Impregnaty.

Buty, odzież, plecaki, śpiwory, akcesoria i sprzęt górski...
AdiK

Post autor: AdiK »

Wydawałoby się, że temat-rzeka, bo przecież dotyczy wszystkich (i tych w goretexach i bez) a tu spokój! Raptem kilka odpowiedzi. Dobra impregnacja to przecież 90% spokoju w górach.
Iwona pisze:Buty mam z nubuku, czy naprawdę powinnam czymś je spryskać przed rozpoczęciem użytkowania?
no i jak z tymi bucikami? Spryskałaś? Jestem ciekaw bo chyba tej zimy (wiosny) były "trochę" użytkowane? ;)
Ja swoje buty (nubuck bez membrany) pryskałem jakimś WaterProof-em i Tarrago - efekt był podobny: w deszczu w miarę OK, na śniegu natomiast - ze względu na tarcie - było trochę gorzej (po dniu wędrówki - dzień suszenia). Dlatego też ciekawią mnie różne impregnaty "nie w spray-u"...
Jacek Venom

Post autor: Jacek Venom »

ja impregnuje moje buty przy pomocy.....pasty do butów;-) Całe te nubuki i membrany w butach doprowadzały mnie do szału i kupiłem Asolo TPS 535 V z licowanej skóry i mam z bani .
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Wczoraj akurat oglądałem w warszawskim Sklepie Podróżnika impregnaty do nubuku/zamszu. Pojawiły się nowe preparaty - czarne wysokie pojemniki z napisem "gore-tex". Zawierają impregnat w sprayu oraz... odżywkę. Sporo kosztują. Ja zakupiłem tradycyjnego Nikwaxa i w promocji dostałem jeszcze jakiś Nikwax do czyszczenia butów po górach.
:)
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

AdiK pisze:no i jak z tymi bucikami? Spryskałaś? Jestem ciekaw bo chyba tej zimy (wiosny) były "trochę" użytkowane?
Tak,spryskałam i w lutym nawet po całodniowych brnięciach w śniegu buciki były suche,natomiast już w maju,gdy śnieg staje się brejowaty(szczególnie na słońcu) trochę mi przemakały ale bez przesady. Po powrocie do domku wyczyściłam je,zaimpregnowałam i ....czekają na kolejny wyjazd :D Jeśli chodzi o nazwy,to musiałabym w domku sprawdzić.
Awatar użytkownika
Mariusz

Po raz kolejny zaipregnowałem buty Nikwaxem i mam pytania:

- czy nie lepiej (prościej, skuteczniej) impregnować czymś w sprayu, niż wcierać impregnat gąbką?

- czy ma sens dwukrotne zaipregnowanie buta?
MiG

Post autor: MiG »

Mariusz pisze: czy nie lepiej (prościej, skuteczniej) impregnować czymś w sprayu, niż wcierać impregnat gąbką?
Nie. Impregnat w sprayu nie wnika w skórę buta tak jak impregnat wcierany, w związku z tym jest mniej skuteczny.
tomek.l

Kontakt:

Post autor: tomek.l »

Mariusz pisze:czy ma sens dwukrotne zaipregnowanie buta?
Na moim impregnacie (Woly Sport Waterproof - spray) jest napisane "Kolejne powtarzanie zabiegu polepsza efekty działania" ;)
Ja kładę kilka warstw.
Awatar użytkownika
Mariusz

MiG pisze:Impregnat w sprayu nie wnika w skórę buta
A jeśli to nie skóra, lecz nubuk/zamsz?
AdiK

Mariusz pisze:A jeśli to nie skóra, lecz nubuk/zamsz?
...to tym bardziej mi się wydaje, że lepszy będzie impregnat wcierany. Mam ten sam problem - nubuk bez G-texu i wiem, że ten spray się po prostu ściera (dotyczy w szczególności śniegu!) nawet przy kilkukrotnym pryskaniu.
A jakie to "buciki" nosi nasz mod, jeśli można wiedzieć? :think: (chodzi mi o to czy mają jakąś membranę).
Awatar użytkownika
Mariusz

