Mount Everest-góra gór?

Pasma górskie w Polsce i na świecie.
Awatar użytkownika
Olav

Post autor: Olav »

Gość pisze:jest to tylko kolejne potwierdzenie powszechnie znanej prawdy, że jak się ma pieniądze to można wszystko
Nie sądzę.... Chociażby moje największe marzenie - K2. A jak ktoś kupi wejście na tą (moim zdaniem) królową gór, to niech da znać za ile, to zacznę odkładać, żeby mieć 2 miejsce na liście zdobywców...
Moje Tatry
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
Awatar użytkownika
Olav

MiG pisze:znajdźcie jak najwięcej nazw tej góry
Nazwy, ktore znam zostaly chyba wszystkie wymienione, pamietam tylko, geneze nazwy K2 - "k" jako że góra leży w paśmie karakorum, a 2 ponieważ była drogą w kolejności zmierzoną....
Moje Tatry
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
MiG

Post autor: MiG »

ryb-ka pisze:Mount Apgar - czyli Wielka Góra
Mount Akbar.
A w 1889 r. Polak - B. Grąbczewski - próbował ją nazwać "Szczyt Cesarzewicza Mikołaja" :) Ta wyprawa dotarła pod K2 od północy! To dopiero byli hardcorowcy :)
O zdobywaniu K2:
http://www.lodz.tpsa.pl/iso/AKG/doktor1.html
http://www.gory.wyd.pl/archiwum.php?art=2133

MiG
Awatar użytkownika
Olav

MiG pisze: Ta wyprawa dotarła pod K2 od północy! To dopiero byli hardcorowcy
i dobrze, że tacy hardcoreowcy ;) ... dzieki takim jak oni (ale sporo pozniej) polacy w ciagu kilku lat wdarli sie do światowej czolowki himalaistow, oraz zapoczatkowali to, co dzis nazywamy himalaizmem zimowym (chociażby jako pierwsza ekipa zimą na Czomolungmie) ;)
Moje Tatry
ODPOWIEDZ