Zimny Lech

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Asik pisze:jesli cos plączę to mnie poprawcie
wg mnie nic nie plączesz....obiecanki cacanki, tak czasami bywa z dogadaniem.
Też kiedyś dogadałem się z sąsiadem, a jego pies dalej załatwiał potrzebę pod moim balkonem...... przypomniał mi się Dzień Świra

http://www.youtube.com/watch?v=wCyhy4JU ... re=related :))
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Basia Z. pisze: Taa - w Stanach Zjednoczonych i w Afganistanie też.
sęk w tym, że jesli my nie bedziemy walczyć o swoje wartości - to pokonają nas ci, którzy walczą o ich.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Asik

Post autor: Asik »

krzymul pisze:czasami trzeba powalczyć, choć nie krwawo, a argumentami ;)
krzymul,jak patrzyłam na tych ludzi byłam przerażona. oni by nie byli w stanie walczyc na argumenty, bo rozpierała ich agresja. niby kuźwa tacy katolicy a tak byli agresywni ze głowa mała.
Meffi,ja rozumiem walczyć o swoje,ale to co oni są przedstawiali pod pałacem to dalekie było do uszanowania krzyża i pamieci prezydenta i wszystkich którzy zgineli pod Smoleńskiem, dalekie od tego o co walczą.
skałojeb do zaspiarza - "ja rzygnę, ale na Everest wejdę, ale Ty za ch... VI.4 nie zrobisz
Awatar użytkownika
krzymul

Asik pisze:krzymul,jak patrzyłam na tych ludzi byłam przerażona.
przyznaje się bez bicia....nie oglądałem, wstydzę się patrzeć na takie głupawe przepychanki, ale wyobrażam sobie.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Asik

krzymul pisze:
Asik pisze:krzymul,jak patrzyłam na tych ludzi byłam przerażona.
przyznaje się bez bicia....nie oglądałem, wstydzę się patrzeć na takie głupawe przepychanki, ale wyobrażam sobie.
ja oglądałam urywki w trakcie obiadu,prawie się naleśnikiem udławiłam :(
skałojeb do zaspiarza - "ja rzygnę, ale na Everest wejdę, ale Ty za ch... VI.4 nie zrobisz
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

mefistofeles pisze:Mimo wszystko cieszy mnie, że są w Polsce ludzie gotowi za swoje przekonania (religijne czy polityczne) walczyć.
"Walczyć" to żadna sztuka. Może by zaczęli po prostu żyć zgodnie z tymi 10 przykazaniami ?

Przecież przy tych 95 (czy ilu tam) procentach "zdeklarowanych katolików" powinniśmy być rajem na Ziemi. A jakoś k... nie jesteśmy. Dziwne.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Asik

Ci "katolicy" byli pod pałacem. czym tak naprawdę różnią się od innych ortodoksyjnych wyznawców? dlaczego potępiamy zamachy? przecież oni tez walczą o swoje.
Awatar użytkownika
krzymul

Walczyć, a walczyć...oto jest różnica
Ja np. też poluję na zwierzynę, "ino", że bezkrwawo.... z aparatem, w przeciwieństwie do myśliwego z kałachem, czy czymś tam... ;)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krzymul

andy67 pisze:przy tych 95 (czy ilu tam) procentach "zdeklarowanych katolików" powinniśmy być rajem na Ziemi. A jakoś k... nie jesteśmy. Dziwne.
Bo to są tylko ludzie...., potrzebna powtórka z rozrywki sprzed dwóch tysięcy lat z hakiem... ;)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
andy67

Jedyny plus całej tej szopki (nomen omen) jest jak dla mnie taki że władze kościelne pokazały (i chyba też ujrzały przy okazji) całą swoją bezsilność w starciu z "kościołem" niejakiego Rydzyka.

Zaś na miejscu władz Warszawy postawiłbym wkoło jeszcze z 10 krzyży i to 10 razy większych. I tak aż do absurdu.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Na temat psychologii tłumu napisano setki albo i tysiące opasłych tomów. No i co - tłum to tłum. I cholernie łatwo nim sterować, szczególnie jak się za to wezmą nieźli fachowcy. Hitler, np. miał Goebelsa. Podejrzewam, że kilku panów z PiS nieźle się zapoznało z działalnością Goebelsa. A także propagandzistów komunistycznych. No i w przeciwieństwie do wielu młodych ja bardzo dobrze pamiętam rok 1968 i dokumentnie wtedy ogłupionych robotników, którzy wtedy na wiecach z własnej ochoty pokrzykiwali - "Studenci do książek". I wiem jeszcze jedno - kardynał Wyszyński na pewno by nie powiedział, że to nie sprawa Kościoła. Kardynał Dziwisz udawał Greka w sprawie pochowku wawelskiego, Abp. Nycz (którego szanowałem jako biskupa koszalińskiego) sprowadza calą rzecz do mapki geodezyjnej, bo to nie na działce kościelnej). I co z tego, że biskup Pieronek zachował zdrowy rozsądek, skoro on z innej diecezji. Żenada i tyle. A rząd rozumiem - ostre wejście i tłum pójdzie podpalić budynek kancelarii premiera.