AdiK pisze:A jakie to "buciki" nosi nasz mod, jeśli można wiedzieć? (chodzi mi o to czy mają jakąś membranę).
AdiK, wpisz sobie w wyszukiwarkę forumową słowo "Garmont" (lub "Garmount"), a dokopiesz się wielu moich wypowiedzi odnośnie własnych butów.
Tak w skrócie: są to włoskie buty z membramą Gore-tex, o strukturze materiału zamszowo-nubukowej i wibramowej podeszwie. Buty mają już bardzo dużo lat, ale nie chcą się rozpaść, więc nadal w nich wędruję. Przemiękają bardzo szybko i dogłębnie - zwłaszcza podczas wędrówki w mżawce lub deszczu.
AdiK

Mariusz pisze:Przemiękają bardzo szybko i dogłębnie
moje stare buty tak kiedyś przemiękły, że się aż podeszwa "rozszczepiła", przynajmniej nie miałem oporu żeby się ich pozbyć. Twoje widocznie są bardziej zawzięte... ;)
Awatar użytkownika
Mariusz

AdiK pisze:Twoje widocznie są bardziej zawzięte...
Zostawiam je na noc przed drzwiami pokoju w schronie ku uciesze moich towarzyszy, ale nikt tych butów nie chce ukraść...
:(
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

Chyba nie wszystkie buty trzeba impregnować.? Do moich "stało" w instrukcji, że to zabronione: mają wyschnąć, należy je wyszczotkować i przetrzeć wilgotną szmatką. Nie stwierdziłam żeby przemakały. Natomiast do kurtki są potrzebne te zabezpieczenia i to przy praniu.
AdiK

Otóż Droga Izo obawiam się, że nie masz racji. Nie ważne z jakiego materiału są buty (no chyba, że z gumy) i czy mają Goretex czy inną membranę czy też nie. Wszystkie po pewnym czasie wymagają powtórnej impregnacji (pierwsza jest czasami fabryczna). Ponoć nawet osławiony Goretex może szlag trafić jeśli będzie ciągle narażony na kontakt z przemoczoną wierzchnią warstwą.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Mariusz

Wyczytałem na ulotce Nikwaxu, że buty uzyskują optymalną impregnację, po 3-krotnym nałożeniu preparatu i wysuszeniu.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

A jak impregnujecie oddychającą odzież?

Ja zaeksperymentowałem z impregnatem w płynie, do uzytku w pralce. Czy działa nie wiem, ale śmierdziało 3 dni.
AdiK

Zaimpregnowałem swoje buty Nixwax-em w płynie, niestety zdążyłem przed wyjazdem to tylko zrobić jeden raz. Efekt na deszczu – nie wiem, bo nas ta „przyjemność” nie spotkała, ale jeśli chodzi o chodzenie w „usypistym” śniegu i wybijanie sobie stopni w nieco twardszym, to po jakiejś godzinie już czułem, że mam wilgotne skarpety. :(
Awatar użytkownika
Mariusz

AdiK pisze:to po jakiejś godzinie już czułem, że mam wilgotne skarpety.
A ja mam potrójną warstwę, więc conajmniej 2 godziny błogiej suchości... :P
AdiK

Mariusz pisze:A ja mam potrójną warstwę
...nakładaj Mariusz warstwy , nakładaj :D bo za tydzień (jeśli się nie mylę odnośnie Twego wyjazdu) śnieżyk jeszcze z pewnością będzie. A nowe doświadczenia w temacie impregnacji są mile widziane... :think: ;)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

u mnie mam wrażenie, ze nawet jakbym 5 warstw nałożył to i tak pójdzie nieszczelnościami między skóra a podeszwą. Chociaż...

Jak byłem w Karkonoszach to dopiero drugiego dnia miałem problemy, więc może nie jest aż tak źle
ODPOWIEDZ