają ręki.
Ano jak brakuje argumentów, to zawsze można napisać, że tego się nie da porównać.
Janek pisze:jesteś lewak czy prawak?
a Ty kim jesteś?
Basia Z. pisze:A ja się czuję.

I nie ma nic do rzeczy, że ani ja ani nikt z mojej rodziny w czasie wojny nie zrobił nic haniebnego. Wręcz przeciwnie - prawie cala rodzina była w AK, kilka bardzo bliskich krewnych zginęło. Dziadek zginął w Starobielsku.

Naród to naród i jeżeli czuję się jego częścią to biorę odpowiedzialność również za sprawy haniebne.
Jeśli jesteśmy narodem sprawców, to kwestia wypłacenia odszkodowań/reparacji za popełnione zbrodnie jest jak najbardziej zasadna. Piszę to całkiem serio.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

kilgor pisze:
Jeśli jesteśmy narodem sprawców, to kwestia wypłacenia odszkodowań/reparacji za popełnione zbrodnie jest jak najbardziej zasadna. Piszę to całkiem serio.
Oczywiście to powinno działać dla wszystkich i my też powinniśmy otrzymać odszkodowanie od Niemców oraz Związku Radzieckiego i jego spadkobierców prawnych - za każdą zabitą w czasie wojny osobę, za zniszczone mienie.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Basia Z. pisze: Naród to naród i jeżeli czuję się jego częścią to biorę odpowiedzialność również za sprawy haniebne.
Nie, to tak nie działa. Jeśli wszelkie strutkury państwa polskiego robiły wszystko co w ich mocy by z takimi zachowaniami walczyć to jako naród żadnego udziału w sprastwie nie mamy. Pomijając nawet to kto naprawdę - miejscowi czy Niemcy - odpowiadał za Jedwabne.

Nie czuje się odpowiedzielany za Jedwbane tak jak nie czuje się odpowiedzialny za Trynkiewicza czy wampira z Bytowa.
Grzegorz Braun
kilgor

Basia Z. pisze:Oczywiście to powinno działać dla wszystkich i my też powinniśmy otrzymać odszkodowanie od Niemców oraz Związku Radzieckiego i jego spadkobierców prawnych - za każdą zabitą w czasie wojny osobę, za zniszczone mienie
O naiwności 8)

jeszcze o Jedwabem - kiedyś śp. Prymas Glemp stwierdził, że Żydzi powinni przeprosić za żydowskich oficerów UB mordujących Polaków po wojnie. Na to Konstanty Gebert ripostował, że przeprosi Glempa, jeśli on przeprosi za Gomułkę. Pytany co ma wspólnego Glemp z Gomułką, odpowiedział - tyle co ja z Żydami z UB.

Mogę więc tylko powiedzieć - mam dokładnie tyle samo wspólnego z mordercami z Jedwabnego, szmalcownikami i konfidentami Gestapo co red. Gebert ze swoimi rodakami z UB.
Awatar użytkownika
Janek

Basiu, masz rację.

A reszcie doradzam - panowie, ciszej nad tą trumną.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

kilgor pisze:
Basia Z. pisze:Oczywiście to powinno działać dla wszystkich i my też powinniśmy otrzymać odszkodowanie od Niemców oraz Związku Radzieckiego i jego spadkobierców prawnych - za każdą zabitą w czasie wojny osobę, za zniszczone mienie
O naiwności 8)
Piszę "jak powinno być" i na żadne odszkodowanie nie liczę.

kilgor pisze: jeszcze o Jedwabem - kiedyś śp. Prymas Glemp stwierdził, że Żydzi powinni przeprosić za żydowskich oficerów UB mordujących Polaków po wojnie. Na to Konstanty Gebert ripostował, że przeprosi Glempa, jeśli on przeprosi za Gomułkę. Pytany co ma wspólnego Glemp z Gomułką, odpowiedział - tyle co ja z Żydami z UB.

