Powrót

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

widzisz admin, wstawiasz relacje po 3-ch latach i "macanie" fotek Ci wmawiaja
to juz nie te lata, co u poczatkow tego forum, kiedy to nastepowala euforia pod kazdym zdjeciem tatrzanskim, relacje byly jakies takie inne, a niektorzy nie odrozniali Jarzabczego od Jagniecego ;)

P.S. A co tu sie ps-a doszukiwac, skoro wystarczy soft apararu jakos tam skonfigurowany i polarek dokrecony
dla oka przyjemne
Awatar użytkownika
Ala

Post autor: Ala »

Mariusz pisze:Powrót
w wytwornym stylu ...mnie zabrakło tylko ...szampana i truskawek :)
jaka impreza ? nic o tym nie wiem
..życie jest piękne :-)
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Alan pisze:widzisz admin, wstawiasz relacje po 3-ch latach i "macanie" fotek Ci wmawiaja
W sumie to miłe insynuacje, bo zdjęcia "musi-coby" podobają się. :)
Jest natomiast inny problem: przeglądałem zdjęcia na 3 różnych wyświetlaczach - laptop HP, monitor lcd DELL 17" oraz tv-lcd samsunga 42". W przypadku laptopa odzworowanie barw jest po prostu fatalne i nijak nie mogę tego poprawić ustawieniami ekranu. Defaultowe ustawienia monitora lcd pozwalają już na w miarę przyzwoitą prezentację fot, zaś wyświetlenie pokazu slajdów na 42 calach samsunga to już szczęka na ziemi - prześliczne barwy, kontrast, nasycenie - może nawet aż zbyt ładne (zupełnie jakby w procku telewizora był zaszyty jakiś szop).
Alan pisze:to juz nie te lata, co u poczatkow tego forum, kiedy to nastepowala euforia pod kazdym zdjeciem tatrzanskim
No i wtedy nie było jeszcze mody na przykładanie ramek do obiektywu. ;)
Alan pisze:skoro wystarczy soft apararu jakos tam skonfigurowany
Szczerze mówiąc w moim Sony DSC H1 wszelkie "głębsze" ustawienia korekcji obrazu są w trybie default. Jedyny parametr, który ręcznie koryguję to EV.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Mariusz pisze:trybie default
no tak, ale to oznacza, ze w duzej mierze np kolorystyka zalezy od tego jak producent aparatu zadecydowal
a producent bedzie kierowal sie wymaganiami stawianymi przez rynek, klienci chca nasycone zdjecia, to takie aparat bedzie robil
calkiem inne wymagania stawiane sa aparatom zaawansowanym i latwo zauwazyc, ze jpgi z nich beda mniej kolorowe
wyswietlacze w łaptokach raczej nie sluza do ogladania zdjec, ale mozesz byc spokojny, ja mam calkiem w porzadku monitor i dosc dobrze ustawiony, no i na nim te zdjecia wygladaja poprawnie
po prostu jesienia w Tatrach jest kolorowo, a Janek pewnie przyzwyczail ostatnio wzrok do nieco bardziej surowego krajobrazu :P
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

Mariusz pisze:Jest natomiast inny problem: przeglądałem zdjęcia na 3 różnych wyświetlaczach - laptop HP, monitor lcd DELL 17" oraz tv-lcd samsunga 42". W przypadku laptopa odzworowanie barw jest po prostu fatalne i nijak nie mogę tego poprawić ustawieniami ekranu. Defaultowe ustawienia monitora lcd pozwalają już na w miarę przyzwoitą prezentację fot, zaś wyświetlenie pokazu slajdów na 42 calach samsunga to już szczęka na ziemi - prześliczne barwy, kontrast, nasycenie - może nawet aż zbyt ładne (zupełnie jakby w procku telewizora był zaszyty jakiś szop).
ano właśnie dlatego graficy do niedawna nie używali LCD a na pewno nie z matrycą TN, którą masz i w lapku i monitorze. W TV jest PVA - do tego spory kontrast (prawdziwy nie koniecznie dynamiczny) duża jasność i od razu lepiej.
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

http://picasaweb.google.co.uk/llukasziola
http://drytooling.com.pl - serwis wspinaczki mikstowej, alpinizmu, himalaizmu
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Alan pisze:w duzej mierze np kolorystyka zalezy od tego jak producent aparatu zadecydowal
a producent bedzie kierowal sie wymaganiami stawianymi przez rynek, klienci chca nasycone zdjecia, to takie aparat bedzie robil
W tym sensie zgoda. Tzw. default jest przygotowany pod konkretną grupę klientów. Klienci "małpek" (w tym ja) oczekują maksimum piękna przy minimum znajomości technik foto. Nie wiem czy wszystkie modele cyfraków tak mają, ale w moim H1 jest możliwości zmiany predefiniowanych parametrów typu nasycenie, kolor, kontrast, czy ostrość (dla trybów manualnych).
Alan pisze:zdjecia wygladaja poprawnie
po prostu jesienia w Tatrach jest kolorowo
Też zgoda. Jesień w Tatrach broni się sama - wystarczy słoneczna pogoda i przejrzyste powietrze, a zdjęcia wprost muszą wyjść "poprawnie". :)
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Alan pisze:a Janek pewnie przyzwyczail ostatnio wzrok do nieco bardziej surowego krajobrazu
No i tu jest problem. Opiszę na przykładzie. Koło godz. 8-ej wyjazd do Sakkary. Jest jeszcze nie nazbyt gorąco i nie ma wiatru. Kolorystyka zdjęć (to co w aparacie a nie to co się "widzi") idealna. Kilka godzin później jest już koło +35, powietrze "drga", wiatr wieje drobnym piaskiem (aparat wyjąć, szybkie zdjęcie i do woreczka a potem do futerału, bo inaczej po chwili czyszczenie obiektywu). Efekt w aparacie - wszystko trochę zupowate w kolorze i trzeba się trochę pomęczyć aby coś z tego wyszło.
Kair w oddali niby widać, nawet dość wyraźnie. Ale cudów nie ma, smog jest (ponoć jeden z największych na świecie - mieszka tam 22 miliony luda i trochu aut jest), na zdjęciach szaro-niebieska mgiełka, której tak w naturze "nie było widać". Wszystkie podręczniki "mówią" - nie robić zdjęć koło połunia, ale co z tego skoro ja tam akurat w południe jestem i więcej już nie będę - taki harmonogram. W sumie - zrobić dobre zdjęcie piramid jest cholernie trudno, choćby z tego, że za wielkie i nawet ogniskową 14 trudno objąć, trzeba się oddalać i w efekcie jest nie piramida ale piramidka.
W sumie - bliskie plany ok. Wszystkie dalekie, panoramy itd niezmiernie trudne w tamtych warunkach świetlnych zrobić.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

mnie się w tej relacji podoba wszystko! Jakie wykreski, foty! Rewelacja!
Pozdrawiam
Izabela
"skromnie przyjmować, spokojnie tracić"
ODPOWIEDZ