Tatrzańskie jeziora.

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Widziałam kiedyś na fotce w gazecie Popradzki Staw i tamtejsze schronisko,zadziałała wyobraźnia, ale jakież było moje zdziwienie w rzeczywistości -raczej na minus niestety.
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Nie do końca słusznie ,kiedy wieczorem pójdą wycieczki ,zamkną budy a słońce zachodzi nad Osterwą ,to da się jeszcze wyobrazić dawne klimaty tego miejsca. Mimo wszystko to nie jest Śląski Dom
pawelpp

Post autor: pawelpp »

Piękne są stawy Batyżowiecki i Zielony Kieżmarski, i Popradzki, ale świetne są też w Dol. Białej Wody: Litworowy, a szczególnie Zmarzły pod Polskim Grzebieniem, zwłaszcza późną wiosną i wczesnym latem, gdy nie jest odmarznięty. Są one rzadko przez Polaków odwiedzane. Lubię też staw koło Schroniska Zbójnickiego (nieco powyżej niego), ale ciągle zapominam, jak się nazywa. Fotografuje się go zwykle na tle Pośredniej Grani. Wszystkie Furkotne Stawy też są niczego sobie, zwłaszcza z góry ;-)
Po maturze dostałem w prezencie album poświęcony stawom - "Perly Tatier" (autorzy Ladislav Denes, Aladar Marcek, Juraj Pacl). Sam go wybrałem dla siebie jako nagrodę :-) . Jest świetny, to chyba najładniejszy album tatrzański. Ma dość dużą objętość i przedstawia fotografie prawie wszystkich stawów w Tatrach. (Ja oczywiście nie dzielę Tatr na polskie i słowackie, jak już tu kiedyś pisałem.)
Jak gdzieś zobaczycie w antykwariacie ten album, to gorąco go polecam.
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

pawelpp pisze:Wszystkie Furkotne Stawy też są niczego sobie, zwłaszcza z góry ;-)
Jeśli chodzi o widok z góry ,to obstawiam za Ciemnosmreczńskimi z Koprowego,MO z Chłopka, Czarnago S z Rysów i Rochackich St. z Rohaczy. Słyszałem ,że jeszcze Ciężki z Wysokiej wygląda ślicznie ,ale nie byłem
pawelpp

dagomar pisze:Słyszałem ,że jeszcze Ciężki z Wysokiej wygląda ślicznie ,ale nie byłem
Na Wysokiej równiez nie byłem (a wybrałbym się chętnie), ale i z Rysów widać Zmarzły Staw w Dol. Cięzkiej. Ciężki pewnie też można zobaczyć stamtąd, ale tego nie wiem na pewno. Na Rysach byłem dwukrotnie i nie miałem zbytnio szczęścia do widoków. Za trzecim razem doszedłem tylko do Wagi i musiałem schodzić z powodu zmroku (i ostatniej kolejki do Smokowca).
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Też byłem 2 razy ,widoków specjalnie nie miałem i w obydwu przypadkach mimo raczej tłoku panowała jakaś taka głucha cisza ,jakby głos był tłumiony. Nigdzie indziej w Tatrach niczego takiego nie spotkałem
pawelpp

Na Rysach byłem za pierwszym razem kompletnie sam (z Polski, w maju , w warunkach zimowych). I widziałem jedynie jakiś staw pod nogami, będąc już w kopule szczytowej. To przecież był Zmarzły.
Głucha cisza panuje czasem gdzieniegdzie w Tatrach. Np. w Wyżniej Chochołowskiej, jak nikogo nie ma, nie wieje wiatr, jest tak cicho.
Ostatnio zmieniony ndz 05 gru, 2004 przez pawelpp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

dagomar pisze:Nie do końca słusznie ,kiedy wieczorem pójdą wycieczki ,zamkną budy a słońce zachodzi nad Osterwą ,to da się jeszcze wyobrazić dawne klimaty tego miejsca
Z tym się zgodzę.Moje mieszane uczucia wywołała budka-jadłodajnia,zupełnie niepasująca do tego miejsca,aczkolwiek serwująca niedrogie posiłki,w przeciwieństwie do hotelowo-restauracyjnych warunków w schronisku.Dla mnie schronisko to coś cieplutkiego,zapraszającego w swe podwoje utrudzonego turystę i z zewnątrz to przy Popradzkim St. takie wrażenie sprawie,ale tylko z zewnątrz-przynajmniej jak dla mnie.
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
sandra

Post autor: sandra »

dla mnie najpiękniejszym stawem w Tatrach jest Litworowy Staw i Batyżowiecki, który ma kształt półksiężyca:))
niestety turyści juz zdążtyli go zaśmiecić.:((
ODPOWIEDZ