Mogę więc tylko powiedzieć - mam dokładnie tyle samo wspólnego z mordercami z Jedwabnego, szmalcownikami i konfidentami Gestapo co red. Gebert ze swoimi rodakami z UB.
Obaj z Mefistofelesem mylicie odpowiedzialność indywidualną, podlegającą prawu karnemu, z odpowiedzialnością moralną, jaką ponosimy jako cały naród.
Oczywiście w stopniu znacznie mniejszym niż narody sąsiednie. Też mnie denerwują te amerykańskie teksty o "polskich obozach koncentracyjnych" ale amerykańska znajomość historii - jest - wiadomo jaka.

Tu wystarczy zwykłe chrześcijańskie "przepraszam", co zrobili zarówno biskupi polscy w liście do biskupów niemieckich, jak i prezydent Polski, w czasie uroczystości w Jedwabnem.

I nie rozumiem jak ktoś podający się za chrześcijanina, a więc modlący się codziennie "I odpuść nam nasze winy jako i my odpuszczamy naszym winowajcom" może poddawać to w wątpliwość.
Ostatnio zmieniony śr 20 maja, 2015 przez Basia Z., łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Janek

kilgor pisze:Janek napisał/a:
jesteś lewak czy prawak?

a Ty kim jesteś?
Staram się nie być świnią lub łajdakiem. A tacy są po obu stronach.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

kilgor pisze: Mogę więc tylko powiedzieć - mam dokładnie tyle samo wspólnego z mordercami z Jedwabnego, szmalcownikami i konfidentami Gestapo co red. Gebert ze swoimi rodakami z UB.
Kilgor, rozmawiasz z osobami od 20 lat urabianymi przez GW.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Basia Z. pisze: Obaj z Mefistofelesem mylicie odpowiedzialność indywidualną, podlegającą prawu karnemu, z odpowiedzialnością moralną, jaką ponosimy jako cały naród.
Naród ponosi odpowiedzialnośc tylko jesli jako Naród cos robi. Niemcy demokratycznie wybrali Hitlera. We Francji władza oficjalnie kolaborowała. W Polsce nie było żadnej oficjalnej kolaboracji żdnych struktur państwowych ani podzimnych z Niemcami. Szmalcownictwo było surowo karane. Więc wybacz Basiu - ale odpowiedzialność narodu za pojedyncze występki jego przedstawicieli jest w tej sytuacji żadna.
Grzegorz Braun
kilgor

Basia Z. pisze:Piszę "jak powinno być"
powtórzę jeszcze raz: o naiwności
Basia Z. pisze:Obaj z Mefistofelesem mylicie odpowiedzialność indywidualną, podlegającą prawu karnemu, z odpowiedzialnością moralną, jaką ponosimy jako cały naród.

Oczywiście w stopniu znacznie mniejszym niż narody sąsiednie. Też mnie denerwują te amerykańskie teksty o "polskich obozach koncentracyjnych" ale amerykańska znajomość historii - jest - wiadomo jaka.
Ilu Polaków uczestniczyło w zbrodniach na Zydach? Pewnie nigdy się tego nie dowiemy. Może kilkuset, może kilka tysięcy. Tylko naprawdę nie rozumie, czy można za nich obciążać cały blisko 40 milionowy naród.

Nie tylko Amerykanie błyszczą ,,znajomością" historii. W tamtym roku na obchodach 70lecia d-day (lądowanie w Normandii) wspomniano o ... niemieckim i czeskim ruchu oporu. Za to polskiego ruchu oporu nie zauważono. Do tej pory zastanawiam się czy ktoś sobie jaj nie robil, ale to jednak serio było. No ku.... I z tego co rozumie, o to wlasnie chodziło Dudzie z pytaniem o Jedwabne - polegliśmy całkiem z polityka historyczną.
Janek pisze:tacy są po obu stronach.
starałem się to wytłumaczyć przez ostatnie kilka postów. Nie będę ukrywał, że serce mam po prawej stronie. Ale to nie znaczy, że mam też klapki na oczach.
kilgor

BasiuZ, Janku
czyli uważacie, że polski rząd/prezydent powinni wystąpić do Niemiec i Rosji z żądaniem wypłaty stosownych odszkodowań?
ODPOWIEDZ