Jaskinie tatrzańskie

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
vinka

Post autor: vinka »

muszę, po prostu muszę to napisać!!!!! jest mi przykro, że większość forumowiczów nie darzy jaskiń sympatią... Na zasadzie - pada deszcz, co będziemy robić???? no to może chodźmy już do tej Mylnej...
Może ktoś słyszał o J. Małej w Muowej... sala FAKRO
ana to cos dla Ciebie - miesci sie w niej kosciol Mariacki, cho pozstale kryteria :think: nie speniaja Twoich oczekiwan...
vinka

cos sie mi porobilo y klawiatura cyz co__________
Awatar użytkownika
Andrzej Krystoszyk

Post autor: Andrzej Krystoszyk »

Luuuubię takie dziury. Co roku zaliczam wszystkie jaskinie turystyczne ( oprócz rzecz jasna Mroźnej) Jak zwykle jest bosko. Manewr z plecakami ćwiczyłem kiedyś ale nie ma większego sensu: moja lepsza połowa nie wchodzi do jaskiń pod żadnym pozorem więc pilnuje klamotów. Miałem kiedyś przyjemnośc natknąć się na grupę, która utknęła w Mylnej z jedną zapalniczką, która zgasła i nie chciała odpalić- to dopiero manewr,Pozdrow. AKA
vinka

Hej moje dziury - nareszcie ktoś wyraził się o was pozytywnie!!!!!!! Dzięki Andrzej!
Jurek

Post autor: Jurek »

dziura jak to dziura :) ładna dziura nigdy nie jest brzydka :) Czy był ktoś z Was w Dolinie Ku Dziurze? bo ja nie.....niby blisko Zakopanego ale jakoś zawsze było nie po drodze :) Ciekawe co to za dziura tam się znajduje? a może to jest jaskinia?
MiG

Post autor: MiG »

Ja też lubię jaskinie, choć do tej pory nie miałem niestety za wiele okazji, żeby po nich pochodzić :( Ale byłem w Dolinie ku Dziurze :) Na końcu jest jaskinia - dość duża i przestronna, i dość jasna bo o ile dobrze pamiętam ma też drugi otwór w suficie.

MiG
Awatar użytkownika
Andrzej Krystoszyk

Post autor: Andrzej Krystoszyk »

ale za to jest pełno lisci i jest slisko- "podłoga" jest stroma> Mozna robić niezłe fotki. Potrzebny jest sttyw i ręczna lampa błyskowa.
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

ana pisze:Wejdę do jaskini:
-oświetlonej
-sufit przynajmniej półtora metra nad głową (na stojąco rzecz jasna)
Ana, może masz klaustrofobię? Ja zwiedziłem wiele jaskiń i doszedłem do wniosku, że z klaustrofobią jest trochę tak jak z lękiem wysokości: każdy to ma, ale w różnym stopniu potrafimy nad tym zapanować. U mnie pewien niepokój pojawił się, kiedy w jaskini nieudostępnionej dla ruchu, znajdującej się powyżej wyjścia z Mylnej, przedostawaliśmy się do kolejnej komory czołgając się i dosłownie KLINUJĄC w wąskim gardle jaskini - z plecakami przytroczonymi do nóg. Był taki moment, że ani w tę, ani wewtę - nad tobą wisi setki tysięcy ton skał, a ty w szczelinie między tym wszystkim, tak wąskiej, że ledwie możesz oddychać. To straszne uczucie, ale jednocześnie fascynujące dla grotołaza. A jeszcze jak po chwili kryzysu odkrywa ogromną komorę, jak wnętrze kościoła - niesamowita sprawa. Do tego dochodzi nurkowanie w syfonach, które przecież są częstym zjawiskiem w jaskiniach. Jak dla mnie jaskinie to zupełnie inny górski świat, równie niebezpieczny, co fascynujący.

