Muzyka
- mefistofeles
-

- Kontakt:
21 grudnia 2004 r. MiG pisze:A 29 maja, także w Chorzowie, pojawi się Iron Maiden! Grają w ramach Mystic Festival, więc będzie także parę innych zespołów. Może ktoś się wybiera?
A i owszemmefistofeles pisze: a ja się pochwa lę, że od kilku godzin jestem szczęśliwym posiadaczem biletu na majowy koncert IRON MAIDEN w Chorzowie Jest ładny, niebieski i ma nieludzka cene, ale jest jej warty.
Ktoś może też się wybiera??
MiG
Dodane po 2 minutach:
Jeszcze trochę info koncertowych:
Velvet Revolver, 2005.06.28, godz. 19:00, Katowice, Spodek (idę)
Slayer, 2005.06.30, godz. 19:00, Warszawa, Stodoła
MiG
- mefistofeles
-

- Kontakt:
a ja jeszcze dodam o trasie koncertowej jednegoz moich ulubionych zespołów - bydgoskiego The Chainsaw. Grają dość lekki, ale energiczny heavy metal.
Jeśli zahaczają o Wasze miasto to warto się wybrać, póki bilety kosztują 10 a nie 100 złotych
10 marzec (czwartek) Poznań - "U Bazyla"
11 marzec (piątek) Wrocław - "Diabolique"
12 marzec (sobota) Kvasiny (Czechy) - "Kulturní dům"
13 marzec (niedziela) Kraków - "Extreme"
14 marzec (poniedziałek) Rzeszów - "Rejs"
15 marzec (wtorek) Skarżysko Kamienna - "Semafor"
16 marzec (środa) Lublin - "Centrum Kultury"
17 marzec (czwartek) Biała Podlaska - "Muzyczna Apteka"
18 marzec (piątek) Warszawa - "Progresja"
20 marzec (niedziela) Bydgoszcz - "ZOOdiak"
21 marzec (poniedziałek) Toruń - "On Nowa
Jeśli zahaczają o Wasze miasto to warto się wybrać, póki bilety kosztują 10 a nie 100 złotych
10 marzec (czwartek) Poznań - "U Bazyla"
11 marzec (piątek) Wrocław - "Diabolique"
12 marzec (sobota) Kvasiny (Czechy) - "Kulturní dům"
13 marzec (niedziela) Kraków - "Extreme"
14 marzec (poniedziałek) Rzeszów - "Rejs"
15 marzec (wtorek) Skarżysko Kamienna - "Semafor"
16 marzec (środa) Lublin - "Centrum Kultury"
17 marzec (czwartek) Biała Podlaska - "Muzyczna Apteka"
18 marzec (piątek) Warszawa - "Progresja"
20 marzec (niedziela) Bydgoszcz - "ZOOdiak"
21 marzec (poniedziałek) Toruń - "On Nowa
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
-
dyingbride
-

- Kontakt:
sluchajcie, niewiele czasu zostalo, bo juz w sobote 19 edyszon Metalmanii. Jedzie kto? Wystapia glownie Napalm Death, Amon amarth, Katatonia...
skoro o upodobaniach muzycznych mowa, to nietrudno sie zorientowac jaka Muzyka mnei porywa. Do ulubionych kapel zaliczam Death, My Dying Bride, Amorphis, Edge of Sanity, Tiamat...... A z polskich, moim ukochanym zespołem jest Armia
Nie jest jednak powiedziane, ze ograniczam sie li i jedynie do metalu. Dobrze sie czuję wsrod dzwiekow muzy z pierwszej polowy lat 80tych, Beatlesów, od niedawna Dead Can Dance... Sporo by wymieniac, poprzestane na tym.
skoro o upodobaniach muzycznych mowa, to nietrudno sie zorientowac jaka Muzyka mnei porywa. Do ulubionych kapel zaliczam Death, My Dying Bride, Amorphis, Edge of Sanity, Tiamat...... A z polskich, moim ukochanym zespołem jest Armia
Nie jest jednak powiedziane, ze ograniczam sie li i jedynie do metalu. Dobrze sie czuję wsrod dzwiekow muzy z pierwszej polowy lat 80tych, Beatlesów, od niedawna Dead Can Dance... Sporo by wymieniac, poprzestane na tym.