Mefi - ja się opinią światową przejmuje. M.in.dlatego, że ona się przekłada na popyt na nasze wyroby. A Austriacy mnie się wypytywali jakim cudem tak wielu ludzi wierzy w "zbrodnię smoleńską". Żenada i tyle.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

To ja może polecam to co wstawił Keczup http://www.youtube.com/watch?v=nq_BhuES4xU
Rozbawiło mnie to :D Gdyby tak było w kościele to bym chodziła. :)
Ostatnio usłyszałam też wykonanie "Abba Ojcze" w wykonaniu popowego zespołu. Toż to świetna sprawa. Pewien ks. Tomek (Mefisto zna ;) ) zachęcił mnie w ten sposób do modlitwy. A jak odszedł to powróciły stare zasady.
Jak słyszę te babcie, które śpiewają umierającym głosem "Boże coś Polskę" to słabo mi się robi.
No i była walka, przepychanki i umierające głosy. Pewne wypowiedzi skojarzyły mi się z sektą np. "Ręce mi powykręcali, gdyby nie Jezus to bym bez rąk została". :think: Bywa i tak. Krzyż należy szanować, postawić go w godnym miejscu, pomodlić się - jeśli ktoś wierzy, a nie krzyczeć i przepychać.
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
Awatar użytkownika
andy67

Zaraz tu Janek coś napisze o rozsądnych dziewczynach z Wielkopolski :)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

:))
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
Awatar użytkownika
andy67

A tak z tematu wątku - szybko się PiSiaki obudzili z tym "zimnym Lechem". Mało brakło a przegapiliby okazję do wyrażenia "świętego oburzenia" :D
Każdemu jego Everest...
świster

Post autor: świster »

andy67 pisze:Mało brakło a przegapiliby okazję do wyrażenia "świętego oburzenia"
Pewnie uważają, że to robota Palikota i będą chcieli go ukrzyżować publicznie :D
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

andy67 pisze:Zaraz tu Janek coś napisze o rozsądnych dziewczynach z Wielkopolski
Rozsądek (a także i uroda) dziewczyn z Wielkopolski jest czymś oczywistym, powiedziałbym nawet, że aksjomatem - prawda Asik? (są tu jacyś innego zdania - ha, napewno nikt się nie przyzna (np. ze strachu przed Asią, ja bym się bał! :P ). Co jednak nie zmienia faktu, że w przedmiocie linku podanego przez Keczupa a zacytowanego przez Agaar jestem innego zdania. Ja rozumiem odmienne potrzeby i oczekiwania przedszkolaków, jednakowoż w tym przypadku to jest to moim zdaniem jaskrawy przykład kiepskiego gustu i prymitywizmu a nazwanie tego kiczem byłoby ciężką obrazą dla kiczu, bo kicz ma jednak pewne wartości i wymaga trochę pracy.

Przy okazji pozwalam sobie wspomnieć zmarłego w ostatnich dniach ks. Leona Kantorskiego, który w kościele w Podkowie Leśnej w zamierzchłych czasach socjalizmu organizował msze rockowe, podczas których występował zespół Czerwono - Czarni a muzykę pisała m.in kompozytorka tej miary co Katarzyna Gaertner (tak nawiasem - wówczas, ale i teraz prześliczna dziewczyna). Tak nawiasem - Kaśka nie tylko entuzjazmowała się muzyką podhalańską ale i dość ostro chodziła w Tatrach - wiem to z autopsji, poznałem ją na Zaduszkach Jazzowych w Krakowie w roku 1956 a potem spotykałem na szlaku. I to była sztuka przez wielkie S.