Ale do rzeczy, w Tatrach i okolicach odwiedziłem:
- Jaskinia Mylna - wielokrotnie, w obu kierunkach, z zapuszczaniem się w boczne korytarze i odnogi. Kiedyś byliśmy zmuszeni do użycia awaryjnej latarki, bo główną szlag trafił. Było po sezonie, a po ciemku nie sposób stamtąd wyjść - musielibyśmy czekać wiele godzin na kogoś
- Jaskinia Mroźna - oświetlona, z przewodnikiem, trochę mało ekscytująca, za to ładnie wyeksponowane nacieki skalne, pola stalagmitów itd.
- Smocza Jama - taki niedługi tunelik u wylotu Wąwozu Kraków, o ile dobrze pamiętam
- Raptawicka Jaskinia/Dziura - schodzimy po drabince do sporej komory, są jakieś odnogi, o ile pamiętam
- Dziura - w dolinie Ku Dziurze - podobna do Raptawickiej, ale bez drabinki, spora komora wejściowa, na górze komin przez który wpada pełno liści, przy wejściu ślady wspinaczki, resztki haków itd.
- Demianowska Swobody i Demianowska Lodowa - potężny kompleks jaskiń, wędrujemy po ogromnych salach (wnętrza wielkich kościołów), nacieki lodowe, podziemne jeziora, mnóstwo korytarzy, wielogodzinne wędrówki z przewodnikiem, oświetlone. W niektórych salach można trafić na tło - muzyka poważna. Te jakinie są cudowne - polecam (dojazd z Popradu przez Mikulas, nocleg np. na Eurocampie)
- Jaskinia Bielska - byłem tam, ale nic nie pamiętam - amnezja jakaś cholera... :]
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Mariusz pisze:- Jaskinia Bielska - byłem tam, ale nic nie pamiętam - amnezja jakaś cholera... :]
-to żałuj,że nie pamiętasz-jest naprawdę piękna i pośmiać się można z opowieści słowackiego przewodnika.W sumie, to całe życie przed Tobą,jeszcze nie raz zdążysz ją odwiedzić ;)
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
ana

Post autor: ana »

vinka,
po prostu jaskinie nie są moim żywiołem.To się czasem zdarza :)

Mariusz,
nie cierpię na klaustrofobię :)
Ramparam

Post autor: Ramparam »

Ja tylko dodam, ze jak ktos zobaczy wejscie do Mylnej, to niech sie nie zraza. Dalej jest lzej. Przynajmniej poki trzymac sie szlaku.
Awatar użytkownika
Szarotka

Tak mnie zaciekawiliście z tą Mylną,że przy najbliższej okazji pójdę tam.
A'propos-czy zimą też tam można iść :think:
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Czy zima czy lato, tam jest identycznie. Nawet temperatura podobna. Tylko naciek lodowy pośrodku ciut większy. To link do zdjęcia:

http://venus.ci.uw.edu.pl/~mbom/wio3.htm
Awatar użytkownika
Szarotka

Mariusz pisze:Czy zima czy lato, tam jest identycznie
hmm,mi bardziej chodziło o trudności w podejściu ;)
Fajna fotka,zaraz mi się przypomniało jak wygląda wodospoadzik w Dol.Strążyskiej zimą,widział ktoś już?
Luki

Post autor: Luki »

Pod koniec lata w słowackiej części Tatr Wysokich dokonano imponującego odkrycia. Grotołazi z Bratysławy znaleźli nową jaskinię, w której wyeksplorowali około 2,5 kilometra korytarzy, co lokuje ją na trzecim miejscu pod względem długości wśród jaskiń Tatr Słowackich. Niektóre korytarze mają 10-15 metrów szerokości i 8-12 metrów wysokości, a spotykane w nich otoczaki granitowe dochodzą do pół metra średnicy. Odkrycie tej jaskini stało się głośne na Słowacji również z tego powodu, że zostało dokonane bez stosownych zezwoleń, co może mieć przełomowe znaczenie dla ruchu jaskiniowego na Słowacji i doprowadzić do rozłamu w federacji jaskiniowej tego kraju. Niedostępny masyw Nowo odkryta jaskinia znajduje się w masywie Szerokiej Jaworzyńskiej (2210 m), rozciągającym się między dolinami Białki i Jaworową, w który od północy wcina się Dolina Szeroka. Masyw jest zbudowany w znacznej części z wapieni i dolomitów.
vinka

Luki jak to możliwe, żeby w ciągu dwóch m-cy weksplorować 2,5km jaskini??? Tym bardziej bez zadnych zezwoleń i bez żadnych problemów. Poza tym to na pewno nie jest jeden ciąg ale wiele - krzyżujacych się korytarzy, czasem ślepych czasem z syfonami, że juz nie wspomnę o finansowym obciążeniu takiej eksploracji... Jak sie nazywa ta jaskinia? Podeślij moze jakiegoś linka albo nie wiem - zrób coś, żebym mogła uwierzyć...
Luki

Post autor: Luki »

vinkapodaje ci link do stronki :D

www.ceper.com.pl
vinka

Informacje są dosyć lakoniczne, no ale są... Być może ze względu na "konkurencję" szczegóły utrzymywane są w tajemnicy... Choć z drugiej strony myślę sobie jakież konsekwencje moogą ponieść za nielegalną działalność??? Jak dla mnie wiadomość-bomba...
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

Iwona pisze:Tak mnie zaciekawiliście z tą Mylną,że przy najbliższej okazji pójdę tam.
Dość dawno pisałaś ten post :think: I co, przeszłaś w końcu tą Mylną?
Awatar użytkownika
Szarotka

Agaar pisze:I co, przeszłaś w końcu tą Mylną?
a gdzie tam.Ciągle to czeka za mną ;)
ODPOWIEDZ