Czesc:)
No to i ja opowiem w olbrzymim skrocie o moich fascynacjach muzycznych, ktore niewatpliwie naleza do najwazniejszych. W skrocie bo jak tu opowiedziec o kilku tysiacach plyt w jednym poscie-:)
Muzyki slucham odkad pamietam, ale tak na serio wszystko zaczelo sie w podstawowce od prog i hard rocka (Genesis, Yes, King Crimson , Pink Floyd, Jethro Tull, Led Zeppelin i Deep Purple, Black Sabath itd itd). Potem byla kazda odmiana rocka, w tym neoprog, ktory mi sie szybko przejadl . Kolejnym przełomem byl jazz rock (Soft Machine, elektryczny Davis, Mahavishnu Orchestra, Weather Report itd), potem jazz (np. Jarret, Davis, Coltrane, Stanko, Charles Mingus itd. itdJ w dalszej kolejnosci awangarda rocka (glownie Rock In Opposition i okolice: Univers Zero, Art Zoyd, Doctor Nerve, Reportaz, U Totem, Present, Robert Wyatt, Volpuk ).
Przez ostatnie lata sluchalem roznych mniej lub bardziej zakreconych rzeczy: free jazzu, muzyki improwizowanej, nadal awangardy rocka "Rock In Opposition", muzyki współczesnej [wspolczesnej powaznej], np.: Sun Ra, Evana Parkera, Freda Fritha, Anthony'ego Braxtona, Art Zoyd, Kena Vandermarka, Heinera Goebbelsa , Karlheinza Stockhausena, AMM, Zygmunta Krauzego, Ivy Bittovej itd itd itd itd.
Dzis mam nawrot do muzyki bardziej emocjonalna i prostej. To znaczy lubie nadal wszystko co lubilem, ale doszly do tego jeszcze lajtowe klimaty [np. Tindersticks, Nick Cave, nasz Kult, rozne odmiany folku, lacznie z punk folkiem, tzw avant pop] i znow to co w podstawowce i w liceum:) Na dodatek ostatnio bawie sie z kumplami i grywamy to i tamto:).
Plyty, ktore czesto goszcza w moim odtwarzaczu:
* Meredith Monk - Dolmen Music
* Tibor Szemzo - Relative Things - selected soundscapes 1994-97
* Iva Bittova - Cikori
* Iva Bittova/Vladirmir Vaclavek- Bile Inferno
* Third Ear Band
* Tindersticks - Curtains
* David Krakauer's Klezmer Madness! - Klezmer, NY
* Kult - Muj wydafca, Ostateczny krach systemu korporacji, Salon Rekreativo
* Fred Frith / Rova Saxophone Quartet - Freedom In Fragments
* Charles Mingus -The Black Saint and the Siner Lady
* Miasto Nie Spało - Pieśni Żałobne
* Kowald/ Lüdi/Morris/Namtchylak - When the Sun Is Out You Don't See Stars
* Oles/Trzaska/Oles - Mikro Muzik
* Motion Trio - Pictures From the Street
* Keith Jarrett - Changless
* The Doors - Morrison Hotel
* Led Zeppelin - Physical Graffiti
* Robert Wyatt - Rock Bottom
* NICK CAVE & THE BAD SEEDS - Abattoir Blues / The Lyre Of Orpheus
* Piersi
* AMM - The Inexhaustible Document
* No Man - Returning Jesus
* King Crimson - Thrak
* Univers Zero - Ceux du Dehors
* Heiner Goebbels - La Jalusie
* Terry Riley - In C
Moj spis plyt znajdziecie na:
http://kimawug.blox.pl/html
I jeszcze jedno. Kazdy kto kocha gory i muzyke ma u mnie juz na wstepie duzego plusa
pozdrawiam,
zYgMuNt
http://www.3ucho.art.pl
No to i ja opowiem w olbrzymim skrocie o moich fascynacjach muzycznych, ktore niewatpliwie naleza do najwazniejszych. W skrocie bo jak tu opowiedziec o kilku tysiacach plyt w jednym poscie-:)
Muzyki slucham odkad pamietam, ale tak na serio wszystko zaczelo sie w podstawowce od prog i hard rocka (Genesis, Yes, King Crimson , Pink Floyd, Jethro Tull, Led Zeppelin i Deep Purple, Black Sabath itd itd). Potem byla kazda odmiana rocka, w tym neoprog, ktory mi sie szybko przejadl . Kolejnym przełomem byl jazz rock (Soft Machine, elektryczny Davis, Mahavishnu Orchestra, Weather Report itd), potem jazz (np. Jarret, Davis, Coltrane, Stanko, Charles Mingus itd. itdJ w dalszej kolejnosci awangarda rocka (glownie Rock In Opposition i okolice: Univers Zero, Art Zoyd, Doctor Nerve, Reportaz, U Totem, Present, Robert Wyatt, Volpuk ).