Co do obserwacji Agnieszki z obrazków na Krakowskim Przedmieściu - pełna zgoda. Mnie osobiście żal tych ludzi, m.in. zgodnie z słowami z jednej kościelnej pieśni o ręce i ślepym mieczu. No i znakomicie to się zgadza z ogólnie znanym powiedzeniu jednego z "wielkich" postaci PiS, Jacka Kurskiego - "ciemny lud to kupi". Tam jednak nie było "ciemnego ludu" lecz podbuntowany i ogłupiały agresywny motłoch.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

Wczoraj słuchałem sobie radiowej 3 po trzeciej. Janecki zaprosił gości o odpowiednim profilu, Pospieszalski, ksiądz związany z Solidarnością, ale ten taki właśnie mniej trendy, czytaj niby wyklęty i pracujący na cmentarzu oraz jeszcze jedna osoba o podobnym profilu. Na dzień dobry zmoderował dyskusję stawiając temat - Obrona krzyży w PRL. Ale już w pierwszym zdaniu sprytnie goście doszli do głównego wątku - gdy jeden z nich powiedział, no ale jednak władza ustąpiła w sprawie krzyża. To Pospieszalski z dziką pasją w głosie - no komuniści też ustępowali jak musieli i takie tam naprawdę różne i głupie a nawet i groźne porównania.Do tego prowadzący co ostrzejsze tezy podchwytujący w lot. No i teraz jak ktoś słucha tak jednostronnej dyskusji to może pomyśleć, że Ci fanatycy bo ja tego słowa się nie boję mają rację. Niestety komuś pomyliły się i czasy i ocena sytuacji. Krzyż miał zostać przeniesiony do kościoła a nie pocięty i spalony w kominku. Ze strony "obrońców" jest to after party do buczenia na obchodach PW, buczenia przy zaprzysiężeniu prezydenta -elekta itp itd.
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

http://picasaweb.google.co.uk/llukasziola
http://drytooling.com.pl - serwis wspinaczki mikstowej, alpinizmu, himalaizmu
Awatar użytkownika
krzymul

Lukas pisze:Krzyż miał zostać przeniesiony do kościoła
W kościele krzyży mamy dostatek, ale i ten przyjmiemy jako symbol obłudy...powinni powiedzieć i było by po zawodach.

Cytat z Krzyżaków ( mogłem coś przekręcić)

Myślę sobie tak, Polski Prezydent, Pałac Prezydencki, Największa i najgłupsza katastrofa i tajemnicza również, Zginął Prezydent, Zginęli dostojnicy RP.
No postawili coś tam, no wyszło, że krzyż przed którym jeszcze kilka miesięcy temu opłakiwano wypadek i tysiące polaków się modliło.
Naraz ktoś wpadł na genialny pomysł, usuńmy ten symbol bo ludzie zaczęli się opamiętywać i przypominać sobie, że przecież Kaczyński Lech to ten sam na którym media psy wieszały przed wypadkiem lotniczym i zaczęły się wymazywać z pamięci niektórych te dni "odpustu" rodzinie Kaczyńskich.
Ja się pytam, po cholere ktoś tam to postawił ( zdaje się że genialna młodzież harcerska wpadła na ten pomysł ).
Przecież takiej zadymy można było się spodziewać....wiecie z książek, może niektórzy z autopsji, co to jest wiara ( jakakolwiek )
Żaden wierzący nie lubi jak usuwa się symbole jego religii ( tu niedawne wydarzenia w Oświęcimiu )
A z tym śmianiem się przez resztę świata nie lekka przesada ? :think:
W Italii, Francji czy gdzie tam jeszcze, śmieszniejsze rzeczy robią, choć nie związane z religią i krzyżami to fakt.

Jeszcze raz zaznaczam, za krzyżami poza miejscami do tego wyznaczonymi nie jestem. Wszystko powinno mieć swoje miejsce, a ten motłoch zdaje się ( nie oglądałem ) domagał się gwarancji spełnienia obietnicy, że coś w zamian i krzyż możecie sobie przenosić.
Pozdrawiam.
Gabriel

Post autor: Gabriel »

Janek pisze:Podejrzewam, że kilku panów z PiS nieźle się zapoznało z działalnością Goebelsa
andy67 pisze:szybko się PiSiaki obudzili z tym "zimnym Lechem". Mało brakło a przegapiliby okazję do wyrażenia "świętego oburzenia" happy
świster pisze:Pewnie uważają, że to robota Palikota i będą chcieli go ukrzyżować publicznie
Klasyk, Panowie, klasyk.
Nie można się powstrzymać? :)) Generalnie czarno na.. błękitnym, jak to się ma w tej naszej Polsce. Dzięki ;)

Pozdrawiam
:)
ODPOWIEDZ