Przez ostatnie lata sluchalem roznych mniej lub bardziej zakreconych rzeczy: free jazzu, muzyki improwizowanej, nadal awangardy rocka "Rock In Opposition", muzyki współczesnej [wspolczesnej powaznej], np.: Sun Ra, Evana Parkera, Freda Fritha, Anthony'ego Braxtona, Art Zoyd, Kena Vandermarka, Heinera Goebbelsa , Karlheinza Stockhausena, AMM, Zygmunta Krauzego, Ivy Bittovej itd itd itd itd.
Dzis mam nawrot do muzyki bardziej emocjonalna i prostej. To znaczy lubie nadal wszystko co lubilem, ale doszly do tego jeszcze lajtowe klimaty [np. Tindersticks, Nick Cave, nasz Kult, rozne odmiany folku, lacznie z punk folkiem, tzw avant pop] i znow to co w podstawowce i w liceum:) Na dodatek ostatnio bawie sie z kumplami i grywamy to i tamto:).
Plyty, ktore czesto goszcza w moim odtwarzaczu:
* Meredith Monk - Dolmen Music
* Tibor Szemzo - Relative Things - selected soundscapes 1994-97
* Iva Bittova - Cikori
* Iva Bittova/Vladirmir Vaclavek- Bile Inferno
* Third Ear Band
* Tindersticks - Curtains
* David Krakauer's Klezmer Madness! - Klezmer, NY
* Kult - Muj wydafca, Ostateczny krach systemu korporacji, Salon Rekreativo
* Fred Frith / Rova Saxophone Quartet - Freedom In Fragments
* Charles Mingus -The Black Saint and the Siner Lady
* Miasto Nie Spało - Pieśni Żałobne
* Kowald/ Lüdi/Morris/Namtchylak - When the Sun Is Out You Don't See Stars
* Oles/Trzaska/Oles - Mikro Muzik
* Motion Trio - Pictures From the Street
* Keith Jarrett - Changless
* The Doors - Morrison Hotel
* Led Zeppelin - Physical Graffiti
* Robert Wyatt - Rock Bottom
* NICK CAVE & THE BAD SEEDS - Abattoir Blues / The Lyre Of Orpheus
* Piersi
* AMM - The Inexhaustible Document
* No Man - Returning Jesus
* King Crimson - Thrak
* Univers Zero - Ceux du Dehors
* Heiner Goebbels - La Jalusie
* Terry Riley - In C
Moj spis plyt znajdziecie na:
I jeszcze jedno. Kazdy kto kocha gory i muzyke ma u mnie juz na wstepie duzego plusa
pozdrawiam,
zYgMuNt
http://www.3ucho.art.pl
Ostatnio zmieniony śr 15 cze, 2005 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam krajana!! A w której to części Krakowa można Cie trafić?
Zdecydowanie, nieodwołalnie, nieodwracalnie, tylko i wyłącznie na pierwszym miejscu PINK FLOYD. Wszystkie płyty jak leci chociaż powiedzmy... głównie 5-6 ostatnich. Do tego: Zepelini, Doorsi, Camel, Purple, Sting&Co, Genesis, Dire Straits no i oczywiście Marillion. Ostatnia płyta - cudeńko, takie połączenie: Camel + Pink Floyd + Marillion.
Coś z jazziku: Stańko, np.składanki Marka Niedżwieckiego: Smooth Jazz Cafe, Norah Jones, Chris Botti, Patricia Kaas, itp.
Polski rock pod każdą postacią no i oczywiście muzyka filmowa. Michał Lorenz to jest to. A tak adekwatnie do tego forum polecam film "Prowokator" ze względu na muzykę Lorenza i zdjęcia!!!!
Na pewno o czymś zapomniałem
Zdecydowanie, nieodwołalnie, nieodwracalnie, tylko i wyłącznie na pierwszym miejscu PINK FLOYD. Wszystkie płyty jak leci chociaż powiedzmy... głównie 5-6 ostatnich. Do tego: Zepelini, Doorsi, Camel, Purple, Sting&Co, Genesis, Dire Straits no i oczywiście Marillion. Ostatnia płyta - cudeńko, takie połączenie: Camel + Pink Floyd + Marillion.
Coś z jazziku: Stańko, np.składanki Marka Niedżwieckiego: Smooth Jazz Cafe, Norah Jones, Chris Botti, Patricia Kaas, itp.
Polski rock pod każdą postacią no i oczywiście muzyka filmowa. Michał Lorenz to jest to. A tak adekwatnie do tego forum polecam film "Prowokator" ze względu na muzykę Lorenza i zdjęcia!!!!
Na pewno o czymś zapomniałem
>A w której to części Krakowa można Cie trafić?
Czesc Krakus!
Ja Podgorze lekko w strone Puszczy Niepolomickiej, do ktorej lubie na rowerku
A Ty po ktorej stronie Wisły?
>Zdecydowanie, nieodwołalnie, nieodwracalnie, tylko i wyłącznie na >pierwszym miejscu PINK FLOYD
Wiesz, Pink Floyd tłukłem przez wiele lat i dzisiaj moge posluchac, ale wole wczesniejsze: np. Meddle, Atom Heart Mother, A Saurcerful of Secrets. Z tradycyjnego prog rocka najbardziej lubie King Crimson. To jest kaplela, która nigdy nie przestawała poszukiwań i nie dała się zwieść kasie.
>Wszystkie płyty jak leci chociaż powiedzmy... głównie 5-6 ostatnich. Do >tego: Zepelini,
Zeppelinow i Purpli bardzo znow lubie, bo próbujemy ich dzis grac:-)
Czesc Krakus!
Ja Podgorze lekko w strone Puszczy Niepolomickiej, do ktorej lubie na rowerku
>Zdecydowanie, nieodwołalnie, nieodwracalnie, tylko i wyłącznie na >pierwszym miejscu PINK FLOYD
Wiesz, Pink Floyd tłukłem przez wiele lat i dzisiaj moge posluchac, ale wole wczesniejsze: np. Meddle, Atom Heart Mother, A Saurcerful of Secrets. Z tradycyjnego prog rocka najbardziej lubie King Crimson. To jest kaplela, która nigdy nie przestawała poszukiwań i nie dała się zwieść kasie.
>Wszystkie płyty jak leci chociaż powiedzmy... głównie 5-6 ostatnich. Do >tego: Zepelini,
Zeppelinow i Purpli bardzo znow lubie, bo próbujemy ich dzis grac:-)
Wlaśnie co do muzyki - czy jeśli jakaś kapela nagra pare dobrych plyt, a potem samo go**o, to jest to dobra kapela, co nagrala zla plyte, czy zla kapela, ktorej sie udalo nagrac dobrą?? Pytam, bo ostatnio qmpel gdy na pytanie "co masz na uszach??" uslyszal - sweet noise, stwierdzil, ze to debile co nagrywaja kawalek z A.M.Jopek i z peją, bo nikt ich nie chce sluchac, ale ja mialem na uszach pierwszy album ("respect"), ktory uważam za bardzo dobry...
Moje Tatry
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
no to mamy chyba dość blisko do siebie bo ja zamieszkuję okolice Saskiej i Baru KormoranZygmunt pisze:Podgorze lekko w strone Puszczy Niepolomickiej,
Co do Floydów to mam wrazenie ze pierwszych albumów czasami nie da sie słuchać
- Andrzej Krystoszyk
-

Tym razem dla fanów radia/ i muzyki, wszelkiej, od klasyki po hip-hop ciekawy link: www.live365.com a tam nieograniczony dostęp do świata muzyki. Słucham już trzecią dobę radyjk Classic blues. taka dawka klasycznego blusa z Missisipi i z delty, a takoż chicagowskiego dawno mi się nie trafiła. Ale każdy może znaleźć tam coś co lubi. Co prawda jak to w radio nigdy nie wiadomo na co się trafi . Zajrzeć warto
-
Widmo Brockenu
-

- Kontakt: